liveblog
NOS VoetbalAangepast

'Eindeloze breiwerken' leveren PEC niets op tegen ADO

liveblog gesloten

Slotwoord voor Beugelsdijk

Beugelsdijk: 'Ik luister altijd naar mijn moeder'

Duels dit weekeinde

Eredivisieprogramma speelronde 22

18.30 uur AZ VVV-Venlo
19.45 uur sc Heerenveen PSV
19.45 uur Heracles Almelo Fortuna Sittard
20.45 uur Vitesse Willem II
Zondag
12.15 uur Ajax NAC Breda
14.30 uur FC Groningen Feyenoord
14.30 uur Excelsior FC Emmen
16.45 uur De Graafschap FC Utrecht

De eerste reactie na de eerste nederlaag

Jaap Stam over zijn eerste nederlaag als PEC-trainer

Een bewuste goal, aldus de matchwinner

Troupée: 'De goal was bewust'

Bayern wint in Bundesliga

De club uit München komt op twee punten van koploper Borussia Dortmund.

Goede avond voor FC Twente

De koploper in de eerste divisie speelde zelf niet, maar zag de nummers twee en drie punten verspelen. Den Bosch kwam bij Jong AZ niet verder dan 0-0 en Go Ahead Eagles speelde een wonderlijke wedstrijd tegen NEC: 4-4. Meer daarover in het wedstrijdverslag hieronder.

Matchwinner Troupée

Het was een bewuste treffer, stelt Troupée na afloop zonder blikken of blozen.

Frustraties bij Stam: nederlaag onnodig

"Je hoeft 'm zeer zeker niet te verliezen vandaag", zegt Jaap Stam na afloop. "Als je drie momenten hebt om te scoren." ADO had maar weinig kansen, telde Stam. "Eentje ligt erin en dat was een voorzet", verborg hij zijn frustratie niet. "Je hebt een rode kaart op een gegeven moment. Maar je hebt ook in de tweede helft zeker nog mogelijkheden."

Stam geeft verder aan dat hij het geen bijster slimme actie vond van zijn speler Namli, die bij een opstootje met Sheraldo Becker zijn tweede gele kaart kreeg. "Hij zoekt hem op. Daarna gaat het spelletje beginnen tussen de twee. En je weet allemaal wat er kan gebeuren. Dan moet je weglopen."

Wedstrijdverslag

Afgelopen. ADO wint

ADO wint met 1-0 en komt het linker rijtje binnen op de negende plaats. PEC blijft steken op 25 punten, twee minder dan ADO.

Bijna afgelopen

PEC probeert het nog in de vijf minuten blessuretijd, maar het lijkt erop dat Jaap Stam tegen zijn eerste nederlaag aanloopt als coach van PEC.

En in Deventer?

De nummer twee van de eerste divisie ziet NEC op gelijke hoogte komen, vijf minuten voor tijd: 4-4 bij Go Ahead Eagles-NEC.

'Eindeloze breiwerken'

PEC blijft het proberen, maar nog altijd zonder succes. "Het zijn eindeloze breiwerken", aldus NOS-commentator Frank Snoeks.

Tweede geel Namli

Een duel tussen Younes Namli en Sheraldo Becker. Laatstgenoemde deelt twee keer een beuk uit aan de PEC-speler, die op zijn beurt het opstootje niet uit de weg gaat. Beide krijgen geel, voor Namli is het zijn tweede.

Mooie aanval

Een mooie aanval van PEC, met uiteindelijk een schot van Namli, maar deze belandt op het been van Danny Bakker. Nog tien minuten te gaan, stand: 1-0.

Kwartier nog

Het team van Jaap Stam heeft nog een kwartier om de eerste nederlaag onder zijn nieuwe coach af te wenden.

Vrouwen ADO en PEC verliezen

Ondertussen zijn de vrouwen van zowel ADO als PEC niet goed begonnen aan de kampioenscompetitie, een nieuwe variant om de kampioen aan te wijzen. ADO verloor van FC Twente en PEC was kansloos tegen Ajax.

PEC staat achter, Go Ahead staat voor

Ondertussen maken Go Ahead Eagles en NEC er in de eerste divisie een doelpuntrijk duel van. Het stond 4-2 bij rust en zojuist schiet Ferdy Druijf zijn tweede van de avond binnen vanaf elf meter: 4-3.

Necid net naast

Bijna was het 2-0. Necid haalt uit en Van der Hart kan er nog maar net zijn vingertoppen tegenaan krijgen, anders was de bal in de verre hoek beland.

Geel Namli

Uit frustratie komt Namli met een onbesuisde tackle. Terecht geel. Stand na 62 minuten: 1-0.

PEC probeert wat

De gasten proberen steeds een aanval op te zetten, maar kansen dienen zich nog niet aan.

Tweede helft

Kooij fluit voor de tweede helft. Geen wissels.

Mahi naar FC Zurich

De aanvaller van Groningen, dit seizoen goed voor vijf treffers, verkast aan het einde van het seizoen naar Zwitserland, naar de nummer vier van de huidige Raiffeisen Super League.

Gelijk rust

En meteen fluit Kooij voor de rust. Nou, plotseling genoeg stof om over na te praten.

Paal...goal!

Giovanni Troupée met een wonderlijke goal. Wat lijkt op een voorzet zeilt zomaar richting de verre paal, over keeper Mickey van der Hart, en in het doel: 1-0.

Giovanni Troupée

Zenuwpees Stam

Jaap Stam heeft nog geen seconde op zijn stoeltje in de dugout gezeten. Toch heeft hij minder zorgen dan zijn collega Alfons Groenendijk. PEC domineert in de eerste helft, al bestaat die dominantie vooral uit het hebben van de bal.

Geel Ehizibue

De eerste kaart van de wedstrijd is voor Kingsley Ehizibue. Arbiter Joey Kooij geeft aan dat het een optelsom was.

Kingsley Ehizibue (r) in duel met Lex Immers

PEC gevaarlijk

PEC is al een aantal keren gevaarlijk geweest en meestal komt de dreiging van de rechterkant, van Vito van Crooy. Maar zijn voorzetten waren nog niet aan een medespeler besteed. Nog altijd 0-0 na een half uur spelen.

Elbers met droomkans

Oef wat een kans voor Stanley Elbers in de zesde minuut. Oog in oog met ADO-doelman Robert Zwinkels krijgt hij de bal er niet in. Zwinkels kan redden, het blijft 0-0 in Den Haag.

Aftrap

PEC met de aftrap in Den Haag.

Mama Beugelsdijk op de tribune

Moeder Tom Beugelsdijk is wat van plan: 'Schelden op de scheids'

Géén Van Duinen (op het veld)

De aanvaller, die in het shirt van PEC hoopte voor even terug te keren op het oude Haagse nest, kampt naar verluidt nog met een lichte blessure. Coach Jaap Stam wil geen risico met hem nemen.

Opstellingen ADO en PEC

ADO start met de volgende elf: Zwinkels, Troupée, Beugelsdijk, Kanon, Meijers; Bakker, El Khayati, Immers; Becker, Necid, Goossens.

PEC: Van der Hart, Hamer, Van Polen, Lam, Ehizibue; Namli, Bouy, Clement; Van Crooy, Thy en Elbers.

Manchester United weken zonder aanvalsduo

Manchester United moet Jesse Lingard en Anthony Martial twee tot drie weken missen. Beide aanvallers raakten dinsdag in de wedstrijd tegen Paris Saint-Germain in de Champions League geblesseerd. Ze kampen beiden met een spierblessure in hun bovenbeen.

Lingard en Martial missen in ieder geval de komende wedstrijden tegen Chelsea (in de FA Cup) en Liverpool (competitie). Mogelijk zijn ze ook nog niet beschikbaar voor de return tegen PSG op 6 maart. United verloor dinsdag de thuiswedstrijd tegen de Franse kampioen met 2-0.

Jesse Lingard en Anthony Martial in betere tijden

Zondagavond: Willem

Komende zondag om 23.05 uur hebben we een afspraak met Willem.

Andere Tijden Sport is dan in zijn geheel gewijd aan een van de beste Nederlandse voetballers uit de geschiedenis: Willem van Hanegem, die woensdag 75 jaar wordt.

Zondag 17 februari: Willem

NAC 'niet met angst en beven' naar Ajax

NAC Breda, hekkensluiter in de eredivisie met twee punten achterstand op nummer voorlaatst De Graafschap, neemt het zondag om 12.15 uur op tegen Ajax. "Het wordt sowieso een uitdaging", zei trainer Mitchell van der Gaag op de website van NAC.

Want Ajax uit, dat is altijd lastig. "Als je naar Ajax tegen Real hebt gekeken, zie je wat voor kwaliteiten ze hebben", aldus Van der Gaag. "Aan de andere kant heeft Ajax de laatste weken punten laten liggen."

"Ondanks dat het Ajax is, moeten we zondag in ieder geval ons eigen ding doen. We moeten iets uitstralen als team en er niet met angst en beven naartoe gaan."

Vorige week spraken we NAC-trainer Van der Gaag nog over de lange dagen die hij maakt bij de ploeg in zwaar weer.

Van der Gaag maakt lange dagen in moeilijke periode met NAC

Van Bronckhorst: 'Weekend begint met domper'

Trainer Giovanni van Bronckhorst rekent zondag in het uitduel met FC Groningen op een getergd Feyenoord. De Rotterdammers haalden slechts één punt uit hun laatste drie uitwedstrijden.

"Als je zowel thuis als uit heel constant bent, doe je vanzelf hoog op de ranglijst mee. Maar wij komen die punten tekort'', zei Van Bronckhorst. "Het is moeilijk om daar de vinger op te leggen, om te zeggen waardoor het komt. We zijn dit seizoen al te vaak teruggevallen na een goede wedstrijd.''

Feyenoord moet het zondag opnieuw stellen zonder de linksbacks Ridgeciano Haps en Tyrell Malacia. Haps kampt nog steeds met liesklachten. Malacia heeft de training na fysieke problemen hervat, maar het duel met Groningen komt nog te vroeg voor de 19-jarige verdediger.

Waar de toekomst ligt van Van Bronckhorst, is nog niet duidelijk. De vertrekkende trainer zei nog geen concrete aanbiedingen te hebben gehad. Wel las hij vanochtend dat trainer Ernesto Valverde zijn contract bij FC Barcelona heeft verlengd. "Dat was wel een klein dompertje zo vlak voor het weekeinde'', zei Van Bronckhorst met een knipoog.

Van Bommel: 'PSV is zeker niet ingekakt'

Nog eventjes terug naar Eindhoven. PSV-trainer Mark van Bommel vertelde tijdens de persconferentie voor het duel met sc Heerenveen ook dat hij niet vindt dat zijn ploeg minder presteert dan voor de winterstop.

"De eerste seizoenshelft was qua punten uitzonderlijk. Maar ik vind dat wij beter spelen. Als je naar de statistieken kijkt en naar mijn gevoel, dan vind ik dat wij voor de winter en nu heel erg goed voetballen en zeker niet ingekakt zijn."

Verder zei Van Bommel dat hij woensdag heeft genoten van de wedstrijd tussen Ajax en Real Madrid in de Champions League. "Het was een fantastische wedstrijd. Daar mag het Nederlandse voetbal trots op zijn, de manier waarop je je presenteert in Europa. Mooi om te zien."

Van Bommel: 'PSV is niet ingekakt na de winterstop'

FC Emmen #15: Naoberschap!

Op het YouTube-kanaal van NOS Sport staat weer een verse aflevering van onze serie FC Emmen: hier kom ik weg. De aflevering van deze week gaat over 'naoberschap'. Oftewel: beter een goede buur dan een verre vriend.

Rondom de kraker tegen ADO Den Haag liepen we mee met jong en oud, en ondanks dat plezier het állerbelangrijkst is, zijn die drie punten ook wel heel erg fijn...

Ronaldo niet langer gezicht FIFA 19

Cristiano Ronaldo is niet langer het uithangbord van de game FIFA 19. De Portugese vedette van Juventus is verdwenen van de verpakkingen, het online-promotiemateriaal en de laadschermen van het spel.

Op de cover staan nu Kevin De Bruyne van Manchester City, Neymar van Paris Saint-Germain en Paulo Dybala, ploeggenoot van Ronaldo bij Juventus. Ontwikkelaar EA Sports heeft geen uitleg gegeven voor de wijziging.

Internationale media leggen een verband met de verkrachtingszaak waarin Ronaldo wordt genoemd. Hij zou zich in 2009 in een hotelkamer in de Verenigde Staten hebben vergrepen aan een model, iets wat hij zelf ontkent.

'Besloten trainingen veranderen niets aan clubcultuur'

PSV-trainer Mark van Bommel ging op de persconferentie voor het duel met sc Heerenveen in op het feit dat hij tot en met 25 februari alleen besloten traint.

"Dat zijn vier trainingsdagen en wij kiezen daar af en toe voor", aldus Van Bommel. "We trainen heel vaak gericht op onze speelwijze, en het medialandschap is de laatste jaren een beetje veranderd. Met social media, met Twitter, Snapchat, Instagram en ongetwijfeld nog een paar dingen. Wij willen aan onze speelwijze werken en daarom hebben we dat besloten."

Van Bommel ziet het niet als een breuk met de traditioneel open clubcultuur bij PSV. "Helemaal niet. We kijken per week of er een mogelijkheid is om open te trainen."

Van Bommel: 'Besloten trainingen veranderen niets aan clubcultuur'

PSV blijft besloten trainen

De trainingen van PSV blijven voorlopig besloten. Tot en met 25 februari is er geen pers en publiek welkom bij de trainingen van de A-selectie, zo blijkt uit het trainingsschema van de koploper.

Eindhovens Dagblad spreekt van een opvallende wending bij de club, die vergeleken met andere clubs altijd als gastvrij gold en relatief weinig besloten trainingen had. Onder trainer Dick Advocaat werden in het seizoen 2012/2013 vier besloten trainingen per week ingevoerd, maar diens opvolger Phillip Cocu maakte daar een einde aan omdat het niet bij de clubcultuur zou passen.

Omstreeks 12.00 uur begint de persconferentie van PSV-trainer Mark van Bommel en horen we wellicht meer over de redenen voor het besluit.

PSV traint op de Herdgang

UEFA tevreden over VAR-optreden bij Ajax

De UEFA kijkt tevreden terug op de introductie van de videoscheidsrechter, afgelopen week in de achtste finales van de Champions League. Ook het ingrijpen van de VAR tijdens Ajax-Real Madrid, waardoor een goal van Nicolás Tagliafico in de eerste helft werd afgekeurd, krijgt complimenten van Roberto Rosetti, chef arbitrage bij de Europese voetbalbond.

"Het was een zeer complexe situatie waarbij de VAR twee mogelijke buitenspelsituaties moest bekijken en de scheidsrechter moest beoordelen of de aanvallende speler de doelman hinderde", zegt Rosetti op de website van de UEFA. Het besluit van scheidsrechter Damir Skomina om de goal af te keuren omdat Dusan Tadic buitenspel stond en Real-keeper Thibaut Courtois hinderde, keurt hij goed.

Het spel in de Johan Cruijff Arena lag daardoor wel zo'n drie minuten stil. "Het belangrijkste is dat de arbiter de juiste beslissing heeft genomen", zegt Rosetti. "Accuraatheid is belangrijker dan snelheid. Desalniettemin willen we zo efficiënt mogelijk zijn en gaan we proberen verbeteringen aan te brengen in de toekomst."

Dusan Tadic discussieert met scheidsrechter Damir Skomina na het annuleren van de Ajax-goal tegen Real Madrid

Vage blessure frustreert Robben: 'Het is echt lastig'

Arjen Robben speelde eind november zijn laatste wedstrijd voor Bayern München en kwakkelt sindsdien met blessures. In een interview met de Duitse krant Bild vertelt de routinier dat hij zich zijn laatste jaar in München anders had voorgesteld.

Het frustreert Robben enorm: "Het probleem is dat we nog steeds niet precies weten wat er aan de hand is. Het is echt lastig. Ik probeer van alles, maar het levert allemaal niets op."

Arjen Robben tijdens het trainingskamp van Bayern in Doha afgelopen winter

Coach Valverde verlengt contract bij FC Barcelona

De Spanjaard Ernesto Valverde is ook volgend seizoen coach van FC Barcelona. Hij heeft zijn aflopende contract bij de koploper in de Spaanse competitie met een jaar verlengd, met de optie voor nog een seizoen.

De 55-jarige Valverde is bij Barça bezig aan zijn tweede jaar. Hij werd in 2018 landskampioen met de club en won ook de beker en Supercup. Valverde, die na de zomer onder anderen Frenkie de Jong onder zijn hoede krijgt, won met Barcelona 65 van de 96 wedstrijden.

Barcelona-coach Ernesto Valverde instrueert zijn sterspeler Lionel Messi

De stand in het land

Hoe zat het ook alweer? Koploper PSV liep vorige week weer een puntje uit op Ajax en heeft nu zes punten voorsprong op de Amsterdammers. Ajax leed op zaterdag een pijnlijke 1-0 nederlaag bij Heracles, terwijl PSV een dag later in een duel met veelbesproken VAR-momenten tot een 2-2 gelijkspel bij FC Utrecht kwam.

Stand eredivisie per 10-2

Welkom bij de Warming-up

De 22ste speelronde van de eredivisie begint vanavond om 20.00 uur met het duel tussen ADO Den Haag en PEC Zwolle. Hoogste tijd dus voor de Warming-up, het liveblog waarin we de hele dag al het nieuws en wetenswaardigheden over het komende voetbalweekeinde volgen.

Dit is het programma in de eredivisie.

Het programma van de 22ste speelronde