Dat was hem voor vanavond, we zijn er dinsdag weer met de returns van RKC-Go Ahead Eagles, Sparta-De Graafschap én FC Utrecht-Vitesse, in de strijd om een Europa League-ticket.

• Bayern verovert ook Duitse beker; Robben zwaait af met dubbel
  • Lijfsbehoud De Graafschap dichtbij na zege in blessuretijd bij Sparta
  • Cillessen grijpt met Barcelona naast bekerzege, Valencia stunt

Valencia stunt met bekerwinst

Barcelona ging in het laatste kwartier verwoed op zoek naar de gelijkmaker, maar Valencia - dat in de slotfase nog drie enorme counterkansen verprutste - hield stand en wint de Spaanse beker: 1-2.

Dat betekent dat Jasper Cillessen geen afscheid neemt van Barcelona met een prijs. De doelman wil vertrekken bij de Catalanen.

Lionel Messi baalt

Afgelopen!

Het zag er lange tijd niet naar uit, maar De Graafschap doet uitstekende zaken in de strijd tegen degradatie.

Op bezoek bij Sparta wordt met 1-2 gewonnen, na een 1-0 achterstand.

90+3' DOELPUNT DE GRAAFSCHAP!

Youssef El Jebli lijkt de Doetinchemmers de zege te bezorgen bij Sparta, met een benutte strafschop in blessuretijd.

Sparta-De Graafschap 1-2

Messi scoort voor Barça

Barcelona maakt de aansluitingstreffer. Lionel Messi - wie anders? - schiet raak uit de rebound na een kopbal van Lenglet die gekeerd wordt: 1-2.

74' ROOD SPARTA!

De Wet van Murphy slaat toe bij de thuisploeg.

Zeven minuten na de 1-1 krijgt Bart Vriends zijn tweede gele kaart, dus rood voor een stevige tackle.

Sparta-De Graafschap 1-1

Bart Vriends verlaat het veld na zijn tweede gele kaart

67' DOELPUNT DE GRAAFSCHAP!

Tegen de verhoudingen in komen de bezoekers op gelijke hoogte. Nabil Bahoui kopt bij de tweede paal raak, uit een voorzet die lang onderweg was.

Een hard gelag voor Sparta, dat de betere ploeg was.

Nabil Bahoui kopt raak bij de tweede paal

63' Harroui mist de bal

Abdou Harroui krijgt drie kansen op de 2-0, maar de Sparta-middenvelder maait onder meer in kansrijke positie over de bal heen.

Sparta is ook na rust de betere ploeg, maar verzuimt te scoren.

Sparta-De Graafschap 1-0

Robben zwaait af met DFB-Pokal

Arjen Robben loopt de polonaise na de bekerwinst

Arjen Robben zwaait af bij Bayern München met winst van de Duitse beker, zijn 21ste prijs met 'der Rekordmeister'.

De Nederlander valt een kwartier voor tijd in, bij een 0-1 tussenstand, waarna Bayern uitloopt naar een 0-3 zege op RB Leipzig.

Bal rolt weer

Bij Sparta-De Graafschap zijn we begonnen aan de tweede helft. Sparta leidt, dankzij een goal van Adil Auassar.

Lewandowski met zijn tweede

En daar is ook de 0-3. Een blinde knal naar voren belandt bij Robert Lewandowski, die goed zijn lichaam gebruikt en scoort met een stiftje.

Kort daarna mag ook Franck Ribéry invallen bij Bayern München. De Fransman zwaait net als Arjen Robben af na jaren trouwe dienst.

Bayern beslist het

Vijf minuten na de entree van Robben beslist Bayern München de bekerfinale.

Kingsley Coman schiet hard binnen met links, na een schijntrap die zijn directe tegenstander op het verkeerde been zet: 0-2.

Entree Robben

Arjen Robben neemt afscheid van Bayern München op het veld.

De buitenspeler is ruim een kwartier voor tijd ingevallen bij 'der Rekordmeister', die met 0-1 leidt tegen RB Leipzig in de Duitse bekerfinale.

Cillessen moet vissen (2)

Valencia komt zelfs op 0-2! Een harde voorzet van Carlos Soler wordt van dichtbij binnen gekopt door Rodrigo, Cillessen is kansloos.

Barcelona zal snel wat moeten verzinnen.

Rust in Rotterdam

Op Het Kasteel heeft het rustsignaal geklonken. Sparta leidt tegen het teleurstellende De Graafschap. De bezoekers hebben veel balbezit, maar de echte kansen zijn voor Sparta.

Dost en Keizer pakken de beker

Het werd nog ongemeen spannend in Portugal, maar de beker is uiteindelijk toch voor Sporting.

FC Porto komt in extremis terug tot 2-2, maar Sporting neemt de strafschoppen beter. Bas Dost, maker van de 2-1, is de enige die mist aan de zijde van de club uit Lissabon, de spits schiet op de lat.

Sporting won ook al de Allianz Cup, het tweede bekertoernooi. Ook toen was FC Porto de tegenstander in de finale, ook toen trok Sporting na strafschoppen aan het langste eind.

Sporting viert feest

Cillessen moet vissen

De ban is gebroken in Spanje en het is - verrassend genoeg - Valencia dat scoort.

Barcelona-doelman Jasper Cillessen heeft slecht zicht op een knal door het midden van Kevin Gameiro en moet het antwoord schuldig blijven: 0-1.

37' Veldwijk raakt de paal

Sparta is dicht bij de 2-0! De sterk spelende Lars Veldwijk schiet op de paal.

Als je van statistieken houdt (2)

De (live)statistieken van Sparta-De Graafschap:

8' DOELPUNT SPARTA!

Adil Auassar kopt de thuisploeg al snel op voorsprong tegen De Graafschap.

De middenvelder zet zijn hoofd succesvol tegen de bal na een puike actie en dito voorzet van Lars Veldwijk: 1-0.

Doelpuntenmaker Adil Auassar (rechts) bedankt assistgever Lars Veldwijk

Bal rolt in Rotterdam

We zijn begonnen op Het Kasteel! De sfeer is voorlopig uitstekend bij Sparta-De Graafschap.

Sparta-De Graafschap 0-0

Dost doet 't

Sporting Clube de Portugal ligt op koers voor de tweede prijs van dit seizoen. Dankzij Bas Dost.

De spits mocht in de Portugese bekerfinale een kwartier voor tijd invallen van Marcel Keizer en tekende in de eerste helft van de verlenging voor de 2-1. Nog vijftien minuten te gaan.

Sporting won eerder de Allianz Cup, het tweede bekertoernooi. Ook toen was FC Porto de tegenstander in de finale.

Lewandowski kopt Bayern op voorsprong

Robert Lewandowski viert zijn 1-0

Bayern München ligt inmiddels op koers voor de Duitse dubbel.

Robert Lewandowski kopt de ploeg van Arjen Robben, die op de bank zit, na een klein half uur spelen op 0-1.

Afgelopen!

De dubbele ontmoeting tussen RKC en Go Ahead Eagles ligt nog helemaal open, om maar eens een voetbalcliché van stal te halen.

De beste kansen waren voor de thuisploeg, maar geen van beide teams komt tot scoren in Waalwijk. De return is dinsdag om 18.30 uur.

RKC-Go Ahead Eagles 0-0

90' Vermeulen verkwanselt kans

Kevin Vermeulen krijgt in de laatste minuut van de reguliere speeltijd dé kans om zijn ploeg alsnog de zege te bezorgen.

De middenvelder neemt een voorzet ineens, maar schiet van dichtbij over.

Cillessen onder de lat

Jasper Cillessen begint, zoals verwacht, in de basis bij Barcelona, in de bekerfinale tegen Valencia. De 30-jarige doelman is de enige van de B-keus die mag beginnen.

Barcelona-trainer Valverde kiest voor een 4-4-2-formatie om het gemis van de geblesseerde Luis Suárez op te vangen, met Sergi Roberto als extra middenvelder.

Jasper Cillessen

83' Quasten haalt bal van de lijn

Daar was Go Ahead Eagles alsnog dicht bij een doelpunt. Een wat gelukkige inzet van Veldmate wordt door Quasten echter van de lijn gehaald.

Weinig verheffend

Finales zijn zelden hoogstaand en RKC-Go Ahead Eagles is daarop geen uitzondering. Het gemopper op Twitter is niet van de lucht.

Na rust vallen er nauwelijks kansen te noteren voor beide ploegen. Nog tien minuten te gaan.

De andere 22 namen

Om 20.45 uur begint die andere eerste finalewedstrijd van de nacompetitie, tussen Sparta en De Graafschap. Deze 22 namen moeten het gaan doen.

De opstellingen van Sparta en De Graafschap

54' Bakx krijgt vinger in oog

Een pijnlijk moment voor Istvan Bakx. De middenvelder krijgt de vinger van Sylla Sow in zijn oog en moet even bijkomen. Gelukkig kan hij verder.

Onana's 'grootste fan'

'Superfan' Manuel Neuer heeft mooie woorden voor André Onana. "Jullie verdienden het om in de Champions League-finale te staan."

Tweede helft begonnen

In Waalwijk is afgetrapt voor de tweede helft. Het is nog wachten op goals.

Anas Tahiri baalt van de afgekeurde goal van Darren Maatsen

Ineens op de slof

International Aniek Nouwen raakt 'm lekker op de Oranje-training.

Rust in Waalwijk

De eerste helft zit erop bij RKC-Go Ahead Eagles. De kansen waren voor rust voor de thuisploeg, maar tot goals leidde het Waalwijkse overwicht nog niet.

Gelijkop in Portugal

De Portugese bekerfinale is halverwege nog in evenwicht: 1-1. FC Porto kwam vijf minuten voor rust op voorsprong via Héctor Herrera, maar op slag van rust kwam Sporting Clube de Portugal op gelijke hoogte via Bruno Fernandes.

Bas Dost zit op de bank bij Sporting, naast trainer Marcel Keizer. Nemanja Gudelj heeft wel een basisplaats.

Sporting-trainer Marcel Keizer

36' Treffer Maatsen afgekeurd

Een minuutje later scoort Maatsen wél, maar de vlag is omhoog gegaan: de aanvaller stond buitenspel, dus de treffer gaat niet door.

35' Bosz redt op de lijn

Darren Maatsen krijgt dé kans op 1-0. De aanvaller is keeper Verhulst al voorbij, maar zijn te zachte inzet wordt door Gino Bosz van de lijn gehaald.

29' Schot op de lat!

Paul Quasten probeert het maar eens van afstand en ziet zijn schot op de lat uiteen spatten. RKC is nog niet dichter bij een treffer geweest.

Paul Quasten raakt de lat van grote afstand

19' Mooie actie Maatsen

Maatsen dwingt Go Ahead Eagles-Verhulst tot een redding, na een mooie actie waarin de spits vanaf links naar binnen trekt.

Het is de derde mogelijkheid voor de thuisploeg, Go Ahead heeft daar nog geen kans tegenover gezet.

Robben op de bank

Arjen Robben begint op de bank bij Bayern München. Ook de net als Robben afzwaaiende Franck Ribéry en Rafinha hebben geen basisplaats in de Duitse bekerfinale.

Lege plekken

Wat de eerste tien minuten opvalt is het slordige voetbal van beide ploegen en het grote aantal lege plekken in Waalwijk.

Het uitvak zit wel helemaal vol.

Gino Bosz en Darren Maatsen vechten een kopduel uit, met achter hen de nodige lege stoeltjes

De bal rolt

Scheidsrechter Allard Lindhout heeft in Waalwijk gefloten voor het begin van de eerste helft!

Als je van statistieken houdt

De (live)statistieken van RKC-Go Ahead Eagles:

Treble treble

Nee, het kopje hierboven is geen tikfout. Celtic won vandaag de bekerfinale en voltooide daarmee zijn derde Schotse treble - Premiership, Cup en League Cup - op rij.

Celtic, met doelman Dorus de Vries negentig minuten op de bank, was met 2-1 te sterk voor Hearts.

Celtic wint voor het derde jaar op rij de Schotse treble

De twaalfde man?

"De tegenstander speelde met twaalf man", is een veelgehoorde opmerking als de scheidsrechter partijdig zou hebben gefloten.

Hoe noemen we dit dan?

Zege voor de Eagles?

Afgaand op beide ontmoetingen tussen RKC en Go Ahead Eagles in de reguliere competitie, gaan de Deventenaren er met de overwinning vandoor.

Zowel op 21 december, RKC-Go Ahead Eagles (1-3), als op 26 april, Go Ahead Eagles-RKC (1-4), won de uit spelende ploeg namelijk.

De 22 namen

De opstellingen van RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles

GAE-boegbeeld overleden

Go Ahead Eagles kreeg gisteren droef nieuws: Wim Woudsma overleed, de clubicoon was ongeneeslijk ziek.

In zijn periode bij Go Ahead kwam Woudsma tot liefst 395 competitiewedstrijden. Alleen John Oude Wesselink speelde meer competitieduels (415) voor de club.

Mini-Klassieker met volwassen rellen

Als het niet bij de 'grote' Klassieker kan, dan maar bij een jeugdduel? De kampioenswedstrijd tussen Ajax onder 19 en Feyenoord onder 19 werd vanmiddag gestaakt vanwege ongeregeldheden tussen toeschouwers.

Ajax-fans voerden een charge uit richting familieleden van Feyenoord-spelers. De aanleiding is nog onduidelijk.

Ronald de Boer zegt wat iedereen denkt:

Robben, auf wiedersehen!

Ook Arjen Robben zegt vaarwel. De 35-jarige aanvaller nam vorige week al afscheid van het Bayern München-publiek met een goal in de kampioenswedstrijd, vandaag kan hij zijn 21ste en laatste prijs pakken met 'der Rekordmeister'.

Robben zwaait af als een clublegende, maar kende ook zware tijden in München. In 2012 met name. "Of ik toen aan een vertrek heb gedacht? Ja, zo'n gedachte gaat wel even kort door je heen. Het hoefde even niet meer."

Cillessen, adéu!

De Spaanse bekerfinale is hoogstwaarschijnlijk de laatste wedstrijd van Jasper Cillessen in het shirt van Barcelona. De 30-jarige doelman is zijn reserverol beu en wil vertrekken bij de Catalanen.

De drie Barça-seizoenen van de ideale bekerkeeper - met onder meer 'de ongelooflijke hand van Cillessen' - in vogelvlucht:

Op het menu

Een avondje nagelbijten, zowel binnen als buiten de Nederlandse grenzen. RKC en Go Ahead Eagles kruisen om 18.30 uur voor het eerst de degens in een tweeluik dat bepaalt wie van de twee promoveert naar de eredivisie. Om 20.45 uur wordt er afgetrapt bij Sparta-De Graafschap, eveneens met als inzet een eredivisieticket.

In Duitsland (RB Leipzig-Bayern München), Spanje (Barcelona-Valencia) en Portugal (Sporting Clube de Portugal-FC Porto) wordt gestreden om de nationale beker.