NOS Nieuws Politiek Aangepast

Nieuwe Eerste Kamer; VVD en Forum even groot, coalitie naar 32 zetels

 • 570 PS-leden en 19 leden van kiescolleges in het Caribisch Nederland hebben de nieuwe Eerste Kamer gekozen;
 • De uitslag is bekend; VVD en Forum van Democratie zijn met 12 zetels even groot;
 • De coalitie heeft 32 zetels gekregen, twee meer dan de prognose.
Liveblog gesloten
 • Links klaagt over 'wheelen en dealen'

  De coalitie heeft er dus twee extra zetels bij weten te regelen, tot irritatie van enkele linkse oppositiepartijen. "Ze klagen over het wheelen en dealen", zegt NOS-verslaggever NOS-verslaggever Ron Fresen, maar de oppositie heeft het eerder zelf gedaan. Forum heeft de SGP aan een tweede zetel geholpen. "Dus er was ook samenwerking op rechts. Op links lukt dat niet. Ook veelzeggend misschien..."

 • SGP blij met Forum-stem, het was geen 'handjeklap'

  De SGP heeft zijn tweede zetel te danken aan een Forum-statenlid in Zuid-Holland. Er dreigde een restzetel naar links te gaan, vertelt SGP-leider Van der Staaij. En dus is Forum voor Democratie gevraagd om rechts juist te helpen. "Uiteindelijk hebben zij gewoon gewogen", vertelt hij. De collegevorming in Zuid-Holland speelt een rol, waar de SGP zich constructief opstelt. Van der Staaij: "Het is geen handjeklap in de zin: 'als jullie dit doen, dan gaan wij dat doen'. Wat zij belangrijk vinden is dat wij ons constructief opstellen in de provincie Zuid-Holland om te kijken: kan een college met Forum kans van slagen hebben?"

 • PVV'ers in Utrecht stemmen uit protest op Forum

  De twee Statenleden van de PVV in Utrecht hebben bij de Eerste Kamerverkiezingen niet op hun eigen partij gestemd, maar op Forum voor Democratie. Volgens fractievoorzitter René Dercksen was dat uit protest tegen de landelijke leiding van de PVV. "We zijn teleurgesteld in hoe de partij zich ontwikkelt", aldus Dercksen, die de PVV volstrekt stuurloos noemt. Hij zegt zijn kritiek te hebben geuit binnen de partij, maar is toen naar eigen zeggen op een onverkiesbare zevende plaats gezet voor de senaat. Dercksen wil dat mensen lid kunnen worden van de PVV, maar Geert Wilders (nu nog het enige lid) houdt dat tegen.

  Utrecht NOS
 • Kijken: de nieuwe Eerste Kamer

  Infographic Nieuwe Eerste Kamer NOS
 • Mist u nog Friesland en Drenthe?

  Kijk hier dan naar de uitslag:

  1/2 Friesland NOS
  2/2 Drenthe NOS
 • Door handig handelen heeft coalitie keus uit drie partijen

  Het kabinet heeft het meer dan goed gedaan door het aantal zetels op te krikken naar 32 zetels, zegt NOS-verslaggever Arjan Noorlander. Dit betekent dat de coalitie met drie oppositiepartijen zaken kan doen: GroenLinks (8), de Partij van de Arbeid (6) en Forum voor Democratie (12). Forum voor Democratie zal niet willen meewerken aan de klimaatplannen van het kabinet, dus daarbij zijn de linkse partijen nodig. De Partij van de Arbeid zal voor hun steun invloed willen uitoefenen op bijvoorbeeld de pensioen-deal en de AOW-leeftijd, zegt Noorlander.

 • Asscher: vanaf vandaag moet het kabinet naar ons luisteren

  PvdA-leider Asscher is blij met de uitslag omdat de coalitie de meerderheid kwijt is en daarmee zal aankloppen bij de oppositie. "We staan open voor goede ideeën, zegt Asscher. Hij denkt dat iedereen meteen zal merken dat de coalitie bij andere partijen andere steun moet zoeken. "Of het nu over de begroting of over belangrijke belastingplannen gaat, ze kunnen niet om ons heen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Vanaf vandaag moet het kabinet naar de oppositie gaan luisteren'
 • Voorzitter Eerste Kamer: ik was liever twee jaar langer gebleven

  De voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol (VVD), vertrekt op aandringen van haar partij. Ze was liever twee jaar langer gebleven, omdat er net een nieuwe griffier is en het Binnenhof verbouwd wordt. Ze is 18 jaar Eerste Kamerlid geweest en zes jaar voorzitter. Ze heeft er vrede mee. "Ik ga het huis opruimen. Het is een zooitje daar."

 • Klaver: ben ook nog met 8 zetels blij

  De leider van GroenLinks vindt het wel jammer dat de partij niet de verwachte 9 zetels heeft gekregen. "Maar we zijn nodig voor een meerderheid. Het kabinet kan niet om ons heen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Klaver: ‘Het kabinet kan niet meer om onze zetels heen’
 • Faber (PVV): Ajax wint ook niet elke wedstrijd

  De fractievoorzitter van de PVV, Faber, gelooft dat zijn verliezende partij er weer bovenop kan komen. Veel PVV-stemmen zijn naar Forum voor Democratie gegaan. "We blijven bij onze standpunten. Mensen zullen wel wakker worden. " Ze zegt dat iedere partij wel eens een minder resultaat haalt. "Ajax wint ook niet elke wedstrijd."

  De PVV is bereid om samen te werken met FvD, maar Faber zal geen water in de wijn doen.

 • De uitslag van Zuid-Holland, Limburg en Noord-Holland

  Even kijken naar de uitslag van drie provincies.

  1/3 Zuid-Holland NOS
  2/3 Limburg NOS
  3/3 Noord-Holland NOS
 • En de coalitie heeft 32 zetels, twee meer dan verwacht

  De coalitie heeft 32 zetels en kan daarmee uit drie oppositiepartijen kiezen om mee samen te werken. En de VVD en Forum voor Democratie zijn met 12 zetels even groot geworden.

  De einduitslag NOS
 • 'Ook een tegenbeweging om coalitie dwars te zitten'

  Aan de stemmen van Utrecht is te zien dat niet alleen de coalitie afspraken heeft gemaakt. "Ook de oppositie is aan het werk gegaan en ze proberen om de oppositie in de Eerste Kamer zo groot mogelijk te maken", aldus NOS-verslaggever Arjan Noorlander.

 • De uitslagen: Gelderland en Brabant

  Ook hier wat verschuivingen. "Hier is waarschijnlijk sprake van een deal", zegt Amber Brantsen.

  1/2 Gelderland NOS
  2/2 Brabant NOS
 • Cliteur (FvD): we zullen kritisch zijn

  Forum voor Democratie gaat zich kritisch opstellen in de Eerste Kamer, zegt nummer twee op de lijst Paul Cliteur. Hij heeft er vertrouwen in dat het goed gaat met de nieuwe partij in de Eerste Kamer. "Ik heb er alle vertrouwen in."