NOS Nieuws Binnenland Politiek Aangepast

#PS19: morgen een debat, en wat doet een Statenlid eigenlijk?

 • Aanstaande woensdag zijn de Provinciale Statenverkiezingen én de waterschapsverkiezingen
 • Het laatste nieuws lees je in dit liveblog
Liveblog gesloten
 • Morgen weer verder

  Dit was het verkiezingsblog voor vandaag. Morgen gaan we weer verder met onze berichtgeving over de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen.

  Dan onder meer aandacht voor het geld van de waterschappen: hoeveel komt er binnen, waar komt het vandaan en waar geven ze het aan uit?

  En aandacht voor Drenthe. Het gaat er goed met het toerisme, maar een aantal initiatiefnemers vragen hulp om nog meer mensen te trekken.

 • Kopstukken kruisen de degens

 • Hoeveel mensen mogen stemmen?

  - 13 miljoen kiezers in totaal: 6,6 miljoen vrouwen en 6,4 miljoen mannen

  - 52 procent van de kiezers is 50 jaar of ouder (de meeste oudere kiezers wonen in Bergen, Laren en Vaals)

  - 48 procent is jonger dan 50 (de meeste jongere kiezers wonen in Utrecht, Urk en Groningen)

  - 18 procent van de kiezers heeft een migratieachtergrond

  Bron: CBS

 • Verkiezingsles in plaats van een vrije zaterdagavond

  Van de 13 miljoen mensen die woensdag hun stem mogen uitbrengen voor de Provinciale Staten en het bestuur van de waterschappen, komen er vermoedelijk miljoenen niet opdagen. Daarom worden door het hele land informatieavonden gehouden over het belang van de verkiezingen. Buurtvereniging Ettaouhid in Rotterdam is een van die plekken.

  "Wie had ooit verwacht naar een bijeenkomst over de Provinciale Statenverkiezingen te gaan?", vraagt organisator Farid Darkaoui aan zijn tientallen toehoorders. Als één man zijn hand opsteekt, wordt er gelachen. "Ja jij, ik had ook niets anders verwacht van een politicus."

  Lees hier meer over de avond in Rotterdam (en waarom er meer mensen mogen stemmen voor de waterschappen dan voor de Provinciale Staten)

 • Wat doet een Statenlid eigenlijk?

  Verslaggever Joris van Poppel volgde Statenlid Nynke Koopmans uit Friesland in het provinciehuis in Leeuwarden en op haar boerderij. "Het gaat verder dan een vrijwilligersbaan."

  Wat doet een Statenlid eigenlijk?
 • Limburg kiest

 • Niet over Lelystad Airport...

  In de aanloop naar de verkiezingen raadt de VVD zijn eigen kandidaten af om over Lelystad Airport te praten. "Daar hebben we niets bij te winnen", staat in een intern bericht aan de kandidaten. De landelijke campagneleider, Tweede-Kamerlid Sophie Hermans, wil niets zeggen over "campagneoverwegingen".

  De geplande opening van Lelystad Airport in 2020 is een gevoelig onderwerp binnen de coalitie én binnen de VVD. De VVD-Tweede Kamerfractie is groot voorstander, maar bijvoorbeeld zes Veluwse VVD-afdelingen vinden dat het vliegveld pas open kan na de geplande herindeling van het luchtruim in 2023.

  Ook de provinciale VVD-afdelingen in Overijssel en Gelderland willen niet dat het vliegveld op relatief korte termijn opengaat. De Gelderse VVD sloot zich onlangs aan bij het verzet van de provincie Gelderland tegen het voorgenomen vliegen op lage hoogte. Twee andere VVD-afdelingen, in Flevoland en Utrecht, zijn juist wel voorstander van opening in 2020.

 • De staat van de Senaat

  Over twee maanden kiezen de leden van Provinciale Staten op hun beurt de leden van de Eerste Kamer. Is dat eigenlijk belangrijk? Is het een nuttig instituut, die Eerste Kamer? Annemieke Schakelaar van Omroep Gelderland zocht het uit en maakte er drie podcasts over.

  Een tipje van de sluier: "Binnen Europa is er niet één senaat die zoveel macht heeft als de Nederlandse Eerste Kamer", zegt een parlementair historicus tegen Schakelaar.

  De staat van de Senaat #3: Check, check en dubbelcheck
  De staat van de senaat #2: 's Nachts lezen
  De staat van de senaat #1: De oudste van de wereld
 • Kijk eens aan

  Premier Rutte was vanochtend samen met kickbokser Rico Verhoeven te gast in WNL op zondag. De twee deden een zogenoemde stare down en volgens Verhoeven heeft de premier talent.

  Normaal kijken twee boksers elkaar bij de persconferentie voorafgaand aan een wedstrijd in de ogen. Degene die dan als eerste wegkijkt, verliest de stare down.

 • Elke partij in ongeveer twee minuten

  Nieuwsuur maakte handzame video's over partijen die meedoen aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Kijk hieronder naar het wonder van de ChristenUnie, naar het geruzie bij 50 Plus en of de Partij voor de Dieren vies is van macht.

  En klik hier voor nóg zeven video's

 • Waarom je zou moeten stemmen voor de waterschappen

  De waterschapsverkiezingen gaan in de regel over 'schoon water en droge voeten', eigenlijk niemand kan daar tegen zijn, schrijft RTV Utrecht. Maar anders dan andere decentrale overheden als de gemeenten en provincies is het waterschap een functioneel bestuur. Het doel van de partijen is hetzelfde, alleen de manier waarop is anders.

  In dit artikel legt de Utrechtse omroep uit waarom het belangrijk is om te stemmen voor de waterschappen.

 • 'Eerste Kamer is geen Tweede Kamer'

 • Waarom schaffen we de provincie niet af?

  Omroep West analyseerde of we niet zonder de provincies kunnen in Nederland. "De Provinciale Statenverkiezingen kunnen op weinig belangstelling rekenen van de kiezer, want de opkomst is al jaren laag. En de taken van de provincie kunnen ook worden uitgevoerd door het Rijk of gemeenten. Dus wat houdt ons tegen om de provincie af te schaffen?", schrijft de omroep.

  "Als je het echt zou willen, dan kan het. Dit land kan bestuurd worden zonder provincies", stelt Joop van den Berg, oud-hoogleraar Nederlandse politieke en parlementaire geschiedenis tegen Omroep West.

  Lees op de website van Omroep West waarom Van den Berg het toch niet ziet gebeuren.

 • Stemhulpen veel ingevuld

  Het zijn drukke dagen voor de online stemhulpen, schrijft het ANP. StemWijzer verwacht een record te breken voor de Provinciale Statenverkiezingen. In 2015 werd de stemhulp 1,2 miljoen keer ingevuld, nu zijn er al 800.000 bezoekers geweest. "En dat terwijl het de laatste twee, drie dagen altijd nog erg druk wordt", zegt maker ProDemos tegen het persbureau.

  Ook het Kieskompas (232.000 keer ingevuld) en MijnStem (bijna 500.000 keer) lopen naar eigen zeggen goed.

 • Baudet wél bij Harry Mens

  Thierry Baudet van Forum voor Democratie zat vanmorgen niet in Buitenhof (zie vorige bericht), maar wél in Business Class, het zakenprogramma van Harry Mens. Hij richtte zijn pijlen vol op de VVD en vooral op partijleider Rutte. Na diens klimaatdraai van afgelopen week is het volgens Baudet duidelijk dat de premier een linkse koers vaart en graag wil samenwerken met GroenLinks. "De kiezer kan nu bepalen of dat wel of niet doorgaat."

  Baudet: "Mensen die op de VVD of het CDA zouden gaan stemmen omdat ze hoopten op een rechtse koers, moeten naar ons toekomen. Dan dwingen ze Rutte om ook met ons te gaan samenwerken in de Eerste Kamer en niet met links."

  Hij verwacht nieuwe verkiezingen na 20 maart als de coalitie flink verliest en Forum groot wordt. "Dan zouden we ook in de Tweede Kamer heel groot kunnen worden en dan zouden we een nieuw kabinet kunnen gaan vormen." Hij sluit daarbij niemand uit. "We realiseren ons dat we zullen moeten samenwerken en dat we ook een beetje water bij de wijn moeten doen."

  Gevraagd naar zijn ambities sprak Baudet zijn wens uit om premier te worden, hoewel hij er meteen bij zei dat het nu niet aan de orde is. "Ik hoop dat Forum voor Democratie de grootste wordt en ik ga wel voor dat ambt."

  Thierry Baudet afgelopen week tijdens het Kamerdebat over de doorrekening van het Klimaatakkoord ANP