liveblog
NOS WielrennenAangepast

Milaan-Sanremo: emoties bij Alaphilippe, Dumoulin wordt elfde

  • De rit voerde over 291 kilometer van Milaan naar Sanremo
  • Topfavoriet Alaphilippe is de winnaar
  • Dumoulin is de beste Nederlander op plaats 11
liveblog gesloten

Ciao!

We houden ermee op hier in Sanremo. Het wielercircus trekt de komende tijd verder langs de Ronde van Catalonië (maandag), de Driedaagse De Panne (woensdag), de E3 Binckbank Classic (vrijdag) en Gent-Wevelgem (zondag).

Het volgende 'Monument' staat op 7 april op het programma: de Ronde van Vlaanderen. Tot de volgende keer!

'Nu of nooit'

"Zeshonderd meter voor de finish dacht ik: het is nu nooit", aldus een geëmotioneerde Alaphilippe na zijn overwinning. "Ik realiseer me nog maar nauwelijks wat ik en het team hier hebben gedaan."

De wielrenner prees uitvoerig zijn ploeg die hem tot ver in de finale uit de wind had gehouden. "We controleerden de finale en op de Poggio demarreerde ik om de koers hard te maken. Ik was heel gefocust. Toen Matej Mohoric de sprint aanging, wist ik dat ik moest gaan. Ik ben heel blij."

Een geëmotioneerde Julian Alaphilippe na zijn zege in Milaan-Sanremo

Opvolger van Pozzato

De zege van Julian Alaphilippe betekent alweer de negentiende overwinning van Deceuninck-QuickStep van het seizoen. De Fransman is wel de eerste winnaar in het shirt van deze ploeg sinds Filippo Pozzato in 2006.

De winnaar

De Fransman Julian Alaphilippe heeft de 110de editie van Milaan-Sanremo dus op zijn naam gezet. De Deceuninck-coureur, die eerder al Strade Bianche won, was in de 291 kilometer lange koers de snelste in een kopgroep van twaalf man. Oliver Naesen werd tweede, Michal Kwiatkowski derde.

Julian Alaphilippe wint de 110de editie van Milaan-Sanremo

FINISH

De grote favoriet wint Milaan-Sanremo! Julian Alaphilippe wint de sprint van de kopgroep. Dumoulin doet niet mee aan de sprint en eindigt net buiten de toptien.

Top-10 Milaan-Sanremo

1 Julian Alaphilippe 6.40,14
2 Oliver Naesen
3 Michal Kwiatkowski
4 Peter Sagan
5 Matej Mohoric
6 Wout van Aert
7 Alejandro Valverde
8 Vincenzo Nibali
9 Simon Clarke
10 Matteo Trentin

1 km - Sprinten

De groep met grote namen gaat sprinten. Wordt het Sagan? Of toch iemand anders?

2 km - Trentin

Trentin doet een poging, Sagan gaat in de achtervolging.

4 km - Dumoulin

Dumoulin sluit aan bij de kopgroep van acht! Het is een groep met grote namen, met het peloton er een klein stuk achter.

5 km - Zeven man

Zeven man aan kop, onder wie Alaphilippe, Sagan, Valverde en Van Aert. Dumoulin rijdt er een stukje achter.

6 km - Alaphilippe en Sagan

We zaten er al even op te wachten, maar daar gaat Alaphilippe, vlak voor de top van de Poggio. Sagan gaat erachteraan.

8 km - Klimmen geblazen

Ploeggenoten Stybar, Alaphilippe en Gilbert rijden voorop tijdens de beklimming van de Poggio. Ook Dumoulin is van voren te zien, net als Valverde.

10 km - De Poggio

De sprintersploegen strijden aan de voet van de Poggio om de beste plekken vooraan het peloton. De spanning loopt op.

18 km - Bonifazio

In de afdaling van de Cipresse pakt de Italiaanse sprinter Bonifazio zijn momentje door zich met ware doodsverachting naar beneden te storten. Eenmaal beneden heeft hij 12 seconden voorsprong op het peloton.

23 km - Groenewegen achterin

Het tempo is hoog op de Cipressa en niemand komt of wil al weg.

Achterin het peloton zien we Dylan Groenewegen. De Jumbo-sprinter zit dus niet bepaald ideaal.

25 km - Opgeslokt

Grazie e arrivederci! Koploper Masnada is op de Cipressa opgeslokt door het peloton. We zijn weer allemaal tezamen.

Het peloton in de achtervolging tijdens Milaan-Sanremo

27 km - Cipressa

Koploper Masnada is begonnen aan de beklimming van de Cipressa, 5,6 kilometer à 4 procent. Met het razende peloton op iets meer dan 10 seconden achter hem. Dat gaat niet lang meer duren dus.

32 km - Tempo

Het peloton rijdt nu stevig door, met de top van de Cipressa over ruim 10 kilometer.

Masnada is de eenzame Italiaanse koploper, met een voorsprong van een kleine minuut.

39 km - Rookwolken

De kopgroep spat uiteen tijdens de beklimming van de Capo Berta, die gehuld is in dikke rookwolken door enthousiaste tifosi met fakkels.

Fausta Masnada is uit de kopgroep gesprongen en rijdt nu alleen op kop. Even daarvoor was Schönberger als eerste gedemarreerd. Het peloton rijdt op ruim een minuut.

Iets te enthousiaste Italiaanse supporters op de Capo Berta

53 km - De Capo's

De Capo's komen eraan! We naderen de Capo Mele, Capo Cervo en Capo Berta. Daarna zou er weleens een einde kunnen komen aan de rust in deze vooralsnog zeer ontspannen editie van Milaan-San Remo.

De voorsprong van de tien is onder de 3 minuten gezakt.

De kopgroep: Joonas Henttala (FIN), Andrea Peron (ITA), Charles Planet (FRA) en Umberto Poli (ITA, Novo Nordisk), Fausto Masnada (ITA, Androni), Mirco Maestri en Alessandro Tonelli (ITA, Bardiani), Guy Sagiv (ISR, Israel Cycling), Luca Raggio (ITA) en Sebastian Schönberger (OOS, Neri Sottoli).

70 km - Onder de vier

De renners rijden al een tijdje langs de fraaie Ligurische kust, langs plaatjes als Loano en Pietra Ligure, waar bij een temperatuur van 19 graden best nog wat mensen aan het strand liggen.

Het verschil tussen kopgroep en peloton is inmiddels onder de 4 minuten gezakt. Het peloton wordt aangevoerd door ploegen als UAE Emirates en Bora.

83 km - Minuutje eraf

Er is weer een minuutje af van de voorsprong van de tien vroege vluchters op het peloton. Ruim 4 minuten is het verschil.

Wie waren het ook weer? Joonas Henttala (FIN), Andrea Peron (ITA), Charles Planet (FRA) en Umberto Poli (ITA, Novo Nordisk), Fausto Masnada (ITA, Androni), Mirco Maestri en Alessandro Tonelli (ITA, Bardiani), Guy Sagiv (ISR, Israel Cycling), Luca Raggio (ITA) en Sebastian Schönberger (OOS, Neri Sottoli).

109 km - Status quo

De wielerlente is inmiddels bijna vijf uur aan de gang. En het weer is er ook naar: zonnig, 19 graden en windstil.

Tien man rijden al de hele dag kop in Milaan-Sanremo. Hun voorsprong ligt al een tijdje iets boven de 5 minuten.

Adam Hansen rijdt tussen de bloemetjes tijdens La Primavera

145 km - Op de helft

Na bijna vier uur fietsen is het peloton ongeveer halverwege de reis van Milaan naar Sanremo. Al heel lang rijden er tien man op kop, maar de voorsprong loopt wel zoetjes aan terug: na de Turchino bedraagt die nog zo'n 5,5 minuut, terwijl het eerder in de koers nog 10 minuten was.

De kopgroep: Joonas Henttala (FIN), Andrea Peron (ITA), Charles Planet (FRA) en Umberto Poli (ITA, Novo Nordisk), Fausto Masnada (ITA, Androni), Mirco Maestri en Alessandro Tonelli (ITA, Bardiani), Guy Sagiv (ISR, Israel Cycling), Luca Raggio (ITA) en Sebastian Schönberger (OOS, Neri Sottoli).

Vier renners en hun schaduwen onderweg in Milaan-Sanremo

Al is Deneuninck nog zo kwiek, concurrentie blijft bij eigen tactiek

Zoals 2018 eindigde, zo begon 2019 voor de Belgische wielerploeg Deceunick-QuickStep. De ploeg van manager Patrick Lefevere staat nu al op achttien overwinningen.

Dat is één zege minder dan Astana, dat verrassend goed aan het seizoen is begonnen. Maar in de eendaagse voorjaarswedstrijden is Deceuninck heer en meester, met vier zeges in zes koersen.

Julian Alaphilippe, de winnaar van Strade Bianche, is ook in Sanremo de topfavoriet. En mocht het op een massasprint aankomen, dan heeft de ploeg ook in Elia Viviani een ijzersterke troef.

Hoe komt dat toch allemaal? Lees een analyse over de zegereeks van Deceuninck.

Astana staat bovenaan met één overwinning meer dan Deceuninck

174 km - Straks klimmen

Nog eventjes en dan gaan we klimmen over de Passo del Turchino, ruim 11 kilometer à 4,5 procent. Niet zo heel pittig eigenlijk.

De kopgroep van tien rijdt nog altijd vooraan met een kleine 8 minuten voorsprong. Een status quo dus.

203 km - Stabiel

De situatie in La Primavera is stabiel. Het peloton en de kopgroep rijden ongeveer even snel, dus het verschil blijft rond de 8 minuten schommelen. De eerste uitvaller is ook bekend: de Belg Nathan Van Hooydonck is afgestapt met maagproblemen.

De kans dat een van de tien koplopers vandaag gaat winnen, is niet zo groot. Het is 32 jaar geleden dat de winnaar van Milaan-Sanremo uit een lange vlucht kwam. Dat was de Zwitser Erich Mächler in 1987.

De kopgroep: Joonas Henttala (FIN), Andrea Peron (ITA), Charles Planet (FRA) en Umberto Poli (ITA, Novo Nordisk), Fausto Masnada (ITA, Androni), Mirco Maestri en Alessandro Tonelli (ITA, Bardiani), Guy Sagiv (ISR, Israel Cycling), Luca Raggio (ITA) en Sebastian Schönberger (OOS, Neri Sottoli).

Het peloton rijdt door Tortona

De mooiste herinnering van Michel Wuyts

Michel Wuyts haalde vrijdag in Langs de Lijn herinneringen op aan zijn mooiste Milaan-Sanremo. Daarvoor moeten we terug naar 1967. Wuyts was toen tien jaar en zag zijn grote held Eddy Merckx samen met de Italiaan Gianni Motta op weg naar de overwinning.

Toen Merckx wilde demarreren op de Poggio, werd hij - heel toevallig - afgesneden door een volgauto van de Italiaanse omroep RAI. Merckx schrok zo dat hij stilviel en het leidende duo werd achterhaald door twee andere Italianen.

In de straten van Sanremo sloeg Merckx echter alsnog genadeloos toe. Wuyts zag dit, bevangen door de spanning, allemaal niet meer gebeuren. "Ik sloot mij op en wachtte tot mama op de deur zou kloppen."

227 km - Fraai maar saai

De omgeving is fraai langs de route van Milaan-Sanremo. De koers is - traditioneel - nog niet zo interessant. Tien man rijden op kop met ruim 8 minuten voorsprong. En we moeten nog wel even.

De kopgroep: Joonas Henttala (FIN), Andrea Peron (ITA), Charles Planet (FRA) en Umberto Poli (ITA, Novo Nordisk), Fausto Masnada (ITA, Androni), Mirco Maestri en Alessandro Tonelli (ITA, Bardiani), Guy Sagiv (ISR, Israel Cycling), Luca Raggio (ITA) en Sebastian Schönberger (OOS, Neri Sottoli).

Vier renners met diabetes

In de kopgroep van tien zitten vier renners van Novo Nordisk. De Amerikaanse wielerploeg rijdt met speciale aandacht voor diabetes. Sterker nog: in de ploeg zitten alleen renners die suikerziekte hebben. Novo Nordisk is dan ook de enige ploeg waarvoor de No Needle Policy niet geldt: in de bagage mogen gewoon naalden mee, om insuline in te spuiten.

De voorsprong van de kopgroep loopt overigens wel langzaam terug: nog 8,5 minuut, met nog een kleine 250 kilometer te gaan.

De laatste Nederlander

Voor de laatste Nederlander die Milaan-Sanremo won, moeten we diep het archief in. Onder een met stof bedekt filmblik troffen we beelden aan uit 1985, toen Hennie Kuiper Milaan-Sanremo op zijn naam schreef.

1985: Kuiper wint Milaan-Sanremo

256 km - Tien voor tien

De voorsprong van de tien koplopers is opgelopen tot tien minuten. Het beeld voor de komende uren is dus wel duidelijk.

De kopgroep: Joonas Henttala (FIN), Andrea Peron (ITA), Charles Planet (FRA) en Umberto Poli (ITA, Novo Nordisk), Fausto Masnada (ITA, Androni), Mirco Maestri en Alessandro Tonelli (ITA, Bardiani), Guy Sagiv (ISR, Israel Cycling), Luca Raggio (ITA) en Sebastian Schönberger (OOS, Neri Sottoli).

Het peloton passeert een brug over de rivier Ticino in Pavia

Hoe was het vorig jaar ook alweer?

In 2018 schreef Vincenzo Nibali op indrukwekkende wijze Milaan-Sanremo op zijn naam. De Italiaan van Bahrain-Merida demarreerde op de Poggio en bleef na een solo van zeven kilometer de sprinters maar net voor.

2018: Nibali start wielerlente met zege in Milaan-Sanremo

269 km - Ruim 4 minuten

Het peloton kan prima leven met de kopgroep van tien en de voorsprong loopt op tot ruim 4 minuten. Voorlopig zitten we wel vast aan de tien betrekkelijk bescheiden koplopers.

De kopgroep: Joonas Henttala (FIN), Andrea Peron (ITA), Charles Planet (FRA) en Umberto Poli (ITA, Novo Nordisk), Fausto Masnada (ITA, Androni), Mirco Maestri en Alessandro Tonelli (ITA, Bardiani), Guy Sagiv (ISR, Israel Cycling), Luca Raggio (ITA) en Sebastian Schönberger (OOS, Neri Sottoli).

278 km - Kopgroep

We hebben een eerste kopgroep in La Primavera. Tien man hebben een ruime minuut gepakt op het peloton.

Het zijn: Henttala, Peron, Planet, Poli, Masnada, Maestri, Tonelli, Sagiv, Raggio en Schönberger.

286 km - En nu echt!

Het toeristische rondje door neutraal gebied in Milaan zit erop. Het peloton is nu echt begonnen met de koers,

Start!

Bij een lente-achtig zonnetje en een temperatuur van 15 graden is de officieuze start van Milaan-Sanremo gegeven!

De favoriet?

Daar zul je hem hebben: Julian Alaphilippe, de grote favoriet van vandaag volgens onze wielerwatchers.

Julian Alaphilippe bij de start in Milaan

Groenewegen debuteert

Dylan Groenewegen maakt vandaag zijn debuut in Milaan-Sanremo, de eerste grote klassieker van het wielerseizoen. Groenewegen was afgelopen week goed voor twee zeges in de Parijs-Nice, de etappekoers die hij vlak voor het zware slotweekeinde verliet.

Groenewegen zal naar eigen zeggen vooral rijden om ervaring op te doen. "Om mee te doen voor de overwinning kom ik waarschijnlijk nog tekort. Met dit jaar de Tour én de Vuelta op mijn programma, hoop ik dat beetje extra kracht en inhoud op te doen om daar volgend jaar wel toe in staat te zijn."

Wielerwatchers: Alaphilippe topfavoriet voor Milaan-Sanremo

Vorig jaar ging de zege in La Primavera naar de haai van Messina, Vincenzo Nibali. Wie wint er dit jaar? De wielerwatchers van de NOS hebben hun kundige licht weer over het deelnemersveld laten schijnen. Zij zeggen: Julian Alaphilippe.

"Het zal weer een afwachtende koers worden. Met een ontploffing op de heuvels", zegt Danny Nelissen. "Voor de Cipressa zal er wel wat wegrijden, maar het is toch wachten tot de Poggio. En dan hangt het af van de benen van één renner die het verschil kan maken. Alaphilippe zou dat kunnen."

Andere favorieten volgens onze watchers: Magnus Cort Nielsen en Caleb Ewan. Wat betreft de Nederlanders heeft Maarten Ducrot drie sterren over voor Niki Terpstra.

Wielerwatchers NOS, van links naar rechts: Kock, Lippens, Ducrot, Van den Berg en Nelissen

De route

De route van dit jaar is precies hetzelfde als vorig jaar. De finish wordt verwacht tussen 16.45 uur en 17.30 uur.

Benvenuto da Milano!

Oftewel: welkom vanuit Milaan! We zitten hier klaar voor de start van de 110de editie van de wielerklassieker Milaan-Sanremo.

Om 09.45 uur wordt het officieuze startsein gegeven, om 10.10 uur begint de koers over 291 kilometer echt. Buona fortuna a tutti!

Tom Dumoulin is klaar voor de start in Milaan