liveblog
NOS WielrennenAangepast

Gilbert klopt Politt op vélodrome en wint vierde monument

  • De 117de editie van Parijs-Roubaix. Bekijk hier de livestream.
  • 257 kilometer, 29 kasseistroken, goed voor 54,5 kilometer aan slecht liggende keien
  • In zijn derde deelname wint Philippe Gilbert Parijs-Roubaix. Het is na de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije zijn vierde monument
liveblog gesloten

Podiumplaatje

Philippe Gilbert met de kassei voor de winnaar van Parijs-Roubaix

Tot volgende week!

We sluiten natuurlijk af met de reactie van de winnaar. Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot volgende week. Dan strijden de renners in Zuid-Limburg om de zege in de Amstel Gold Race.

Dat was met vier zeges altijd de favoriete koers van Philippe Gilbert, die bovendien in Valkenburg wereldkampioen werd. Maar vanaf vandaag zijn zijn ogen gericht op maar een koers: Milaan-Sanremo.

Tot volgende week!

Gilbert dankt zege in Roubaix aan tips Keisse: 'Nu alles op Sanremo'

Teunissen was vooral bezig met afstoppen voor Van Aert

Teunissen zevende in Parijs-Roubaix: 'Was chaos tot en met'

Langeveld baalt: 'Ik heb niet gekoerst'

Langeveld kon goede benen niet gebruiken: 'Ik heb niet gekoerst'

Niermann: 'Van Aert aangeduwd, bocht later op z'n bek'

Grischa Niermann zat in de ploegleidersauto van Jumbo-Visma achter Wout van Aert, toen die in het Bos van Wallers te maken kreeg met tegenslag.

'Heb Wout aangeduwd en bocht later lag hij op z'n bek'

Van Aert emotioneel na tegenslag: 'Ben stikkapot'

Van Aert krijgt tegenslag na tegenslag: 'Voel me verschrikkelijk'

Areruya ook binnen

Ook Joseph Areruya, de debutant uit Rwanda, heeft Parijs-Roubaix voltooid! Areruya zat tot het Bos van Wallers keurig van voren, maar ging toen onderuit op de kasseien.

Joseph Areruya

Opvallend: Siskevicius

Parijs-Roubaix is de laatste decennia het domein geweest van ploegleider Patrick Lefevere en ook dit jaar staan er weer vier renners in de toptien: Gilbert, Lampaert, Sénéchal en Stybar.

Nog opmerkelijker is die van de Litouwer Evaldas Siskevicius. Waarom? Vorig jaar eindigde Siskevicius achter de bezemwagen, maar weigerde op te geven in Parijs-Roubaix. Hij voltooide de koers, maar werd niet geklasseerd.

Nu wordt de 30-jarige Siskevicius, rijdend voor het kleine Delko-Marseille knap negende.

Teunissen beste Nederlander

Mike Teunissen is deze editie de beste Nederlander: hij eindigt als zevende. Sebastian Langeveld wordt tiende. Dylan van Baarle is twintigste.

Uitslag:
1. Gilbert
2. Politt +0.00
3. Lampaert +0.13
4. Vanmarcke +0.40
5. Sagan +0.42
6. Sénéchal + 0.47
7. Teunissen
8. Stybar
9. Siskevicius
10. Langeveld

Belgische klassieker

Het is de 57ste overwinning van een Belg in Parijs-Roubaix. Alle andere landen tezamen mochten 60 keer juichen in Roubaix.

De droom van Gilbert

"Het was mijn droom om alle monumenten te winnen. Ik ben daarvoor van een puncheur omgevormd tot een kasseienspecialist", aldus een dolgelukkige Gilbert, die alleen Milaan-Sanremo nog niet gewonnen heeft. "Nils Politt was mijn ideale metgezel, we hebben gewoon doorgereden tot de streep."

De laatste meters

Philippe Gilbert klopt Nils Politt op de wielerbaan van Roubaix

GILBERT WINT!

Philippe Gilbert pakt in Roubaix zijn vierde monument. Nils Politt is tweede, Lampaert derde. Lees hier het wedstrijdverslag.

1 km - Politt aan kop

Politt leidt de dans op de wielerbaan. Ze hebben een rondje voorsprong op Lampaert.

1 km - 1. Roubaix Pavé Crupelandt * (300 m)

De laatste strook uit Parijs-Roubaix, genoemd naar de enige renner uit Roubaix (Charles Crupelandt in 1912), mag die naam eigenlijk niet hebben. Vanaf hier is het uitkijken naar de beroemde wielerbaan.

Philippe Gilbert en Nils Politt

2 km - Politt en Gilbert samen

De twee hebben 28 seconden voorsprong op Lampaert. Ze gaan het uitvechten op de wielerbaan.

5 km - Lampaert solo op weg naar podium

5 km - Gilbert heeft Politt niet kunnen lossen op de een na laatste strook. Het lijkt erop dat de twee gaan sprinten op de wielerbaan van Roubaix. En dat kunnen ze allebei. Achter Politt en Gilbert is Lampaert op weg naar het podium.

8 km - 2. Willems - Hem *** (1400 m)

Na alle gruwelijke stroken, die de renners al achter de kiezen hebben zou dit een makkie moeten zijn. Zeg dat maar niet tegen Hennie Kuiper.

In 1983 was Kuiper solo op weg naar de zege, maar reed toen lek. Uiteindelijk zou het toch nog goed komen.

9 km - Van Aert terug in groep achtervolgers

Gilbert en Politt gaan strijden om de overwinning. Het verschil met Sagan, Lampaert en Vanmarcke (die kampt met problemen met zijn schakelapparaat) is al 32 seconden. Daarachter is een groep met Van Avermaet, Langeveld en Teunissen bij Wout van Aert gekomen. Ze rijden op 1.15 minuten

Politt won pas een keer

Nils Politt (25) werd dit jaar al 6de in de E3 Prijs en 5de in de Ronde van Vlaanderen. Toch heeft hij pas een overwinning op zijn conto: in 2018 won hij in de Ronde van Duitsland een massasprint.

Nils Politt van Katuscha wint de slotetappe van de Ronde van Duitsland

12 km - Gilbert en Politt lopen uit

Gilbert en Politt hebben al 18 seconden te pakken. Is Gilbert op weg naar zijn vierde monument? Of zijn we getuige van de doorbraak van de jonge Duitser?

14 km - 3. Gruson ** (1100 m)

We zitten al op de volgende strook en daar gaat Nils Politt in de aanval. Gilbert springt in zijn wiel, de rest blijft even zitten.

15 km - Aanval Gilbert, Lampaert eraf

Weer een aanval van Gilbert. Hij gaat er met een reuzenverzet vandoor, maar Sagan kan mee. Vanmarcke en Politt moeten een gaatje toestaan. Lampaert, net nog vooraan, lijkt te kraken.

17 km - 4. Carrefour de l' Arbre ***** (2100 m)

Lampaert leidt de dans, maar ook Sagan lijkt sterk. Voor Politt wordt het nu lastig.

18 km - Lampaert en Vanmarcke terug

Bij het verlaten van de strook zijn Lampaert en Vanmarcke weer bij de drie koplopers. Gaat Carrefour de l 'Arbre het verschil maken?

19 km - 5. Camphin-en-Pévèle **** (1800 m)

De aanloop naar het Carrefour de l'Arbre. Hier moet je vooraan zitten, als je Parijs-Roubaix wilt winnen. Gilbert drukt het tempo een beetje, zodat Lampaert en Vanmarcke terug kunnen keren. Lukt dat ook?

21 km - Lampaert zet aan, Van Aert eraf

Lampaert gaat alleen proberen het gat te overbruggen, maar krijgt Vanmarcke mee. Voor Van Aert zijn alle inspanningen na de pech en zijn val te groot geweest. Hij moet eraf.

22 km - Aanval Gilbert

Gilbert wacht de zware stroken niet af en gaat in de aanval. Sagan en Politt hebben een antwoord, maar Van Aert en Vanmarcke moeten passen. Lampaert kan misschien wel, maar mag het gat naar ploeggenoot Gilbert natuurlijk niet dichten.

24 km - 6. Bourghelles - Wannehain *** (1100 m)

En we gaan meteen door naar de volgende strook, ook niet de zwaarste. Hierna krijgen de renners twee zware stroken, waaronder Carrefour de l'Arbre.

26 km - 7. Cysoing-Bourghelles *** (1300 m) Pavé Duclos-Lasalle

Na de Pont Gibus aan het begin van de koers is dit de tweede strook die vernoemd is naar Gilbert Duclos-Lasalle. De kopgroep doet het opnieuw rustig aan, maar de achtervolgers komen nauwelijks dichterbij.

Gilberts droom

Philippe Gilbert reed vorig jaar pas zijn eerste Parijs-Roubaix. Dat paste in zijn ultieme doel om alle 'monumenten' op zijn palmares te schrijven. Daarop ontbreken nog twee koersen: Milaan-Sanremo én...Parijs-Roubaix.

Philippe Gilbert aan kop bij Parijs-Roubaix in 2018

De cijfers van de kopgroep

Vanmarcke sinds 2013 bijna elk jaar goed in Roubaix: 2de, 4de, 11de, 4de, (2017 niet), 6de

Lampaert vijfde deelname, beste prestatie 7de in 2015. Verder altijd buiten toptwintig.

Gilbert tweede deelname: 15de vorig jaar

Van Aert tweede deelname: 13de vorig jaar

Sagan achtste deelname: winnaar in 2018, daarvoor was 11de zijn beste prestatie

Politt vierde deelname: in 2018 reed hij voor het eerst in de toptien (7de)

33 km - 8. Templeuve ** (500 m)

Het is even stilte voor de storm. De zes vooraan consolideren hun voorsprong van rond de minuut en maken zich op voor een knallende finale.

39 km - 9. Pont-Thibault - Ennevelin *** (1400 m)

Één minuut is de voorsprong al en dus kunnen de voorste zes rustig over deze kasseistrook gaan. Nog acht te gaan, waaronder het beroemde Carrefour de l'Arbre (op 17 km van de streep).

41 km - Wanhoopsaanval Van Avermaet?

Greg Van Avermaet heeft de slag gemist en probeert nu in de tegenaaval te gaan. Maar hij wordt meteen gecounterd door Stybar en Sénéchal, ploeggenoten van Lampaert en Gilbert vooraan.

De voorsprong is al een minuut.

Voorsprong groeit

Het verschil met de achtervolgers is al 38 seconden. Het lijkt erop dat de winnaar bij de voorste zes zit. Nog een keer de namen: Politt (Katusha), Sagan (Bora), Vanmarcke (EF Education First), Lampaert en Gilbert (Quickstep), Van Aert (Jumbo-Visma).

Yves Lampaert leidt de dans van de kopgroep in Parijs-Roubaix

47 km -

Sarreau en Laporte moeten er meteen vanaf op Mons-en-Pévèle. Ploeggenoten Gilbert en Lampaert overleggen even.

48 km - 11. Mons-en-Pévèle **** (3000 m)

Een vijfsterrenstrook, maar zelden de plek voor de beslissende slag in de koers. Wel was het de plek voor een van de spectaculairste valpartijen in de recente geschiedenis. In 2006 brak kanshebber George Hincapie hier zijn stuurpen, sloeg over de kop en beëindigde de koers in tranen.

De beslissing?

50 km - Vlak voor Mons-en-Pévèle (vijf sterren) probeert Gilbert even op adem te komen. Achter hem: Politt, Sagan, Vanmarcke, Lampaert, Van Aert, Laporte en Sarreau. De voorsprong op de achtervolgers is nog klein.

54 km - 12. Auchy-Bersée **** (2600 m)

Nu is het Sagan die op de kasseien de gashendel opentrekt. Van Aert, Lampaert, Vanmarcke en Cortina zitten in zijn wiel. De Franse sprinters Sarreau en Laporte kunnen net mee, de rest vooralsnog niet. Is dit een Vorentscheidung?

Vooraan is Gilbert de sterkste en rijdt Politt uit het wiel. Selig is teruggezakt om zijn kopman Sagan te helpen.

56 km - Van Aert in de aanval

Wout van Aert is met Garcia Cortina en een renner van Cofidis in de tegenaanval op Gilbert, Politt en Selig. Van die drie doet Selig helemaal niets: hij heeft Sagan als kopman.

60km - Benoot geeft op

Tiesj Benoot is afgestapt. De gevolgen van zijn valpartij zijn te groot.

De ploegleidersauto van Jumbo-Visma is gehavend na een botsing met Tiesj Benoot

60 km - 13. Orchies *** (1700 m)

Deze strook bestaat uit de Chemin des Prières en daarna de Chemin des Abattoirs. Een laatste schietbedje voor het slachthuis, kortom. In 2012 begon Tom Boonen hier aan de solo die zou uitmonden in zijn vierde zege. Daarmee is hij samen met landgenoot Roger De Vlaeminck recordhouder.

60 km - Gilbert, Politt en Selig zijn weg

Met Philippe Gilbert en Nils Politt zijn er twee schaduwfavorieten in de kopgroep. Samen met Rüdiger Selig hebben ze inmiddels 24 seconden voorsprong.

Voor Wesley Kreder ging het te snel. Hij is terug in het peloton.

66 km - 14. Beuvry - Orchies *** (1400 m) Pavé Madiot

Het is stofhappen op de volgende kasseistrook, waar Kreder het nu moeilijk krijgt in de kopgroep.

Deze strook is speciaal aangelegd voor Parijs-Roubaix en vernoemd naar Marc Madiot, de winnaar van 1985 en 1991. Vandaag dokkert Madiot ook mee, maar dan in het kielzog van Ramon Sinkeldam als ploegleider van Groupama-FdJ.

66 km - Vier koplopers

Wesley Kreder krijgt tijdens de ravitaillering gezelschap van drie renners: Gilbert, Politt en Selig. Dat is een mooi groepje.

71 km - 15. Tilloy-Sars-et-Rosières **** (2400 m)

De renners krijgen geen rust. Met Kreder alleen aan kop en Teunissen in tweede positie van het uitgedunde peloton, gaat Marcus Burghardt opeens onderuit. Weer pech voor een van de helpers van Sagan?

Benoot door achterruit Jumbo?

Tiesj Benoot zou in aanraking zijn gekomen met de een motor van de jury en de ploegleiderswagen van Jumbo-Visma. De achterruit van die auto ligt aan diggelen

NOS-verslaggever Sebastiaan Timmerman

72 km - Van Aert bijna terug

Van Aert keert bijna terug in de staart van de voorste groep. Vooraan die groep maakt zijn ploeggenoot Mike Teunissen een heel sterke indruk. Wesely Kreder heeft intussen zijn vluchtmakkers afgeschud en rijdt nu alleen op kop.

De

75 km - 16. Warlaing - Brillon *** (2400m)

In aanloop naar de volgende kasseistrook is Wesley Kreder (Wanty) in de aanval gegaan met Lemoine, Turgis en Van Hooydonck. Lars Boom is intussen weer terug in de voorste groep.

78 km - 17. Hornaing - Wandignies **** (3700 m)

Wout van Aert doet er alles aan op een van de langste stroken van de koers, maar komt niet dichterbij. Zijn achterstand is 1.13. Hij heeft wel steun van Tiesj Benoot, die ook met pech te kampen had.

Ook Lars Boom moet achtervolgen. Hij heeft een lekke band en raakt zijn plek vooraan kwijt.

81 km - Van Aert in berm gedrukt

De achterstand van Van Aert op het peloton bedraagt bijna een minuut. En dan heeft hij opnieuw pech. Op de volgende kasseistrook raakt Van Aert verstrikt in de ploegleiderswagens en belandt weer in de berm.

84 km - Val Van Aert!

Op zijn nieuwe fiets schuift Wout van Aert onderuit in de bocht. Hij moet wéér in de achtervolging. Vorige week kwam Van der Poel nog terug na een val, kan Van Aert dat ook?

86 km - Nieuwe fiets voor Van Aert

Lekke banden voor Zdenek Stybar en Tiesj Benoot. Misschien kunnen zij nog iets betekenen voor Van Aert. Al lijkt die de hulp niet nodig te hebben. Hij doet een 'mathieuke' (zoals Michel Wuyts het zojuist omschreef).

Van Aert heeft net een nieuwe fiets gekregen.

89 km - 18. Wallers - Hélesmes *** (1600m) – Le Pont Gibus

Van Aert is vol in de achtervolging op de volgende kasseistrook. Deze strook staat beter bekend als 'Le Pont Gibus'. Gibus is de bijnaam van de Franse renner Gilbert Duclos-Lassalle (Gibus).

Rasaanvaller Duclos-Lassalle werd in 1980 en 1983 al tweede in Parijs-Roubaix, maar pas in 1992 wist hij zijn lievelingskoers na een lange solo te winnen. Gibus was toen al 38 jaar oud. En een jaar later won hij opnieuw in Roubaix.

91 km - Van Aert in achtervolging

Stijn Vandenbergh (AG2R) heeft een gat geslagen in het Bos van Wallers en rijdt een paar honderd meter voor de grote groep. Van Aert is intussen in de achtervolging. En dat gaat nog wel even duren.

Van Aert zou trouwens een lekke band hebben gehad en rijdt inmiddels op de fiets van Pascal Eenkhoorn.

Wout van Aert met een lekke band in de achtervolging in het Bos van Wallers

94 km - Pech Van Aert

94 km - Met Van Avermaet op kop in het Bos van Wallers, zoeken Van Aert en Sagan ruimte in de goot. Van Aert moet dat bekopen met een lekke band en zakt heel ver terug.

95 km - 19. Trouée d'Arenberg ***** (2400 m)

Het Bos van Wallers! Een van de meest mythische passages van Parijs-Roubaix en steevast dé plaats waar het kaf van het koren wordt gescheiden. De eerste 900 meter werd dit jaar gerenoveerd (lees: het mos werd van en tussen de stenen verwijderd), maar de rest van de kasseien liggen er nog net zo beroerd bij als honderd jaar geleden.

Vorig jaar vloog Mike Teunissen als eerste door het Bos van Wallers, naar eigen zeggen een van de hoogtepunten uit zijn jonge maar veelbelovende loopbaan.

101 km - Valpartij Areruya

Valpartij Joseph Areruya, de debutant uit Rwanda. Dat is jammer. Ook Matej Mohoric, kopman van Bahrain-Merida, is onderuitgegaan.

Valpartij Rwandese debutant Areruya op weg naar Wallers

101 km - Van Baarle op kop

Het peloton is al aardig uitgedund op weg naar het Bos van Wallers. Dylan van Baarle voert het tempo nu aan op de Pavé Bernard Hinault.

95 km - 20. Haveluy - Wallers **** (2500m) Pavé Hinault

Het voorgerecht van het Bos van Wallers en de eerste strook van de waarheid zit pas sinds 2001 in het parcours. In 2005 werd de strook omgedoopt tot de "Pavé Hinault", ter ere van de winnaar van 1981. Hinault deed drie keer mee met Parijs-Roubaix: in 1980 werd hij vierde, in 1981 winnaar en in 1982 negende.

Bernard Hinault in 1981 op weg naar de zege in Parijs-Roubaix

106 km - Keisse valt hard

Het peloton is in volle vaart op weg naar het Bos van Wallers en daarbij valt een slachtoffer; Iljo Keisse (knecht van Deceuninck) knalt met volle vaart op een vluchtheuvel. Zijn koers zit erop.

Van der Hoorn is oké

Het was Taco van der Hoorn, die zo hard onderuit was gegaan. Het gaat naar omstandigheden goed, hij was volledig bij bewustzijn en zou zelfs weer op de fiets zijn gestapt.

116 km - 21. Maing-Monchaux-sur-Écaillon *** (1600m)

Op deze strook trekt Florian Sénéchal hard door voor Deceuninck. Lars Boom en Mike Teunissen kunnen mee, maar echt weg komen ze niet.

120 km - 22. Quérénaing-Maing *** (2500m)

Op strook nummer 22 is er pech voor Daniel Oss, een belangrijke secondant van Peter Sagan. Hij smijt zijn fiets in het weiland.

Nederland boven bij de beloften!

Parijs-Roubaix bij de beloften is gewonnen door de Nederlander Hidde van Veenendaal. De derde plaats was voor Lars Boven. En dat is de zoon van oud-prof en tegenwoordig ploegleider bij Jumbo-Visma Jan Boven.

122 km - Val Sagan

Valpartij Sagan! Vlak voor kasseistrook 23 is de winnaar van vorig jaar betrokken bij een valpartij, maar hij is snel weer onderweg.

128 km - Kopgroep bijna ingerekend

Net na kasseistrook nummer 24 worden de koplopers weer ingerekend. Maar ook in het peloton is het bepaald niet rustig. Het breekt in allerlei stukken en meteen wordt de voorsprong van de koplopers weer groter.

130 km - Zware val Van der Hoorn

Oei. Er ligt een renner van Jumbo-Visma op een vervelende manier in de berm. Het lijkt Taco van der Hoorn die gevallen is.

131 km -24. Vertain - Saint-Martin-sur-Écaillon *** (2300 m)

Terwijl Taco van der Hoorn, Pascal Eenkhoorn, Timo Roosen en Maarten Wijnants op kop van het peloton beuken en het verschil met de koplopers terugbrengt tot 30 seconden, rijdt kopman Wout van Aert achter het peloton. Maar geen paniek, Van Aert keert makkelijk terug.

Phinney worstelt met minnares

Taylor Phinney, de nummer zeven van vorig jaar en woordkunstenaar ('Parijs-Roubaix is een wrede minnares waar iedereen van houdt') heeft het moeilijk. Hij zit achter het peloton tussen de ploegleiderswagens.

Taylor Phinney in betere tijden

138 km - 25. Saint-Python *** (1500 m)

De voorsprong van de kopgroep is slechts 47 seconden. Achter de 21 koplopers rijden Jumbo-Visma, Team Sky en Bahrain-Merida op kop van het peloton.

Nog 21 koplopers

Bodnar (Bora), Gougeard (AG2R), Gradek en Schär (CCC), Theuns (Trek), Breschel (EF Education First), Politt en Haller (Katusha), Declercq en Lampaert (Deceuninck), Gaudin en Petit (Total Direct Energie), Küng (Groupama), Frison (Lotto-Soudal), Van Bilsen (Cofidis), Ballerini (Astana), Arcas (Movistar), Backaert (Wanty), Reinardt Janse van Rensburg (Dimension Data), Bol (Sunweb).

Matteo Trentin, Van Stayen en Kris Boeckmans zijn door pech teruggevallen in het peloton. Danny van Poppel heeft na een val zelfs moeten opgeven.

145 km - 26. Quiévy - Saint-Python **** (3700 m)

Met Marco Haller (Katusha) op kop zijn de koplopers alweer begonnen aan sector 26, de vierde strook van de dag. In het peloton rijdt Jumbo-Visma aan kop: Danny van Poppel zat oorspronkelijk bij de koplopers, maar is daaruit weggevallen.

148 km - 27. Viesly - Quiévy *** (1800 m)

We beginnen aan de derde kasseistrook met 23 koplopers: Maciej Bodnar (Bora-Hansgrohe), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Kamil Gradek and Michael Schär (CCC Team), Edward Theuns (Trek-Segafredo), Matti Breschel (EF Education First), Nils Politt and Marco Haller (Katusha Alpecin), Tim Declercq and Yves Lampaert (Deceuninck-Quick Step), Damien Gaudin and Adrien Petit (Total Direct Energie), Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Frederik Frison (Lotto Soudal), Bert Van Leberberghe (Cofidis), Davide Ballerini (Astana), Jorge Arcas (Movistar), Frederik Backaert (Wanty-Gobert), Reinardt Janse van Rensburg (Dimension Data), Cees Bol (Sunweb), Kris Boeckmans (Vital Concept-B&B Hotels) en Michaël Van Stayen (Roompot-Charles).

Een Nederlander dus: Cees Bol, de winnaar van Nokere Koerse.

150 km - renners op Pavé Goolaerts

De kopgroep van 22 renners met Danny van Poppel en Cees Bol is begonnen aan sector 28, de kasseistrook waar Michael Goolaerts vorig jaar om het leven kwam. Eerst moeten ze stevig klimmen op de keien.

De kopgroep heeft 51 seconden voorsprong op het peloton.

151 km - 28. Briastre - Viesly *** (3000 m) Pavé Michael Goolaerts

We gaan nu heel snel door naar strook nummer 28. Briastre - Viesly *** (3000 m) Pavé Michael Goolaerts. En dat is een bijzondere.

Sinds vorig jaar zal de tweede strook, van Briastre naar Viesly, voor altijd verbonden zijn aan Michael Goolaerts. De jonge Vlaming van Veranda's Willems kreeg een hartaanval in de koers van zijn dromen. De renners passeren zometeen het gedenkteken ter ere van Goolaerts op de Pavée Michael Goolaerts.

160 km - 29. Troisvilles-Inchy *** (900 m)

De renners op de eerste kasseistrook in Parijs-Roubaix 2019

160 km - 29. Troisvilles - Inchy *** (900 m)

We gaan eraan beginnen! De eerste kasseistrook van Troisvilles naar Inchy (900 meter) staat ook wel bekend als de 'Pavé Jean Stablinski'.

Na de dood van zijn vader moest de Pools-Franse Stablinski als veertienjarige gaan werken in de steenkoolmijn van Wallers. Op weg naar de mijn dokkerde hij regelmatig over de ruwe en glibberige stenen van het Bos van Wallers. Later, toen hij inmiddels een succesvol wielrenner was met onder meer de Vuelta van 1958, de wereldtitel van 1962 en de eerste Amstel Gold Race, stelde hij in 1968 voor om het Bos van Wallers op te nemen in Parijs-Roubaix. De rest is geschiedenis.

Jean Stablinski in 1963 in zijn regenboogtrui

167 km - Van Poppel ook mee

Het peloton breekt vooraan nu helemaal in stukken. Ook Danny van Poppel en Cees Bol zitten in een van de achtervolgende groepjes, maar de verschillen zijn nog klein. Sky en Bora hebben de slag gemist en beuken nu aan kop van het peloton.

Nog maar 5 kilometer tot de eerste kasseistrook!

170 km - Outsiders aan het front

Ruim 10 kilometer voor de eerste kasseistrook lijkt de koers dan toch losgebarsten. Een groep van 9 renners ontsnapte als eerst, maar het is vooral de groep achtervolgers die nieuwsgierig maakt. Daarin zitten namelijk echte kleppers als Stefan Küng, Nils Politt en Matteo Trentin.

De 29 kasseistroken in de 117de editie van Parijs-Roubaix

189 km - Peloton weer bijeen

Het tempo in het peloton logt te hoog voor vluchters en dus wordt het trio, Würtz Schmidt, Pedersen en Roelandts weer opgeslokt. Alles kan weer opnieuw beginnen.

Even kennismaken: Bram Welten

Voor het grote publiek in Nederland is hij nog een onbekende, maar inmiddels begint Bram Welten naam te maken in Frankrijk. De Tilburgse sprinter in dienst van Arkéa-Samsic reed al een paar ereplaatsen bijeen in Franse koersen. In zijn tweede Parijs-Roubaix moet hij vooral kopman André Greipel helpen.

200 km - Drie vluchters

Na 57 kilometer hebben we drie vluchters: Mads Würtz Schmidt (Katusha), Casper Pedersen (Sunweb) en Jurgen Roelandts (Movistar) hebben 30 seconden op het peloton. We zijn nog 40 kilometer verwijderd van de eerste kasseienstrook.

210 km - Dillier in de aanval

En wie hebben we daar? Silvan Dillier, die vorig jaar vanuit de vroege vlucht standhield en uiteindelijk samen met Peter Sagan het vélodrome opdraaide, gaat ook dit jaar in de aanval. Hij vindt in Mads Pedersen een prima metgezel, maar het peloton is het er niet mee eens.

Silvan Dillier, de nummer twee van vorig jaar, probeert ook dit jaar in de vroege vlucht te zitten in Parijs-Roubaix

213 km - Marcato en Pedersen terug

Op het moment dat Marcato en Pedersen worden ingelopen, gaan achterin het peloton twee renners onderuit. Marcato's ploeggenoot Bohli is een van de slachtoffers, ook de Belg Julien Vermote - vermaard om zijn kopwerk in de Tour - ligt erbij.

Van Aert verlost van Van der Poel: 'Mooi, hè?''

Van Aert op kasseien verlost van Van der Poel: 'Mooi, hè'

Teunissen snottert, maar is goed

Vorig jaar 'ontdekte' Mike Teunissen dat hij als een van de besten over de kasseien kan rijden toen hij als eerste het Bos van Wallers indook. "Wout is onze kopman. Het zou heel fijn zijn als we dan al iemand voorop hebben, Danny van Poppel of ik. Of dit de mooiste koersdag van het jaar is? Ja, mwah, ja, denk dat je dat wel mag zeggen ja."

Teunissen snottert, maar is wel goed

Zoals beloofd: Ligthart en Van Baarle

Ligthart heeft geduld: 'Vorig jaar was de kopgroep pas op de eerste strook weg'
Van Baarle is geen fan van Roubaix, al zou hij het moeten kunnen

225 km - Pedersen en Marcato

Nu proberen Mads Pedersen, de nummer twee van de Ronde van Vlaanderen in 2018, en Marco Marcato het. De Italiaan van UAE-Emirates probeert het in de wetenschap dat een van zijn kopmannen vanochtend niet van start gegaan is: Fernando Gaviria is ziek.

231 km - Cort aan het front

Astana wil er graag een slopende koers van maken en stuurt nu Magnus Cort Nielsen naar het front. De Deens ritwinnaar in Tour en Vuelta krijgt een paar mannetjes mee, maar niet de zegen van het peloton.

Degenkolb heeft er zin in

John Degenkolb is een van de oud-winnaars in Roubaix. In 2015 was hij de beste op de wielerbaan, maar daarna sukkelde hij vooral door zijn trainingsongeluk in Spanje lang met zijn vorm. Tot hij vorig jaar in de Tour de France de kasseienrit op zijn naam schreef.

Wat kan de Duitser vandaag?

Degenkolb ontspannen voor Parijs-Roubaix: 'Een goed teken'

237 km - Groezdev bijgehaald

Na zo'n 15 kilometer eenzaam peddelen zit de vlucht van Groezdev erop. Een renner van Sunweb is als eerste bij hem, maar het peloton is vlakbij.

Dalebout en Ducrot

Steven Dalebout en Maarten Ducrot kijken vooruit naar Parijs-Roubaix

Steven Dalebout en Maarten Ducrot blikken in de wielerpodcast vooruit op Parijs-Roubaix. Dat doen ze onder anderen met een renner met een van de fraaiste snorren in het peloton: Bert De Backer.

246 km - Eenzame vluchter

Dmitri Groezdev van Astana is er in zijn eentje vandoor gegaan, kijkt om en ziet dat er niemand met hem is meegegaan. Even inhouden dus voor de Kazak en hopen op medevluchters.

252 km - Wat is Deceuninck van plan?

Ondanks de koude tegenwind wordt meteen naar hartelust aangevallen. Ook Deceuninck wil graag in de vroege vlucht: eerst was het Philippe Gilbert, nu is het Iljo Keisse op de voorposten. Voorlopig komt er nog niemand weg.

257 km - Officiële start

De officiële start van de 117de editie van Parijs-Roubaix is een feit! Over 257 kilometer kennen we de opvolger van Peter Sagan.

Ligthart en Van Baarle

Ook NOS-verslaggever Han Kock is natuurlijk afgereisd naar Noord-Frankrijk. Voor de start sprak hij onder anderen met Pim Ligthart en Dylan van Baarle. De video's volgen zo, hier zijn vast de foto's.

NOS-verslaggever Han Kock in gesprek met Pim Ligthart voor de start van Parijs-Roubaix
NOS-verslaggever Han Kock in gesprek met Dylan van Baarle voor de start van Parijs-Roubaix

Neutralisatie

De renners zitten op de fiets voor het geneutraliseerde deel in Compiègne. De officiële start is na het dorpje Choisy-au-Bac. De eerste 100 kilometer zijn nog goed geasfalteerd en voornamelijk rechtdoor.

Kilometer 0 in Parijs-Roubaix, de plek van de officiële start

16de keer over de keien

We spraken al over Joseph Areruya, de Rwandese debutant. Maar er is ook een renner die aan zijn 16de Parijs-Roubaix gaat beginnen: Bernhard Eisel!

Sebas op de motor

NOS-verslaggever Sebastiaan Timmerman zit vandaag op de motor in Parijs-Roubaix

Ook voor NOS-verslaggever Sebastiaan Timmerman wordt het afzien vandaag. Hij zal de hele dag achter op de motor verslag doen van de koers. Vrijdag deed hij al een inspectieronde: "De wind gaat vandaag een grote rol spelen. Daardoor is er weinig stof en de keien liggen droog. Er staat een koude harde wind vanuit het noordoosten, dus die hebben ze bijna de hele dag tegen...behalve op Carrefour de l'Arbre. Op die strook hebben ze hem schuin in de rug!"

Langeveld gaat voor de winst

De laatste jaren waren de Nederlanders vaak goed voor het podium. Maarten Tajllingii beleefde een van de hoogtepunten in zijn wielerloopbaan met een derde plek in 2011. Terpstra werd naast zijn zege nog derde in de edities van 2013 en 2018. En in 2017 was het Sebastian Langeveld die als derde naar het podium in Roubaix mocht.

En dit jaar is Langeveld misschien nog wel beter in vorm dan toen...

'Parijs-Roubaix is een wrede minnares waar iedereen van houdt'

Nederlandse winnaars

Zes keer werd Parijs-Roubaix gewonnen door een Nederlander. Peter Post was in 1964 de eerste, in een editie die tot 2017 de snelst verreden Parijs-Roubaix in de historie zou blijken. De laatste Nederlandse winnaar was Niki Terpstra in 2014.

Nederlandse winnaars Parijs-Roubaix

2014 Niki Terpstra
2001 Servais Knaven
1983 Hennie Kuiper
1982 Jan Raas
1967 Jan Janssen
1964 Peter Post

Wielerwatchers zoeken opvolger

Parijs-Roubaix

Gaat Sagan vandaag zichzelf opvolgen als winnaar? De wielervolgers van de NOS achten de kans niet zo heel groot. Maar wie dan wel...?

Even terugkijken

Hoe ging het vorig jaar ook alweer?

Samenvatting 116de editie Parijs-Roubaix

Vorig jaar: Peter Sagan

De editie van vorig jaar werd gewonnen door Peter Sagan. En dus heeft de drievoudig wereldkampioen sinds een week ook zijn eigen douche in de wielerbaan van Roubaix.

Nieuw truitje

Terpstra doet niet mee en dus kan hij de nieuwe outfit van zijn ploeg Direct Énergie niet tonen. Oliegigant Total is sinds deze week de nieuwe blikvanger van zijn ploeg.

Hoe gaat het met Terpstra?

De beelden van de val gingen bij de Nederlandse wielervolgers door merg en been. Of eigenlijk niet de val, maar de uitkomst. Daar lag Niki Terpstra, oud-winnaar van de Ronde van Vlaanderen én Parijs-Roubaix, buiten bewustzijn op het Vlaamse asfalt.

De diagnose: een zware hersenschudding. Een nacht moest Terpstra doorbrengen in het ziekenhuis van Oudenaarde. En dus kon hij Parijs-Roubaix dit jaar vergeten. Maar, Terpstra komt terug. Tenminste, als we hem zelf mogen geloven.

Geen Van der Poel

Argeloze volgers moeten we meteen teleurstellen: Mathieu van der Poel doet vandaag niet mee. Dé smaakmaker van het klassieke voorjaar tot nu toe achtte zich een paar maanden geleden nog niet klaar voor Parijs-Roubaix. En dus achtte de organisatie van Parijs-Roubaix het ook niet nodig om zijn ploeg een wildcard te geven.

Maar dat was allemaal voordat Van der Poel Dwars dor Vlaanderen en (de Franse kasseikoers) GP Denain op zijn naam schreef en ook doodleuk vierde werd in zijn eerste Ronde van Vlaanderen. Een gemiste kans? Wellicht. Maar Van der Poel is ervan overtuigd dat zijn kans nog wel zal komen. En velen met hem.

Samenvatting Ronde van Vlaanderen 2019

Deelnemerslijst met bijzondere debutant

Joseph Areruya tijdens de verkenning van Parijs-Roubaix

Deze 247 renners gaan om 11.15 uur van start. Onder hen een bijzondere debutant: Joseph Areruya (Delko-Marseille Provence) wordt de eerste Rwandees in de Hel van het Noorden.

29 keer over de keien

De 29 kasseistroken in de 117de editie van Parijs-Roubaix

Dit krijgen de renners vandaag voor de kiezen. Liefst 54,5 kilometer aan kasseien, verdeeld over 29 stroken. Er wordt teruggeteld: de eerste strook staat bekend als nummer 29, de laatste is nummer 1.

Alle stroken hebben een kwalificatie gekregen aan de hand van sterren. Drie stroken vallen in de zwaarste categorie: de Trouée d'Arenberg (Bos van Wallers) op 95 kilometer van de finish, Mons-en-Pévèle op 48 kilometer en het Carrefour de l'Arbre op 17 kilometer van de wielerbaan in Roubaix.

Bienvenue a l'enfer!

Welkom in de hel. De Hel van het Noorden welteverstaan. Want zo staat Parijs-Roubaix al sinds jaar en dag bekend.

Een helletocht van 257 kilometer over 54,5 kilometer van de slechtst begaanbare wegen van Noord-Frankrijk. Een ode aan het stof en de mijnen, aan de keien en het vooroorlogse wielrennen, aan de pijn na de val en de glorie van de winnaar, aan mannen als Jean Stablinski, Rik van Looy, Gilbert Duclos-Lasalle, Hennie Kuiper, Octave Lapize, Roger De Vlaeminck, Servais Knaven, Johan Museeuw, Fabian Cancellara, Johan Vansummeren, Marc Madiot, Tom Boonen en Niki Terpstra.

Om 11.15 uur gaan de renners in Compiègne van start voor de 117de editie van L'Enfer du Nord!

De kasseien in het Bos van Wallers wachten op de renners