liveblog
NOS NieuwsAangepast

Aanslagen in Sri Lanka: 207 doden, premier roept op tot kalmte

  • Bij een serie bomaanslagen in Sri Lanka zijn op paaszondag zijn zeker 207 doden en honderden gewonden gevallen.
  • Onder de slachtoffers zijn minstens 27 buitenlandse toeristen, onder wie één Nederlandse, een 54-jarige vrouw.
  • In Sri Lanka is een uitgaansverbod ingesteld en zijn sociale media geblokkeerd.
  • De aanslagen zijn vooralsnog niet opgeëist, wel zijn er 13 personen gearresteerd.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit is het laatste bericht van ons liveblog. De nacht is inmiddels gevallen in Sri Lanka. Houd vannacht en morgenochtend de site en app in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

In deze video zie je wat er vandaag precies gebeurde in Sri Lanka:

Wat gebeurde er in Sri Lanka? Een overzicht

Sri Lankanen in Nederland: 'Heel erg geschrokken'

In de katholieke kerk in Zeist kwamen een aantal Sri Lankanen die in Nederland wonen vandaag samen. Familie hebben ze in Sri Lanka allemaal nog. Ze zijn enorm geschrokken door het nieuws over de aanslagen.

'Iedereen is heel erg geschrokken'

Burgeroorlog voorbij, maar rustig werd het nooit

In Sri Lanka woedde decennialang een burgeroorlog. Die is sinds 2009 voorbij, maar rustig werd het nooit in het land, vertelt onderzoeker Therese Onderdenwijngaard, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. "Rustig? Nee, het is alleen geen oorlog meer", zegt Onderdenwijngaard. "Het toerisme bloeit op. Maar de politieke verdeeldheid is heel groot." Lees hier meer.

Premier Sri Lanka: er waren aanwijzingen voor aanslagen

De Sri Lankaanse autoriteiten hadden aanwijzingen dat in het land aanslagen zouden worden gepleegd. Premier Wickremsinghe zegt in reactie op de bloedige aanslagen van vandaag dat er informatie was binnengekomen, maar dat daarmee te weinig is gedaan. Hij laat onderzoeken waar het fout is gegaan. Lees hier meer.

Explosief gevonden bij vliegveld

Bij de internationale luchthaven Bandaranaike ten noorden van Colombo is een geïmproviseerd explosief gevonden, meldt de Sri Lankaanse luchtmacht. Het is onschadelijk gemaakt door personeel van luchtmacht.

Wat gebeurde er vanochtend in Sri Lanka?

Een overzicht in video:

Wat gebeurde er in Sri Lanka? Een overzicht

Minuut stilte in Barnabéu Stadion

Een minuut stilte voor de slachtoffers voorafgaand aan de wedstrijd tussen Real Madrid en Athletic Bilbao.

Reisadvies aangevuld

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Sri Lanka aangevuld met nieuwe informatie. Reizigers moeten rekening houden met de avondklok die het land na de aanslagen heeft ingesteld. Mensen mogen tussen 18.00 uur in de avond en 06.00 uur 's ochtends niet de straat op. Ook zijn telefoon- en internetnetwerken overbelast en moeten reizigers rekening houden met extra veiligheidsmaatregelen. "Het vliegveld is open, maar men moet 4 uur voor vertrek aanwezig zijn."

Dertien arrestaties

De Sri Lankaanse politie heeft dertien arrestaties verricht in verband met de aanslagen die zondag dood en verderf zaaiden op het Zuid-Aziatische eiland. Dat heeft een woordvoerder gezegd tegen de nieuwssite News 1st. Tien verdachten zijn overgedragen aan de dienst voor crimineel onderzoek (CID).

Volgens News 1st is onder anderen de bestuurder van een bestelwagen aangehouden die zou zijn gebruikt om aanslagplegers te vervoeren. De politie gaf de nieuwssite ook details over een huis in de stad Panadura, ten zuiden van Colombo, dat mogelijk is gebruikt door enkele verdachten als tijdelijke schuilplaats.

Eiffeltoren in het donker

De verlichting van de Eiffeltoren zal om middernacht worden uitgezet om de slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka te herdenken. Normaal gaat de verlichting pas uit om 01.00 uur 's nachts (of in de zomer om 02.00 uur).

Premier: 'informatie niet gedeeld'

In een persconferentie heeft ook de Sri Lankaanse premier Ranil Wickremesinghe ook opgeroepen tot kalmte, nadat de bisschop van Colombo dat al gedaan had.

Hij ging ook in op mogelijke eerdere informatie over een aanslag. De premier zei dat het een van de dingen is die onderzocht moeten worden. "Op dit moment ligt de prioriteit bij het pakken van de daders."

'Moeten behoorlijk heftige bommen zijn geweest'

De explosieven die bij de aanslagen werden gebruikt waren waarschijnlijk vrij zwaar, zegt correspondent Aletta André op Radio 1. "Het moeten behoorlijk heftige bommen zijn geweest. Een van de getroffen gebouwen staat nauwelijks nog overeind."

Volgens André heerst er in het land veel paniek. "Zolang de aanslagen niet zijn opgeëist en er geen informatie is over de daders, weten ze niet of er nog meer aanslagen kunnen komen. Dus de veiligheidsmaatregelen zijn behoorlijk. Er is een avondklok, de sociale media zijn uit de lucht en de regering zet alles op scherp om te weten te komen wie er achter de aanslagen zit."

Waar vonden de aanslagen plaats?

De plaatsen waar de aanslagen werden gepleegd
De explosies in de hoofdstad Colombo

'Kalmte bewaren'

De bisschop van de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo roept de bevolking op om de kalmte te bewaren. In een filmpje vraagt Diloraj Canagasabey gelovigen om te bidden voor de slachtoffers en zich in te zetten tegen "vernietigende elementen".

Hij herinnerde Sri Lankanen eraan dat het land weer opkrabbelt na een jarenlange burgeroorlog en niet moet teruggaan naar die tijd. "Onze mensen leven in harmonie en vrede na dertig jaar burgeroorlog. Ze hebben heel hard gewerkt om hun leven weer op te bouwen."

Verder keurt hij de aanslag af en betuigt hij zijn medeleven met de slachtoffers. "Ik leef mee met de mensen die lijden en die het verlies van hun geliefden moeten verwerken op de dag dat we de opstanding van Jezus vieren", zegt Canagasabey. "Het is triest dat zoiets gebeurt in een land als het onze."

'Video van explosie'

De Russische nieuwssite Sputnik heeft beelden online gezet die naar eigen zeggen een van de explosies vanochtend laten zien. Het zou gaan om de aanslag bij de Sint Antoniusschrijn in Colombo.

'Surrealistische ervaring'

Nederlanders die in Sri Lanka verblijven, beschrijven de aanslagen en chaos daarna als een surrealistische ervaring. Lees hier over hun ervaringen.

David Bijker, die samen met zijn vrouw in Sri Lanka verblijft, vertelt vanuit zijn auto wat er in de stad Negombo gebeurt:

'Het is een heftige situatie hier'

'Politie waarschuwde voor islamitische terreurorganisatie'

Volgens het Franse persbureau AFP had de politie tien dagen geleden informatie dat de islamitische terreurgroep NTJ (National Thowheeth Jama'ath ) van plan zou zijn zelfmoordaanslagen te plegen. "Een buitenlandse inlichtingendienst heeft gemeld dat de NTJ van plan is zelfmoordaanslagen te plegen met als doelwit belangrijke kerken en de Indiase Hoge Commissie", stond in een intern politiebericht.

De aanslagen van vandaag zijn nog niet opgeëist.

ANWB annuleert reizen

De ANWB heeft alle reizen naar Sri Lanka dit weekend afgelast. Volgens directeur Gert-Jan Bressers van ANWB-dochter Fox Vakanties gaat het tijdens de paasdagen om zestig Nederlandse toeristen die een rondreis over Sri Lanka zouden maken. "Wij kunnen niet voor hun veiligheid instaan en nemen het zekere voor het onzekere, zolang de situatie niet helder is." De reizigers krijgen een alternatieve vakantie aangeboden of kunnen hun geld terugkrijgen.

Over reizen die na de paasdagen zijn gepland moet Fox nog een besluit nemen.

Familieleden wachten op nieuws

Een groot deel van de gewonden ligt in het National Hospital in Colombo, een van de grootste ziekenhuizen in Sri Lanka. Er zouden 260 van de 450 gewonden zijn opgenomen. Bij het ziekenhuis staan tientallen mensen te wachten op nieuws over hun familieleden en geliefden.

Meer registraties op ikbenveilig.nl

Op ikbenveilig.nl van het Rode Kruis hebben zich inmiddels 368 mensen geregistreerd. Via de site hebben 76 mensen elkaar gevonden tot nu toe.

Het Nederlandse Rode Kruis opende ikbenveilig.nl vanochtend. Via de site kunnen Nederlanders in Sri Lanka laten weten hoe het met ze gaat. Omgekeerd kan het thuisfront gericht op naam zoeken naar familie of vrienden die in het gebied zijn.

Omgekomen Nederlander is 54-jarige vrouw

De identiteit van de Nederlander die is omgekomen in Sri Lanka is bekend. Het gaat om een 54-jarige vrouw die in het buitenland woont, maar niet in Sri Lanka.

Ze is omgekomen bij de aanslag bij het Cinnamon Grand hotel in Colombo.

ANVR: onze gasten niet getroffen

Branchevereniging ANVR meldt dat er geen Nederlandse slachtoffers zijn onder de aangesloten reisorganisaties. De organisaties zijn niet actief in de gebieden waar de aanslagen hebben plaatsgevonden, om die reden worden reizen niet aangepast, aldus ANVR tegen ANP.

Bom ontplofte tijdens paasontbijtbuffet

De bomaanslag in het Cinnamon Grand hotel in Colombo zou zijn gepleegd tijdens het paasontbijtbuffet. Volgens het ANP stond de zelfmoordterrorist tijdens het buffet zelf ook met een bord in de rij, op het moment dat hij bediend werd, liet hij de bom ontploffen.

Paus: ik leef mee met slachtoffers van wrede geweld Sri Lanka

Paus Franciscus heeft in zijn jaarlijkse paastoespraak opgeroepen tot vrede en het neerleggen van wapens. Ook stond hij stil bij de aanslagen in Sri Lanka.

Paus Franciscus: ik leef mee met slachtoffers van wrede geweld Sri Lanka

Update: aanslagen en slachtoffers

Op Eerste Paasdag vonden verspreid over Sri Lanka zes aanslagen plaats. Drie kerken en drie hotels waren doelwit van bommen of zelfmoordterroristen. Later op de dag waren er ook explosies op twee andere locaties in de buurt van de hoofdstad Colombo.

Er zijn zeven personen aangehouden in verband met de aanslagen. De Sri Lankaanse autoriteiten hebben een avondklok ingesteld. Socialemediaplatformen in het land zijn geblokkeerd.

Berichten over slachtoffers lopen uiteen: de politie meldt dat 207 mensen zijn gedood en er zijn honderden gewonden. Er zijn 27 buitenlandse slachtoffers geteld, onder wie tenminste één Nederlander.

BEVESTIGD: NEDERLANDER GEDOOD IN SRI LANKA

Een Nederlander is gedood in Sri Lanka, meldt minister Blok.

Politie: 207 doden, 450 gewonden

Het dodental is door de politie op Sri Lanka opnieuw bijgesteld, nu naar 207.

450 gewonden zijn er geteld.

AFP opnieuw: ook Nederlanders gedood

Opnieuw heeft persbureau AFP gemeld dat er Nederlanders zijn gedood bij de aanslagen in Sri Lanka. Bronnen binnen de ziekenhuizen zouden dit hebben gezegd. Er is verder geen informatie beschikbaar over de slachtoffers.

AFP meldt ook dat er Britse, Amerikaanse, Japanse en Portugese doden zijn gevallen.

190 doden, 27 buitenlanders

Het dodental van de aanslagen staat nu op 190, zegt het Sri Lankaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tegen persbureau AP.

27 doden zouden buitenlanders zijn.

Minister: zeven arrestaties

De Sri Lankaanse minister van Defensie Ruwan Wijewardene heeft tijdens een persconferentie gezegd dat er zeven arrestaties zijn verricht.

Ravage in St. Sebastiankerk na aanslag

  • AFP
    Het interieur van de St. Sebastiankerk in Katuwapitiya
  • AFP
  • AFP

Onduidelijkheid over achtste aanslag

Er is nog onduidelijkheid over de achtste aanslag: volgens lokale media gaat het niet om een gerichte aanslag maar om een terrorist die zichzelf opblies bij zijn arrestatie. Bij de explosie zouden politieagenten zijn omgekomen.

Wereldleiders reageren op aanslagen Sri Lanka

Verschillende wereldleiders hebben hun afschuw uitgesproken over de serie aanslagen in Sri Lanka. "Onze gedachten gaan uit naar de familieleden van de slachtoffers", schrijft de Franse president Macron op Twitter. "Wij staan klaar om te helpen", schrijft EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. "Oprechte condoleances van het Amerikaanse volk", schrijft president Trump.

'Toerisme hele belangrijke inkomstenbron na burgeroorlog'

Elk jaar nog stijgt het aantal toeristen dat op vakantie gaat naar Sri Lanka. Dat was niet altijd zo vanzelfsprekend. Pas tien jaar geleden kwam er een einde aan een lange, bloederige strijd tussen het Sri Lankaanse leger en de militante Tamiltijgers. Dat was een minderheid van hindoestanen en christenen die 26 jaar lang vochten voor een onafhankelijk deel van Sri Lanka. Aan de strijd kwam een einde toen in 2009 de leider van de Tamiltijgers werd doodgeschoten.

En sindsdien krabbelt het toerisme in Sri Lanka weer op. Het natuurschoon en de culturele schatten van het land werken als een magneet op westerse toeristen en de regering doet er veel aan om deze inkomstenbron te stimuleren. "Veel oude monumenten werden gerestaureerd en er is geïnvesteerd in hotels", vertelt correspondent Alette André. "Er is veel moeite in gestoken en met resultaat: Elk jaar komen er meer toeristen."

Omdat vijfsterrenhotels doelwit waren, zijn er berichten dat de aanslagplegers het hebben gemunt op rijken en toeristen. Maar van grote weerstand tegen toerisme is in Sri Lanka geen sprake, weet André. "Het is een hele belangrijke inkomstenbron dus die eventuele weerstand komt niet vanuit een belangrijk deel van de bevolking."

Politie: ook 8e explosie was aanslag

Ook de 8e explosie in een wijk in de hoofdstad Colombo was een aanslag, meldt persbureau AFP op basis van de politie.

Al 244 registraties op ikbenveilig.nl

Er zijn al 244 registraties binnengekomen op ikbenveilig.nl. Via de website hebben tot nu toe 29 mensen elkaar gevonden.

Het Nederlandse Rode Kruis stelde de website ikbenveilig.nl vanochtend open. Via de site kunnen Nederlanders in Sri Lanka laten weten hoe het met ze gaat. Omgekeerd kan het thuisfront gericht op naam zoeken naar familie of vrienden die in het gebied zijn.

Verwoestingen bij hotel

Dit hotel in de Sri Lankaanse stad Colombo was een van de doelwitten, bekijk hieronder beelden van de verwoesting:

Aanslag bij Shangri-La hotel: na tweede explosie sprongen de ramen

NY Times: 189 doden, 11 buitenlanders

Een directeur van het nationale ziekenhuis van Sri Lanka heeft tegen de New York Times gezegd dat er inmiddels 189 doden zijn gevallen bij de diverse aanslagen. Onder de slachtoffers zijn 11 buitenlanders.

Schotenwisselingen

Volgens lokale media wordt er geschoten door politieagenten op plaatsen waar eerder explosies plaatsvonden. Het gaat om de omgeving van de dierentuin Dehiwala, ten zuiden van Colombo en in de wijk Dematagoda in Colombo. Mogelijk houden de daders van de zes aanslagen van vanochtend zich hier schuil.

Avondklok vervroegd ingegaan

In Sri Lanka is per direct een uitgaansverbod ingesteld. Eerder zou de avondklok pas over tweeënhalf uur ingaan en 12 uur duren.

Minister: terroristen zijn geïdentificeerd

De Sri Lankaanse minister van Defensie Ruwan Wijewardene heeft tijdens een persconferentie gezegd dat de aanslagplegers zijn geïdentificeerd. Het gaat volgens de minister om "terroristische groeperingen". Meer informatie is niet bekendgemaakt.

Om 12.00 uur extra lang NOS Journaal

Het extra lange NOS Journaal over de aanslagen op kerken in Sri Lanka is te volgen via deze livestream.

'Materiaal van islamitische extremisten gevonden'

De Sri Lankaanse krant Daily Mirror schrijft dat er in het Shangri-La hotel in Colombo materiaal is gevonden dat wordt gebruikt door islamitische extremisten. Volgens de krant is het nog onduidelijk of de aanslagplegers uit binnen- of buitenland komen.

Update: aanslagen en slachtoffers

Op de vroege ochtend van Paaszondag vonden verspreid over Sri Lanka zes aanslagen plaats. Drie kerken en drie hotels waren doelwit van bommen of zelfmoordterroristen. Later op de dag werd in de buurt van de dierentuin in de hoofdstad Colombo een zevende aanslag gepleegd. Zojuist is in die stad ook een achtste explosie gemeld. De Sri Lankaanse autoriteiten hebben een landelijke avondklok ingesteld die over een paar uur ingaat en duurt van 18.00 uur tot 06.00 uur lokale tijd. Socialemediaplatformen in het land zijn geblokkeerd.

Berichten over slachtoffers lopen uiteen: het lijkt duidelijk dat tenminste 138 mensen zijn gedood op de diverse plaatsen. Andere bronnen hebben het al over bijna 200 doden. Er zijn zeker honderden gewonden. Er zijn al 9 buitenlandse slachtoffers geteld. Volgens persbureau AFP zijn er ook Nederlanders onder de doden.

Bomaanslagen:

  • St. Anthonykerk in Colombo
  • St. Sebastiankerk in Katuwapitiya, bij Negombo
  • Zionskerk in Batticaloa
  • Shangri-La hotel in Colombo
  • Kingsbury hotel in Colombo
  • Cinnamon Grand hotel in Colombo
  • Dierentuin Dehiwala, ten zuiden van Colombo

Explosie:

  • De wijk Dematagoda in Colombo

Slachtoffers:

  • 138 tot 200 doden
  • honderden gewonden
  • 9 buitenlandse slachtoffers
  • Ook Nederlandse doden volgens persbureau AFP

Reisadvies voor Sri Lanka aangepast

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Sri Lanka gewijzigd. Voor het hele land gelden veiligheidsrisico's. Nederlanders in het land worden opgeroepen aan familie te laten weten waar ze zijn. Voor hulp kan contact worden opgenomen met de ambassade via dit telefoonnummer: +31 247 247 247

Sociale media geblokkeerd in Sri Lanka

Sri Lankaanse autoriteiten hebben de toegang tot sociale media opgeschort. Het zou gaan om Whatsapp en Facebook. De blokkade lijkt nog niet te werken, berichten komen nog gewoon door.

8e explosie volgens politie

Na zeven bevestigde aanslagen is er zojuist een 8e explosie geweest in de buurt van Colombo. Mogelijk gaat het om nieuwe aanslag.

Avondklok ingesteld voor heel Sri Lanka

Het ministerie van binnenlandse zaken heeft zojuist een landelijke avondklok ingesteld, die gaat over drie uur in. Iedereen moet binnen blijven tussen 18.00 uur en 6.00 uur (lokale tijd).

Foto's van de verwoesting

Op foto's is bij zowel de getroffen hotels als kerken de verwoesting goed te zien.

  • AFP
    Shangri-La Hotel in Colombo
  • AFP
    Militairen en politiemensen bij een van de getroffen hotels in Colombo
  • HH | Chamila Karunarathne
    De verwoesting binnenin de St. Anthonykerk in Colombo
  • Reuters
    De St. Anthonykerk in Colombo

Reactie Koninklijk Huis

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima schrijven op sociale media:

"Aanslagen in Sri Lanka hebben vele levens geëist. Onder de slachtoffers zijn veel kerkgangers die samen vreedzaam het Paasfeest vierden. Wij zijn geschokt door dit brute geweld en zijn in gedachten bij alle getroffenen en hun familie. Overal ter wereld, en ook door ons, wordt voor hen gebeden."

'Voor Sri Lankanen roept dit oude beelden op'

"Bomaanslag! Bomaanslag!" Riepen de hosts van een guesthouse in Colombo tegen de Nederlandse David Kellerman, die daar nu verblijft. "Het was surrealistisch en er was heel weinig informatie beschikbaar. Niemand weet of het de Tamils waren, het oude conflict, of misschien IS of al-Qaida."

Kellerman: "Voor onze hosts roept dit oude beelden op. Een van hen weet al dat de moeder en dochter van een goede vriendin van haar zijn omgekomen. Het eerste wat ze zei is: 'Waar kan ik bloed geven?' Dat is kennelijk een heel normaal principe voor Sri Lankanen. Juist op dit soort momenten verenigen ze zich. Maar ze is ook bang om bloed te gaan geven, want het ziekenhuis kan ook een doelwit worden."

De Nederlander is sinds de aanslagen voornamelijk binnengebleven. "Ik geloof dat er een soort avondklok van kracht is, maar dat weten we niet zeker."

Politie: 7e aanslag bij dierentuin

Volgens de politie in Sri Lanka is er zojuist een 7e aanslag gepleegd. Deze heeft plaatsgevonden in de buurt van de dierentuin Dehiwala, ten zuiden van Colombo. Persbureau Reuters en een journalist van de BBC bevestigen het bericht.

Beelden van ravage in kerk

Grote ravage in kerk Sri Lanka na aanslag

Waarschuwingen voor nepnieuws

Op sociale media wordt gewaarschuwd voor nepnieuws. Onder andere de premier en tal van media plaatsen berichten om niet alles te geloven.

Een krant heeft zelfs een lijstje gepubliceerd over hoe je nepnieuws kan herkennen:

Hier vonden de aanslagen plaats:

  • St. Anthonykerk in Colombo
  • St. Sebastiankerk in Katuwapitiya, bij Negombo
  • Zionskerk in Batticaloa
  • Shangri-La hotel in Colombo
  • Kingsbury hotel in Colombo
  • Cinnamon Grand hotel in Colombo

AFP: NEDERLANDSE DODEN

Volgens persbureau AFP zijn er Nederlanders omgekomen bij de aanslagen in Sri Lanka. Het gaat om nog onbevestigde berichten.

138 doden

Volgens verschillende bronnen is het dodental van de zes aanslagen samen opgelopen tot 138. Meer dan 200 mensen zijn gewond geraakt.

TUI, Corendon en Thomas Cook: 'Onze gasten zijn veilig'

De reisorganisaties TUI, Corendon en Thomas Cook hebben op dit moment geen gasten in de getroffen hotels in Colombo. "En alle mensen die wel via ons in Sri Lanka zijn, zijn veilig", zegt Hanita van der Meer van Thomas Cook. "Dat geldt voor reizigers van alle nationaliteiten. Hoeveel Nederlanders we daar hebben, weet ik nu niet. Maar ze zijn veilig, daar gaat het om."

Via Stip Reizen, een onderdeel van Corendon, zijn op dit moment vijftig Nederlanders in Sri Lanka. "We hebben contact met ze gehad", vertelt Desi Meinhof van Corendon. "Ze zijn allemaal veilig en ook niet in de buurt van de plaatsen waar aanslagen zijn geweest."

Ook TUI weet via zijn lokale agent dat er op dit moment geen gasten van de reisorganisatie in gevaar zijn.

Premier Rutte: vreselijke berichten

"Vreselijke berichten uit Sri Lanka over bloedige aanslagen op hotels en kerken op deze Eerste Paasdag", schrijft premier Rutte op Twitter.

'Zeer goed georganiseerde aanslagen'

"De aanslagen vonden plaats precies op het moment van de paasmissen", vertelt correspondent Aletta André. "Een van die kerken ligt helemaal aan de andere kant van het eiland, dus het zijn duidelijk zeer goed georganiseerde aanslagen."

Over de daders achter de aanslagen is nog niets bekend. "Politie en regering hebben daar nog geen enkele uitspraak over gedaan."

Rode Kruis opent ikbenveilig.nl

Het Nederlandse Rode Kruis heeft de website ikbenveilig.nl opengesteld. Via de site kunnen Nederlanders in Sri Lanka laten weten hoe het met ze gaat. Omgekeerd kan het thuisfront gericht op naam zoeken naar familie of vrienden die in het gebied zijn.

Premier Sri Lanka: blijf sterk

"Ik veroordeel de laffe aanvallen op ons volk", schrijft premier van Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe. Hij roept zijn landgenoten op om sterk te blijven.

Zeker 9 buitenlandse slachtoffers

Volgens de Sri Lankaanse politie zijn zeker 9 buitenlandse slachtoffers gevallen.

Bloed geven

Op sociale media roepen Sri Lankanen elkaar op om bloed te geven voor de honderden gewonden. Bij veel ziekenhuizen zou het inmiddels storm lopen.

Alle scholen twee dagen dicht

Het ministerie van Onderwijs heeft bekend gemaakt dat alle scholen in Sri Lanka morgen en overmorgen gesloten blijven.

Beelden uit een kerk

Op sociale media worden deze beelden gedeeld van vlak na een aanslag in een kerk. Let op: het zijn schokkende beelden.

Beelden na aanslag in kerk Sri Lanka

100 tot 160 doden

Het dodental van de zes aanslagen in Sri Lanka loopt op. Persbureau DPA spreekt van 100 doden. Een Sri Lankaanse zender meldt 160 doden in totaal.

'Aanslagen lijken gericht op toeristen, christenen en rijken'

Volgens de Nederlander David Bijker, die in Sri Lanka is voor werk en daar ook een kindertehuis ondersteunt, lijken de aanslagen gericht op "toeristen, christenen en rijken".

"Het bijzondere is namelijk dat de katholieken op Sri Lanka met helemaal niemand ruzie hebben. Daarnaast zijn de aanslagen gepleegd op de tophotels in Colombo", aldus Bijker.

'25 doden bij kerk in Batticaloa'

Bij de aanslag op de Zionskerk in Batticaloa, dat ligt in het oosten van Sri Lanka, zijn 25 doden gemeld volgens lokale media. Al bijna 100 gewonden zijn in het ziekenhuis opgenomen.

Buitenlandse slachtoffers

Er zijn berichten over buitenlandse slachtoffers, maar hoeveel het er zijn en welke nationaliteit ze hebben is nog niet bekend.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt de situatie op de voet te volgen en heeft een informatienummer gedeeld op Twitter.

Politie: meer dan 50 doden bij één aanslag

Alleen al bij de St. Sebastiankerk in Katuwapitiya, ten noorden van Colombo, zijn volgens de lokale politie meer dan 50 doden gevallen.

Schokkende beelden op sociale media

Op sociale media worden veel beelden gedeeld van vlak na een aanslag. Let op: het zijn schokkende beelden.

Advies: blijf binnen

Nederlandse toeristen ten zuiden van Colombo zeggen tegen de NOS dat ze wordt aangeraden om binnen te blijven.

Aanslagen gemeld op deze plaatsen:

  • St. Anthonykerk in Colombo
  • St. Sebastiankerk in Katuwapitiya
  • Zionskerk in Batticaloa
  • Shangri-La hotel in Colombo
  • Kingsbury hotel in Colombo
  • Cinnamon Grand hotel in Colombo

DPA: 50 doden

Persbureau DPA spreekt inmiddels van 50 doden, waaronder buitenlanders.

Eerste beelden

Eerste beelden na aanslagen Sri Lanka

Tientallen slachtoffers bij aanslagen op kerken en hotels in Sri Lanka

Bij explosies in zeker drie kerken en drie hotels in de Sri Lanka zijn minstens twintig doden gevallen, onder wie ook buitenlandse toeristen. Volgens een ziekenhuisdirecteur in de hoofdstad Colombo zijn er 280 gewonden naar ziekenhuizen gebracht. Andere bronnen spreken van 160 gewonden.

Er waren explosies in kerken in de hoofdstad Colombo waar gelovigen het paasfeest vierden. Ook worden aanslagen gemeld op het Shangri-La hotel en het Kingsbury hotel, waar veel buitenlandse toeristen komen.

Ook in andere delen van Sri Lanka zijn aanslagen geweest.

Over de achtergrond is nog niets bekend. Volgens onbevestigde berichten zijn minstens 150 mensen naar ziekenhuizen gebracht. Onder de slachtoffers zijn ook buitenlandse toeristen.