Finales play-offs: Sparta-De Graafschap en Go Ahead-RKC

De Jong is blij dat het erop zit: 'Volgende week ben ik voor Cambuur'

Het laatste woord van de avond is voor Henk de Jong, de trainer van De Graafschap die zijn nieuwe club SC Cambuur uitschakelde. De Jong is blij dat het tweeluik erop zit.

"Maar de buitenwereld maakte zich er drukker over dan ik. Ik ben nu voor De Graafschap, volgende week ben ik voor Cambuur. En niemand van de Cambuur-fans zal hierover een verkeerd woord zeggen tegen mij", aldus De Jong.

Aanstaande zaterdag gaat de strijd om promotie en degradatie verder.

Om 18.30 uur is de aftrap van RKC Waalwijk-Go Ahead Eagles. Om 20.45 uur staat Sparta-De Graafschap op het programma.

De returns zijn op dinsdag 28 mei.

87' GOAL SPARTA

Weer een goal voor Sparta! Een minuutje na zijn eerste goal vuurt Ache een raket af richting het TOP-doel en het is 3-0.

Sparta-TOP Oss 1-0 (3-0)

Ragnar Ache schreeuwt het uit na zijn tweede goal tegen TOP Oss

86' GOAL SPARTA

Doelpunt voor Sparta! Voor zover de wedstrijd nog niet beslist was, is dat nu wel het geval. Ache tikt de 2-0 binnen op aangeven van Dervisoglu.

Sparta-TOP Oss 2-0 (2-0)

84' Koeman plukt

In de 84ste minuut was het bijna 2-0 voor Sparta: Dervisoglu ging alleen op keeper Koeman af, maar de zoon van de bondscoach plukt de bal knap van de voet van de invaller. Het blijft 1-0, en dat is ook meer dan genoeg voor Sparta voor de finale van de play-offs.

Sparta-TOP Oss 1-0 (2-0)

TOP Oss-doelman Ronald Koeman

76' Laatste kwartier

Het laatste kwartier loopt in Doetinchem en Rotterdam.

Op De Vijverberg weet Cambuur niet van ophouden, hoewel de krachten een beetje weg beginnen te vloeien. De Graafschap heeft het lastig, maar zolang Cambuur niet weet te scoren, is er niets aan de hand voor de Doetinchemmers, die zelf via een gevaarlijk schot van Vet bijna op 3-0 kwamen.

In Rotterdam staat het nog altijd 1-0 voor Sparta. TOP Oss zou drie keer moeten scoren, maar dat lijkt niet realistisch.

De Graafschap-SC Cambuur 2-0 (1-1)

65' Spanning in Doetinchem

Het blijft spannend op De Vijverberg, waar De Graafschap het ondanks de 2-0 voorsprong lastig heeft met Cambuur. Na ruim een uur kregen de Friezen twee kansen op rij via Robertha en Schilder.

Aan de andere kant was De Graafschap nog dicht bij een goal via Bahoui, na een mooie pass van Serrarens, maar zijn schot ging via een Fries been naast.

51' Bijna Sparta

Echt heel spannend is het niet in Rotterdam, en zojuist miste Harroui een uitgelezen mogelijkheid om de spanning helemaal weg te nemen. De Spartaan stormt op TOP-keeper Koeman af, maar stift de bal uiteindelijk naast.

49' Bijna Cambuur

Wat een ongelooflijke kans voor Van Kippersluis. Steenvoorden kopt de bal naar de invaller, die een niet te missen kans toch weet te missen en de bal voorlangs het doel schiet. Bijna was Cambuur helemaal terug in de wedstrijd.

TWEEDE HELFT

Met Van Kippersluis voor Ciganiks is Cambuur begonnen aan de tweede helft tegen De Graafschap. De Doetinchemmers leiden met 2-0 op De Vijverberg.

In Rotterdam rolt de bal voor de tweede helft van Sparta-TOP Oss. De Spartanen leiden met 1-0, TOP heeft drie goals nodig.

Ondertussen in Australië en Oostenrijk

Gertjan Verbeek zet zijn loopbaan voort in Australië. De 56-jarige trainer heeft een contract voor twee jaar getekend bij Adelaide United.

Alex Pastoor tekende op zijn beurt een nieuwe verbintenis met SCR Altach voor een jaar. De 52-jarige Noord-Hollander leidde de Oostenrijkse club sinds zijn aanstelling in maart van de voorlaatste plaats bijna naar Europees voetbal.

RUST

Het is rust in Doetinchem, waar Cambuur-keeper Mous nog een prima redding verrichte op een schot van Serrarens. De Graafschap leidt met 2-0. Cambuur heeft in de tweede helft twee goals nodig.

Rust in Rotterdam: Sparta staat op een 1-0 voorsprong tegen TOP Oss. Drie goals hebben de Brabanders nodig om uitzicht te houden op de eredivisie.

40' GOAL DE GRAAFSCHAP

Doelpunt voor De Graafschap! Na een handsbal van voormalig Ajacied Schilder krijgt De Graafschap een strafschop. Het buitenkansje wordt onberispelijk benut door voormalig AZ-speler Benschop, die ook al goed was voor de eerste goal.

De Graafschap leidt met 2-0. Cambuur heeft nu twee doelpunten nodig.

Teleurstelling bij Cambuur: De Graafschap komt op 2-0

36' Friese kansen

De huidige club van Henk de Jong staat 1-0 voor tegen de nieuwe club van Henk de Jong, maar de wedstrijd is nog zeker niet gespeeld.

Namens Cambuur was Robertha na een klein half uur heel dicht bij de gelijkmaker: zijn inzet ging tegen de kruising. En ook Steenvoorden kwam met een kopbal in de buurt van het Doetinchemse doel.

De Graafschap-SC Cambuur 1-0 (1-1)

24' GOAL DE GRAAFSCHAP

De Graafschap komt halverwege de eerste helft op voorsprong tegen Cambuur. Benschop staat vrij en kopt de 1-0 binnen uit een vrije trap van El Jebli.

Cambuur moet nu scoren om er een eventuele verlenging uit te kunnen slepen.

De 1-0 van Charlison Benschop wordt gevierd door De Graafschap

15' GOAL SPARTA

Een doelpunt voor Sparta! Een droomstart voor de Rotterdammers: Vriends kopt de 1-0 binnen, op aangeven van Rayhi. Doelman Ronald Koeman jr. is kansloos.

De finale van de play-offs gloort aan de Spartaanse horizon. TOP Oss zal nu drie keer moeten scoren.

Bart Vriends is dolblij na zijn goal tegen TOP Oss

14' Kansen in Doetinchem

In het eerste kwartier is er al genoeg gebeurd bij De Graafschap-Cambuur. De Doetinchemmers hadden twee behoorlijke kansen, maar de Friese goalie Mous bracht redding op schoten van Bahoui en El Jebli. Aan de andere kant was Robertha dicht bij een doelpunt voor Cambuur.

De Friezen zullen moeten scoren om uitzicht te houden op de finale.

De Graafschap-SC Cambuur 0-0 (1-1)

AFTRAP

Aftrap in Doetinchem: De Graafschap-Cambuur is begonnen. De eerste wedstrijd eindigde in 1-1.

Ook in Rotterdam rolt de bal. Sparta treft TOP Oss en heeft al een 2-0 zege uit de heenwedstrijd op zak.

Op naar Doetinchem en Rotterdam

De eerste finale in de play-offs om promotie is dus bekend: RKC Waalwijk treft Go Ahead Eagles.

Om 20.45 uur beginnen de andere twee halve finales. Met, het is bekend, een uiterst pikant duel voor De Graafschap-trainer Henk de Jong: de Doetinchemmers treffen zijn nieuwe club SC Cambuur. De eerste wedstrijd eindigde in 1-1.

In Rotterdam neemt Sparta het op tegen TOP Oss. De ploeg van Henk Fraser won de uitwedstrijd al met 2-0 en heeft dus een riante uitgangspositie.

Vertrek balende Bruins dreigt

Aanvoerder Luigi Bruins verlengde in maart zijn contract nog bij Excelsior met twee jaar. Er was echter wel één belangrijke voorwaarde aan de deal verbonden: de Rotterdammers mochten niet degraderen uit de eredivisie. Dat is vanavond echter wel gebeurd.

"Ik ben nu dus transfervrij", verzuchtte de 32-jarige Rotterdammer bij FOX Sports. "Dat was natuurlijk helemaal de intentie niet. Ik wilde blijven en misschien wel mijn loopbaan bij Excelsior afsluiten. Maar goed, dat is van latere zorg. Eerst maar eens deze klap verwerken."

Luigi Bruins baalt na de nederlaag tegen RKC en de degradatie

KLAAR IN ROTTERDAM

Het is klaar in Kralingen. Het wordt 1-1. Excelsior is na vijf jaar gedegradeerd uit de eredivisie. RKC houdt nog kansen op promotie.

KLAAR IN DEN BOSCH

Het is klaar in Den Bosch. Go Ahead Eagles wint met 1-0 en gaat naar de finale van de play-offs.

90+2' Bijna Excelsior

De spanning in Rotterdam loopt op tot het kookpunt. In blessuretijd is er eerst bijna een eigen doelpunt van RKC, uit de daaropvolgende corner kopt Oude Kotte de bal in de armen van RKC-goalie Vaessen.

Excelsior-RKC Waalwijk 1-1 (1-2)

89' GOAL GO AHEAD EAGLES

Doelpunt voor Go Ahead Eagles! Wat een sensatie, de ploeg uit Deventer kwam er nauwelijks aan te pas, maar vlak voor tijd maakt Veldmate uit een corner de 0-1.

Bij deze stand gaan de Eagles door naar de finale.

FC Den Bosch-Go Ahead Eagles 0-1 (2-2)

Aanvoerder Jeroen Veldmate viert zijn treffer, die Go Ahead Eagles een finaleplaats oplevert

83' Slotfase in Den Bosch

In Den Bosch is de slotfase ook aangebroken. Go Ahead moet scoren, maar komt niet in de buurt van het doel van keeper Van der Steen. Den Bosch heeft het initiatief en lijkt straks een eerste stapje te kunnen zetten in de richting van de eredivisie.

Go Ahead had zojuist wel een zeldzaam kansje, maar het schot van aanvoerder Veldmate ging huizenhoog over.

FC Den Bosch-Go Ahead Eagles 0-0 (2-2)

80' Spanning in Kralingen

De spanning loopt op in Kralingen, waar Excelsior op de 2-1 jaagt. Invaller Eckert had nog een prima kans, maar keeper Vaessen redde knap.

De tien man van RKC verdedigen met man en macht de 1-1, die voor de Waalwijkers goed genoeg is voor de finale.

73' Kansen Den Bosch

In Den Bosch krijgt de thuisploeg steeds meer kansen om op voorsprong te komen. Zojuist was er een enorme mogelijkheid voor Blummel, maar zijn schotje vanuit kansrijke positie ging voorlangs.

En dat terwijl Go Ahead de ploeg is die moet scoren om naar de finale te gaan.

Paco van Moorsel (links) in duel met Leo Väisänen van FC Den Bosch

70' RODE KAART

Problemen voor RKC: Spierings, maker van de 0-1, maakt hands en krijgt zijn tweede gele kaart. En dus rood. RKC moet met tien man verder bij een stand van 1-1.

Vervolgens ontstaat er een ouderwets opstootje. Na wat geduw en getrek is het tumult voorbij en kan de wedstrijd weer verder.

58' Kans Den Bosch

In Den Bosch staat het nog 0-0, maar na een klein uur kreeg de thuisploeg wel de grootste kans van de wedstrijd. Van der Sande kopte van dichtbij op doel, maar keeper Verhulst bracht met een knappe reflex redding.

Blijft het zo, dan gaat Den Bosch naar de finale. Go Ahead moet scoren. Misschien dat Verheijdt dat kan doen: hij is net door trainer Stegeman in de ploeg gebracht voor Bakx.

49' GOAL EXCELSIOR

Een doelpunt voor Excelsior: Ómarsson knalt op fraaie wijze de 1-1 tegen de touwen, op aangeven van Bruins.

De Kralingers krijgen weer hoop. Er is nog wel een doelpunt nodig om in ieder geval een verlenging af te dwingen. Meteen na de gelijkmaker krijgt Excelsior nog een handvol kansen op meer. De wedstrijd lijkt nu echt begonnen.

De tweede helft is begonnen bij Excelsior-RKC Waalwijk. De Kralingers hebben nog 45 minuten de tijd om degradatie te ontlopen. Eén wissel bij Excelsior: Eckert is in de ploeg gekomen voor Haspolat.

Ook in Den Bosch rolt de bal weer. Het is 0-0 in het duel met Go Ahead Eagles. De eerste wedstrijd eindigde in 2-2. Bij de thuisploeg is Vaisanen vervangen door Romat.

RUST

Het is rust in Kralingen, waar RKC op een 1-0 voorsprong staat bij Excelsior. Vlak voor rust was er nog bijna de gelijkmaker van Excelsior: een schot van Bruins kon door keeper Vaessen net voor de lijn worden gekeerd. De Rotterdammers moeten in de tweede helft dus aan de bak.

Bij FC Den Bosch-Go Ahead Eagles is de ruststand 0-0.

38' GOAL RKC WAALWIJK

RKC komt op een 1-0 voorsprong bij Excelsior! Het is de eerste de beste kans voor de Waalwijkers en het is meteen raak. De voorzet was van Hansson, Spierings kopt vervolgens knap tegendraads bij de tweede paal binnen.

Problemen voor Excelsior, dat nu in ieder geval twee keer moet scoren om een verlenging af te dwingen.

Excelsior-RKC Waalwijk 0-1 (1-2)

RKC Waalwijk viert feest na de goal van Stijn Spierings (r)

32' Go Ahead op de paal

Daar was bijna de openingsgoal van Go Ahead Eagles! De assist met de schouder is Van Moorsel, Van der Venne schiet vervolgens in één keer op de paal.

Het is de grootste kans tot nu toe in Den Bosch, waar de Eagles moeten scoren om door te kunnen naar de finale.

25' Rommelig vs aftasten

Het is uitermatige rommelig bij Den Bosch-Go Ahead, met de brilstand nog op het bord.

Bij Excelsior was er een schot van Oude Kotte, dat via een Waalwijks been met een vreemde curve net naast het RKC-doel belandde. In Kralingen is het verder vooral aftasten wat de klok slaat. Excelsior heeft wel het initiatief, RKC wacht rustig af.

Excelsior-RKC Waalwijk 0-0 (1-2)

13' Kansen in Den Bosch

In Den Bosch hebben we in de beginfase twee kansen kunnen noteren. Van der Sande schoot namens Den Bosch voorlangs en de Bossche keeper Van der Steen moest redding brengen bij een poging van Van der Venne.

In Kralingen zijn er nog geen echte kansen geweest. Excelsior is wel het actiefst, maar moet ook wel met de 1-2 achterstand uit de eerste wedstrijd.

Marcus Edwards in duel met Paul Quasten

AFTRAP

De bal rolt bij Excelsior-RKC en Den Bosch-Go Ahead Eagles. De strijd om promotie en degradatie is weer losgebarsten.

Zolang het 0-0 staat bij beide duels, gaan RKC en Den Bosch naar de finale om een plek in de eredivisie.

In Deventer volgen de fans de wedstrijd in Den Bosch via een groot scherm.

De Jong waarschuwt nieuwe club Cambuur: 'Ik doe álles voor De Graafschap'

Het is zonder twijfel het pikantste duel van deze avond: De Graafschap-Cambuur, aftrap 20.45 uur. Trainer Henk de Jong van De Graafschap gaat proberen zijn nieuwe club SC Cambuur uit te schakelen. Vooral omdat hij De Graafschap netjes wil achterlaten, maar ook omdat hij vindt dat Cambuur niet klaar is voor de eredivisie.

"Cambuur moet eigenlijk een of twee jaar wachten met promoveren, dan is het nieuwe stadion er", zegt De Jong. "Anders is de afstand met te weinig geld weer te lang. De Leeuwarders zijn daar ook heel reëel in, hoor."

Trainers gezocht: eredivisieclubs nog in onzekerheid

Het eredivisieseizoen zit erop, de zomer komt eraan, en dan draait de trainerscarrousel traditioneel weer zijn rondjes. Welke clubs hebben een nieuwe trainer nodig en wie is er in de markt voor een nieuw baan?

Het linkerrijtje in de eredivisie hoeft zich (vooralsnog) niet druk te maken over wie er komend seizoen langs de lijn staat. Maar in het rechterrijtje staan er nog wel wat vacatures open.

Jurgen Streppel

Volgend jaar is alles anders

Komend seizoen degradeert niet alleen de nummer 18 uit de eredivisie, maar ook de nummer 17. Alleen de nummer 16 uit de eredivisie neemt deel aan de nacompetitie.

Het was de bedoeling dat deze regeling in zou gaan vanaf het seizoen 2020/2021, maar de veranderingen gaan dus al eerder in. Naast de kampioen promoveert ook de nummer 2 uit de Keuken Kampioen Divisie naar de eredivisie.

Teleurstelling bij de speler van NAC na de degradatie

Wat zijn de uitgangsposities?

Doelpunten, kansen, een afgekeurde prachtgoal, een gemiste strafschop; de aanwezigen bij Go Ahead Eagles-FC Den Bosch kregen zondag waar voor hun geld. Het treffen eindigde in 2-2, waardoor de tweekamp nog allesbehalve beslist is. Lees het wedstrijdverslag.

Het is bij Excelsior alle hens aan dek, vijf voor twaalf of een ander cliché dat aangeeft dat degradatie dreigt. De Kralingers gingen zondagmiddag verdiend met 2-1 onderuit bij RKC Waalwijk in de play-offs om promotie/degradatie. Lees het wedstrijdverslag.

Sparta heeft zondag een grote stap gezet naar de derde en beslissende ronde in de play-offs om promotie/degradatie. De Rotterdammers wonnen in de tweede ronde de heenwedstrijd bij TOP Oss met 2-0. Lees het wedstrijdverslag.

De Graafschap heeft zondag verzuimd om direct afstand te nemen van SC Cambuur. De Doetinchemmers bleven in de uitwedstrijd op 1-1 steken tegen de Friezen, die lang met tien man stonden na de rode kaart voor Moise Emmanuel Mbende. Lees het wedstrijdverslag.

Emmanuel Mbende van SC Cambuur krijgt de rode kaart

Het programma

Play-offs promotie/degradatie

Eerste wedstrijd
18.30 uur FC Den Bosch Go Ahead Eagles (2-2)
Excelsior RKC Waalwijk (1-2)
20.45 uur Sparta TOP Oss (2-0)
De Graafschap SC Cambuur (1-1)

Welkom in de nacompetitie!

Of, zoals het tegenwoordig heet, de play-offs om promotie en degradatie. Vanavond worden de returns in de halve finales afgewerkt en via dit liveblog zijn we er de hele avond bij.

Het wordt spannend voor Excelsior en De Graafschap, want als het vanavond niet naar wens loopt, is degradatie uit de eredivisie een feit. De Kralingers moeten een 2-1 nederlaag bij RKC zien goed te maken, de Doetinchemmers treden thuis tegen SC Cambuur aan met een 1-1 gelijkspel op zak.