liveblog
NOS WielrennenAangepast

Favorieten houden zich rustig aan vooravond laatste zware bergrit

  • Voorlaatste bergrit in deze Giro telt 151 kilometer
  • Renners rijden richting San Martino di Castrozza, met finish bergop
  • Twaalf renners strijden om dagsucces
  • Alleen López roert zich op slotklim, hij pakt tijd terug
liveblog gesloten

Morgen

Dan moet het morgen gebeuren, willen Vincenzo Nibali en Primoz Roglic nog iets doen aan de riante voorsprong van rozetruidrager Richard Carapaz. De twintigste etappe telt 194 kilometer en liefst vijf beklimmingen. De finish ligt op de top van de Monte Avena (eerste categorie).

De renners stappen om 11.05 uur op de fiets, dan is dit liveblog er ook weer.

Etappe 20, zaterdag

López nadert Mollema

Klassement

Moeilijke tijd

Chaves draagt de zege op aan zijn team, zijn familie en zijn vrienden. Hij heeft een moeilijke tijd achter de rug. In 2017 verloor hij een goede vriendin en vorig jaar bleek dat hij de ziekte van Pfeiffer had. Na de Giro reed hij in 2018 geen wedstrijd meer.

'Deze is voor mijn team, mijn familie, mijn vrienden'

Uitslag

Uitslag

López binnen

López binnen op 5.44 van Chaves. Maar de rest zit er niet heel ver achter. Roglic perst er nog een sprintje uit: 6.27.

López

López met een gaatje op de concurrentie. Hij moet 1.10 goedmaken op Mollema in het klassement.

Vendrama

Vendrame, die materiaalpech had, wordt toch nog tweede. Als, als. Maar dat telt niet.

Chaves wint!

Hij is er, Chaves. De winnaar van de negentiende etappe.

Laatste kilometer

1 km - Chaves gaat de laatste kilometer in. De eerste achtervolger is Bidard, die is geklopt.

Favorieten?

1,5 km - Er gebeurt toch wat in het peloton, dat ruim zeven minuten achter de koplopers rijdt: López demarreert. Een concurrent voor Mollema.

Chaves!

2,7 km - Nieuwe versnelling Chaves. Is hij nu wel weg? Serry en Bidard haperen. Antunes en Carboni lossen weer.

Ketting!

3,5 km - Van zes naar vijf: de ketting van Vendrame begeeft het. Hij schakelt zichzelf uit. Hij staat stil.

Zes

4,5 km - Daar zijn Antunes en Carboni! Zij keren terug vooraan. Maar net op dat moment plaatst Chaves een nieuwe versnelling.

Chaves

6,5 km - Chaves doet het meeste werk. Hij is op papier de beste klimmer, maar hoe komt hij van de anderen af? Op 5,5 kilometer van de finish een steil stuk van tien procent stijging.

Kwartet

8 km - Canola bijgehaald en achtergelaten door Chaves, Vendrame, Bidard en Serry.

Slotklim

10 km - Canola nog vooruit met twintig tellen voorsprong. Daarachter veel demarrages. Chaves, Antunes en Serry lijken de beste klimmers. Marcato moet passen.

Canola nu

15 km - Nog een man die niet moet wachten op de slotklim, sprinter Canola. Hij muist weg uit de kopgroep.

Boaro weer gegrepen

19,5 km - Hij ziet het zinloze van zijn vlucht in. Boaro laat zich weer inlopen, we hebben weer twaalf koplopers.

Hij komt niet weg

21 km - Hij komt niet echt weg, Boaro. Nog altijd zo'n elf seconden voorsprong op zijn elf voormalige medevluchters. Het peloton volgt op 9.28. De winnaar rijdt vooraan.

Boaro kent de streek

30 km - Boaro kent de wegen. Hij is geboren in Bassano del Grappa, zo'n veertig kilometer ten zuiden van het punt waar hij ten aanval trok. Hij rijdt elf seconden voor de groep uit.

Demarrage Boaro

35 km - Vlak onder de top van de puist van vierde categorie, gaat Manuele Boaro er vandoor. De Italiaan van Astana staat niet te boek als beste klimmer, hij wil voor de slotklim het verschil maken met de rest.

Ruim negen minuten

40 km - Het verschil wordt niet bepaald kleiner: 9.14. Rijdt de winnaar vooraan? De slotklim is 13,6 kilometer lang à 5.6% stijging.

Tweede klim

54 km - De twaalf beginnen binnenkort aan de tweede beklimming van de dag, één van vierde categorie.

Vijftig procent kans van slagen

60 km - Deze Giro hebben avonturiers liefst vijftig procent kans van slagen. Van de zestien ritten in lijn tot nu toe, kwam de winnaar acht keer uit de vlucht van de dag. De voorsprong van de twaalf nu? 8.28.

Zes teams al succesrijk

Zes van de tien teams die in de kopgroep vertegenwoordigd zijn, hebben al minimaal één ritzege op zak deze Giro.

Androni (ritzege Masnada), UAE (Gaviria), AG2R (Peters), Astana (Bilbao, Cataldo), Nippo Vini Fantini (Cima), Groupama-FDJ (Démare).

De ploegen zonder overwinning tot nu toe: Bardiani, CCC, Mitchelton-Scott en... Deceuninck-QuickStep. De Belgische formatie van Patrick Lefevere bleef voor het laatst verstoken van dagsucces in een grote ronde in de Vuelta van 2015.

Samenstelling

Nog een keer de namen: Serry (Deceuninck), Bidard (AG2R), Chaves (Mitchelton), Vendrame (Androni), Antunes (CCC), Carboni (Bardiani), Senni (Bardiani), Boaro (Astana), Marcato (UAE), Santaromita (Nippo Vini Fantini), Canola (Nippo Vini Fantini), Le Gac (Groupama-FDJ).

De Belg Serry is de bestgeklasseerde, hij staat 34ste op 1.06.17.

Vendrame boven

84,5 km - Vendrame is de eerste die boven komt op de San Boldo. Het verschil met het peloton loopt ondertussen op naar acht minuten.

Passo San Boldo

100 km - Over een kleine tien kilometer begint de kopgroep aan de eerste echte klim: de Passo San Boldo. Die berg ziet er normaal gesproken zo uit:

Carboni!

108 km - Hij komt er toch bij, Giovanni Carboni. Dat is knap van de 23-jarige Italiaan van Bardiani. Hij bungelde lang in zijn eentje achter de kopgroep. Twaalf koplopers dus.

Zeven minuten

116 km - Zeven minuten al voor de vluchters. Ze maken het Carboni niet gemakkelijk om aan te sluiten, de Italiaan volgt nog altijd binnen de minuut.

Carboni

128 km - Carboni heeft Boivin achter zich gelaten in de achtervolging op de kopgroep. De Italiaan moet nog een half minuutje overbruggen en dan is hij erbij. Het peloton? Al op ruim vijf minuten.

Duo

136 km - Nee, nog niet iedereen legt zich bij deze kopgroep neer. Carboni en Boivin in de tegenaanval. Zij volgen op 1.07. Het peloton al op 3.25.

Minuutje

138 km - Een minuutje voorsprong voor de elf vooraan. Krijgen ze de zegen van het peloton?

Elftal

147 km - Een elftal avonturiers pakt een kleine voorsprong: Serry, Bidard, Chaves, Vendrame, Antunes, Senni, Boaro, Marcato, Santaromita, Canola, Le Gac.

Eerste aanvallers

149 km - Serry en Boaro zijn bij de eerste aanvallers. Chaves en Vendrame zijn ook actief.

Start

Onderweg

Hij heeft de paarse trui terug

Door zijn tweede plaats in de sprint, en de achtste plaats van Arnaud Démare, heeft Pascal Ackermann de paarse trui weer om zijn schouders. Was het verschil vóór gisteren dertien punten in het voordeel van Démare, het is nu dertien punten in het voordeel van de Duitser.

Nibali is er klaar voor

Vincenzo Nibali

Aanval op het roze?

Met nog drie etappes te gaan, verdedigt Richard Carapaz een voorsprong van 1.54 op Vincenzo Nibali. Primoz Roglic volgt op 2.16, zijn ploeggenoot Mikel Landa op 3.03. De Ecuadoriaan keek gisteren vooruit naar het drieluik. "Vrijdag volgt er weer een grote test in de bergen. Alle drie de etappes die nog op het programma staan, zijn cruciaal. We zijn er klaar voor en hebben er vertrouwen in dat het goed zal gaan."

Dit gebeurde gisteren

Achttiende etappe Giro: bekijk hier de samenvatting

12.55 uur

Om 12.55 uur stappen de 143 overgebleven renners op de fiets, circa tien minuten later volgt het officiële startsein.

Parcours

Etappe 19, vrijdag

Buongiorno!

Welkom bij het liveblog voor de negentiende etappe in de Giro d'Italia. De renners gaan vandaag van Treviso naar San Martino di Castrozza. De finish ligt op een berg van tweede categorie.