liveblog
NOS NieuwsAangepast

Brexitblog: deal opnieuw weggestemd, voorstanders brexit demonstreren

  • Het Britse Lagerhuis heeft opnieuw tegen de brexit-deal van May gestemd
  • 286 parlementariërs stemden voor, 344 stemden tegen
  • In Londen is een pro-brexit demonstratie aan de gang
  • Rutte: 'Blijf je voorbereiden op no-deal-brexit, reële optie'
liveblog gesloten

Einde liveblog

We beëindigen nu het liveblog, maar aan de brexit-discussie komt voorlopig nog geen einde. Maandag stemt het Britse parlement opnieuw over alternatieve plannen en May ziet mogelijk kansen om haar deal nog een vierde keer in stemming te brengen.

Wat als er geen overeenstemming komt in het Britse parlement? Dan zou het kunnen dat het Verenigd Koninkrijk op 12 april de EU verlaat zonder overeenkomst.

Een mogelijkheid waar een hoop pro-brexit demonstranten in Londen reikhalzend naar uitkijken.

Duizenden demonstranten willen spoedige brexit

De pro-brexit demonstratie bij het Britse parlement gefilmd vanuit de lucht:

Mogelijke vervolgstappen

Ook de BBC probeert antwoord te geven op de vraag, wat nu? Bekijk alle mogelijke vervolgstappen in deze grafiek:

Vierde keer stemmen over deal May?

May's deal is nu al drie keer weggestemd, maar bronnen in Downing Street zien toch nog mogelijkheden om de deal een vierde keer in stemming te brengen.

Er zou dan gestemd kunnen worden voor de deal van May óf voor het alternatieve plan van het parlement.

Hoe nu verder?

"Wat nu? Niemand weet het", twittert correspondent Suse van Kleef. Maandag stemt het parlement weer over een eigen plan B, maar de deadline van 12 april nadert.

'Ik ben heel erg boos'

Correspondent Tim de Wit is in Londen bij een pro-brexit demonstratie. De Britten die hij spreekt zijn boos dat brexit zo lang duurt en soms zelfs bang dat brexit helemaal niet door zal gaan. Ze scanderen: "We want out!"

"Onze stem moet gerespecteerd worden. Er is geen enkele overeenkomst tussen wat Britten willen en wat het parlement wil", zegt een man. Een vrouw met een Britse vlag om haar nek vertelt dat ze zich vooral zorgen maakt over de grote aantallen Europeanen die naar het Verenigd Koninkrijk komen.

"Ik ben heel erg boos", zegt een man met zonnebril. "We betalen ontzettend veel geld aan de EU, iets waar ik nooit voor heb gestemd. Denk je dat ik boos ben? Ik ben nog niet eens begonnen. Ze zeiden dat we vandaag uit de EU zouden stappen en hier staan we dan. Het moet klaar zijn met deze regering."

Pro-brexit demonstranten ziedend over uitstel brexit

Volg pro-brexit demonstratie live

Correspondent Tim de Wit deed live verslag van de pro-brexit demonstratie in Londen. Bekijk hier hoe Britten reageren op het opnieuw wegstemmen van de deal:

Rutte: 'Blijf je voorbereiden op no-deal-brexit'

Premier Rutte noemt het "heel teleurstellend" dat de brexit-deal opnieuw is weggestemd. "Ik betreur deze uitkomst. Dit betekent dat ze nu voor nu voor 12 april moeten benoemen wat ze wel willen. Je kunt niet in dit cirkeltje blijven ronddraaien."

Tegen mensen die zich zorgen maken over een no-deal-brexit zegt hij: "Blijf je voorbereiden want de kans daarop is nog steeds zeer reëel aanwezig."

Rutte wil niet reageren op de vraag of May nu moet aftreden.

Rutte: ernstig en teleurstellend dat Brexit-deal definitief is verworpen

'The noes have it'

Bekijk hier hoe het Britse Lagerhuis opnieuw tegen de brexit-deal stemt:

Lagerhuis stemt tegen scheidingsovereenkomst

Vervroegde verkiezingen

Oppositieleider Corbyn van Labour riep na de uitslag van de stemming opnieuw op tot vervroegde verkiezingen.

Geen uitstel tot 22 mei

Nu de scheidingsovereenkomst is weggestemd, verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU op 12 april zonder overeenkomst. Als het Lagerhuis wel had ingestemd, had de EU het Verenigd Koninkrijk tot 22 mei de tijd gegeven om op een ordelijke manier uit de EU te stappen. Premier May zei meteen na de stemming dat de gevolgen ernstig zijn en dat er geen tijd meer is om met een goed alternatief te komen. Mogelijk vraagt de Britse regering de EU opnieuw om uitstel van de brexit.

Europese top op 10 april

Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad twittert dat hij op 10 april een Europese top houdt.

May: scheidingsovereenkomst nodig voor alle brexit-opties

May zegt in een reactie dat alle mogelijke opties om de EU te verlaten de scheidingsovereenkomst met de EU nodig hebben en dat het Lagerhuis maandag zal praten over naar alternatieve opties.

GEEN DEAL

Het scheidingsakkoord met de EU is opnieuw weggestemd. 286 parlementariërs stemden voor, 344 stemden tegen.

#BrexitDay

Terwijl binnen in het Lagerhuis wordt gestemd, demonstreren buiten duizenden Britten. Ze zijn boos dat Groot-Brittannië op deze oorspronkelijke #BrexitDay nog niet vertrekt uit de EU.

Voor een kleine vergoeding schildert deze Brit als teken van protest paspoorten blauw:

De stemming is begonnen

De zaal is leeggelopen, parlementariërs brengen op dit moment hun stem uit.

Laatste oproep May voor stemming

May roept op dit moment de leden van het Britse Lagerhuis op om voor het scheidingsakkoord met de EU te stemmen. Ze zegt dat dit "de laatste kans is om brexit te garanderen". De stemming begint om 15.30 uur, volg de ontwikkelingen in deze livestream.

Duizenden Britten demonstreren voor spoedige brexit

Oorspronkelijk zou Groot-Brittannië vandaag om middernacht de Europese Unie verlaten. Duizenden Britten demonstreren vandaag, omdat ze vinden dat brexit te lang duurt. Ze dragen vlaggen, waarop teksten als 'Out means out' en 'Bye, bye EU' staan.

De frustratie in Groot-Brittannië neemt toe

Britten vinden de chaos in het Britse Lagerhuis met de dag moeilijker te begrijpen, merkte correspondent Tim de Wit gisteren in Croydon. "Iedereen in het parlement doet wat in zijn eigen belang is en negeert de wens van het volk."

'Ik hoop dat we het kunnen afronden, want dit is belachelijk'

Geen 'meaningful vote'

De eerdere stemmingen over de brexit-deal werden ook wel 'meaningful votes' genoemd, de stemmingen waarbij het om het totaal ging. De stemming van vandaag is anders, benadrukt het Lagerhuis zelf. De parlementariërs stemmen alleen over het scheidingsakkoord met de EU, niet over een verklaring waarin het gaat over de toekomstige verhoudingen.

DUP houdt voet bij stuk

Coalitiepartij DUP, een cruciaal blok voor May, is niet van plan de premier te steunen. "We zullen ertegen blijven strijden", zei parlementslid Sammy Wilson in het Lagerhuis. "Noord-Ierland mag geen speelbal in de handen van Brusselse bureaucraten worden."

Raab haalt bakzeil

Oud-brexit-minister Raab zegt dat hij dit keer voor de deal van May zal stemmen. Hoewel hij opstapte vanwege zijn kritiek op het behaalde resultaat, zegt hij dat langer uitstel dreigt als er nu niks wordt aangenomen. Ook oud-minister Boris Johnson, die ook opstapte uit onvrede over de brexit-koers van May, gaat nu voor stemmen.

Kranten somber

Britse kranten verzuchtten vanmorgen massaal dat de Britse politiek het heeft laten afweten. Na 1009 dagen onderhandelen is er nog geen zicht op een uitkomst. Dat kan May's deal worden, maar ook een tweede referendum of een totaal andere oplossing."Groot-Brittannië had vandaag weer een trots, soeverein land moeten worden, in plaats daarvan is het parlement verlamd", oordeelde de Daily Mail.