liveblog
NOS WielrennenAangepast

Kristoff wint magistrale editie van Gent-Wevelgem, Van der Poel vierde

  • Alexander Kristoff is de opvolger van Peter Sagan als winnaar van de 81ste editie van Gent-Wevelgem
  • In zijn eerste voorjaarsklassieker op het hoogste niveau eindigt Mathieu van der Poel als vierde.
  • Kirsten Wild wint voor de tweede keer Gent-Wevelgem bij de vrouwen
liveblog gesloten

Tot volgende week!

Daarmee sluiten we dit liveblog af. Volgende week zondag zijn we natuurlijk terug met de Vlaamse hoogmis, de Ronde van Vlaanderen. Graag tot dan!

De Noorse beer brult

Alexander Kristoff

Van der Poel: 'Schrok er zelf een beetje van'

Bij zijn debuut in een voorjaarsklassieker in de WorldTour werd Mathieu van der Poel knap vierde. Toch was hij niet helemaal tevreden: "Ik kwam twee keer klem te zitten in de sprint."

Van der Poel was mee, toen Jumbo-Visma het peloton vroeg in de koers in waaiers trok. "Ik schrok er zelf een beetje van. Ik was als allerlaatste mee met die waaier en toen ik er inzat moest ik wel even zuchten."

Zo sterk als Van der Poel, Van Aert leek vandaag nog sterker. Op de Banenberg gingen de twee crosskampioenen er samen vandoor. Van Aert: "We zijn zeker klaar voor de komende weken."

Kristoff: "Een van mijn mooiste zeges"

"Ik zou de sprint aantrekken voor Fernando Gaviria, maar die zei dat hij niet goed meer was", aldus een dolgelukkige Kristoff. "De waaiers waren redelijk comfortabel omdat Gavira voorop zat. Ik wist dat ik de Kemmelberg moest zien te overleven en probeerde te anticiperen door vooraf aan te vallen dat lukte."

"Ik heb altijd een goede sprint als iedereen moe is. Deze is iets makkelijker dan de Ronde van Vlaanderen, maar dit is zeker een van mijn mooiste overwinningen."

KRISTOFF WINT

Alexander Kristoff wint de sprint met overmacht! Dat is toch wel een verrassende winnaar van Gent-Wevelgem. Degenkolb tweede, Naessen derde, Van der Poel vierde.

1 km - Gat dicht

Het gaatje is dicht. En nu?

2 km - Wie rijdt het gat dicht?

Er zijn nog maar 2 kilometer te rijden en nog altijd is het gat niet dicht. Zit de winnaar bij de vier koplopers? Stybar en Gilbert gaan nog maar eens in de achtervolging.

4 km - Nog altijd een gaatje

4 km - De vier hebben nog altijd een seconde of tien voorsprong. Achter de vier sleurt Gianni Vermeersch nu op kop. Dat is een ploeggenoot van Mathieu van der Poel.

5 km - Langeveld weer

En nu is het Pedersens ploeggenoot Stuyven met de aanval en krijgt Langeveld, Bauer en Grondahl Jansen met zich mee. Ze hebben een klein gaatje.

7 km - Regent aanvallen

Het regent nu aanvallen, maar niemand komt echt weg. Mads Pedersen, de nummer twee van de Ronde van Vlaanderen, is heel actief. En wat opvalt: Wout van Aert is er telkens bij.

12 km - Aanval Langeveld!

Weer een Nederlander in de aanval. Dit keer is het Sebastian Langeveld, maar hij komt niet echt weg.

14 km - Jumbo rijdt gat dicht

Jumbo-Visma rijdt het gaatje met drie man dicht en probeert tegelijk een waaier te trekken. Dat lukt niet echt, al zijn er wel wat slachtoffers.

De Nederlandse ploeg is met vijf man vertegenwoordigd: Wout van Aert, Maarten Wynants, Amund Grondahl Jansen, Mike Teunissen en Danny van Poppel.

15 km - Aanval Terpstra!

Niki Terpstra versnelt vanaf de kop van de groep en ziet dat zijn ploeggenoot Petit een gaatje laat vallen. Stybar, Keukeleire, Pedersen en Van Aert proberen aan te sluiten.

18 km - Hergroepering

Het werk van Lampaert, Gilbert en Stybar heeft geloond, de achtervolgers hebben de koplopers te pakken. Maar nu? Er staat nog wat wind en dus zijn er kansen voor aanvallers. Zoals Rowe, de nog maar eens in de aanval ging.

20 km - Achtervolgers in aantocht

De renners hebben Ieper achter zich gelaten en het verschil tussen de kopgroep en de achtervolgers is nog maar 14 seconden. Krijgen we dan toch een massasprint? Maar dan wel een met een klein groepje.

Er gaat sowieso nog gedemarreerd worden.

22 km - Snelle mannen in kopgroep

Wie is de snelste in de kopgroep? Op papier natuurlijk Peter Sagan, maar ook Matteo Trentin, Edward Theuns en zelfs Mike Teunissen staan hun mannetje in een massasprint. Eigenlijk is alleen Luke Rowe geen partij in een sprint. Maar wat zegt dat na een slopende koers als vandaag?

24 km - Kat en muis

We gaan in vliegende vaart richting Wevelgem en de vijf koplopers hebben nog altijd 36 seconden voorsprong. Bij de achtervolgers leggen de renners van Deceuninck-Quickstep nu alle kaarten op tafel voor een massasprint met sprinter Viviani.

Gaan ze het redden?

29 km - Van Aert en Stybar teruggepakt

Maar Van der Poel zit wel bij de achtervolgers, die Van Aert, Stybar en Kristoff weer in de kraag vatten. Viviani en Gaviria zijn nog niet terug, maar ook net ver weg. De voorsprong van de vijf: 0.29.

34 km - Van Aert en Stybar

Zo gezegd zo gedaan! Van Aert trekt de gashendel open op de Kemmelberg en krijgt Stybar met zich mee. In een mum van tijd zijn de twee bij Kristoff, maar de vijf koplopers hebben nog altijd 27 seconden voorsprong. Van der Poel kon niet volgen.

Alle hellingen zijn nu geweest.

34 km - Strategie Jumbo-Visma

Vier renners van Jumbo-Visma leggen de achtervolgende groep lam. Ondertussen krijgt Van Aert te horen van zijn ploegleider dat hij op de Kemmelberg zelf mag aanvallen.

37 km - aanval Van der Poel

Van der Poel gaat op de top van de Baneberg! En hij krijgt Van Aert met zich mee. De twee crossrivalen krijgen gezelschap van nog een klasbak: Mohoric. Maar de achtervolgers met Zdenek Stybar aan kop laten niet begaan.

38 km - Kristoff in de achtervolging

Na Rowe probeert nu ook Alexander Kristoff de oversteek te maken. Kan de Noorse oud-winnaar van de Ronde van Vlaanderen het gat dichten voor de Kemmelberg? Dan moet hij wel opschieten.

Kristoff heeft 28 seconden achterstand op de vier koplopers, de achtervolgende groep van een man of dertig heeft 51 seconden achterstand.

42 km - Rowe sluit aan

Luke Rowe (Sky) is in zijn eentje naar de koplopers toe gereden. Ze zijn nu met vijf: Sagan, Teunissen, Theuns, Trentin en Rowe. Hun voorsprong: 1.03.

De kopgroep met Peter Sagan, Edward Theuns, Matteo Trentin en Mike Teunissen in Gent-Wevelgem

45 km - Langeveld is er ook

Wie hebben we daar? Sebastian Langeveld zit ook in de achtervolgende groep, waar hij ook thuishoort. Hij moet zich wel even laten afzakken naar de ploegauto met een mechanisch probleem.

50 km - Rowe in de achtervolging

Achter de vier koplopers gaat Luke Rowe, een van de oorspronkelijke koplopers, in de achtervolging. Belgisch kampioen Yves Lampaert geeft daarachter gas in dienst van Stybar en Viviani. De Italiaanse sprinter is er nog bij.

De renners hebben nog maar twee hellingen voor de boeg: de Baneberg en daarna de Kemmelberg. De voorsprong van de vier koplopers: 0.46.

59 km - Plugstreets

De kopgroep (Sagan, Teunissen, Theuns en Trentin) en de achtervolgers zitten op de eerste van drie 'plugstreets', stroken van onverharde wegen. De voorsprong stabiliseert zich op 45 seconden.

Winnares Wild verlangt naar vakantie

Wild: 'Ben eigenlijk ook wel verrast door zege'

65 km - nog vier koplopers

De verstandhouding in de kopgroep is voorbij. Sagan, Teunissen, Trentin en Theuns gaan door met z'n vieren. De rest wacht op de achtervolgers en worden na een vlucht van 100 kilometer ingelopen. De voorsprong van de vier koplopers: 32 seconden.

71 km - 12 koplopers

Er zijn nog twaalf koplopers over na de eerste passage van de Kemmelberg, met de vier landgenoten. Dus ook Cees Bol. En dat is knap van de neoprof van Sunweb.

De kopgroep: Van Aert, Van der Poel, Terpstra, Trentin, Sagan, Gaviria, Bol, Rowe en Pedersen. Teunissen, Stuyven en Theuns, Ze hebben 33 seconden op het peloton.

75 km - Van Aert schudt aan boom op Kemmelberg

Op de Kemmelberg vallen er meer slachtoffers in de kopgroep. Van Aert, Trentin en Van der Poel rjiden hard door en dat kost in ieder geval Ackermann, Selig en Wynants de kop. Bij de achtervolgers vliegt Stybar omhoog, het verschil is nog maar 20 seconden.

Drie of vijf scheelt veel

Even terugblikken. In De Moeren, een poldergebied waar de wind vrij spel heeft zo'n 50 kilometer na de start in Deinze, waren het vooral de renners van Jumbo-Visma die de waaiers forceerden. Aanvankelijk waren ze met vijf vertegenwoordigd in de groep van 20, maar twee pionnen vielen daaruit weg.

Danny van Poppel reed lek, Taco van der Hoorn wachtte op hem. Een foute beslissing?

81 km - voorsprong loopt terug

Terwijl de renners bezig zijn aan de eerste heuvels van tien kuitenbijters, loopt de voorsprong van de kopgroep terug naar 40 seconden.

86 km - Van Schip moet lossen

Jan-Willem van Schip teleurgesteld na zilver op het omnium tijdens de WK baanwielrennen

Voor Jan-Willem van Schip gaat het licht uit voorin. De wereldkampioen op de baan, die vorig jaar ook al de hele dag in de kopgroep reed in Gent-Wevelgem, moet lossen uit de kopgroep en wordt in no-tme opgeslokt door het peloton.

We hebben nog vier landgenoten in de kopgroep van 17 en dat zijn niet de minsten: Van der Poel, Terpstra, Teunissen en Cees Bol (de winnaar van Nokere Koerse).

101 km - Jakobsen afgestapt

Terwijl vijf Nederlanders het mooie weer maken in de kopgroep, is het voor outsider Fabio Jakobsen allemaal wat te snel gegaan. Hij is afgestapt, net als zijn ploeggenoot Maximiliano Richeze.

Het verschil tussen de kopgroep en de achtervolgers is 1.08 minuten.

Ondertussen in Catalonië

Davide Formolo

Davide Formolo heeft de slotetappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De Italiaan van Bora-hansgrohe maakte deel uit van een kopgroep met onder anderen Nick van der Lijke en maakte het alleen af.

Achter Formolo probeerde Adam Yates met zijn broer Simon nog een gooi te doen naar de eindzege, maar Miguel Ángel López hield stand. De Colombiaan is eindwinnaar.

120 km - Voorsprong stabiel

Mohoric is inmiddels weer teruggevallen in de achtervolgende groep, waar niet echt hard gereden wordt. De ploegmaten van Greg Van Avermaet bepalen het tempo, maar op deze manier gaan ze de koploper niet terugzien.

Opvallend: Deceuninck-Quickstep bemoeit zich niet met de achtervolging.

126 km - Koplopers lopen uit

Terug naar de mannen, waar het nog altijd oorlog is. De kopgroep van 18 grote namen heeft een voorsprong van 1.04 minuten op een eenzame achtervolger (Matej Mohoric) en 1.16 op de eerste groep achtervolgers.

Wat een koers!

Wild wint!

Kirsten Wild zegeviert

Kirsten Wild wint na een lange, machtige sprint voor de tweede keer Gent-Wevelgem! Net als in Driedaagse De Panne komt Lorena Wiebes net tekort om Wild te kloppen. Letizia Paternoster wordt derde.

Wild is ook de nieuwe leidster in de wereldbeker. Ze lost Marta Bastianelli af, die vandaag genoegen moet nemen met de vierde plaats.

1 km - Van Dijk trekt sprint aan

Ellen van Dijk trekt de sprint aan met Lepistö en Paternoster in het wiel. Wild zit daar vlak achter.

2 km - Voorbereiding op de sprint

Ontsnappen wordt nu heel moeilijk, want de sprinterstreintjes bij de vrouwen zijn nu aan zet.

4 km - Schijnbeweging Van Dijk

Net nadat de drie werden ingelopen, ging Ellen van Dijk! Maar het was slechts een schijnbeweging.

5 km - Favorieten bij de vrouwen?

Wie zijn de favorieten als het op een sprint aankomt? Marta Bastianelli, Chloé Hosking en Kirsten Wild lijken de belangrijkste namen. Maar ook Marianne Vos kan zich goed weren in een massasprint. En krijgen we nog een uitval van Ellen van Dijk?

Maar eerst zijn er drie vrouwen ontsnapt, met twee Nederlandsen: Demi de Jong (Lotto-Soudal) en Jip van den Bos (Boels-Dolmans). De jonge Van den Bos won dit voorjaar al Le Samyn en sprintte naar de derde plaats in Omloop Het Nieuwsblad.

Vrouwen op 10 kilometer

Terug naar de vrouwen: een massasprint lijkt onvermijdelijk, maar daar denkt oud-winnares Lotta Lepistö anders over. De Fins kampioene probeert tot twee keer toe weg te rijden, maar dat lukt niet.

Nog 10 kilometer.

152 km - Slag gemist?

Wie hebben de slag gemist? Bijvoorbeeld Elia Viviani, Zdenek Stybar, Philippe Gilbert en Fabio Jakobsen (Deceuninck), Oliver Naesen (AG2R), Greg Van Avermaet (CCC), Magnus Cort (Astana), Arnaud Démare (Groupama-FdJ) en Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida). Hun ploegen zullen zich kapot moeten werken om het gat te dichten.

Tot nu toe lukt dat nog niet echt: de voorsprong is 1.00 minuten.

160 km - Voorsprong groeit

De voorsprong van de 18 koplopers bij de mannen groeit weer een beetje. De eerste waaier heeft nu 55 seconden voorsprong op het peloton. In de eerste waaier onder anderen: Mathieu van der Poel, Cees Bol, Mike Teunissen, Jan-Willem van Schip en Niki Terpstra.

Het gaat moordend snel in Gent-Wevelgem: de eerste twee uren werden met een gemiddelde van 52,7 kilometer per uur afgewerkt.

Het peloton wordt in waaiers getrokken in Gent-Wevelgem

Vrouwen in Ieper

De vrouwen rijden inmiddels in de straten van de historische Ieper. Zometeen verlaten de stad via de Menenpoort, het monument van de Eerste Wereldoorlog. Twee koploopsters zijn inmiddels ingelopen.

Nu in volle vaart naar Wevelgem, nog 22 kilometer!

172 km - Pech voor Van Poppel en Van den Hoorn

Jumbo-Visma was met vijf man vertegenwoordigd in de eerste waaier, maar inmiddels zijn Danny van Poppel (lekke band) en Taco van der Hoorn eruit weggevallen.

De voorsprong van de 18 koplopers is gezakt naar 48 seconden.

Vrouwen op weg naar massasprint?

Terug naar de vrouwen: daar is de Duitse Kasper vlak nadat ze werd ingelopen onderuit gegaan. De laatste heuvels zijn inmiddels achter de rug, maar met nog 30 kilometer tot de finish in Wevelgem is het uitgedunde peloton toch weer in elkaar geschoven.

Gaan we naar een massasprint?

196 km - Waaiers!!

Even terug naar de mannen, want daar is het spel mede door de stevige wind op de wagen!

Het peloton is in waaiers getrokken en de eerste groep is er meteen een om de vingers bij af te likken: Sagan, Ackermann, Selig (Bora-Hansgrohe), Declercq (Deceuninck-Quick Step), Trentin (Mitchelton-Scott), Van Aert, Wynants, Teunissen, Van der Hoorn, Van Poppel (Jumbo-Visma), Rowe (Sky), Bol (Sunweb), Degenkolb, Pedersen, Stuyven, Theuns (Trek), Gaviria (UAE), Van der Poel (Corendon-Circus), Terpstra (Direct Energie), Van Schip (Roompot).

Opvallend: de favorieten van Deceuninck hebben maar een mannetje mee. En dat is helper Tim Declercq...

De 20 hebben een voorsprong van 1.35 minuten op het peloton.

Eenzame vlucht

Met nog 46 kilometer te gaan hebben we een eenzame vluchter: de Duitse Romy Kasper heeft een voorsprong van 15 seconden op het peloton. Daar heeft Boels-Dolmans, de ploeg van Blaak, Amy Pieters en Jip van den Bos, het heft in handen genomen.

Zometeen de Kemmelberg!

Valpartijen

In het begin van de koers waren er een paar stevige valpartijen. De wedstrijd is zelfs even geneutraliseerd, om de gevallen vrouwen de kans te geven terug te keren. Een van de slachtoffers van naam: Coryn Rivera, sprintster van dienst bij Sunweb.

Rivera zit weer in het peloton, maar of ze nog mee kan doen voor de zege?

Blaak sleurt aan kop

De vrouwen zijn om 10.00 uur gestart in Ieper voor 136,8 kilometer naar Wevelgem. Inmiddels hebben ze de 'plugstreets', de onverharde wegen in Gent-Wevelgem, achter de rug. En wie sleurt daar op kop? Oud-winnares en Nederlands kampioene Chantal Blaak!

Bastianelli aast op presentje voor mama

De historie van Gent-Wevelgem voor vrouwen is een stuk beknopter dan die bij de mannen: we zijn toe aan de achtste editie.

Bastianelli is de laatste winnares in Wevelgem en ook vandaag gebrand op de zege. Waarom? Haar moeder is vandaag jarig.

Winnaressen Gent-Wevelgem

2018: Marta Bastianelli
2017: Lotta Lepistö
2016: Chantal Blaak
2015: Floortje Mackaij
2014: Lauren Hall
2013: Kirsten Wild
2012: Elizabeth Deignan-Armitstead

Wie klopt Bastianelli?

Tijd om over te schakelen naar de vrouwen, die met Gent-Wevelgem de vijfde koers in de Women's WorldTour afwerken. De vorige vier WorldTour-koersen werden telkens door een andere renster gewonnen.

Marta Bastianelli, de winnares van Gent-Wevelgem in 2018, gaat aan kop in de wereldbekerstand. Ook vandaag is de Italiaanse favoriet, maar ook Marianne Vos en Kirsten Wild zijn in vorm.

Winnaressen in Women's WorldTour 2019

Strade Bianche Annemiek van Vleuten
Ronde van Drenthe Marta Bastianelli
Trofeo Alfredo Binda Marianne Vos
Driedaagse Brugge-De Panne Kirsten Wild

210 km - Geen vluchters

Het gaat snel in het eerste uur van Gent-Wevelgem. Met een gemiddelde van bijna 50 kilometer per uur is tot nu toe niemand erin geslaagd om te ontsnappen.

Jakobsen ziet kansen: 'Als je start, kun je winnen'

Ook Fabio Jakobsen geldt als een outsider voor de zege in Gent-Wevelgem, niet in de minste plaats omdat hij rijdt voor de succesvolste ploeg in het peloton: Deceuninck-Quickstep. De beste kaarten binnen die formatie liggen bij sprinter Elia Viviani, die vorig jaar tweede werd.

"Als ik de Kemmel over kom, is van alles mogelijk", aldus Jakobsen. "Maar 250 kilometer is lang, misschien ben ik nog wel iets te jong."

Jakobsen kanshebber: '250 kilometer is lang, misschien ben ik nog te jong'

Van der Poel kent 'de Sol' niet

Mathieu van der Poel wordt gezien als een van de outsiders voor de zege in Gent-Wevelgem, ook al is dit de eerste keer dit jaar dat hij zich meet aan de grote mannen. Nerveus is hij niet. "Dat ben ik nooit voor een wegkoers. Het is toch anders dan een cross, waar je er vanaf het eerste moment moet staan."

Of hij Gerrit Solleveld, de laatste Nederlander die Gent-Wevelgem op zijn naam schreef, kent? "Nee. Was hij de laatste die won? Zeg dat maar liever niet tegen hem."

Van der Poel: 'Voor een wegwedstrijd ben ik nooit nerveus'

250 km - renners onderweg

De renners zijn onderweg! En er zijn meteen valpartijen: Dries De Bondt (ploegmaat van Mathieu van der Poel) en een helper van Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) moeten nu al in de achtervolging.

251,5 km - Op de fiets

De renners zijn onderweg in de 81ste editie van Gent-Wevelgem. Geneutraliseerd, dat nog wel. Zometeen de officiële start.

Dertig jaar geleden

Gerrit Solleveld (lnks) voor de start van een Vlaamse klassieker in in 1992

De laatste Nederlandse winnaar? Gerrit Solleveld in 1989.

Vijf Nederlandse winnaars in Gent-Wevelgem

1989: Gerrit Solleveld
1987: Teun van Vliet
1983: Leo van Vliet
1981: Jan Raas
1980: Henk Lubberding

Laatste vijf edities

Podium Gent-Wevelgem

2018 1. Sagan 2. Viviani 3. Démare
2017 1. Van Avermaet 2. Keukeleire 3. Sagan
2016 1. Sagan 2. Vanmarcke 3. Koeznetsov
2015 1. Paolini 2. Terpstra 3. Thomas
2014 1. Degenkolb 2. Démare 3. Sagan

2015: 'Mooier heb ik ze nooit gezien'

Zo bont als in 2015 zal het vandaag niet worden. In de door Luca Paolini gewonnen editie werd Geraint Thomas door de storm pardoes de berm ingeblazen. En hij was zeker niet de enige.

"Mooier heb ik ze nooit gezien", zei NOS-commentator Herbert Dijkstra over die beroemde editie.

2015: Paolini trotseert de storm het beste

252 kilometer

Gent Wevelgem 2019

De renners krijgen vandaag 252 kilometer voor de wielen met kasseien, onverharde wegen en pittige kuitenbijters zoals de Kemmelberg.

Dit voorspellen de kenners

Wielerwatchers voorspellen Gent-Wevelgem

Zondag kan Sagan zichzelf opvolgen. Na een stroeve seizoensstart liet de superster van het peloton met een vierde plaats in Milaan-Sanremo zien dat hij naar zijn gebruikelijke vorm aan het toegroeien is. De NOS-wielerkenners zien het ook zo, want in twee van de vijf lijstjes staat de voormalig wereldkampioen bovenaan.

Startlijst zonder nummer 192

De officiële startlijst is hier in PDF-vorm te vinden. Peter Sagan start met rugnummer 1. Zoek niet naar het rugnummer 192, dat wordt sinds de dood van de Belgische renner Antoine Demoitié, drie jaar geleden tijdens Gent-Wevelgem, niet meer opgespeld.

De renners van zijn ploeg Wanty-Groupe Gobert rijden vandaag met Demoitié in gedachten.

Zo ging het vorig jaar

Sagan laat concurrentie zijn hielen zien in Gent-Wevelgem

Goedemorgen!

Om 11.15 uur stappen de renners op de fiets voor de 81ste editie van Gent-Wevelgem. We zijn er vanaf de start bij.

De finish wordt verwacht tussen 17.06 uur en 17.42 uur.