NOS Nieuws Politiek Aangepast

Harbers: ik vraag ontslag aan, ik ben verantwoordelijk

 • De staatssecretaris zegt dat hij verantwoordelijk is voor fouten in misdaadcijfers asielzoekers;
 • In de cijfers stonden ernstige delicten, zoals moord en verkrachting, onder 'overige'. Nu blijkt dat ambtenaren al waarschuwden dat dit onverstandig was;
 • Harbers wil "verantwoording" afleggen in de Tweede Kamer, maar hintte al op aftreden.
Liveblog gesloten
 • Rutte: Respect voor Harbers, 'politiek kan hard zijn'

  Premier en VVD-leider Rutte heeft respect voor het besluit van zijn partijgenoot. "Zijn afweging is zuiver. Maar ongelooflijk spijtig dat we als kabinet afscheid moeten nemen van deze talentvolle en betrokken liberaal", laat hij in een tweet weten, die hij begint met: "Politiek kan hard zijn."

 • "VVD slaagt er niet in justitie in rustiger vaarwater te krijgen'

  NOS-verslaggever Ron Fresen wordt met deze kwestie aangetoond dat er nog steeds iets mis is met de politieke antenne op het ministerie van Justitie en Veiligheid. "Ambtenaren die het wel zagen, hadden moeten denken: oh, asielzoekers en ernstige misdrijven, dat kan niet. En ook Harbers had erop moeten aanslaan en dat is niet gebeurd." In de VVD-top is er flink wat gescholden, zegt Fresen. "Ze slagen er maar niet in op justitie in rustiger vaarwater te krijgen."

 • Harbers maakt zijn aftreden bekend

  Zoals verwacht maakt de VVD-staatssecretaris na een kort debat zijn aftreden bekend. "Dit raakt het vertrouwen van de Kamer", aldus Harbers. Hij vraagt de koning zijn ontslag aan. De Kamervoorzitter schorst het debat.

  Na zijn aftreden vertelt Harbers de pers dat overlastgevende asielzoekers het grootse probleem zijn in de asielketen en dat de Tweede Kamer zeer goede informatie daarover nodig heeft. "De Kamer heeft recht op goede informatie om te weten waarover we praten. Ik ben zelf ook Kamerlid geweest en begrijp dat."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Staatssecretaris Harbers maakt zijn aftreden bekend
 • Harbers nadert het einde van zijn antwoord

  Hij heeft beloofd om dan te zeggen wat hij gaat doen.

 • 'Ministerie heeft het niet verdoezeld'

  De staatssecretaris weerspreekt dat er sprake is van een structureel probleem bij het ministerie. Ook zegt Harbers dat er absoluut geen sprake is van het opzettelijk verdoezelen, maar dat het meer dan ongelukkig is. "Er wordt hard en consciëntieus gewerkt op het ministerie."

  De Kamer blijft doorvragen over de cultuur bij het ministerie. Maar Harbers houdt vol: "Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar ik heb niet meegemaakt dat er dingen doelbewust worden weggemoffeld."

 • Harbers: Ik had moeten doorvragen

  De staatssecretaris vindt dat hij had moeten doorvragen over de samenstelling van de categorieën. "Ik heb een verkeerde afweging gemaakt". Hij zegt wel dat de cijfers over bijvoorbeeld moord en doodslag veel vragen opriep. Er waren 31 meldingen, maar de meeste daarvan waren poging tot doodslag en bij een andere melding werd nog DNA-materiaal onderzocht. "De cijfers riepen een wereld van vragen op."

 • "Dit is ongelukkig, niet goed en onbedoeld"

  De staatssecretaris herhaalt dat hij vindt dat er fouten zijn gemaakt bij de totstandkoming van het rapport. Hij wilde maximale transparantie geven. "Maar dat heeft averechts gewerkt".

 • Harbers wil meteen antwoorden

  Vaak is er na de eerste termijn van de Tweede Kamer een korte pauze, maar de staatssecretaris wil meteen antwoord geven. Hij gaat eerst alle vragen beantwoorden en dan zeggen welke conclusies hij hieraan verbindt.

 • 50Plus: goed dat Harbers zich wil verdedigen

  Partijleider Krol wil ook weten wat er precies is gebeurd en uit zijn zorgen.

 • Denk: vijf jaar geen VVD'ers meer op Justitie

  De partij denkt dat het in ieder geval verstandig zou zijn als de komende jaren geen VVD-bewindspersonen meer naar het ministerie van Justitie en Veiligheid gaan. Kamerlid Öztürk spreekt over een "totale puinhoop" op het ministerie. Hij zegt dat de VVD goed is in bedriegen en het aan de laars lappen van integriteitsregels.

 • FVD: Ambtenaren hebben achter zijn rug dit bekokstoofd

  Kamerlid Hiddema van Forum voor Democratie heeft met verbazing de brief van Harbers over de kwestie gelezen. Hij constateert dat de ambtenaren bewust de gevoelige informatie hebben achtergehouden. "Er is daar iets bekokstoofd." Hij spreekt over "misleiding van het volk".

 • Vooral kritiek op het ministerie van Justitie en Veiligheid

 • CU: Hoezo niet bewust?

  En weer een Kamerfractie die zich zorgen maakt over de politieke cultuur bij het ministerie; dit keer coalitiepartij de ChristenUnie. De partij wil weten waarom Harbers zegt dat de ambtenaren niet bewust de omstreden cijfers hebben geplaatst onder de onduidelijke rubriek. "Hoe weet u dat?," vraagt het Kamerlid Voordewind zich af. Hij wil ook weten of Harbers er zelf bij was toen er gepraat werd over de indeling van de categoriën.

 • "Er is een lange lijst met misstanden bij Justitie"

  De Partij voor de Dieren noemt het lijstje afgetreden VVD-bewindslieden bij Justitie nog even op; Opstelten, Teeven en Van der Steur. "Er is sprake van een structureel probleem en dat moet opgelost worden."

 • VVD: dit is niet willens en wetens onder tapijt geveegd

  De VVD neemt het op voor Harbers, die werk heeft proberen te maken van meer transparantie op het ministerie. "Ik heb geen enkele aanleiding dat deze staatssecretaris willens en wetens informatie onder het tapijt heeft geveegd", aldus VVD-Kamerlid Becker. Ze betreurt wel dat ernstige delicten onder het kopje 'overige' zijn geplaatst.

  De VVD wil niet zeggen of Harbers moet aftreden, ondanks aandringen van PVV-leider Wilders. Becker: "Wilders dient moties van wantrouwen in bij de vleet. Maar het siert de staatssecretaris dat hij zelf verantwoordelijkheid wil afleggen.