NOS Nieuws Politiek Aangepast

Klimaatdebat Tweede Kamer: energiebelasting niet al in 2019 omlaag

 • De Tweede Kamer wilde zo snel mogelijk praten over de gisteren aangepaste klimaatplannen.
 • De energiebelasting voor burgers gaat toch omlaag, met ingang van 2020.
 • Bedrijven moeten dan extra CO2-belasting gaan betalen.
 • Pas eind april komt het kabinet met uitgewerkte plannen.
 • U kunt het debat hier live volgen.
Liveblog gesloten
 • Debat afgelopen

  Het debat is afgelopen. Voorzitter Arib heeft de vergadering gesloten.

 • Nog een grap op het eind

  PVV-leider Wilders heeft een motie ingediend waarin hij teleurgesteld is in Rutte als zijn pupil. Ooit was Wilders als VVD-Kamerlid de mentor van Rutte. Wilders: "Hoe is dit ooit fout gegaan? Hij ligt nu met GroenLinks in bed." Daar ziet Rutte de humor wel van in. (video volgt)

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Wilders grapt: Rutte moet meer respect hebben voor zijn oude mentor
 • Het kabinet is klaar met de antwoorden

  De fractievoorzitters komen weer aan het woord en vatten hun bevindingen samen. GroenLinks-leider Klaver wil dat minister Wiebes ook met de energiebedrijven contact opneemt om te kijken of zij kunnen helpen de energiebelasting al dit jaar te verlagen. Hij wenst zijn collega's veel succes bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en indirect de Eerste Kamer op 20 maart.

  Voor de oppositiepartijen blijven de aangekondigde plannen nog vaag. En zij kijken met argwaan naar de ingewikkelde poging om de energiebelasting al dit jaar te verlagen. Als dat niet lukt dan vinden SP, PvdA, GroenLinks, PVV en Partij voor de Dieren dat burgers toch gecompenseerd moeten worden, zo staat er in hun motie.

 • Waarom kan het dan niet?

  Het kabinet wil best de energiebelasting al in 2019 verlagen, maar het is praktisch niet uitvoerbaar, legt minister Wiebes uit:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Wiebes: verlaging energiebelasting nu niet omlaag, belastingdienst redt dat niet
 • Energiebelasting niet dit jaar omlaag

  Minister Wiebes heeft van heel veel Kamerleden de vraag gekregen of de energiebelasting al in 2019 omlaag kan. In de oorspronkelijke plannen van het kabinet is dat pas in 2020. Wiebes zegt dat het in principe niet kan, maar gaat er voor de zekerheid naar kijken. Het probleem is vooral de uitvoerbaarheid door de Belastingdienst.

  VVD-fractievoorzitter Dijkhoff wil niet dat de mensen thuis verwachtingen krijgen. "Laten we zeggen dat het in principe niet kan, anders scheppen we verwachtingen bij mensen die nu nog naar dit debat zitten te kijken." Ook CDA-leider Buma wil het precies weten. Wiebes zegt dat het in principe niet kan, maar dat hij het voor de zekerheid gaat uitzoeken.

 • Rutte: we zeggen helemaal niets

  Premier Rutte wil niets zeggen tegen PvdA-leider Asscher over hoe de onderhandelingen binnen de coalitie zijn verlopen en nog gaan lopen. Hij wil daar ook geen stukken over vrijgeven. Ook Thieme van de Partij voor de Dieren wil weten hoe hard de beloften aan de kiezers nu eigenlijk zijn. Zij vindt dat die te weinig informatie hebben om hun keuze te kunnen maken voor 20 maart.

  Verder is het de bedoeling dat minister Wiebes van Economische Zaken dadelijk de 'klimaattechnische' vragen gaat beantwoorden.

 • Discontovoet?

  Kamerlid Van Rooijen van 50Plus wil toch nog wat van Rutte weten. Hij stelt een vraag over de discontovoet van 3 procent die in de klimaatberekeningen wordt gebruikt in relatie tot hoe pensioenfondsen rekenen. Rutte vindt dat een ingewikkelde vraag. Hij moet er zelf om lachen. "Ik weet heel veel over de discontovoet van pensioenfondsen in relatie tot het klimaatakkoord, maar het lijkt me gezien het tijdstip niet verstandig dat ik daar nader op inga."

 • Baudet bij Pauw en Jinek

  Wie nu naar NPO 1 kijkt kan zien dat Baudet van Forum voor Democratie liever in het programma Pauw en Jinek optreedt dan in de Tweede Kamer. Hij had dat al aangekondigd. CDA-leider Buma sprak er schande van. PvdA-leider Asscher was ook uitgenodigd door het programma, maar hij wil liever bij het debat aanwezig blijven. Voor journalisten is dat niet zo praktisch:

 • Na een korte pauze gaat het debat weer door

  Nu zijn premier Rutte en minister Wiebes van Economische Zaken aan de beurt. Premier Rutte benadrukt dat het kabinet bij het bepalen van de exacte klimaatmaatregelen zal streven naar draagvlak bij de burgers. Hij verwijst naar april, want dan wordt er pas meer duidelijk. Rutte is heel snel klaar met zijn bijdrage:

  Premier Rutte (VVD) ANP
 • Kuzu: kabinet krijgt onvoldoende

  Denk-leider Kuzu vindt dat het kabinet een onvoldoende scoort. De doelstellingen zijn niet realistisch en de kosten worden niet eerlijk verdeeld, zegt hij.

 • Kamervoorzitter Arib wil een beetje tempo

 • Segers is tevreden

  ChristenUnie-leider Segers is tevreden over het klimaatbeleid van het kabinet. "Met deze maatregelen zetten we een grote stap om de aarde door te geven aan volgende generaties en met zorg voor de schepping."

 • Asscher meldt zich af voor Pauw en Jinek

 • Buma: CO2-heffing moet geen banen kosten

  GroenLinksleider Klaver wil van CDA-leider Buma weten hoe de CO2-heffing voor bedrijven er ongeveer uit gaat zien. Maar Buma kan daar nog geen details over geven. Wel waarschuwt hij Klaver voor ongewenste gevolgen van een CO2-heffing. "Ik hoop dat voor u de deur niet open staat voor een systeem dat banen gaat kosten", zegt Buma. Hij vindt dat het kabinet er nu mee aan de slag moet en dat er een verstandige maatregel uit moet komen.

 • Wilders: u legt uw lot in de handen van Klaver

  PVV-leider Wilders zegt dat het kabinet zich afhankelijk heeft gemaakt van GroenLinks door partijleider Klaver zijn zin te geven. "U legt uw lot in handen van Jesse Klaver. Daar zit hij, met zijn Jesse-heffing. Waarom heeft u dat gedaan?" vraagt hij aan VVD-fractievoorzitter Dijkhoff. Volgens Dijkhoff is daar helemaal geen sprake van. De coalitiepartijen hebben de maatregelen genomen omdat ze dat zelf willen, zei hij. Hij vindt het onterecht dat Wilders zegt dat de VVD beter met hem had kunnen onderhandelen.