liveblog
NOS VoetbalAangepast

Dubbele gevoelens bij Oranjevrouwen; FC Twente verliest weer

liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op hier in Hilversum. Morgen gaat de 29ste speelronde van start met de wedstrijd tussen Willem II en Ajax. En zondagmiddag wordt deze eredivisieronde afgesloten met de kraker tussen Vitesse en PSV. De NOS is er van begin tot einde weer bij, onder meer met een liveblog. Tot morgen!

Programma eredivisie speelronde 29

Liverpool wint en gaat weer aan kop

Liverpool heeft opnieuw de koppositie in Engeland overgenomen van Manchester City. Bij Southampton won het, ondanks een vroege achterstand, met 3-1. Virgil van Dijk speelde de hele wedstrijd bij Liverpool, Georginio Wijnaldum werd na een uur gewisseld.

Mo Salah viert zijn treffer tegen Southampton

'Oranje scoorde te weinig'

Na afloop van de 2-0 zege in de oefeninterland van Nederland tegen Mexico sprak Jill Roord over dubbele gevoelens: "We hebben laten zien dat we veel beter waren dan Mexico, maar het had nóg beter gemoeten. We hadden hier ook met dubbele cijfers kunnen winnen."

Ook Shanice van de Sanden vindt dat Nederland te weinig kansen heeft benut. "Maar dit geeft vertrouwen richting het WK. Er zit nog meer rek in het team en hopelijk komt dat er snel uit."

FC Twente verliest weer

Koploper FC Twente heeft vier dagen na de eerste nederlaag in vier maanden ook verloren van FC Dordrecht. Echt pijn deed de 1-0 thuisnederlaag niet, omdat naaste belager Sparta op bezoek bij FC Den Bosch op 1-1 bleef steken.

Rafik Zekhnini (FC Twente) schreeuwt het uit van ellende

AFGELOPEN IN ARNHEM

De oefeninterland in Arnhem is afgelopen! De Nederlandse voetbalsters boeken een verdiende 2-0 overwinning op Mexico.

Volgende afspraak: komende dinsdag, dan speelt Nederland in Alkmaar een oefeninterland tegen Chili.

Lieke Martens viert de 2-0

82' Dekker in de fout

Met een kleine 10 minuten op de klok maakt Mexico bijna de aansluitingstreffer na een abominabele terugspeelbal van Dekker. De Mexicaanse invalster Martínez rent erachteraan, passeert de niet echt daadkrachtig ingrijpende Van Veenendaal, maar uiteindelijk is de sprintende Dekker op tijd terug om haar fout goed te maken. Een hachelijk moment noemen we dit.

Nederland-Mexico 2-0

75' Zelfde spelbeeld

Nog iets meer dan een kwartier te spelen in Arnhem en aan het spelbeeld is weinig veranderd. Oranje is veel beter, de Mexicanen komen nauwelijks over de middenlijn, maar op het scorebord staat nog steeds 2-0.

Bondscoach Wiegman heeft een vierde wissel doorgevoerd: Van Dongen is in de ploeg gekomen voor Bloodworth. De Mexicanen hebben intussen al vijf keer gewisseld.

Nederland-Mexico 2-0

60' Driedubbele wissel

Het beeld is nog hetzelfde: de Nederlandse voetbalsters delen de lakens uit in Arnhem, met kansen van onder anderen Martens, Spitse en Miedema. In de 57ste minuut zagen we wel het eerste schot op doel van Mexico: een vrije trap van de Mexicanen belandt op de vuisten van keepster Van Veenendaal.

Oranje heeft ondertussen drie keer gewisseld: Van Lunteren, Van de Donk en Van de Sanden zijn vervangen door Van der Most, Groenen en Beerensteyn.

Nederland-Mexico 2-0

TWEEDE HELFT

De bal rolt weer in de uitverkochte Gelredome. Nederland staat op een 2-0 voorsprong tegen Mexico.

Een minuut later is het bijna alweer raak na een mooie aanval. De lage voorzet is van Van de Sanden en Miedema tikt de bal met buitenkant voet nét naast het Mexicaanse doel.

Nederland-Mexico 2-0

Ajacied Veltman klaar voor Willem II en Ronaldo: 'Ik ben sterker dan ooit'

Hij is fit, pijnvrij en sterker dan ooit. Joël Veltman lag er bijna een jaar uit met een zware kruisbandblessure maar lijkt helemaal klaar voor komende duels met Willem II in de eredivisie en Juventus in de Champions League.

"Zaterdag tegen Alexander Isak, een lastige spits van 19 jaar. En of Cristiano Ronaldo drie dagen later speelt, is nog even afwachten. Het zou wel mooi zijn als ik tegen hem speel. Daar teken ik voor."

RUST

Het is rust in Arnhem. De Nederlandse voetbalsters kunnen welverdiend aan een kopje thee met een 2-0 voorsprong op Mexico op zak.

Van de nieuwe spelregels hebben we in de eerste helft overigens niet gek veel gemerkt. Bij de vrije trap van Spitse stond er inderdaad geen Oranje-hemd in de Mexicaanse muur (want dat mag niet) maar dat was vanaf die plek misschien ook niet echt logisch geweest.

43' GOAL NEDERLAND

Een prachtige uithaal van Martens vliegt onhoudbaar voor de Mexicaanse keepster in het doel. De Barcelona-speelster draait naar binnen en schiet: het is een beetje haar handelsmerk. Oranje komt op een verdiende 2-0 voorsprong tegen Mexico.

Nederland-Mexico 2-0

Lieke Martens haalt uit en de bal gaat er prachtig in

24' GOAL NEDERLAND

Doelpunt voor Nederland! Oranje komt op een 1-0 voorsprong in de oefenwedstrijd tegen Mexico door een goal van Miedema. Keepster Santiago laat een (houdbaar) schot van Roord los, en in de rebound is Miedema er als de kippen bij om binnen te tikken. Het is alweer het 56ste doelpunt in de 73ste interland van de 22-jarige Miedema.

Het doelpunt komt niet uit de lucht vallen: Nederland controleert de wedstrijd en had hiervoor al kansjes via Martens (schot over) en Spitse (vrije trap).

Nederland-Mexico 1-0

De voetbalsters vieren de goal van Vivianne Miedema

5' Over de lijn?

Daar leek het bijna 1-0 voor Nederland.... Van de Sanden produceert een lepe boogbal van afstand, die via de lat achter de doellijn lijkt te stuiteren. Maar de scheidsrechter laat doorspelen en er is geen VAR aanwezig bij deze wedstrijd. Dus of hij nu over de lijn was of niet: het blijft 0-0.

Nederland-Mexico 0-0

Is die bal nou over de lijn of niet?

AFTRAP

De bal rolt in de Gelredome voor de oefeninterland tussen de Nederlandse voetbalsters en Mexico!

In deze wedstrijd wordt geëxperimenteerd met de nieuwe spelregels die vanaf 1 juni gaan gelden in het voetbal. Het gaat om deze regels.

De volksliederen

'Geen paniek, wel zorgen bij voetbalsters'

Dione de Graaf in gesprek met verslaggever Jeroen Stekelenburg bij de Gelredome in Arnhem, waar de Nederlandse voetbalsters om 20.00 uur beginnen aan de oefeninterland tegen Mexico. Na de matige Algarve Cup zijn er bij Oranje zorgen over de vorm, maar nog geen paniek.

'Geen paniek, wel zorgen bij Nederlandse voetbalsters'

Roord in Oranje-basis, geen Groenen

Bondscoach Sarina Wiegman van de Oranje voetbalvrouwen geeft Jill Roord een basisplaats in de oefenwedstrijd tegen Mexico. Ze neemt de plaats in van Jackie Groenen, die nog niet helemaal fit is na een blessure.

Ook Anouk Dekker, Kika van Es en Shanice van de Sanden keren terug in de opstelling. Zij stonden niet aan de aftrap bij de laatste wedstrijd van Oranje op de Algarve Cup. Merel van Dongen, Siri Worm en Lineth Beerensteyn beginnen op de bank.

Linssen terug bij Vitesse

Vitesse hoopt zondag voor het eerst in de Gelredome te winnen van PSV. Aanvaller Bryan Linssen keert terug in de basis. Hij miste dinsdag de wedstrijd tegen AZ door een hamstringblessure.

Linssen zag vanaf de kant dat Vitesse vooral na rust goed speelde tegen AZ. Van 0-2 kwamen de Arnhemmers terug tot 2-2. "Toen zag ik een levendig Vitesse, dat speelde met flair en bravoure. Als we op die manier voetballen, kunnen we het PSV lastig maken. Dan zijn we in staat om van iedereen te winnen", zegt Linssen.

Bryan Linssen juicht na een doelpunt voor Vitesse

Liverpool kan Manchester City weer voorbij

In de Premier League kan Liverpool vanavond de koppositie van Manchester City weer overnemen. De ploeg van Oranje-internationals Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum gaat op bezoek bij Southampton, dat zestiende staat.

Liverpool heeft momenteel een punt minder dan Manchester City, dat dit weekend geen competitie speelt. De 'Citizens' staan zaterdag in de halve finale van de FA-cup. Daarin is Brighton and Hove Albion, met Davy Pröpper en Jürgen Locadia, de tegenstander.

Virgil van Dijk en Mohamed Salah

Eerste divisie: Twente ontvangt Dordrecht, topper Den Bosch-Sparta

Geen eredivisie op vrijdag, maar wel negen wedstrijden in de eerste divisie. Koploper FC Twente speelt thuis tegen FC Dordrecht. De topper van de avond gaat tussen de nummers vier en twee: FC Den Bosch-Sparta. Go Ahead Eagles, de nummer drie, ontvangt Jong AZ.

Zidane geeft niet zijn mening, maar geeft toch zijn mening

Real Madrid-trainer Zinedine Zidane reageert op de persconferentie op transfergeruchten. Eén naam die al maanden in Madrid wordt genoemd is die van Eden Hazard.

"Ik ga niet mijn persoonlijke mening geven over Hazard, omdat we dat moeten doen aan het einde van het seizoen of aan het begin van het nieuwe seizoen. Maar jullie weten allemaal dat het een speler is waar ik van houd. Hij heeft gespeeld in Frankrijk (Lille red.) en ik heb hem vaak zien spelen. Ik ken hem ook persoonlijk. Hij is een fantastische speler."

Zidane wil geen mening geven over Hazard, maar doet het toch

Nieuwe speler voor ADO

ADO Den Haag heeft een nieuwe speler. De 18-jarige Milan van Ewijk komt over van de amateurs van Excelsior Maassluis en tekent een contract voor drie seizoenen in Den Haag.

"Milan had meerdere opties en het is mooi dat zijn keuze op ADO Den Haag is gevallen", aldus manager voetbalzaken Jeffrey van As. "We zien veel potentie in Milan, maar hij krijgt wel rustig de tijd om zich te ontwikkelen."

Van Ewijk zat in de jeugdopleiding van Feyenoord, maar maakte in de zomer van 2016 de overstap naar Excelsior Maassluis. In mei 2018 werd de rechtsback de jongste speler (17 jaar, 253 dagen) ooit van deze club in de Tweede Divisie.

Jeffrey van As (l) en Milan van Ewijk

Oefenen met de nieuwe regels

De voetbalsters van Oranje staan om 20.00 uur in het Gelredome tegenover Mexico voor een vriendschappelijk duel. In die wedstrijd mogen de speelsters van Sarina Wiegman gaan experimenteren met de nieuwe spelregels die vanaf 1 juni gaan gelden in het voetbal.

Dit zijn de wijzigingen:

- spelers die gewisseld worden dienen het veld bij de dichtstbijzijnde zij- of achterlijn te verlaten en niet, zoals nu, bij de middenlijn aan de zijkant van het veld. Op die manier kan tijdrekken worden voorkomen;

- verder is het niet meer toegestaan om als aanvaller in de muur van de tegenstander te staan bij een vrije trap. Zodoende tracht de aanvallende partij nu nog het zicht van de doelman te belemmeren. Aanvallers moeten vanaf volgend seizoen minstens een meter van de muur verwijderd zijn;

- bij een handsbal in een aanvallende situatie is de intentie ervan niet meer relevant. Hands is hands. Bijvoorbeeld: als een speler de bal met de hand raakt en daaruit scoort, of met een handsbal een aanval opzet waaruit wordt gescoord, dan wordt dat moment afgefloten. Dat klinkt logisch, maar nu wordt nog gekeken of er opzet in het spel is. Dat is vanaf volgend seizoen niet meer relevant;

- ten slotte een wijziging bij het nemen van een doeltrap. Het is voor de ontvanger niet meer verplicht om de bal pas aan te raken buiten het eigen zestienmetergebied. De doelman kan zijn medespeler dus ook binnen het eigen strafschopgebied bereiken.

Aras Özbiliz reageert op vertrek bij Willem II

Op zijn persoonlijke Instagram-account heeft voormalig Willem II-speler Aras Özbiliz gereageerd op zijn vertrek bij de club. Özbiliz werd disciplinair geschorst, omdat hij had geweigerd in te vallen tijdens de wedstrijd tegen Fortuna Sittard, een paar dagen later werd zijn contract ontbonden.

"Ik vind het oprecht jammer dat het zo is afgelopen, en ik word weggezet als "werkweigeraar. Iedereen die mij kent weet dat ik professioneel, gedisciplineerd en eerlijk ben. Ook ik maak fouten."

Van Bommel: 'Dat is kwaliteit'

Mark van Bommel is het niet eens met de kritiek die soms op het spel van PSV gegeven wordt, laat hij weten op de persconferentie in aanloop naar het duel met Vitesse.

"We spelen heel stabiel en we geven eigenlijk amper kansen weg. Al voor langere tijd. Soms duurt het wat langer voordat we een tegenstander kapotspelen, maar het lukt ons vaak wel. Dat is kwaliteit."

Van Bommel verwacht een moeilijke wedstrijd in de Gelredome. "Ik zeg het vaker, maar het is gewoon een hele lastige tegenstander met heel veel kwaliteit", aldus de trainer over Vitesse.

"Ze zijn iets anders gaan spelen, maar voetballen met een idee. Het wordt een lastige wedstrijd, maar dat verwacht ik altijd."

Van Bronckhorst rekent niet op Van Persie

De uitwedstrijd tegen VVV-Venlo van komende zondag komt naar alle waarschijnlijkheid nog te vroeg voor Robin van Persie. De aanvoerder van Feyenoord, die donderdagavond het duel met sc Heerenveen vanwege een kuitblessure aan zich voorbij moest laten gaan, trainde een dag later nog niet mee met de groep.

Robin van Persie op de grond

Stevens vreest voor einde seizoen Uth

Schalke 04-trainer Huub Stevens vreest dat hij tijdens de slotfase van de Bundesliga geen beroep kan doen op Mark Uth. De Duitse spits liep woensdag in de kwartfinale van de Duitse beker tegen Werder Bremen (2-0 verlies) een bovenbeenblessure op.

"Het lijkt erop dat hij dit seizoen niet meer kan spelen", zo zei Stevens op de persconferentie, een dag voor de thuiswedstrijd tegen Eintracht Frankfurt. Schalke staat op de 14de plek in de Bundesliga en is met nog zeven duels te gaan nog niet veilig.

De 27-jarige Uth speelde in het verleden in Nederland voor Heracles Almelo en sc Heerenveen.

Ronaldo lijkt fit

Juventus-trainer Massimiliano Allegri heeft zojuist op de persconferentie in Turijn gesproken. "Het lijkt erop dat Cristiano Ronaldo weer beter is. Er zijn goede signalen met het oog op Ajax-Juventus van volgende week."

Vitesse weer uitverkocht!

Vitesse treedt zondag voor het eerst in vijf jaar tijd aan in een uitverkocht stadion. De Arnhemmers sluiten de 29ste speelronde van de eredivisie om 16.45 uur af met een thuiswedstrijd tegen koploper PSV. Op 6 april 2014 waren voor het laatst alle stoeltjes bezet in GelreDome. Vitesse hield destijds Ajax op 1-1.

Vitesse speelde de afgelopen seizoenen bijna wekelijks voor halfgevulde tribunes en besloot daarom de capaciteit te verlagen en doeken over bepaalde gedeelten te plaatsen. De capaciteit van de publieke tribunes werd teruggebracht tot 21.248 bezoekers.

Gaat Ronaldo spelen tegen Ajax?

Volgens het Spaanse Marca is Cristiano Ronaldo fit genoeg om te spelen tegen Ajax in de Champions League. Of de Portugees, die kampt met een hamstringblessure, ook daadwerkelijk gaat spelen horen we vermoedelijk straks van zijn trainer, Massimiliano Allegri.

De trainer van Juventus begint om 12.00 uur aan zijn persconferentie in aanloop naar het competitieduel met AC Milan.

Danny Rose is er klaar mee

Tottenham Hotspur-speler Danny Rose zal blij zijn als zijn carrière erop zit. "Ik heb er genoeg van. Ik heb nog vijf of zes jaar te gaan in het voetbal en ik kan niet wachten om er klaar mee te zijn", aldus de Engels international die onlangs in het EK-kwalificatieduel met Montenegro (5-1 winst) racistisch werd bejegend.

"Ik wil nog zoveel mogelijk van het voetbal genieten, maar er is zoveel politiek in het voetbal."

Rose, die in 2012 bij Engeland onder 21 tegen Servië onder 21 ook racistisch werd belaagd, is ontstemd over de manier waarop de UEFA omgaat met deze zaken. De Servische bond kreeg toentertijd een boete van 80.000 euro en het jeugdteam moest een duel zonder publiek spelen.

Voor Montenegro dreigt een gedeeltelijke afsluiting van het stadion voor de komende EK-kwalificatiewedstrijd.

"Het is om verdrietig van te worden. Dat landen een boete krijgen ter hoogte van een bedrag wat ik op een avondje stappen in Londen uitgeef, wat verwacht je dan?"

"Mijn manager Mauricio Pochettino krijgt twee wedstrijden schorsing omdat hij een scheidsrechter belaagt, maar een land krijgt maar een kleine geldboete wanneer het racistisch is. Het is een farce."

Danny Rose in het duel met Montenegro

Nederlands talent bij Liverpool

Van Liverpool naar 's-Gravenzande, mentale uitdaging voor 17-jarige Hoever

Lachende gezichten, uitbundige spelers en de klanken van rapformatie Broederliefde pompend door de speakers. De kleedkamer van Oranje onder 17 bruist van de energie, maar een deurtje verder staat een voetballer in alle rust en vol zelfkritiek een journalist te woord.

Ki-Jana Hoever bij Liverpool

De Boer zit nog goed

Laatste plaats in Amerika, maar De Boer hoeft nog niet te vrezen

Nog geen wedstrijd gewonnen in de Major League Soccer (MLS), resulterend in de laatste plaats in de hoogste Amerikaanse voetbalcompetitie. Trainer Frank de Boer had zijn start bij Atlanta United ongetwijfeld anders voorgesteld. Waar de regerend kampioen vorig jaar de successen aan elkaar reeg, gaat het dit seizoen beduidend moeizamer.

Frank de Boer

Vacature bij de KNVB

Nu ook Jong Oranje-team bij de vrouwen; KNVB zoekt nog bondscoach

De KNVB begint komende maand met een vrouwenteam voor speelsters onder 23 jaar. Volgens de voetbalbond is de invoering van deze nieuwe selectie, vergelijkbaar met Jong Oranje bij de mannen, nodig om de doorstroming vanuit de jeugdteams richting het A-team te bevorderen.

Het vrouwenteam onder 19 tijdens een EK-kwalificatiewedstrijd twee jaar geleden

Welkom bij de Warming-up!

Na een midweeks programma in de eredivisie gaan we dit weekeinde verder met de 29ste speelronde.

Met deze Warming-up houden we je de hele dag op de hoogte van al het nieuws rond het komende voetbalweekeinde.

  • NOS
    Programma eredivisie speelronde 29
  • NOS