liveblog
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe verdachte is man van 40, politie zoekt meer getuigen aanslag

  • Utrecht rouwt na de aanslag van gisteren, waarbij drie mensen om het leven kwamen
  • Politie en Openbaar Ministerie houden ernstig rekening met een terroristisch motief
  • De hoofdverdachte is Gökmen T., twee andere verdachten zijn vrijgelaten
  • Vanmiddag is een nieuwe verdachte opgepakt, een man van 40 uit Utrecht
  • Het liveblog is gesloten
liveblog gesloten

Einde liveblog

De dag na de aanslag in een tram in Utrecht stond in het teken van rouw. Op het 24 Oktoberplein plaatsten mensen steunbetuigingen in de vorm van bloemen en tekeningen.

Om de slachtoffers wordt uitvoerig getreurd. Het gaat om een 19-jarige vrouw uit Vianen, een man van 28 uit Utrecht en een man van 49, eveneens uit Utrecht. Zij waren volgens het Openbaar Ministerie geen bekenden van de hoofdverdachte. Het OM nog steeds ernstig rekening met een terroristisch motief, al blijven ook andere scenario's in beeld.

Vanavond werd bekend dat er een nieuwe verdachte is aangehouden. Twee broers, die gisteren zijn opgepakt, zijn vrijgelaten en geen verdachte meer.

Dit liveblog is nu gesloten. De belangrijkste feiten van vandaag staan in dit artikel.

Nieuwe verdachte opgepakt door OM

Vanmiddag is een nieuwe verdachte opgepakt voor betrokkenheid bij de aanslag op de tram in Utrecht. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Het gaat om een 40-jarige man uit Utrecht, die rond 15.30 is aangehouden in een woning. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag, maar wat zijn exacte rol is wordt nog onderzocht.

Twee medeverdachten vrij

Twee medeverdachten van de tramaanslag in Utrecht zijn vrijgelaten, dat bevestigt het Openbaar Ministerie. De twee broers zijn geen verdachte meer.

Waarom de politie hen aanhield, schrijft het OM niet. De advocaat van een van de twee zegt dat zijn cliënt tijdens verhoren "volledig in het duister tastte over mogelijke betrokkenheid". Hij weet niet of de broers bekenden zijn van T.

Politie op zoek naar meer ooggetuigen

De politie is op zoek naar meer getuigen van de aanslag in de tram. Dat zegt woordvoerder Bernhard Jens in het tv-programma Opsporing Verzocht. Hij denkt dat er veel mensen op de been waren, die gevlucht zijn en zich later niet hebben gemeld. Ook wordt getuigen opgeroepen beeldmateriaal te delen.

Over het motief van de verdachte kan Jens nog geen uitsluitsel geven. Wel zegt hij dat het een belangrijk onderwerp van gesprek is in de verhoren. De politie heeft geen concrete vragen. zegt Jens. Wel is de politie nog steeds op zoek naar meer informatie over achtergrond en motief van de verdachte.

'Vrijlating T. een nachtmerrie maar juridisch juist'

Hoofdverdachte Gökmen T. was verwikkeld in onder meer een verkrachtingszaak, maar sinds begin deze maand op vrije voeten omdat hij de rechter had beloofd mee te werken met een persoonlijkheidsonderzoek. Dat hij niet vastzat ten tijde van de tramaanslag waarvan hij wordt verdacht leidde tot veel verontwaardiging. Toch was het juridisch de juiste beslissing, zegt Fred van der Winkel. De president van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, noemt zijn vrijlating "met de kennis van nu een nachtmerrie", maar zegt dat een andere beslissing juridisch gezien niet te rechtvaardigen zou zijn geweest.

"Deze man heeft beloofd dat hij zich aan de voorwaarden zou houden en dat is door de raadsheren geloofd. Iedereen was het er ook mee eens. Van het OM tot de rechter", zegt Van der Winkel. "De rechter heeft hem zelfs nog een keer laten komen om hem diep in de ogen te kunnen kijken. Achteraf is het vanuit menselijk oogpunt natuurlijk een vreselijke beslissing geweest. Het is in het Europese recht zo dat je voor onschuldig wordt gehouden tot je bent veroordeeld. Dus het is al bijzonder dat iemand vastzit terwijl hij nog niet is veroordeeld. Daar zijn ook allerlei gronden aan verbonden en eisen aan gesteld, waar we heel zorgvuldig naar kijken."

Nepwapens verboden op Dutch Comic Con

Op de stripfigurenbeurs Dutch Comic Con aankomend weekend in Utrecht zijn nepwapens verboden. Het verbod is een van de veiligheidsmaatregelen die de beurs neem na de aanslag in Utrecht. Sommige bezoekers van de Dutch Comic Con komen verkleed als hun favoriete stripheld. Rekwisieten, zoals nepwapens, zijn daarbij "ten strengste verboden". Het meenemen van dit soort 'props' kan leiden tot inbeslagname of een toegangsverbod.

Andere maatregelen zijn extra politie en beveiliging en een verbod op tassen. Ook komen de kleedkamers op een andere plek.

Vorig jaar waarschuwde de politie bezoekers al niet met nepwapens naar de Jaarbeurs te komen. Dat ging vooral over wapens die niet van echt te onderscheiden zijn en zijn verboden volgens de Wapenwet. Nu geldt een verbod op alle rekwisieten.

Zweedse koning toont medeleven

De Zweedse koning Carl Gustaf en koningin Silvia condoleren de families van de slachtoffers van de tramaanslag en het Nederlandse volk. "De koningin en ik hebben met diepe droefheid het nieuws gevolgd van de brute tramschietpartij gisteren in Utrecht", schrijven zij in een telegram aan koning Willem-Alexander. "We betuigen onze oprechte deelneming en ons oprechte medeleven aan de families van de slachtoffers en aan de bevolking van Nederland."

Tekeningen bij de trambaan

Aan het hek van de trambaan op het 24 Oktoberplein hangen tekeningen

Aandacht in Opsporing Verzocht

Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt vanavond aandacht aan de aanslag in Utrecht. Er wordt stilgestaan bij de gebeurtenissen en tijdens de uitzending is er contact met het team dat onderzoek doet naar de gebeurtenissen.

Online-condoleanceregister geopend

De gemeente Utrecht heeft een online-condoleanceregister geopend. Op deze website kunnen mensen hun blijk van medeleven achterlaten. Wie fysiek een condoleance wil overbrengen kan terecht op het Stadskantoor of bij wijkservicecentrum Vleuten-De Meern.

Crowdfunding voor 19-jarig slachtoffer in drie uur compleet

Een crowdfundingactie voor het 19-jarige slachtoffer van de tramaanslag heeft binnen drie uur het doelbedrag van 2.500 euro behaald. Een buurvrouw van het slachtoffer heeft de actie op poten gezet om haar alleenstaande vader te helpen.

"Omdat ik wil dat mijn buurman alleen maar bezig is met rouwen om het verlies van zijn lieve dochter en niet met geld bezig moet zijn vraag ik jullie hulp!", schrijft de buurvrouw. "Om te voorkomen dat hij nog meer financiële zorgen krijgt door dit oneerlijke overlijden van zijn dochter wil ik hem graag ondersteunen." Het geld is onder meer bedoeld voor haar afscheid, schrijft ze.

Minister Pompeo: 'Amerika staat aan jullie zijde'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft gisteren zijn steun betuigd aan Nederland. Op een zakenconferentie in Kansas richtte hij zich tot minister Sigrid Kaag (handel), die daar aanwezig is met een delegatie.

"Voordat ik overga tot het formele gedeelte van mijn toespraak, wil ik dat jullie weten dat we veel denken aan het tragische incident. Amerika staat aan jullie zijde. We doen wat we kunnen om jullie te helpen in deze tragische tijd. Dank dat jullie gekomen zijn vandaag."

Rutte en Grapperhaus leggen bloemen

Premier Rutte en minister Grapperhaus hebben bloemen gelegd bij de herdenkingsplek op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Daarna gingen de premier en de minister in gesprek met agenten.

Rutte en Grapperhaus bezoeken 24 Oktoberplein in Utrecht

Eigenaar Clio: ik dacht aan een bom

De rode Renault Clio waarin Gökmen T. wegreed, is inmiddels misschien wel de bekendste auto van het land. De eigenaar van de auto doet bij het AD zijn verhaal.

Frans Hoogendijk was gisteren aan het werk bij de verbouwing van het UWV-kantoor in Utrecht. Bij het 24 Oktoberplein moest hij wachten op een stoplicht. Plots zag hij de deuren van een tram opengaan en mensen wegrennen, richting zijn auto. "Ik dacht aan een bom en sprong uit mijn auto. Die liet ik met draaiende motor en openstaand portier achter", zegt hij tegen de krant. Weg van de tram.

Achter zich hoorde hij schoten. Stoppen met rennen deed hij pas toen hij geen schoten meer hoorde. Bij terugkomst bij de tram bleek de auto weg. "Daar begreep ik helemaal niets van." Hij beschrijft zijn gevoel alsof hij "in een hele slechte film terecht was gekomen.". De rode Clio is nog niet terug. De politie heeft die auto nog nodig voor het onderzoek.

De rode Renault Clio, die werd gevonden aan de Tichelaarslaan

Bouwvakkers leggen bloemen op plek aanslag

Deze groep bouwvakkers was bij het 24 Oktoberplein in Utrecht aan het werk toen er gisteren werd geschoten. Een dag later leggen ze bloemen.

Bouwvakkers leggen bloemen op 24 Oktoberplein in Utrecht

NOS-verkiezingsdebat gaat door

Het NOS-verkiezingsdebat over de Provinciale Staten gaat door. Het debat is vanavond in het Huis der Provincie in Arnhem.

Door de aanslag in Utrecht van gisteren was er sprake van dat het debat misschien niet door zou gaan. De politieke partijen hebben de campagne vandaag echter hervat, waardoor de NOS het gepast vindt het debat te laten plaatsvinden zoals met de partijen was afgesproken. Wel is aan de dertien partijen aangeboden aan het begin van het debat kort stil te staan bij de gebeurtenissen van gisteren.

Het debat begint om 20.35 uur en is live te volgen via NPO 1, NOS.nl en de app.

Burgemeester bezoekt gewonde

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht heeft vanmiddag een gewonde van het schietincident bezocht. Ook sprak hij met artsen, verpleegkundigen en andere betrokkenen die gisteren werkten in het calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht. Van Zanen zegt dat het "aangrijpend" en "indrukwekkend" was.

Met het door hem bezochte slachtoffer gaat het naar omstandigheden goed. De andere slachtoffers konden nog niet worden bezocht vanwege de ernst van hun verwondingen, meldt de gemeente Utrecht.

Elkaar troosten

Bij de herdenkingsplek bij het 24 Oktoberplein vinden mensen troost bij elkaar, na de aanslag van gisterochtend.

  • ANP
    Op het 24 Oktoberplein omhelzen mensen elkaar na het schietincident
  • ANP
    Veel belangstelling bij de herdenkingsplek in Utrecht
  • ANP
    Verdriet na het schietincident in Utrecht

Ook Makro rouwt

Ook groothandel Makro rouwt om het verlies van een collega. De woordvoerder van het bedrijf bevestigt dat een van de slachtoffers werkte bij de vestiging in Vianen. "Vanzelfsprekend verafschuwen we deze verschrikkelijke daad. Ons medeleven gaat uit naar haar familie, vrienden en andere nabestaanden."

Baudet te laat bij herdenking, ergernis bij Kamerleden

In de Tweede Kamer stelde Baudet van Forum voor Democratie de vraag waarom de namen van de slachtoffers niet eerder bekend zijn gemaakt. "Dan was het voor iedereen veel duidelijker geweest", zei hij. Minister Grapperhaus legde uit dat de nabestaanden en familie van de slachtoffers het belangrijkst zijn. Zij moeten eerst geïnformeerd worden. "Ik hoop dat u daar begrip voor heeft", vroeg Grapperhaus aan Baudet.

Deze vraag wekte ergernis op bij andere Kamerleden, maar ook het feit dat Baudet te laat binnenkwam toen de slachtoffers werden herdacht konden andere Kamerleden niet waarderen.

Baudet te laat bij herdenking, ergernis bij collega's

Rutte en Grapperhaus naar Utrecht

Premier Rutte en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaan vanmiddag naar Utrecht. Ze willen zonder de camera's praten met betrokkenen bij de aanslag van gisteren.

Utrecht rouwt

'Ik vind het onbegrijpelijk dat iemand zoiets kan doen'

Marijnissen roept Baudet op: stop daarmee

Tijdens het debat in de Tweede Kamer over de aanslag in Utrecht hebben de politieke partijen vragen gesteld over de verdachte en hoe het kan dat hij met zo'n crimineel verleden vrij rondliep. Maar minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wilde daar nu niet op ingaan. "De politie en het OM moeten alle ruimte krijgen", zei hij. PVV-leider Wilders herhaalde dat hij vindt dat Grapperhaus moet aftreden.

SP-leider Marijnissen zei dat ze "met stijgende verbazing en met stijgende walging" heeft gekeken naar sommigen van haar collega's. Zij doelt op partijleider Baudet van Forum voor Democratie, die gisteravond aanwezig was bij een campagnebijeenkomst van zijn achterban. Hij suggereerde daar dat VVD en CDA medeverantwoordelijk zijn voor de aanslag door hun beleid van de afgelopen jaren.

Marijnissen doet oproep aan Baudet: stop daarmee

"Gökmen T. opgespoord dankzij internetbankieren"

Gökmen T., die vastzit voor de aanslag in een Utrechtse tram, is gisteren gevonden doordat hij via internetbankieren geld overmaakte. Dat melden het AD en De Telegraaf op basis van bronnen.

De politie besloot het bankverkeer van T. live te volgen, omdat hij onvindbaar was. De actie leidde al snel tot resultaat: met een geleende telefoon werd geld overgemaakt vanaf zijn bankrekening. De politie peilde de telefoon uit en trof T. op die plek aan. Het is niet bekend naar wie hij geld overmaakte.

Rutte: geen boze droom maar harde realiteit

Premier Rutte zei tijdens de herdenking in de Tweede Kamer dat Nederland in het hart is geraakt door de aanslag in Utrecht. "Dit is geen boze droom maar de harde realiteit", zei hij. "En toch gaan we de draad weer oppakken."

Rutte: geen boze droom maar harde realiteit

ProRail rouwt om verlies collega

Onder de slachtoffers van het schietincident in Utrecht van gisteren, is een medewerker van ProRail. Dat schrijft de spoorbeheerder op zijn website.

"De verschrikkelijke gebeurtenissen van gisteren en het verlies van onze collega zijn hard aangekomen", zegt directeur Pier Eringa. "Dit raakt alle ProRailers in het hart. De vlag hangt bij ons vandaag halfstok."

Bij ProRail hangt de vlag halfstok

Tweede Kamer herdenkt aanslagen

De Tweede Kamer heeft de aanslagen in Utrecht en Nieuw-Zeeland herdacht. Kamervoorzitter Arib zei dat Nederland diep getroffen is door de gebeurtenissen in Utrecht.

"Opeens gingen de beelden die we eerder hebben gezien van aanslagen in Brussel, Londen en Parijs over ons eigen Utrecht." Arib zei dat ieder van ons in de tram in Utrecht had kunnen zitten. "Het maakt ons boos en bang."

Tweede Kamer herdenkt aanslagen Christchurch en Utrecht

Wilders: "Grapperhaus moet biezen pakken"

In de aanloop naar de herdenking en het Vragenuurtje in de Tweede Kamer zegt PVV-leider Wilders dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid "zijn biezen moet pakken". Hij vindt dat hij de verantwoordelijkheid moet nemen voor het feit dat de hoofdverdachte, ondanks allerlei veroordelingen, vrij rondliep.

Wilders: Grapperhaus moet zijn biezen pakken

Waarom zat T. niet vast na zijn recente veroordeling?

De Utrechtse hoofdverdachte Gökmen T. werd twee weken geleden nog tot 4 maanden cel veroordeeld voor een inbraak. Waarom zat hij dan niet vast? Dat heeft ermee te maken dat T. nog in hoger beroep kan gaan en dat zijn veroordeling dus nog niet onherroepelijk is. NOS-justitieredacteur Remco Andringa legt uit:

"Iedere verdachte mag in principe zijn rechtszaak in vrijheid afwachten en hoeft een gevangenisstraf pas uit te zitten als een uitspraak definitief is. Alleen bij heel ernstige delicten wordt iemand in voorarrest gehouden. Bij een winkeldiefstal of een inbraak gebeurt dat vaak niet, omdat het voorarrest dan langer zou duren dan de straf die uiteindelijk wordt opgelegd."

Gökmen T. was sinds 1 maart vrij

Gisteren schreef de NOS al over het flinke strafblad van hoofdverdachte van de aanslag Gökmen T. Zo bleek dat hij 2,5 week geleden nog vastzat. De rechtbank Midden-Nederland bevestigt dat nu.

T. heeft in 2017 een maand in voorarrest gezeten voor een verkrachtingszaak. Hij werd onder voorwaarden vrijgelaten, maar eind 2018 werd duidelijk dat hij zich daar niet aan hield. Op 4 januari dit jaar werd hij daarom weer vastgezet.

Hij vocht dat besluit aan en ook het Openbaar Ministerie pleitte voor het schorsen van de voorlopige hechtenis. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden gaf T. op 1 maart gelijk en sindsdien was hij vrij. Half juli zou zijn zaak verdergaan.

In de tussentijd werd T. ook nog veroordeeld voor twee lichtere vergrijpen. Op 5 maart kreeg hij vier maanden cel voor een inbraak. Een dag eerder had hij een week cel gekregen voor een winkeldiefstal. Tegen beide veroordelingen kan hij nog hoger beroep aantekenen.

Snackbar Vianen ontdaan door dood medewerker

De snackbar in Vianen waar de 19-jarige vrouw werkte die gisteren in Utrecht werd doodgeschoten, blijft de rest van de week gesloten, schrijft RTV Utrecht. "Van dag tot dag bekijken we waar we staan", zegt de marketingdirecteur van keten Kwalitaria Délifrance tegen de regionale omroep. "We kijken of er slachtofferhulp of andere zaken nodig zijn."

Medeverdachten zijn broers

De twee medeverdachten van Gökmen T. zijn broers, maar geen familie van de hoofdverdachte, bevestigt de advocaat van een van hen. "Mijn cliënt tast volledig in het duister waarom hij is aangehouden", zegt Anis Boumanjal. De mannen zijn 23 en 27 jaar oud. De een werd in Utrecht aangehouden, de andere elders in het land.

De advocaat wil verder geen mededelingen doen omdat het opsporingsonderzoek nog loopt.

Dichter Ingmar Heytze schreef 'De Stad Werd Stil'

"Het werd stil. Het was veel en veel rustiger dan anders. Een rare gewaarwording." De oud-stadsdichter van Utrecht, Ingmar Heytze, zag zijn stad veranderen gisteren.

Voor NOS Met het Oog op Morgen schreef hij het gedicht met de titel De Stad Werd Stil over de aanslag:

Klaver, Jetten vallen Baudet aan

Forum van Democratie van Thierry Baudet was gisteren de enige partij die gewoon verderging met campagnevoeren (zie 6.35 uur). Daarvoor krijgt hij vanmorgen de wind van voren van GroenLinks en D66.

Jesse Klaver (GL) zegt dat FvD smerige politiek bedreef door VVD en CDA te linken aan de aanslag in Utrecht. "Dat is over de grenzen van democratisch fatsoen."

Ook Rob Jetten van D66 is kritisch. "Sommige politici kozen ervoor om meteen weer zware woorden te gebruiken. Woorden van angst, van haat, die de verdeeldheid in Nederland alleen maar vergroten. Precies wat ons land na zo'n droevige dag niet nodig heeft."

Klaver (GroenLinks) vindt dat Forum voor Democratie smerige politiek bedrijft

Meer informatie over slachtoffers

De politie en het Openbaar Ministerie hebben meer informatie bekendgemaakt over de doden en gewonden van de aanslag in Utrecht.

De doden zijn een 19-jarige vrouw uit Vianen en twee mannen van 28 en 49 jaar uit Utrecht. De drie zwaargewonden zijn een 20-jarige Utrechtse, een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein en een 74-jarige man uit De Meern.

ERNSTIG VERMOEDEN VAN TERRORISME DOOR BRIEFJE IN VLUCHTAUTO

"Uit het onderzoek is tot nog toe geen enkele relatie tussen de hoofdverdachte en deze slachtoffers gebleken", zegt het Openbaar Ministerie. "Tot dusver wordt er ernstig rekening gehouden met een terroristisch motief. Onder meer een in de vluchtauto gevonden briefje en de aard van het feit geven hier aanleiding toe. Andere motieven worden niet uitgesloten, deze worden ook onderzocht."

Politie: geen relatie tussen hoofdverdachte en slachtoffers

Buma over waardige campagne en eensgezindheid

De fractievoorzitters in de Tweede Kamer hebben besloten de campagne op aangepaste toon en waardig te hervatten. Wat dat betekent, bepalen de partijen en hun campagneteams zelf, zegt CDA-leider Buma. Hij hoopt dat alle partijen vandaag eenheid kunnen uitstralen in hoe zij deze dag invullen.

Over een Kamerdebat over de aanslag en over deelname aan het NOS-Verkiezingsdebat zijn nog geen besluiten genomen. Dat hangt af van wat er vandaag nog gaat gebeuren:

Buma (CDA) zegt dat de campagne op een waardige manier wordt hervat

Ook burgemeester Van Zanen legt bloemen

De Utrechtse burgemeester legde zojuist samen met wethouder Linda Voortman bloemen op de herdenkingsplek op het 24 Oktoberplein. Op dat plein in Kanaleneiland werden gisteren drie mensen doodgeschoten.

De gemeente laat weten dat de herdenkingsplek op de hoek van de Beneluxlaan en de Weg der Verenigde Naties is ingericht. Mensen kunnen daar hun steun betuigen aan de slachtoffers en bloemen neerleggen.

Burgemeester Van Zanen legt bloemen op 24 Oktoberplein

Gemeente Utrecht biedt excuses aan voor de onduidelijkheid

Na verwarring tussen de burgemeester van Utrecht en de politie, stelt de gemeente nu dat de informatie van de politie leidend is. "Burgemeester Van Zanen heeft zich vanochtend gebaseerd op verkeerde informatie toen hij zei dat er twee verdachten zijn vrijgelaten", zegt een woordvoerder tegen de NOS. "We moeten de informatie van de politie aanhouden. De drie verdachten zitten dus nog allemaal vast."

'Speurhonden kwamen broers op het spoor'

De politie kwam de twee verdachten bij de woning waar hoofdverdachte T. gisteren werd gearresteerd, op het spoor dankzij speurhonden. Dat zegt het AD. "Ze zijn in beeld gekomen doordat speurhonden aansloegen op een geursignaal van T. bij de woning waar de rode Renault Clio stond", schrijft de krant.

Volgens een AD-verslaggever gaat het om twee broers, die geen familie van T. zijn.

Topberaad op ministerie Rutte

Op het ministerie van Algemene Zaken zijn net korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie en OM-topman Gerrit van der Burg aangekomen. Zij praten rond 10.30 uur premier Rutte en onder anderen de ministers Grapperhaus en Ollongren bij over de laatste stand van zaken van het onderzoek naar de aanslag in Utrecht. Ook Dick Schoof, de baas van veiligheidsdienst AIVD, is erbij. Hij wilde bij het binnenlopen geen mededelingen doen.

Topberaad met OM en politie op ministerie Rutte

Wat zei Van Zanen precies?

De NOS sprak Jan van Zanen ook nog op camera. Daarin herhaalde de Utrechtse burgemeester dat alleen hoofdverdachte Gökmen T. nog vastzit en de drie overige verdachten niet meer. Dit in tegenspraak tot wat de politie twitterde (zie 9.54 uur).

Over die drie verdachte zei hij: "Ze zijn aangehouden, eentje vanwege het lint en die andere twee heren omdat ze op het adres waren waar de auto stond. Weet u, dat kan gebeuren, die hadden er voor zover we weten niets mee te maken."

Voor verdere informatie verwees Van Zanen naar het Openbaar Ministerie en de politie. "Maar dit mocht ik zeggen."

Burgemeester: 24 Oktoberplein heeft voor mij andere betekenis gekregen

Politie Utrecht corrigeert burgemeester Van Zanen

Waar burgemeester Van Zanen eerder vanmorgen tegen de NOS bevestigde dat alleen hoofdverdachte Gökmen T. nog vastzit, twittert de politie zojuist dat ook twee andere verdachten nog in de cel zitten.

School van kinderen die vader verloren: impact is groot

"We hadden net alle leerlingen naar huis laten gaan, omdat het sein veilig was gegeven", vertelt schoolhoofd Ilse van Eekelen van het Christelijk Gymnasium Utrecht. "Vlak daarna kwam er een politieagent binnen, die was op zoek naar een van de jongens."

Hun vader, die werkte bij ProRail en ook jeugdtrainer was bij sportclub DESTO, is een van de drie mensen die gisteren in Utrecht werden doodgeschoten. "De bodem zakt dan onder je voeten vandaan", vertelt ze. "Ouders die overlijden hebben altijd een grote impact op de leerlingen en de klas. Nu is het nog groter." Maar de school kan het aan. "We zijn een heel sterke school en we worden op dit soort momenten nog sterker."

Voor vandaag en morgen zijn alle proefwerken, schoolonderzoeken en deadlines geschrapt. "We gaan wel gewoon de dag beginnen en we moeten op een gegeven moment over op de orde van de dag. Dat is voor de leerlingen ook het fijnste."

Bij het Christelijk Gymnasium Utrecht hangt de vlag halfstok en staat politie voor de deur

Van Zanen kan niets zeggen over zwaargewonden

Burgemeester Van Zanen vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat hij later vandaag de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers en de gewonden zal opzoeken voor een gesprek. Hij kan niet vertellen hoe het met de drie zwaargewonden is.

Van Zanen zegt dat Utrecht in rouw en shock is, maar ziet "tegelijkertijd ook heel veel tekenen van saamhorigheid". Er wordt daarom nagedacht over een herdenking. "We zijn nu aan het inventariseren hoe we dat precies gaan doen, samen met de nabestaanden."

Burgemeester Van Zanen: alleen hoofdverdachte T. zit nog vast

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen zegt dat alleen hoofdverdachte Gökmen T. nog vastzit. De andere twee verdachten bleken niets met de aanslag te maken te hebben en zijn vrijgelaten. De derde verdachte, waarvan gisteravond laat sprake van was, was iemand "die zich achter een lintje moest bevinden".

Trambestuurder Utrecht vindt het 'onwerkelijk'

"Dit is heel onwerkelijk. Ik had gisteren geen tramdienst, maar nu kom je er langsrijden", zegt een trambestuurder vanochtend in Utrecht. Hij rijdt vandaag op een van de twee trams die bij de aanslag betrokken was.

"Dit is niet de tram waar in geschoten is. Dit is de voorste, en ze waren gekoppeld", vertelt hij aan verslaggever Mattijs van de Wiel in het NOS Radio 1 Journaal.

Tramreiziger: 'Ik sta hier wel een beetje met een gemengd gevoel'

Tramreiziger: 'Ik sta hier wel een beetje met een gemengd gevoel'

NRC: Rutte escaleerde terwijl de-escalatie gewenst was

NRC Handelsblad is, net als andere kranten (zie 07.31 uur), in zijn commentaar lovend over het optreden van de autoriteiten in Utrecht. "Er werd terecht groot alarm geslagen en er is vervolgens op adequate wijze naar gehandeld. Het is eigenlijk een trieste vaststelling maar passend bij het tijdsgewricht: men was goed voorbereid."

Wel heeft de krant kritiek op koning Willem-Alexander en vooral op premier Rutte, die, zonder dat er iets over de toedracht bekend was, spraken over een aanslag. "Hierbij ging Rutte nog een stap verder door te preluderen op een terroristisch motief. Hij escaleerde terwijl de-escalatie gewenst was."

Terugblik op gebeurtenissen Utrecht

Gisteravond maakten we onderstaande video, met daarin een overzicht van het verloop van de roerige dag die in Utrecht en ver daarbuiten veel indruk maakte.

Aanslag in Utrecht: van schietpartij in tram tot aanhouding verdachte

Rutte en ministers vanmorgen bij elkaar

Rond 09.00 uur zit premier Rutte met zijn ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Ollongren (Binnenlandse Zaken) in Den Haag om tafel om te praten over Utrecht, meldt onze verslaggever.

Eerste bloemen op de plek van de aanslag

Op verschillende plekken op het 24 Oktoberplein, waar gisteren drie mensen werden doodgeschoten, zijn vanmorgen bloemen neergelegd. Gisteravond laat is het plein vrijgegeven. Verslaggever Mattijs van de Wiel sprak met mensen die vandaag de tram namen.

"Ik vond het wel een raar gevoel, maar niet een bang gevoel. Dat het een bekende plek is, waar de dag ervoor zulke nare dingen zijn gebeurd. Het voelt gewoon een beetje anders", zegt een reiziger. Iemand anders: "Ik vind het heel triest wat er gebeurd is, maar ik zit er niet anders. Geen angst. Als angst je overheerst, dan moet je thuisblijven en dan kun je helemaal niets meer."

  • ANP
  • NOS / Chiem Balduk
    Bloemen bij het 24 Oktoberplein
  • NOS / Mattijs van de Wiel
    Bloemen op het 24 Oktoberplein
  • ANP
    Een man legt bloemen op het 24 Oktoberplein

Aanslag groot op voorpagina's

De landelijke ochtendkranten hebben alle vier een grote foto van Utrecht op de voorpagina staan. Trouw en AD noemen het een aanslag, De Telegraaf spreekt van een bloedbad en de Volkskrant heeft het over een moordpartij. Wat verder opvalt, is dat het AD een foto van een van de doden op de voorpagina heeft gezet.

In een hoofdredactioneel commentaar prijst De Telegraaf de hulp- en veiligheidsdiensten, die "adequaat hebben gereageerd door massaal uit te rukken". Ook het AD is gematigd positief over het optreden van de autoriteiten. "Hoewel de informatievoorziening beter kon, verdienen de autoriteiten wel steun voor de genomen maatregelen." Ze hebben "terecht het zekere voor het onzekere genomen".

De voorpagina's van de grote landelijke ochtendkranten

Jonge vrouw en jeugdtrainer gedood

De identiteit van de drie doden en vijf gewonden van de aanslag is door de autoriteiten nog niet bekendgemaakt uit respect voor de nabestaanden. Wel komt er informatie binnen via verenigingen, scholen, werkgevers en kennissenkringen van slachtoffers.

Een van de drie doden was jeugdtrainer bij sportclub DESTO, waar hij ook zijn twee zoons en dochter trainde. "Iedereen is vol ongeloof, diep geschokt. We zijn kapot van het geheel", zegt DESTO-voorzitter Frits Veldhuis.

Ook een 19-jarige vrouw uit Vianen is overleden. Ze werkte daar in een snackbar. Op de ruit hing gistermiddag een briefje waarop stond dat de zaak gesloten blijft vanwege het sterfgeval.

Verdachte zat tot voor kort in de cel

Gökmen T., de 37-jarige man die de aanslag in Utrecht zou hebben gepleegd, zat tot voor kort in hechtenis. Dat zeggen bronnen tegen de NOS. De politie heeft gistermiddag een inval gedaan in zijn woning in de wijk Overvecht.

Twee weken geleden moest T. voor drie zaken voorkomen: voor fietsendiefstal, een inbraak in een fietsenwinkel en er was een tussentijdse zitting in een verkrachtingszaak. Volgens het slachtoffer in die laatste zaak, de 47-jarige Angelique, werd hij een paar dagen daarvoor vrijgelaten. Hij had toen zes weken vastgezeten.

Baudet linkt CDA en VVD aan aanslag Utrecht

Thierry Baudet van Forum voor Democratie ziet een verband tussen het immigratie- en integratiebeleid van de VVD en het CDA en de aanslag in Utrecht. Zijn partij legde als enige de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen niet stil.

Baudet waarschuwde gisteravond op een bijeenkomst in een hotel in Scheveningen dat "dit nog veel vaker gaat voorkomen" en wees nadrukkelijk naar de VVD en het CDA vanwege hun gevoerde beleid:

Baudet wil ander integratiebeleid om meer Nederlandse aanslagen te voorkomen

Dit zijn de feiten over de aanslag in Utrecht

In Utrecht werd gisteren een aanslag gepleegd in een tram. Daarbij heeft een man drie mensen doodgeschoten en zeker personen vijf zwaar verwond. Drie van hen zijn er slecht aan toe. De hoofdverdachte, de 37-jarige Gökmen T., is opgepakt. Ook werden nog twee personen aangehouden.

Er is nog veel onduidelijk over de beweegredenen van de dader. De politie houdt rekening met terrorisme, maar denkt ook aan geweld in de relationele sfeer.

Over de identiteit van de slachtoffers wordt niets bekendgemaakt uit "respect naar de nabestaanden", zegt de gemeente Utrecht. Wel komt er informatie binnen via verenigingen, scholen, werkgevers en kennissenkringen van slachtoffers. Daaruit blijkt dat een jeugdtrainer en een 19-jarige vrouw om het leven zijn gebracht.

Vandaag hangen de Nederlandse vlaggen op overheidsgebouwen halfstok en zijn buurtcentra in Utrecht open voor mensen die het gesprek aan willen gaan over de aanslag.