liveblog
NOS VoetbalAangepast

PSV zeker van voorronde Champions League na zege op PEC

liveblog gesloten

Het programma

We houden ermee op hier in Hilversum. Maar niet getreurd: zaterdag gaat de eredivisie alweer verder met de 29ste speelronde. En dan kan Ajax weer eventjes koploper worden als de Amsterdammers de lastige uitwedstrijd bij Willem II succesvol afsluiten.

Het aftellen naar de nieuwe speelronde in de eredivisie begint morgen al in ons Warming-Up-liveblog. Tot dan!

De stand

De stand in de eredivisie met nog zes speelrondes te gaan. PSV blijft koploper met twee punten voorsprong op Ajax. Feyenoord zit AZ op de hielen in de strijd om de derde plek.

PSV is nu in punten niet meer te achterhalen door nummer drie AZ. Dat betekent dat de Eindhovenaren zeker zijn van de voorronde van de Champions League. Ajax zou in theorie nog door AZ kunnen worden achterhaald, maar dan moeten de Amsterdammers vanaf nu alles verliezen en moet AZ alles winnen.

De uitslagen

De 28ste speelronde zit erop. Dit zijn alle uitslagen van de midweekse speelronde op een overzichtelijk rijtje.

KLAAR IN ROTTERDAM

Het is klaar in De Kuip. Na drie wedstrijden zonder succes boekt Feyenoord een uiterst eenvoudige zege op sc Heerenveen: 3-0.

85' Kans op kans

Het is een klein wondertje dat het slechts 3-0 staat in De Kuip. Heerenveen kijkt rustig toe hoe Feyenoord kans op kans stapelt, maar gescoord wordt er maar weinig.

Zojuist waren beide invallers Ayoub en Nieuwkoop dichtbij bij goal, maar opnieuw ging de bal er niet in.

Feyenoord-Heerenveen 3-0

71' GOAL FEYENOORD

Het was wachten op de 3-0 van Feyenoord, en dat is nu ook gebeurd: Vilhena scoort op aangeven van Larsson. De zwakke Friezen geven Feyenoord alle ruimte om aan het zelfvertrouwen te werken.

Feyenoord-Heerenveen 3-0

Er wordt veel geknuffeld in De Kuip: Tonny Vilhena na zijn 3-0 in innige omhelzing met Nicolai Jørgensen

61' Op de paal

Feyenoord heeft deze avond weinig te vrezen van Heerenveen, dat bijzonder matig voor de dag komt in De Kuip. Na ruim een uur is er een vrije trap op de rand van het strafschopgebied, die bij afwezigheid van Van Persie wordt genomen door Berghuis. Zijn harde trap gaat tegen de paal.

Feyenoord-Heerenveen 2-0

Ondertussen in Bergamo

Atalanta Bergamo heeft in het Serie A-duel met Bologna de term 'bliksemstart' een nieuwe dimensie gegeven. Na een kwartier spelen stond het al 4-0 voor de ploeg van onder anderen Marten de Roon en Hans Hateboer.

Hateboer zelf was verantwoordelijk voor de 3-0. De Roon gaf de assist op de 2-0 van Josip Illicic. Inmiddels is het rust in Bergamo.

Hans Hateboer schiet de 3-0 binnen van Atalanta tegen Bologna

53' GOAL FEYENOORD

Na een handvol grote kansen voor Feyenoord is het uiteindelijk toch raak: Berghuis schiet de Rotterdammers op een verdiende 2-0 voorsprong.

Feyenoord-Heerenveen 2-0

Sam Larsson en Steven Berghuis knuffelen na de 2-0 van laatstgenoemde

51' Kansen Feyenoord

Een fraaie combinatie tussen Jørgensen en Toornstra levert, helaas voor Feyenoord- geen doelpunt op. Het schot van Jørgensen gaat uiteindelijk naast.

Een minuutje later gaat het helemaal mis in de defensie van Heerenveen (Hahn en Kobayashi verspelen de bal) en krijgt Berghuis een uitgelezen kans om te scoren. Hij mist echter in twee instanties.

Feyenoord-Heerenveen 1-0

TWEEDE HELFT

De tweede helft is begonnen in De Kuip. Feyenoord staat op een 1-0 voorsprong tegen Heerenveen, dat in de eerste helft niet veel heeft laten zien.

Na een paar minuten moet Heerenveen-aanvoerder Schaars geblesseerd naar de kant. Zijn vervanger is Kobayashi.

Van Bommel grijnst weer: 'Elke wedstrijd zo winnen, ben ik tevreden'

Vier dagen na de nederlaag tegen Ajax heeft PSV zich hersteld met een 4-0 zege op PEC Zwolle. Dat het spel vooral in de eerste helft niet goed was, deerde trainer Mark van Bommel niet. "Als je maar wint", grijnsde de trainer. "Als we elke wedstrijd zo winnen, ben ik tevreden."

Nog zes wedstrijden moet PSV winnen in de eredivisie om Ajax zeker voor te blijven en daarmee de landstitel veilig te stellen.

RUST

Het is rust in De Kuip. Feyenoord scoorde drie keer tegen Heerenveen, maar twee goals werden afgekeurd na ingrijpen van de VAR. De ruststand is derhalve 1-0 voor Feyenoord.

40' Weer afgekeurd

Voor de tweede keer wordt een goal van Feyenoord afgekeurd na ingrijpen van de VAR. Berghuis scoorde na goed voorwerk van Toornstra, maar het was buitenspel.

Even later komt Haps ten val in het Friese strafschopgebied en heel Feyenoord schreeuwt om een penalty. Arbiter Kuipers en de VAR willen van niets weten, tot grote onvrede van het publiek in De Kuip.

Feyenoord-Heerenveen 1-0

Steven Berghuis kan het niet geloven: weer grijpt de VAR in

32' GOAL FEYENOORD

Daar is alsnog het doelpunt van Jørgensen. Hij tikt van dichtbij binnen na geklungel op de doellijn van Lammers na een hoekschop. Feyenoord leidt met 1-0.

In eerste instantie brengt Hahn redding, Lammers weet vervolgens niet precies wat hij met de bal aanmoet en Jørgensen reageert alert en scoort. Het is zijn vierde treffer van het seizoen.

Feyenoord-Heerenveen 1-0

Jens Toornstra en Nicolai Jørgensen zijn blij met de 1-0

29' Vuurwerk

De wedstrijd wordt even onderbroken omdat er vuurwerk op het veld in De Kuip belandt. Dat is afgestoken van buiten het stadion. Het vak met de fanatieke aanhang, Vak S, is deze wedstrijd leeg vanwege een vuurwerkstraf.

Vuurwerk daalt neer in De Kuip

20' Afgekeurd

Feyenoord leek op 1-0 te komen door een goal van Jørgensen, maar de goal wordt afgekeurd na ingrijpen van de VAR. Larsson beging in de loop van de aanval een overtreding. Het blijft 0-0.

Feyenoord-Heerenveen 0-0

14' Exit Høegh

Een tegenvaller voor Heerenveen. De Deense verdediger Høegh moet na 13 minuten al geblesseerd naar de kant. De Zweed Dresevic is zijn vervanger.

Het is overigens gedaan met het vlotte tempo van de eerste minuten. Het kabbelt een beetje in De Kuip.

Feyenoord-Heerenveen 0-0

5' Berghuis heeft er zin in

De veelbesproken Steven Berghuis laat zich in de eerste minuten nadrukkelijk zien. Twee keer zorgt hij na een individuele actie voor dreiging, maar de Friezen blijven overeind.

Even later is er een eerste kansje voor Vilhena, na een pass van Larsson. Het begin van Feyenoord is goed.

Feyenoord-Heerenveen 0-0

AFTRAP

De 28ste speelronde van de eredivisie wordt afgesloten met de wedstrijd tussen Feyenoord en Heerenveen. De bal rolt in De Kuip!

Vak S is leeg

De Kuip is niet helemaal gevuld voor het duel tussen Feyenoord en Heerenveen. Vak S is leeg vanwege een straf die de Rotterdammers van de tuchtcommissie van de KNVB kregen na het afsteken van vuurwerk tijdens het duel met PSV.

Opstellingen Feyenoord-Heerenveen

Steven Berghuis is weer in genade aangenomen door trainer Giovanni van Bronckhorst. De aanvaller van Feyenoord verschijnt straks aan de aftrap voor het thuisduel met sc Heerenveen. De afgelopen week was er enige heisa rond Berghuis na een incident op de training.

Sven van Beek krijgt achterin weer de voorkeur boven Jan-Arie van der Heijden. Robin van Persie ontbreekt wegens een kuitblessure.

KLAAR IN EINDHOVEN

Meteen na de 4-0 is het ook afgelopen in Eindhoven. PSV verslaat PEC Zwolle met 4-0 en herovert de koppositie in de eredivisie op Ajax.

90+4' GOAL PSV

En dan wordt het toch nog 4-0 voor PSV. Malen kopt diep in blessuretijd binnen, uit een voorzet van Gakpo.

90+1' Afgekeurd

Het leek even 4-0 te worden voor PSV, maar de goal wordt afgekeurd na ingrijpen na de VAR. Gakpo tikte binnen na opnieuw niet heel fantastisch keeperswerk van Van der Hart, maar het zou buitenspel zijn geweest.

PSV-PEC Zwolle 3-0

77' GOAL PSV

PSV komt een klein kwartier voor het einde op 3-0 tegen PEC Zwolle. Het doelpunt is van Luuk de Jong, en ook nog eens met het hoofd, uit een voorzet van Lozano.

Net als bij de vorige twee goals ziet de defensie van PEC er bijzonder matig uit, en dit keer deelt ook keeper Van der Hart in de malaise.

PSV-PEC Zwolle 3-0

Luuk de Jong schreeuwt het uit na zijn tweede goal tegen PEC Zwolle

71' Zoet in actie

PSV-keeper Jeroen Zoet heeft tot nu toe een uitermate rustige avond, maar moet in de 71ste minuut zowaar even ingrijpen. Invaller Van Duinen levert een hard afstandsschot af, maar Zoet kan zonder veel moeite redding brengen.

Even later volgen nog wat speldenprikjes van PEC, maar echt gevaarlijk wordt het allemaal niet.

PSV-PEC Zwolle 2-0

62' GOAL PSV

Het was al ruim een uur wachten op hoogtepunten in Eindhoven, maar daar is er eentje: een geweldige demarrage van Steven Bergwijn vanaf eigen helft (na onhandig balverlies van Clement) eindigt in de 2-0 voor PSV tegen PEC Zwolle!

Bergwijn schudt de PEC-verdedigers moeiteloos van zich af en ziet de bal uiteindelijk in het Zwolse doel eindigen. PSV lijkt in veilige haven.

PSV-PEC Zwolle 2-0

Steven Bergwijn viert feest met het publiek

57' Kans Lozano

Daar was het bijna 2-0 voor PSV, als de bal na een rush van Angeliño met een gelukje bij Lozano terechtkomt. Er volgt een rommelig duel tussen Lozano en Paal vlak voor de doellijn, uiteindelijk raapt Van der Hart de bal gewoon op.

Langs de zijlijn gaat Mark van Bommel, verrassend, in discussie met de vierde official. Mogelijk zag de PSV-trainer er een penalty in, maar daar is geen sprake van.

PSV-PEC Zwolle 1-0

50' De Jong heerst

PEC Zwolle laat zich in het begin van de tweede helft even in de aanval zien, maar het is twee keer Luuk de Jong (hij kopt de bal weg en ontfutselt Namli de bal) die ook verdedigend zijn mannetje staat. Wat zou PSV vandaag moeten zonder De Jong?

PSV-PEC Zwolle 1-0

TWEEDE HELFT

De tweede helft is begonnen bij PSV-PEC Zwolle. De Eindhovenaren leiden met 1-0 door een doelpunt van Luuk de Jong. Met het hoofd, uiteraard.

Oranje zonder zorgen, bezweren Wiegman en Martens

Na de teleurstellende elfde plaats op de Algarve Cup vervolgen de Oranjevrouwen hun voorbereiding op het WK met oefenwedstrijden tegen Mexico (vrijdag, Arnhem) en Chili (dinsdag, Alkmaar). Zorgen? Nee, die zijn er niet.

"Zorgen is een groot woord", legt bondscoach Sarina Wiegman uit bij de persconferentie in Arnhem. "Het WK komt dichterbij, zoals voor alle landen. Het is vooral spannend."

Wiegman en Martens maken zich geen zorgen

RUST

Het is rust in Eindhoven na een uitermate matige eerste helft tussen PSV en PEC Zwolle. De PSV'ers zullen desondanks tevreden zijn: op het scorebord staat 1-0.

Leuk feitje: PSV is de eerste ploeg in deze eeuw die in zijn eerste 28 eredivisiewedstrijden minstens één keer heeft gescoord. Het record staat op naam van Ajax, dat in het seizoen 1997/1998 in de eerste 31 duels een doelpunt wist te maken.

36' Kans Lozano

Ook na de voorsprong van PSV wil de wedstrijd nog niet loskomen. Het is uitermate rommelig en slordig aan beide kanten.

In de 36ste minuut zagen we weer eens een serieuze kans: na slap ingrijpen van Lam krijgt Lozano een schietkans, maar de bal gaat voorlangs.

PSV-PEC Zwolle 1-0

24' GOAL PSV

PSV speelt tot nu toe niet best, maar Luuk de Jong is niet te stoppen in de lucht. De aanvoerder van PSV kopt de 1-0 binnen uit een hoekschop van Pereiro. De PEC-defensie staat erbij en kijkt ernaar.

Even daarvoor kreeg PSV ook al twee serieuze kansen. Keeper Van der Hart moest redding brengen op pogingen van Schwaab en Viergever.

PSV-PEC Zwolle 1-0

Luuk de Jong wordt bedankt voor zijn bevrijdende treffer

17' Rommelig

Na het slappe begin heeft PSV het initiatief een beetje naar zich toegetrokken, maar rommelig blijft het allemaal wel. Het eerste Eindhovense wapenfeit was een schot van Luuk de Jong vanaf de rand van het strafschopgebied: over.

PEC Zwolle is overigens de favoriete tegenstander van De Jong: de PSV-spits scoorde al elf keer tegen PEC.

PSV-PEC Zwolle 0-0

Het eerste kwartier levert PSV een ruime onvoldoende op.

Commentator Arno Vermeulen

6' PSV begint slap

PSV begint nogal slap aan het duel met PEC Zwolle. De ploeg van Jaap Stam heeft al een aantal bescheiden plaagstootjes uitgedeeld, de Eindhovenaren geven vooralsnog niet thuis. Op de tribune klinkt al wat gefluit en gemor.

PSV-PEC Zwolle 0-0

Angeliño in duel met Kinsgley Ehizibue

AFTRAP

De bal rolt in Eindhoven, waar PSV tegen PEC Zwolle gaat proberen de koppositie in de eredivisie terug te veroveren op Ajax.

'Juventus optimistisch over Ronaldo'

Komt ie wel of komt ie niet naar Amsterdam? De geblesseerde Cristiano Ronaldo is bezig met een race tegen de klok om op tijd fit te zijn voor het eerste Champions League-duel met Ajax, komende woensdag in Amsterdam.

Juventus wil geen risico nemen, was ook somber gestemd, maar volgens de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport zijn de laatste berichten positief. De laatste tests op maandag zouden hebben uitgewezen dat de Portugese superster mogelijk wel van de partij zal zijn in het eerste kwartfinale-duel in Amsterdam. We zullen zien.

Van Bommel vs Stam

Mark van Bommel en Jaap Stam staan voor het eerst als coach tegenover elkaar. De twee stonden als speler negen keer tegenover elkaar, verdeeld over de eerste divisie, eredivisie en Champions League. De resultaten zijn in evenwicht.

Beide spelers wonnen drie keer van elkaar, drie keer werd het gelijk. In 2006 schakelde Van Bommel met Barcelona in de halve finales van de Champions League Stam met AC Milan uit. Een jaar eerder was Stam met AC Milan in de halve finales te sterk voor PSV met Van Bommel.

Jaap Stam (toen AC Milan, nu trainer van PEC) troost Mark van Bommel (toen speler, nu trainer van PSV) na de 2-0 zege van Milan in de halve finale van de Champions League in 2005

Ajax heeft Marin binnen

Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is de transfer een feit: Ajax heeft de Roemeense middenvelder Razvan Marin binnen. De speler van Standard Luik komt komende zomer naar Amsterdam en heeft een contract voor vijf jaar getekend.

Razvan Marin (rechts) in duel met Ajacied Nico Tagliafico in de Champions League-voorronde

Opstellingen PSV-PEC Zwolle

Gastón Pereiro krijgt van PSV-trainer Mark van Bommel tegen PEC Zwolle op het middenveld de voorkeur boven de jonge Tsjech Michal Sadilek. Het elftal van PSV is verder, in vergelijking met de nederlaag van zondag bij Ajax (3-1), ongewijzigd. De laatste keer dat Pereiro in de competitie vanaf het begin meedeed was op 24 februari tegen Feyenoord (1-1).

'PSV moet tegen PEC signaal afgeven'

Over ruim een uur is de aftrap van PSV-PEC Zwolle. De druk staat vol op de ketel in Eindhoven na de nederlaag van afgelopen weekeinde tegen Ajax en de zege van de Amsterdammers gisteravond in Emmen. Oud-PSV'ers Arnold Bruggink en Jan Poortvliet lieten hun licht schijnen op de situatie in de lichtstad.

"Ik denk dat de nederlaag tegen Ajax toch wel behoorlijk is aangekomen. Voor het gevoel was het heel erg onnodig. PSV had het kampioenschap kunnen beslissen. Dan is het lastig om zoiets los te laten", meent Bruggink.

Poortvliet ziet het zonniger in: "Van Ajax verliezen kan altijd. De manier waarop was niet prettig, maar in mijn ogen is er niets aan de hand. Er waren genoeg aanknopingspunten."

Hirving Lozano treurt in de Arena

Heeft Willem II een sleutelrol in titelstrijd?

En we blijven nog even in Tilburg. Want zowel Ajax als PSV reist de komende weken af naar Tilburg voor een competitiewedstrijd tegen Willem II. Je zou derhalve kunnen zeggen dat de Tilburgers een sleutelrol spelen in de titelstrijd. Trainer Adrie Koster onderschrijft dat.

"We beseffen dat zeker en het is leuk. We doen het op dit moment goed, dat heeft ook te maken met de kwaliteitsinjectie die we hebben gehad in de winterstop", doelt Koster onder meer op de komst van spits Alexander Isak, die al tien doelpunten maakte. "Het is lekker als je de wedstrijden wint."

Heeft Willem II een sleutelrol in titelstrijd? Koster: 'Zeker, dat beseffen we'

Geschorste Özbiliz nu definitief weg bij Willem II

Aras Özbiliz is per direct vertrokken bij Willem II. Na een gesprek tussen de Tilburgers en de Armeense international bleek dit volgens de club de beste oplossing.

De 29-jarige aanvaller was al disciplinair geschorst, omdat hij had geweigerd in te vallen tijdens de wedstrijd tegen Fortuna Sittard van afgelopen zaterdag.

Aras Özbiliz kwam dit seizoen zeventien keer in actie voor Willem II

Poldervaart stapt op bij Excelsior: 'Hebben allemaal gefaald'

Excelsior ging gisteravond op dramatische wijze thuis met 2-1 onderuit tegen NAC Breda. En die nederlaag heeft een slachtoffer opgeleverd: trainer Adrie Poldervaart leverde zijn contract in.

"De reden is dat ik de groep naar mijn idee en gevoel niet meer kan raken", licht Poldervaart toe op de website van de Rotterdamse eredivisionist. Excelsior verloor tegen NAC zijn vijfde eredivisieduel op rij en is afgezakt naar de vijftiende plaats in de competitie.

Algemeen directeur Ferry de Haan betreurt het vertrek van Poldervaart. "Adrie kreeg het gevoel dat hij van de groep te weinig terug kreeg. Ik vroeg nog of hij er nog een nachtje over wilde slapen, maar Adrie was heel stellig. Dat voelt alsof we allemaal gefaald hebben."

Blij om thuis te zijn

PSV is blij om weer thuis te zijn. En dat is te begrijpen: alleen Feyenoord wist dit seizoen een puntje mee te nemen uit Eindhoven. Alle andere eredivisiewedstrijden leverden een zege voor PSV op.

Uitslagen en stand

Ajax voerde de druk op PSV gisteravond op met een eenvoudige maar slordige 5-2 zege op FC Emmen. De Amsterdammers zijn nu, minimaal tot 20.15 uur vanavond, koploper in de eredivisie.

Alle wedstrijden van speelronde 28 in de eredivisie
Stand eredivisie

Welkom!

De 28ste speelronde van de eredivisie wordt vanavond afgesloten met twee wedstrijden. En er staat het nodige op het spel. PSV ontvangt om 18.30 uur PEC Zwolle en moet winnen om de koppositie in de eredivisie ook na deze speeldag te behouden. Om 20.45 gaat Feyenoord proberen aansluiting te houden bij de derde plek in het thuisduel met sc Heerenveen.

In dit liveblog volgen we beide wedstrijden uiteraard op de voet.