liveblog

#PS19: morgen een debat, en wat doet een Statenlid eigenlijk?

  • Aanstaande woensdag zijn de Provinciale Statenverkiezingen én de waterschapsverkiezingen
  • Het laatste nieuws lees je in dit liveblog
liveblog gesloten

Morgen weer verder

Dit was het verkiezingsblog voor vandaag. Morgen gaan we weer verder met onze berichtgeving over de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen.

Dan onder meer aandacht voor het geld van de waterschappen: hoeveel komt er binnen, waar komt het vandaan en waar geven ze het aan uit?

En aandacht voor Drenthe. Het gaat er goed met het toerisme, maar een aantal initiatiefnemers vragen hulp om nog meer mensen te trekken.

Hoeveel mensen mogen stemmen?

- 13 miljoen kiezers in totaal: 6,6 miljoen vrouwen en 6,4 miljoen mannen

- 52 procent van de kiezers is 50 jaar of ouder (de meeste oudere kiezers wonen in Bergen, Laren en Vaals)

- 48 procent is jonger dan 50 (de meeste jongere kiezers wonen in Utrecht, Urk en Groningen)

- 18 procent van de kiezers heeft een migratieachtergrond

Bron: CBS

Verkiezingsles in plaats van een vrije zaterdagavond

Van de 13 miljoen mensen die woensdag hun stem mogen uitbrengen voor de Provinciale Staten en het bestuur van de waterschappen, komen er vermoedelijk miljoenen niet opdagen. Daarom worden door het hele land informatieavonden gehouden over het belang van de verkiezingen. Buurtvereniging Ettaouhid in Rotterdam is een van die plekken.

"Wie had ooit verwacht naar een bijeenkomst over de Provinciale Statenverkiezingen te gaan?", vraagt organisator Farid Darkaoui aan zijn tientallen toehoorders. Als één man zijn hand opsteekt, wordt er gelachen. "Ja jij, ik had ook niets anders verwacht van een politicus."

Wat doet een Statenlid eigenlijk?

Verslaggever Joris van Poppel volgde Statenlid Nynke Koopmans uit Friesland in het provinciehuis in Leeuwarden en op haar boerderij. "Het gaat verder dan een vrijwilligersbaan."

Wat doet een Statenlid eigenlijk?

Niet over Lelystad Airport...

In de aanloop naar de verkiezingen raadt de VVD zijn eigen kandidaten af om over Lelystad Airport te praten. "Daar hebben we niets bij te winnen", staat in een intern bericht aan de kandidaten. De landelijke campagneleider, Tweede-Kamerlid Sophie Hermans, wil niets zeggen over "campagneoverwegingen".

De geplande opening van Lelystad Airport in 2020 is een gevoelig onderwerp binnen de coalitie én binnen de VVD. De VVD-Tweede Kamerfractie is groot voorstander, maar bijvoorbeeld zes Veluwse VVD-afdelingen vinden dat het vliegveld pas open kan na de geplande herindeling van het luchtruim in 2023.

Ook de provinciale VVD-afdelingen in Overijssel en Gelderland willen niet dat het vliegveld op relatief korte termijn opengaat. De Gelderse VVD sloot zich onlangs aan bij het verzet van de provincie Gelderland tegen het voorgenomen vliegen op lage hoogte. Twee andere VVD-afdelingen, in Flevoland en Utrecht, zijn juist wel voorstander van opening in 2020.

De staat van de Senaat

Over twee maanden kiezen de leden van Provinciale Staten op hun beurt de leden van de Eerste Kamer. Is dat eigenlijk belangrijk? Is het een nuttig instituut, die Eerste Kamer? Annemieke Schakelaar van Omroep Gelderland zocht het uit en maakte er drie podcasts over.

Een tipje van de sluier: "Binnen Europa is er niet één senaat die zoveel macht heeft als de Nederlandse Eerste Kamer", zegt een parlementair historicus tegen Schakelaar.

Kijk eens aan

Premier Rutte was vanochtend samen met kickbokser Rico Verhoeven te gast in WNL op zondag. De twee deden een zogenoemde stare down en volgens Verhoeven heeft de premier talent.

Normaal kijken twee boksers elkaar bij de persconferentie voorafgaand aan een wedstrijd in de ogen. Degene die dan als eerste wegkijkt, verliest de stare down.

Elke partij in ongeveer twee minuten

Nieuwsuur maakte handzame video's over partijen die meedoen aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Kijk hieronder naar het wonder van de ChristenUnie, naar het geruzie bij 50 Plus en of de Partij voor de Dieren vies is van macht.

Waarom je zou moeten stemmen voor de waterschappen

De waterschapsverkiezingen gaan in de regel over 'schoon water en droge voeten', eigenlijk niemand kan daar tegen zijn, schrijft RTV Utrecht. Maar anders dan andere decentrale overheden als de gemeenten en provincies is het waterschap een functioneel bestuur. Het doel van de partijen is hetzelfde, alleen de manier waarop is anders.

In dit artikel legt de Utrechtse omroep uit waarom het belangrijk is om te stemmen voor de waterschappen.

'Eerste Kamer is geen Tweede Kamer'

In het programma Buitenhof betoogde Eric van der Burg, die voor de VVD op de kieslijst staat voor de Senaat, dat de Eerste Kamer zich niet als de Tweede kamer moet gedragen.

Waarom schaffen we de provincie niet af?

Omroep West analyseerde of we niet zonder de provincies kunnen in Nederland. "De Provinciale Statenverkiezingen kunnen op weinig belangstelling rekenen van de kiezer, want de opkomst is al jaren laag. En de taken van de provincie kunnen ook worden uitgevoerd door het Rijk of gemeenten. Dus wat houdt ons tegen om de provincie af te schaffen?", schrijft de omroep.

"Als je het echt zou willen, dan kan het. Dit land kan bestuurd worden zonder provincies", stelt Joop van den Berg, oud-hoogleraar Nederlandse politieke en parlementaire geschiedenis tegen Omroep West.

Lees op de website van Omroep West waarom Van den Berg het toch niet ziet gebeuren.

Stemhulpen veel ingevuld

Het zijn drukke dagen voor de online stemhulpen, schrijft het ANP. StemWijzer verwacht een record te breken voor de Provinciale Statenverkiezingen. In 2015 werd de stemhulp 1,2 miljoen keer ingevuld, nu zijn er al 800.000 bezoekers geweest. "En dat terwijl het de laatste twee, drie dagen altijd nog erg druk wordt", zegt maker ProDemos tegen het persbureau.

Ook het Kieskompas (232.000 keer ingevuld) en MijnStem (bijna 500.000 keer) lopen naar eigen zeggen goed.

Baudet wél bij Harry Mens

Thierry Baudet van Forum voor Democratie zat vanmorgen niet in Buitenhof (zie vorige bericht), maar wél in Business Class, het zakenprogramma van Harry Mens. Hij richtte zijn pijlen vol op de VVD en vooral op partijleider Rutte. Na diens klimaatdraai van afgelopen week is het volgens Baudet duidelijk dat de premier een linkse koers vaart en graag wil samenwerken met GroenLinks. "De kiezer kan nu bepalen of dat wel of niet doorgaat."

Baudet: "Mensen die op de VVD of het CDA zouden gaan stemmen omdat ze hoopten op een rechtse koers, moeten naar ons toekomen. Dan dwingen ze Rutte om ook met ons te gaan samenwerken in de Eerste Kamer en niet met links."

Hij verwacht nieuwe verkiezingen na 20 maart als de coalitie flink verliest en Forum groot wordt. "Dan zouden we ook in de Tweede Kamer heel groot kunnen worden en dan zouden we een nieuw kabinet kunnen gaan vormen." Hij sluit daarbij niemand uit. "We realiseren ons dat we zullen moeten samenwerken en dat we ook een beetje water bij de wijn moeten doen."

Gevraagd naar zijn ambities sprak Baudet zijn wens uit om premier te worden, hoewel hij er meteen bij zei dat het nu niet aan de orde is. "Ik hoop dat Forum voor Democratie de grootste wordt en ik ga wel voor dat ambt."

Thierry Baudet afgelopen week tijdens het Kamerdebat over de doorrekening van het Klimaatakkoord

Eigenlijk zouden Baudet en Klaver in Buitenhof zitten

Buitenhof-presentator Jort Kelder zegt dat eigenlijk GroenLinks-leider Klaver en Forum-voorman Baudet in de uitzending met elkaar in debat zouden gaan. "Maar die zijn overal al geweest, dus dat moesten we maar niet doen." In plaats daarvan zijn provinciale politici uitgenodigd. Kelder bevestigt daarmee het verhaal van ThePostOnline.

Terugkijken: Rutte over Baudet

Rutte: ik ga mensen niet gevaarlijk noemen

'Tv heeft meer impact dan sociale media'

Partijen worden steeds meer actief op sociale media. Volgens onderzoekster Sanne Kruikemeier van de Universiteit van Amsterdam kunnen partijen er ook niet meer omheen, alleen al omdat jongeren, de kiezers van de toekomst, zich voornamelijk informeren via sociale media.

Maar uit haar onderzoek blijkt dat de invloed van de persoonlijke boodschappen van politici nog relatief klein is. "De impact van televisie is nog altijd vele malen groter."

Lees meer in het artikel hieronder:

Wel of niet stemmen aanstaande woensdag?

De opkomst bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten is al jaren vrij laag. In 2015 kwam iets minder dan de helft van de kiesgerechtigden opdagen. Ruim 6,5 miljoen mensen stemden niet. Waarom is dat?

In de video hieronder leggen drie Nederlanders uit waarom ze 20 maart niet naar de stembus zullen gaan:

Niet-stemmers vertellen waarom: 'Politici minachten de burger'

Terugkijken: Rutte over Arib en Denk

Rutte: blij met actie Kamer tegen intimidatie Kamerleden

Rutte: ik ga op mensen niet het etiket gevaarlijk plakken

In WNL op Zondag haalt Rick Nieman de laatste peiling van Maurice de Hond aan. De VVD zou met 22 zetels in de Tweede Kamer nog steeds de grootste zijn, maar Forum voor Democratie nadert de liberalen op twee zetels.

Eerder zei VVD-leider Rutte al dat de Nederlandse politiek doeners nodig heeft en geen schreeuwers, dat compromissen sluiten en meedoen meer oplevert dan aan de zijlijn staan schreeuwen.

Nieman vraagt hem of hij Baudet nou een "gevaarlijke schreeuwer" vindt. "Ik ga op mensen niet het etiket gevaarlijke schreeuwer plakken", zegt Rutte. Hij herhaalt zijn verhaal over naast elkaar staan. "Dat is het unieke van Nederland, daar kijkt de hele wereld met bewondering naar."

Rutte blij met steun Kamervoorzitter voor anti-Denkmotie

Premier Rutte wordt door Rick Nieman gevraagd naar de motie die afgelopen week in de Tweede Kamer werd aangenomen waarin intimidatie van Kamerleden door andere Kamerleden ten stelligste werd afgewezen. Ook Khadija Arib zette haar naam onder die motie. Het was voor het eerst in zeker honderd jaar dat de voorzitter van de Tweede Kamer een motie heeft meeondertekend.

Rutte vindt het heel goed dat Arib de moties steunde. "Het was echt een signaal. Ze staat op dat moment voor het hele parlement, als voorzitter. Ik denk dat het ook zeer gewaardeerd werd door alle Kamerleden. Het opzetten van mensen tegen elkaar, is van een negativisme, daar kan ik niet tegen."

De CDA-motie was gericht tegen de Kamerleden van Denk, die collega-Kamerleden van Turkse afkomst via sociale media persoonlijk hebben afgevallen of aangevallen. Partijleider Kuzu van Denk heeft al in de Kamer gezegd dat dit zo niet had gemoeten en dat het ook niet meer gebeurt.

Nu op NPO 1: Rutte bij Nieman

Premier Rutte is te gast bij WNL op Zondag, met Rick Nieman. Bekijk de live-uitzending via deze NPO-livestream.

Premier Rutte bij WNL op Zondag

Dit bepaalt de provincie allemaal in 'Noordzeeland'

NOS op 3 legt in de video hieronder aan de hand van de denkbeeldige dertiende provincie 'Noordzeeland' uit wat het provinciebestuur allemaal doet. Noordzeeland wil zichzelf ontwikkelen, met een nieuw zonnepark, goed openbaar vervoer en cultuur. Welke rol heeft het provinciebestuur daarbij?

'In Caraïben praat niemand over Eerste Kamer'

De inwoners van de Caraïbische gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba mogen komende woensdag ook stemmen. Ze kiezen zogenoemde kiescolleges, die op hun beurt mogen stemmen op leden van de Eerste Kamer. Maar de verkiezingen leven nauwelijks, schrijft het ANP na een rondgang. "Op de eilanden tellen alleen de 'eigen' verkiezingen voor een nieuwe Eilandsraad."

Rustiger campagnedag

Landelijke kopstukken en regionale politici zullen ook vandaag weer de straat opgaan om campagne te voeren, maar zo druk als het gisteren was, zal het niet worden. Premier Rutte gaat op bezoek bij Oma's Soep in Amsterdam, een bedrijf waar (eenzame) ouderen met vrijwilligers soep koken. D66-leider Jetten flyert vanmiddag in Leiden.

Gisteren waren de partijprominenten in het hele land te vinden:

SP-leider Lilian Marijnissen voert campagne in Den Bosch
Geert Wilders (PVV) gaat op de foto tijdens een bezoek aan de Zeedijk in Volendam
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers in Barneveld
Frans Timmermans, Mei Li Vos en Lodewijk Asscher in Rotterdam
Premier Rutte voert campagne in een winkelcentrum in Leidschendam

Verkiezingen gaan óók over Eerste Kamer

De leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de Provinciale Staten. Daarom voeren ook de lijsttrekkers van de Eerste Kamer campagne. Maar wie zijn die (toekomstige) senatoren eigenlijk?

NOS-verslaggevers Xander van der Wulp, Marleen de Rooy en Albert Bos nemen ze met je door:

Rutte vanochtend te gast bij WNL

WNL op Zondag staat vanmorgen vrijwel geheel in het teken van de verkiezingen. Belangrijkste gast is premier en VVD-leider Mark Rutte. Met hem spreekt Rick Nieman "over de onderwerpen die Nederland bezighouden". Verder geven Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra, zakenvrouw Rahma el Mouden en Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck hun kijk op de campagne tot nu toe. Allemaal te zien vanaf 9.30 uur op NPO 1.

Hierop heeft de provincie allemaal invloed

Op woensdag 20 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten; de bestuurders en de volksvertegenwoordigers van jouw provincie. Maar welke invloed heeft de provincie eigenlijk op je dagelijks leven? Dat zie je in deze video:

Je staat ermee op en gaat ermee naar bed: deze invloed heeft de provincie op jouw leven