liveblog
NOS VoetbalAangepast

Sparta stelt kampioenschap Twente uit, Heracles klopt Heerenveen


Van der Vaart en zoon Damián

In de Voetsporen: Rafael en Damián van der Vaart

De eindstanden in de Keuken Kampioen Divisie

Afgelopen in Almelo: Heracles wint

Adrián Dalmau viert zijn goal

Heracles Almelo wint met 2-1 van sc Heerenveen en stijgt naar de vijfde plaats op de ranglijst.

Afgelopen in Sparta: 3-1

Vlak voor tijd maakt Juul Respen nog een eretreffer, maar veel heeft Helmond Sport er niet aan. Het verliest met 3-1 bij Sparta.

FC Twente kan zich opmaken voor een landstitel in eigen huis. Een zege op Jong AZ, maandagavond, volstaat.

3-0 voor Sparta

Ondertussen heeft Lars Veldwijk zijn tweede van de avond gemaakt voor Sparta, dat dankzij de goal uit een counter met 3-0 leidt tegen Helmond Sport.

Heracles dicht bij 3-1

77' De bal raakt de lat en dan wordt dan tegen een verdediger aangeschoten. Vervolgens blijft hij via een andere verdediger liggen in de doelmond, maar uiteindelijk wordt de bal weggetrapt. Kortom: een scrimmage. Heracles Almelo is dicht bij de beslissing, maar scoort niet. Het blijft bij 2-1

Lyon leidt met 2-0

In de Ligue 1 gaat Olympique Lyonnais bij rust met 2-0 aan de leiding tegen Angers, de nummer twaalf op de ranglijst. Na de eerste goal van Depay zorgde Martin Terrier voor de tweede goal van de nummer drie in Frankrijk.

Memphis Depay

Fraaie goal van Dalmau

72' Na dik zeventig minuten schiet Adrián Dalmau Heracles op voorsprong. Uit de draai maakt hij er 2-1 van in Almelo.

Vrouwen Ajax pakken koppositie

De voetbalsters van Ajax hebben de koppositie veroverd in de kampioenspoule van de eredivisie. Ajax rekende in Eindhoven met 1-0 af met PSV. Daarmee gaan de Amsterdammers FC Twente voorbij op de ranglijst.

Foutje Pierie

Kik Pierie, volgend seizoen speler van Ajax, gaat in de fout, maar het blijft zonder gevolgen. Hij wil een ongevaarlijke voorzet wegschieten, maar de bal gaat over de achterlijn, vlak naast zijn eigen doel.

Weer een grote kans voor Rienstra

Ben Rienstra krijgt na tien minuten in de tweede helft zijn tweede grote kans. Hij kan met de bal richting het strafschopgebied lopen en op de rand daarvan haalt hij uit, maar Heracles-doelman Janis Blaswich keert het schot.

In de corner die erop volgt kop Lammers de bal in de handen van Blaswich.

Tweede helft begonnen

In zowel de eerste divisie als in het eredivisieduel tussen Heracles en Heerenveen is afgetrapt voor de tweede helft. De stand in Almelo: 1-1.

Ondertussen in Lyon: goal Depay

Memphis Depay en Kenny Tete staan in de basis bij Olympique Lyonnais in de wedstrijd tegen Angers. Na een kwartier schiet Depay zijn ploeg op voorsprong.

Het is voor de uitblinker in de laatste wedstrijden van het Nederlands Elftal zijn eerste goal in de Ligue 1 sinds begin maart.

Rust op alle velden

In de eerstedivisiewedstrijden en bij Heracles-Heerenveen is het rust. De stand in Almelo is het 1-1.

De kans dat FC Twente vanavond al kampioen wordt in de eerste divisie is heel klein. Sparta leidt met 2-0 tegen Helmond, terwijl de Tukkers alleen bij een nederlaag van Sparta kampioen zijn.

Wint Sparta, dan krijgt Twente maandag zelf de kans kampioen te worden. Een zege op Jong AZ volstaat voor het kampioenschap en promotie naar de eredivisie.

Grote kans Heerenveen

Op slag van rust krijgt Ben Rienstra nog een gigantische kans voor Heerenveen, na een fraai passje van Sam Lammers. Rienstra schiet de bal echter rechtdoor tegen doelman Blaswich aan.

Ook Lammers schiet raak van 11 meter

Ook sc Heerneveen krijgt een penalty en ook die wordt benut. Sam Lammers schiet de gelijkmaker binnen. Het staat 1-1 in Almelo.

Lennart Czyborra maakte een overtreding op Mitchell van Bergen. De VAR moest de beslissing van scheidsrechter Kooij even controleren, maar greep niet in.

Heracles op 1-0 door penalty

Heracles staat op voorsprong tegen Heerenveen: 1-0. Brandley Kuwas schiet de thuisploeg van elf meter op voorsprong.

Heerenveen-verdediger Yuki Kobayashi haalde Kuwas onderuit waarna scheidsrechter Kooij de bal op de stip legde.

Afgekeurde goal in Almelo

Na dik twintig minuten lijkt Heerenveen op voorsprong te komen via een fraaie volley van Pelle van Amersfoort. Zijn goal wordt echter afgekeurd omdat Van Amersfoort een overtreding maakte op Tom Breukers. 0-0 dus nog in Almelo.

En al 2-0 voor Sparta

Na 22 minuten is het al 2-0 voor Sparta. Lars Veldwijk krijgt de bal voor de voeten na een afgeslagen corner en maakt tegen Helmond zijn derde goal in vier competitieduels.

Sparta leidt

Na een klein kwartier komt Sparta op voorsprong. Abdou Harroui maakt er 1-0 van tegen Helmond Sport.

Daarmee is de kans dat Twente vanavond al kampioen wordt in de eerste divisie een stuk kleiner geworden. Alleen bij een nederlaag van Sparta kan de champagne ontkurkt worden in Enschede.

Vroege goal in Volendam

De spreekwoordelijke bloemen voor het eerste doelpunt van de avond gaan naar niemand minder dan Mike Tresor Ndayishimiye. Hij zet NEC al in de eerste minuut op voorsprong tegen FC Volendam.

We zijn begonnen!

Om 20.00 uur is er afgetrapt op tien velden in het betaald voetbal. Één duel in de eredivisie: Heracles Almelo-sc Heerenveen.

In de eerste divisie zijn negen duels begonnen, waaronder Sparta-Helmond Sport. Bij een nederlaag van Sparta, is FC Twente kampioen.

Wedstrijd elf, Jong Ajax-FC Twente, is door de gemeenten Amsterdam en Ouder-Amstel verboden deze week.

Nog wat feitjes, vlak voor de aftrap

- Bij zes van de vorige dertien edities van dit duel won Heracles. Heerenveen kwam vier keer bovendrijven, waaronder ook vorig seizoen: 1-2.

- Dit seizoen werd het in Friesland, na een 3-3 stand, 3-5. Lammers (Heerenveen) en Peterson (Heracles) maakten er twee.

- Heracles verloor twee van zijn laatste drie duels en staat zesde, slechts 1 punt boven de 'play-offstreep'. Heerenveen lijkt na een zwakke reeks (één zege uit de laatste vijf duels) wel uitgespeeld.

Mooi plaatje in Wijdewormer, vlak voor Jong AZ-MVV

Wordt Twente kampioen?

De spelers van Sparta

Het kan een bijzondere avond worden in de eerste divisie. Als Sparta verliest bij Helmond Sport, dat voorlaatste staat, is FC Twente zeker van de titel en promotie naar de eredivisie.

Twente komt zelf vanavond niet in actie. Het had bij Jong Ajax moeten spelen, maar de gemeenten Amsterdam en Ouder-Amstel hebben het duel op De Toekomst verboden omdat er te veel Twente-supporters naar Amsterdam zouden afreizen, terwijl de uitploeg maar 185 kaarten voor het stadion had gekregen.

"Op basis van politie-informatie houden de burgemeesters Langenacker (Ouder-Amstel) en Halsema (Amsterdam) rekening met ernstige wanordelijkheden en verstoringen van de openbare orde als de wedstrijd doorgaat", meldden beide gemeenten eerder deze week.

Mocht Sparta winnen, kant Twente maandagavond in eigen huis tegen Jong AZ de titel pakken en promotie veilig stellen.

20.00 uur: Heracles-Heerenveen

In de eredivisie wordt vanavond één duel gespeeld. Nummer zes Heracles Almelo ontvangt sc Heerenveen, dat tiende staat.

Heerenveen heeft nog een heel klein kansje op de play-offs voor Europees voetbal, maar dan moet in de laatste vier speelronden alles meezitten. Heracles staat er goed voor, maar is nog niet zeker.

Op dit moment staat Willem II achtste. Daarmee zouden ze naast een ticket voor de play-offs grijpen, maar de Tilburgers spelen de bekerfinale. Als de bekerwinnaar bij de eerste zeven eindigt, doet de nummer acht mee aan de play-offs.

Het hele programma van dit weekeinde en de stand:

  • NOS
    Programma speelronde 31 eredivisie
  • NOS
    De stand in de eredivisie

KNVB: 'Laatste speelronde definitief op 15 mei'

De kogel is door de kerk. De KNVB meldt dat het donderdag met de clubs besproken plan om in de eredivisie speelronde 33 te verschuiven van zondag 28 april naar woensdag 15 mei definitief doorgaat.

In verband met het Champions League-succes van Ajax had de KNVB besloten om de hele eredivisie langer te laten doorlopen om de Amsterdammers meer rust te geven rond de duels met Tottenham Hotspur.

En dus eindigt de competitie niet op zondag 12 mei, maar op woensdag 15 mei en is de laatste speelronde de voorlaatste geworden.

Guardiola: 'Had graag tegen Ten Hag gespeeld'

Pep Guardiola tijdens de persconferentie

Manchester City-manager Pep Guardiola besprak op de wekelijkse persconferentie de titelstrijd van zijn club en de uitschakeling in de Champions League. City lag ondanks een doldwaze 4-3 zege op Tottenham Hotspur uit. Raheem Sterling scoorde in blessuretijd, tot grote vreugde van Guardiola en de rest van 'The Citizines'. De goal werd na ingrijpen van de VAR echter afgekeurd.

Daardoor komt het ook niet tot een treffen tussen Guardiola en Erik ten Hag, twee trainers die samenwerkten bij Bayern München.

"Ik ben blij dat hij staat waar hij staat, met zo'n historische club als Ajax", aldus Guardiola. "Het zou leuk zijn geweest om tegen hem te mogen spelen in de halve finales. Ik wens hem het beste tegen de Spurs en ik zal hem volgen voor de tv."

Klopp heeft medelijden

Liverpool-trainer Jürgen Klopp keek afgelopen woensdag met medelijden naar zijn collega bij Manchester City. "Het was ongelofelijk. Ik had echt medelijden met ze", zei de Duitser op zijn wekelijkse persconferentie.

Liverpool is met City verwikkeld in de strijd om de Engelse landstitel.

Ten Hag over uitduel met Groningen: 'Het ligt aan ons hoe lastig het wordt'

Het ging vrijdag bij de persconferentie bij Ajax over van alles. Even nog blikte trainer Erik ten Hag terug op de sensationele uitzege op Juventus, die Ajax twee duels met Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League opleverde.

Groningen-huurling Sierhuis zit nog in de groepsapp

De Ligt weet dat Sierhuis alles meekrijgt: 'Hij zit nog in groepsapp Ajax'

Van Bommel op de persconferentie

Van Bommel: 'Misschien moeten we een oefenwedstrijd spelen?'

Mazraoui

Noussair Mazraoui viel al snel uit in het Champions League-duel met Juventus en is voorlopig niet beschikbaar.

De back kampte met enkelklachten en kan volgens Ajax-trainer Erik ten Hag niet meedoen tegen FC Groningen en Vitesse.

Noussair Mazraoui moet met een blessure van het veld

Van Bronckhorst: Clasie geen reserve-aanvoerder meer

Ook bij Feyenoord kwam de pers samen om vooruit te blikken op het eredivisieweekend. Trainer Giovanni van Bronckhorst liet weten dat Jordy Clasie geen reserve-aanvoerder meer is in Rotterdam-Zuid. De middenvelder maakte in het thuisduel met Heracles veel misbaar toen hij werd gewisseld voor Robin van Persie en weigerde daarbij Van Bronckhorst de hand te schudden.

"Ik heb nog een keer met hem gesproken na zaterdag. Zijn actie was niet aanvoerder-waardig, daarom is hij geen tweede aanvoerder meer. Daarmee is het voor mij klaar", aldus Van Bronckhorst.

Eric Botteghin is de nieuwe man die aanvoerder wordt mocht eerste aanvoerder Van Persie niet op het veld staan.

Bannis bij selectie

Omdat Nicolai Jørgensen en Dylan Vente geschorst zijn voor het duel met AZ heeft van Brocnkhorst de 17-jarige Naoufal Bannis overgeheveld van Feyenoord onder 19. "We hebben een aantal scenario's, ook afhankelijk van de stand", zegt Van Bronckhorst. "Bannis is een extra optie, mocht het nodig zijn. Van Persie is fit."

AZ neemt herstelde Boadu mee naar De Kuip

Ruim zeven maanden nadat hij in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord (1-1) een zware blessure had opgelopen, keert Myron Boadu terug in de selectie van AZ. De 18-jarige spits kan zaterdag zijn rentree maken, uitgerekend in het stadion van de club waartegen hij op 16 september zijn enkel brak.

Bij een sliding van Eric Botteghin kwam de enkel van Boadu klem te zitten onder het been van de Braziliaanse verdediger en daarbij ging het mis.

Myron Boadu schreeuwt het uit van de pijn

Van Bommel houdt de moed erin

Op de persconferentie van PSV-trainer Mark van Bommel besprak de oefenmeester uiteraard de titelstrijd met Ajax. "Wij hebben zeker niet het gevoel al dood en begraven te zijn. Hoe ik het bekijk? Dat we in punten gewoon gelijk staan met Ajax."

Ook besprak hij het voornemen van de KNVB om de 33ste speelronde van de eredivisie te verplaatsen om Ajax tegemoet te komen. De beslissing is nog niet helemaal rond, aangezien de lokale autoriteiten moeten echter nog goedkeuring geven.

"We kunnen nu praten alsof een voldongen feit is, maar dat is nog steeds niet zo", zegt Van Bommel. De coach heeft wel begrip voor de situatie waarin Ajax zit. "Als je op zondag speelt, kun je natuurlijk niet weer op dinsdag spelen."

Mark van Bommel

Topper in de eredivisie vrouwen vanavond

Met nog een paar wedstrijden te gaan nemen de voetbalsters van Ajax en PSV het vanavond tegen elkaar op op De Herdgang. De verliezer haakt voorlopig af in de titelstrijd.

#Enough: protest van Premier League-voetballers op sociale media tegen racisme

Toen de zwarte voetballer Ashley Young met zijn club Manchester United deze week werd uitgeschakeld in de Champions League, waren er apengeluiden van de Manchester-fans. En de racistische opmerkingen aan zijn adres gingen verder via sociale media. Het was de druppel voor Young en veel andere voetballers in de Engelse competitie.

Vrouwen Achilles '29 stappen uit eredivisie; er blijven acht teams over

De speelster van Achilles '29 voor het duel met Excelsior/Barendrecht

Het vrouwenteam van Achilles'29 stapt na dit seizoen uit de eredivisie. De club kampt al enige tijd met financiële problemen.

"Het komt niet uit de lucht vallen. Het is heel sneu, vooral voor speelsters en de staf, maar ook voor de club", laat trainer Jürgen Schefczyk weten.

Van Dijk of Sterling?

Morgen wordt bekendgemaakt welke zes spelers er nog in de race zijn om uitgeroepen te worden tot speler van het jaar in de Premier League. Volgens de 21 analisten van de BBC maakt het niet zo heel veel uit welke namen dat worden, zij denken dat de strijd vooral zal gaan tussen Virgil van Dijk en Raheem Sterling.

Maar wie van de twee zal er dan winnen? Alan Shearer, Ian Wright, Phil Neville en consorten bespraken op de site van de BBC de twee kanshebbers en wezen de Liverpool-verdediger aan (stemverdeling 14-7) als favoriet voor de prestigieuze prijs.

Virgil van Dijk (r) in duel met Raheem Sterling

Scheringa tien jaar na titel AZ: 'Ineens waren we kampioen, een gekkenhuis'

Tien jaar en één dag geleden had AZ op eigen kracht de titel in de eredivisie kunnen pakken. De T-shirts 'Landskampioen seizoen 08/09' lagen klaar en de champagne stond koud, maar een nederlaag tegen Vitesse gooide op 18 april 2009 roet in het eten.

Een dag later was het alsnog feest in Alkmaar en de Zaanstreek. Concurrent Ajax verloor bij PSV, met 6-2 maar liefst, en AZ werd kampioen van Nederland.

April 2009: De spelers van AZ met de schaal

'Ajax-aankoop Marin is meer type-Davids dan Frenkie de Jong'

De climax van het voetbalseizoen is aanstaande, maar achter de schermen is Ajax al volop bezig met volgend seizoen.

Middenvelder Razvan Marin, nu nog speler van Standard Luik, is begin april gepresenteerd als de eerste nieuwe aankoop. Maar wie is deze Roemeen en kan hij de leegte opvullen die Frenkie de Jong straks achterlaat?

Razvan Marin

Ook Ramsey is waarschijnlijk klaar

Aaron Ramsey heeft vermoedelijk zijn laatste duel voor Arsenal gespeeld. De middenvelder, die in de zomer verkast naar Juventus, raakte donderdag in het Europa League-duel met Napoli aan een hamstring geblesseerd.

"Het gaat om een spierblessure, meestal betekent dit dat je enkele weken aan de kant staat", zei manager Unai Emery. "Ik weet niet of we hem voor het einde van het seizoen nog op het veld zien."

Aaron Ramsey wordt behandeld

Einde seizoen Fosu-Mensah

Voor Fulham-verdediger Timothy Fosu-Mensah is het seizoen voorbij. De Amsterdammer liep vorige week in het duel van Fulham met Everton een knieblessure op en is geopereerd. De drievoudig international werd dit seizoen gehuurd van Manchester United, waar hij vervroegd terugkeert om te revalideren.

Timothy Fosu-Mensah

Ajax en PSV blikken vooruit

We zijn vandaag bij de persconferenties van PSV en Ajax. Om 13.30 uur zit Mark van Bommel achter de tafel en in Amsterdam wordt er vanaf 14.30 uur vooruitgekeken naar speelronde 31. Uiteraard blijft u via dit blog op de hoogte van wat daar besproken wordt.

Welkom

Nog maar vier speelrondes te gaan in de eredivisie en de strijd om de titel wordt met de week spannender. Dit eredivisieweekeinde begint in Almelo, waar Heracles het vanavond op zal nemen tegen Heerenveen.

De strijd om de titel gaat morgen verder met Ajax dat op bezoek gaat bij FC Groningen en zondag sluit PSV af met een thuiswedstrijd tegen ADO.

In dit blog blikken we vooruit op alles wat komen gaat.

  • NOS
    Programma speelronde 31 eredivisie
  • NOS
    Stand eredivisie per 14-4