NOS Nieuws Politiek Aangepast

Fel debat Rutte en Baudet, 'alsof ze in de boksring stonden'

In Nederland kan er morgen gestemd worden voor een nieuw Europees Parlement. Vanavond waren er twee debatten, ze zijn allebei inmiddels voorbij.

 • Het eerste debat werd gevoerd tussen twaalf lijsttrekkers. De stellingen gingen over klimaat, arbeidsmigratie, defensie/veiligheid, landbouw, migratie en bevoegdheden van de EU
 • Het tweede debat vond plaats in Pauw, tussen Rutte en Baudet.
Liveblog gesloten
 • De debatten samengevat:

  Lees hier een samenvatting van het debat tussen Rutte en Baudet.

  Een samenvatting van het debat eerder op de avond tussen de EU-lijsttrekkers, is hier te lezen.

  Het liveblog is nu gesloten. Er kan er vanaf 07.30 uur in heel Nederland gestemd worden. De stembureaus zijn open tot 21.00 uur. Daarop volgt een NOS Nederland Kiest-uitzending, met een exitpoll van de Nederlandse uitslag. De echte uitslagen van alle landen van de Europese Unie komen zondagavond.

 • Samen na afloop

  Rutte en Baudet na afloop van het debat NOS
 • 'Vuurwerk tussen de heren'

  Politiek verslaggever Ron Fresen duidt het debat tussen Rutte en Baudet: "Het was echt vuurwerk tussen de heren en het leek soms wel alsof ze samen in de boksring stonden. Ze gebruikten het debat om de tegenstellingen tussen hun beide partijen nog eens flink uit te vergroten, daarbij ging het onder andere over de nexit, over Nederland wel of niet uit de euro."

  Maar, zo erkent Fresen: "Op deze twee politici kun je morgen niet stemmen, wel op de partijen waar ze voor staan. Twee partijen die, als we de peilingen moeten geloven, in een nek-aan-nekrace verwikkeld zitten."

 • Nog even terug naar die privévraag van Rutte

  Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?, vroeg Baudet aan Rutte.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Baudet vraagt Rutte: 'wanneer heeft u voor het laatst gehuild?'
 • Het debat is voorbij

  De verkiezingen worden geframed door Rutte als een quasi-binnenlands debat, zegt Baudet. "Als je op de VVD stemt, dan stem je op de fractie Alde die meer EU wil. Als je op VVD stemt, dan komt er een Europees leger."

  Het Europees parlement gaat niet over een Europees leger, zegt Rutte. Daar gaan de regeringsleiders over. "Dat zijn verstandige vrouwen en mannen. U legt een schijnrisico neer."

  Het debat is voorbij. Beide partijleiders roepen op om te stemmen.

 • Nexit: voordelen en nadelen

  Een voordeel van de nexit is zelf handelsverdragen afsluiten, zegt Baudet. "Wij worden gestraft voor het protectionistisch beleid van andere EU-landen."

  Oké, stel nou dat Nederland dat doet, onderhandelen voor een handelsverdrag met Japan, zegt Rutte. "Hoe groot is die kans dat dat handelsverdrag beter is dan dat dat via de EU wordt gedaan?" Het is niet zonder risico om die EU te verlaten, sluit Rutte af.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Waarom en op welke manier wil Baudet een nexit?
 • Discussie over nexit

  "Nederland is verzwakt buiten de Europese Unie. Er moet heel veel gebeuren aan de EU, maar wij verzwakken als wij eruit stappen", zegt Rutte.

  Baudet: "Wij willen een nexit via een referendum. Een aantal referenda, eigenlijk. Je zou het allemaal tegelijk kunnen doen. Een soort Europa à la carte", stelt Baudet voor.

  U probeert een intern partijconflict op te lossen door nu voor een referendum te pleiten, zegt Rutte. Dat is niet waar, aldus Baudet.

  "Onze oprichtingsbelofte op 1 juni 2015 was: wij gaan een nieuw referendum organiseren. Ik pleit al 10 jaar voor uittreding uit Nederland, dat is waar. Ik loop daar niet weg voor", zegt Baudet. "Door wat er nu in Groot-Brittannië gebeurt is duidelijk te zien hoe verraderlijk de deepstate is. Als May de hulp van Trump had aangenomen was het nu allang gelukt."

 • De laatste stelling

  De vierde stelling is ingebracht door Rutte: een nexit is rampzalig voor Nederland.

 • 'Het dieptepunt van dit debat'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: 'dit is het dieptepunt in dit debat'
 • 'Salvini is de held van Europa'

  Hongarije moet een prijs krijgen, zegt Baudet. Ook Italië is goed bezig. "Salvini is nu ook de held van Europa. En hij krijgt op zijn kop van Merkel." Het is niet waar dat de EU migratie wil stoppen, dat wil de EU helemaal niet, zegt Baudet.

  Ondertussen meldt Baudet dat er een grafiek wordt geplaatst op Twitter. Dat is deze:

 • Nog even terugkijken: 'Napoleon, Hitler en Juncker'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Baudet: Alle machtswellustingen, Napoleon, Hitler, Van Rompuy en Juncker
 • Debat over migratie

  We verdienen heel veel geld en houden veel banen over aan handel, zegt Rutte. De grenzen moeten dus absoluut niet dicht. "Als je Nederland terugtrekt op een eiland, schaden we onze economie en dan verzwakken we het land."

  Het enige deel dat momenteel zijn verantwoordelijkheid neemt is Oost-Europa, zegt Baudet. "Zij houden iedereen tegen." Dat moet Nederland ook doen. "Ik wil helemaal geen deal sluiten, wij houden ze gewoon tegen. Punt."

 • Even nog over Poetin

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Ik zie in Rusland niet een land dat Nederland gaat binnenvallen'
 • De volgende stelling

  De volgende stelling is: de open grenzen van de EU leiden tot onbegrensde immigratie, wat desastreus is voor Nederland. De stelling is ingediend door Baudet.

  "Onze grenzen moeten we weer controleren, niet helemaal sluiten. We gaan ervoor zorgen dat er alleen mensen hier komen die iets brengen. Door weer bijvoorbeeld grenswachten te hebben. Een goede grens is als een deur of een kraan, die kan open of dicht", zegt Baudet.

 • Nog een laatste vraag

  Wat zou u geworden zijn als u niet politicus had kunnen worden, vraagt Baudet aan Rutte. "Mijn vader leerde me dat er niemand boven je staat en niemand onder je staat. Mijn moeder leerde mij te geloven in het goede van de mens. Toen ik premier werd van het land zaten we in een grote crisis. We hebben koers gehouden, dat heb ik gedaan."

  Ook geen antwoord.