liveblog
NOS WielrennenAangepast

Ciccone bezorgt Trek ritzege in Giro, Roglic verliest tijd


En dit brengt de dag van morgen

Het profiel van de zeventiende etappe

Koud en nat

Carapaz heeft het koud

Met de roze trui om de schouders heeft Richard Carapaz al een extra laagje aan, maar desondanks heeft hij het koud op het erepodium.

Met nog vier etappes en tijdrit voor de boeg heeft hij een voorsprong van 1.47 op Vincenzo Nibali en 2.09 op Primoz Roglic.

Bauke Mollema staat vijfde op 5.00 van de rozetruidrager.

De toptien van vandaag

De uitslag van de zestiende etappe

De toptien van het algemeen klassement

Het algemeen klassement na de zestiende etappe

Mollema nu vijfde

Bauke Mollema wint tijd op Rafal Majka en stijgt naar de vijfde plaats in het algemeen klassement.

Mollema en Roglic zijn binnen

Roglic en Mollema verliezen 1.23 op Nibali en Carapaz.

Masnada derde

Fausto Masnada wordt derde, 1.20 achter Ciccone en Hirt.

Italiaanse zege

Giulio Ciccone wint! De drager van de bergtrui klopt Jan Hirt in Ponte di Legno. Het is de eerste dagzege voor Trek in deze Giro.

Giulio Ciccone

Bijna aan de meet

1 km - Hirt en Ciccone gaan zo sprinten om de dagzege.

Over Mollema

2 km - Mollema, Yates en Roglic rijden bij elkaar, op 1.20 achter de groep met Carapaz en Nibali.

Koud, nat en vies

4 km - Het is koud en nat. Klappertandend is Giulio Ciccone op weg naar de ritzege, maar hij moet nog wel afrekenen met Jan Hirt.

5 km - López bij Carapaz

López en Bilbao zijn ingerekend door de groep met Carapaz en Nibali. Die groep rijdt 3.12 achter de twee leiders, Hirt en Ciccone.

9 km - Extra helper voor Nibali

Nibali heeft er een knecht bij. Damiano Caruso, een van de vroege vluchters, sluit aan in de groep met onder anderen Carapaz.

In de groep met Roglic en Simon Yates, die zo'n 1.40 achter Carapaz en Nibali rijdt, zit ook Bauke Mollema.

10 km - Over Ciccone en Hirt

Hirt wil (lees: mag) niet overnemen in de kopgroep, omdat er achter hem twee ploeggenoten van Astana rijden. Dat zijn López en Bilbao. Het verschil is echter nog altijd vier minuten en dat gaan ze niet meer goedmaken.

Wellicht spaart Hirt zich voor de sprint om de ritzege.

12 km - Halve minuut voor López

In de afdaling van de Mortirolo houdt Vincenzo Nibali, doorgaans misschien wel de beste daler van het peloton, zich koest. De andere vier renners in zijn groep roeren zich ook niet.

Intussen lopen López en Bilbao, de ploeggenoten van Astana, een beetje uit. Ze hebben iets meer dan een halve minuut op Landa, Nibali, Amador, Carthy en rozetruidrager Carapaz.

13 km - Twee koplopers

Hirt had het moeilijk in de afdaling, maar slaagt erin bij Ciccone te blijven. De Italiaan spoort Hirt aan over te nemen, maar de Tsjech blijft in het wiel zitten. Mag hij niet of wil hij niet op kop? Zelfs de ploegleider van Trek haalt verhaal bij Hirt, maar die neemt nog altijd niet over.

16 km - Na de afdaling gaat het weer omhoog

Etappe 16 in de Giro

19 km - Situatie in de koers?

De koplopers, Hirt en Ciccone, rijden een kleine vier minuten voor López en Bilbao.

Lopez en Bilbao vormen de tweede groep op dit moment en hebben een voorsprong van achttien seconden op Landa, Nibali, Amador, Carthy en rozetruidrager Carapaz.

En Roglic? Die zit in een groep met onder anderen Simon Yates, meer dan anderhalve minuut achter de groep van Caparaz en Nibali.

23 km - In de afdaling

Ciccone en Hirt suizen naar beneden. Het wegdek is nat, dus de afdaling is gevaarlijk.

In de favorietengroep zijn López en Bilbao weggereden bij Carapaz, Landa, Carthy, Nibali en Amador.

27 km - Op de top

Ciccone is in zijn blauwe trui als eerste boven op de Mortirolo, gevolgd door Hirt.

Caruso is uit de kopgroep verdwenen, vermoedelijk om te wachten op Nibali.

29 km - Leidend trio

Ondertussen nadert het leidende trio Hirt, Ciccone en Caruso, de top van de Mortirolo. Ze hebben ruim 4 minuten voorsprong op het groepje van Carapaz en Nibali.

Roglic volgt op bijna 5,5 minuut. In het algemeen klassement is Nibali de Sloveen nu virtueel voorbij.

30 km - Vijf man

De roze trui van Carapaz sluit weer aan bij Nibali. Het groepje bestaat verder nog uit drie man: Carthy, Landa en López.

31 km - Verschillen

Het groepje-Nibali heeft een tiental seconden voorsprong op de groep met rozetruidrager Carapaz. Roglic heeft al ruim een minuut achterstand op de Siciliaan. De regen valt ondertussen met bakken uit de lucht. Dat belooft wat voor de afdaling.

32 km - Vincenzo en Antonio

Vincenzo Nibali en Carthy hebben onderweg broer Antonio Nibali opgepikt. De voorsprong op de groep-Carapaz is zo'n 20 seconden.

Na een tijdje meefietsen laat Antonio zijn broer Vincenzo gaan.

32 km - Roglic lost

Carapaz rijdt gezellig samen met drie ploeggenoten. Roglic heeft moeten lossen en wordt nu ook gepasseerd door de terugkerende Mollema.

Nibali en Carthy hebben een tiental seconden voorsprong op groepje-Carapaz.

33 km - 10 seconden

Carthy weet aan te sluiten bij Nibali. De Brit en de Italiaan hebben een tiental seconden voorsprong op een groepje met rozetruidrager Carapaz en Roglic. De Sloveen lijkt het niet al te makkelijk te hebben.

35 km - Daar gaat Nibali!

Simon Yates, López en Majka lossen uit de groep met favorieten.

En dan gebeurt het: Nibali gaat in de aanval! Niemand kan Nibali volgen. De haai van Messina heeft een gaatje te pakken.

36 km - Gaatje Hirt

Astana-Tsjech Hirt slaat een klein gaatje op de loeisteile klim van de Mortirolo. Caruso, Ciccone en Nieve volgen.

In de groep met favorieten bepalen drie Movistar-mannen van rozetruidrager Carapaz het tempo. Dit gezegd hebbende neemt Pozzovivo het namens Bahrein-Merida over. Mollema rijdt nog vrolijk mee in deze groep. Tolhoek rijdt er vlak achter.

38 km - Peloton dunt uit

In het peloton laat Nibali merken dat hij zaken wil doen op de Mortirolo. Vooraan de grote groep schroeft hij het tempo op. Het peloton dunt zo wel snel uit.

De kopgroep valt ondertussen ook helemaal uit elkaar. We zien Ciccone, Caruso, Masnada, Nieve, Hirt en Dombrowski nog van voren. De voorsprong is nog altijd ruim 5 minuten.

40 km - De Mortirolo

De kopgroep is weer bijeen, na een tussensprint die werd gewonnen door Masnada. Met 21 man begint de groep aan de beklimming van de zo gevreesde Mortirolo.

Koen Bouwman rijdt zijn eigen tempo en laat de rest van de kopgroep gaan. Straks kan de Jumbo-renner wellicht nog nuttig werk doen voor zijn kopman Roglic.

Het peloton rijdt op een kleine 6 minuten.

Etappe 16 in de Giro

53 km - Ventoso

Tijdens de afdaling is Ventoso weggesprongen uit de kopgroep. De Spanjaard van CCC pakt zo'n 15 seconden voorsprong.

In het peloton is een andere Spanjaard, Pedrero, onderuit gegaan. Hij lijkt door te kunnen fietsen.

Over 10 kilometer beginnen we aan de Mortirolo.

66 km - Op de top

De kopgroep is boven in Aprica! En, geen verrassing, blauwetruidrager Ciccone is als eerste boven. De Italiaan van Trek verstevigt zijn voorsprong in het bergklassement nog eens met 9 punten. Cattaneo (4), Masnada (2) en Ventoso (1) volgen.

Het peloton rijdt op zo'n 5 minuten achterstand. Straks: de Mortirolo.

81 km - Stilte voor de storm

We passeerden net een tussensprint, die werd gewonnen door Masnada.

De kopgroep van 21 (met Bouwman) is ondertussen rustig begonnen aan de beklimming van de Aprica, met een voorsprong van ruim 5 minuten op het peloton.

Over 40 kilometer wacht de Mortirolo.

Het Giro-peloton rijdt in de zestiende etappe door een landschap waarbij liefhebbers van modelspoortreinen hun vingers zullen aflikken

104 km - Op de top

Ciccone, leider in het bergklassement, doet zijn blauwe trui eer aan en is als eerste boven op de Cevo. Dat betekent 9 punten voor zijn bergklassement. De Italiaan wordt gevolgd door zijn landgenoten Cattaneo, Masnada en Caruso.

Het peloton volgt op zo'n 4,5 minuut.

Etappe 16 in de Giro

108 km - Peloton dunt uit

De kopgroep van 21 man nadert de top van de Cevo, met nog altijd een voorsprong van zo'n 4,5 minuut. Het peloton raakt ondertussen iets uitgedund. Sprinters als Démare en Ackermann zijn begonnen aan hun eigen etappe.

116 km - Overzichtelijk

We zitten in een overzichtelijke fase. Er rijden 21 man aan kop, onder wie Koen Bouwman. De voorsprong is weer ietsje opgelopen: 4.22. Straks volgt de beklimming van de Cevo.

De kopgroep: Bouwman (Jumbo), Bilbao, Hirt en Villella (Astana), Brown en Dombrowski (EF), Juul-Jensen en Nieve (Mitchelton), Cattaneo en Masnada (Androni), Caruso en A. Nibali (Bahrein-Merida), Owsian en Ventoso (CCC), Amador (Movistar), Bidard (AG2R), Schwarzmann (Bora), Honoré (Deceuninck-QuickStep), Hindley (Sunweb), Ciccone (Trek) en Ulissi (UAE).

134 km - Afdalen

Terwijl de regen in finishplaats Ponte de Legno met bakken uit de hemel valt, zijn de renners bezig met de afdaling van de Croce di Salven. Straks volgt een redelijk vlak stuk, waarna de eerste 'echte' beklimming van de dag volgt: de Cevo.

De kopgroep van 21 met Bouwman heeft een voorsprong van ruim 3 minuten. Movistar rijdt aan kop van het peloton.

Rozetruidrager Richard Carapaz met Primoz Roglic in zijn wiel tijdens de zestiende Giro-etappe

155 km - Croce di Salven

Het tweede 'voorklimmetje' van de dag is aan de gang: de Croce di Salven. De 21 koplopers hebben 2,5 minuut voorsprong.

We noteren ondertussen twee afstappers: Tony Gallopin en Nicola Bagioli.

De kopgroep: Bouwman (Jumbo), Bilbao, Hirt en Villella (Astana), Brown en Dombrowski (EF), Juul-Jensen en Nieve (Mitchelton), Cattaneo en Masnada (Androni), Caruso en A. Nibali (Bahrein-Merida), Owsian en Ventoso (CCC), Amador (Movistar), Bidard (AG2R), Schwarzmann (Bora), Honoré (Deceuninck-QuickStep), Hindley (Sunweb), Ciccone (Trek) en Ulissi (UAE).

Etappe 16 in de Giro

169 km - Kleine drie minuten

Een kleine 3 minuten is de voorsprong van de kopgroep van 21. De groep telt drie Astana-renners en twee man van Bahrein-Merida en Mitchelton-Scott. Namens Jumbo en Nederland zit Bouwman erbij en ook de blauwe bergtrui van Trek-renner Ciccone is van de partij.

Dombrowski staat het hoogst in het klassement: 15de op 14.52.

174 km - 21 man

Het peloton is eruit: 21 man hebben goedkeuring gekregen om de vlucht van de dag te vormen. Onder hen: Koen Bouwman. De voorsprong ligt rond de twee minuten.

De kopgroep: Bouwman, Dombrowski, Nieve, Ciccone, Masnada, Cattaneo, Caruso, Hirt, Amador, Bilbao, Bidard, Ulissi, Hindley, Villella, Owsian, Juul-Jensen, A. Nibali, Ventoso, Brown, Schwarzmann en Honoré.

180 km - Minuutje

Een man of twintig heeft nu een minuutje voorsprong te pakken op het peloton. Onder hen zien we één Nederlander: Jumbo-renner Koen Bouwman.

182 km - Geen touw

Renners komen en gaan uit het peloton: er is even geen touw aan vast te knopen.

Veel klassementsrenners willen alvast een knecht vooruit in een vroege vlucht; zo heeft Roglic-knecht Tolhoek al twee pogingen gedaan. Het is nog even wachten op overzicht.

189 km - Onrustig

Het is onrustig in het peloton, dat bezig is met de beklimming van de Passo della Presolana. De vijf vluchters hebben gezelschap gekregen, maar echt groen licht is er nog niet voor de kopgroep. We wachten nog even af.

Etappe 16 in de Giro

192 km - Schermutselingen

De eerste schermutselingen zijn gaande aan de voorkant van het peloton. Vijf man slaan een gaatje: Villella, Schwarzmann, Honoré, Juul-Jensen en Hindley.

Start!

De zestiende etappe van de Giro is officieel begonnen! Het is koud en nat in Lovere.

Er zijn 147 renners in koers: de Amerikaanse Mitchelton-renner Brent Bookwalter is vandaag niet opgestapt.

Roglic 'fietst niet met gezicht'

Aan het gezicht van Primoz Roglic is nog goed te zien dat hij zondag in de slotfase van de etappe hard tegen een vangrail knalde. "De verwondingen zitten alleen in mijn gezicht", aldus Roglic. "En ik fiets niet met mijn gezicht."

Het weer in de Giro

Het wordt geen weer om langs de route een Italiaans ijsje in de zon te eten. Het is een beetje Nederlands weer vandaag: fris met buien.

'Zo verrassend is de ontwikkeling van Roglic niet'

De prestaties van Primoz Roglic worden door sommigen met argusogen bekeken. Zijn sterke optreden in de Giro d'Italia, uitspraken van oud-ploeggenoot Stef Clement en het onderzoek naar banden tussen de Sloveense wielersport en onder meer de bloeddopingzaak Operation Aderlass; het is voer voor verdenkingen.

Ook in het Sportforum ging het gisteravond over de Sloveen in Nederlandse dienst. Volgens wieleranalist Danny Nelissen hebben veel mensen in Nederland boter op hun hoofd. "Wie bij Astana rijdt, doet alles verkeerd, omdat er ooit in het verleden iets gebeurd is. En dan rijdt er een Sloveen bij een Nederlandse ploeg en dan zou dat niet kunnen gebeuren."

De ontwikkeling van Roglic komt voor Nelissen niet als een verrassing. "Tijdens de Giro-start in Apeldoorn in 2016 verloor hij op een duizendste van Tom Dumoulin."

'Zo verrassend is de ontwikkeling van Roglic niet'

Carapaz vreest vooral Nibali

Richard Carapaz begint de laatste week van de Giro in de roze trui, maar de klimmer uit Ecuador wil nog niet denken aan de eindzege. ''Ik hoop de vorm vast te houden, maar durf niks te voorspellen. Er zijn nog te veel gevaarlijke concurrenten'', zei de renner van Movistar op de rustdag.

In het algemeen klassement heeft hij 47 seconden voorsprong op Primoz Roglic. Vincenzo Nibali staat derde op 1.47. ''Ik beschouw Nibali als mijn grootste rivaal. Hij kent de Giro als geen ander en is in uitstekende vorm'', aldus de 25-jarige boerenzoon.

Roglic is een erkende tijdrijder en zou zondag in de afsluitende tijdrit in Verona nog veel goed kunnen maken. ''Ik ga niet calculeren", zei Carapaz. "Ik bekijk het van dag tot dag en vertrouw op mijn goede vorm.''

Richard Carapaz en ploeggenoot Mikel Landa tijdens de persconferentie op de rustdag

Mollema is boos

Bauke Mollema maakte zich na afloop van de etappe van zondag behoorlijk boos op de cameramensen in de Ronde van Italië rondrijden. Volgens Mollema werd het peloton dat jacht maakte op twee vluchters geholpen door tv-motoren die de hele dag dicht voor het peloton reden.

''Heel blij om te zien dat een vroege ontsnapping het redt tot de finish'', schreef Mollema op Twitter. ''Als dat niet was gebeurd, had de winnaar maar beter een bloemetje gestuurd naar de cameramensen en hun chauffeurs op de motoren.'' De cameramensen reden volgens de Groninger de hele dag niet meer dan 10 tot 30 meter voor het jagende peloton, waardoor renners uit de wind werden gehouden.

''Is dit echt een WorldTour-race?", vraagt Mollema retorisch aan de UCI. "Of geven jullie niet om de veiligheid van de renners en fairplay?'' Volgens Mollema is het een reeds vaak geuite klacht, breed gedragen door het peloton. ''Maar niets helpt, wat een grap.''

Waarheen leidt de weg?

Geen Gavia dus vandaag, maar er is nog genoeg werk te verrichten voor de renners. Er staan twee beklimmingen van de derde categorie te wachten en het klapstuk is moordende Passo dir Mortirolo, bijna 12 kilometer à 10,9 procent.

Etappe 16 in de Giro

Het klassement

Zo ziet de top-10 er momenteel uit. Het is spannend aan de kop, Bauke Mollema staat zesde.

Hoe ging het zondag?

Gisteren was het een rustdag, zondag won Dario Cataldo de vijftiende etappe. De Italiaan bleef mede-ontsnapper Mattia Cattaneo voor in de eindsprint.

Van de favorieten kende Primoz Roglic een slechte dag. Klassementsleider Richard Carapaz en Vincenzo Nibali boekten flink wat tijdwinst op de Sloveense favoriet. De Jumbo-renner kampte met mechanische pech, kwam later ook ten val en gaf 0.40 toe op de concurrentie.

Alles zit tegen voor Roglic, Cataldo wint na lange vlucht

Onthoofde koninginnenrit

Het had vandaag dus de dag van de koninginnenrit met de gevreesde Gavia moeten worden. Maar vanwege sneeuw, ijs en lawinegevaar is deze beklimming geschrapt. Vorige week namen we al een kijkje op de top, en toen zag het er al niet best uit.

Gisteren deed een groepje fietsers nog een poging om over de Gavia te fietsen. Ze namen onderstaande foto. Wat zou het spectaculair zijn geworden als het peloton over de berg had gemoeten. Maar misschien is het toch beter van niet.

Benvenuti da Lovere!

Welkom vanuit Lovere, Lombardije, waar na een dagje rust rond 11.40 uur de zestiende etappe van de Giro d'Italia van start gaat. Een rit van 194 kilometer naar Ponte di Legno, waarbij vanwege de sneeuw helaas niet de Gavia wordt aangedaan. Maar er desondanks vast nog genoeg te beleven vandaag. Met dit liveblog zijn we er van start tot finish bij.