liveblog
NOS VoetbalAangepast

KNVB-beker: AZ plaatst zich voor zevende halve finale in acht jaar

  • Op dinsdag, woensdag en donderdag de kwartfinales in de KNVB-beker
  • AZ-Vitesse 2-0
  • Woensdag: FC Twente-Willem II (18.30 uur) en Feyenoord-Fortuna Sittard (20.45 uur)
  • Donderdag: Ajax-sc Heerenveen
liveblog gesloten

Tot morgen!

Woensdag zijn we weer terug met dit liveblog van de kwartfinales in de KNVB-beker. Bedankt voor het volgen en tot morgen!

Beker of Klassieker? Van Bronckhorst kiest niet

Voor Giovanni van Bronckhorst is de kwartfinale in De Kuip tegen Fortuna Sittard (20.45 uur) van levensbelang. Maar zondag staat ook De Klassieker met Ajax op het programma. "De beker is de snelste weg naar een prijs en dan is morgen heel belangrijk. Ik kijk niet over deze wedstrijd heen. Twee keer pieken in een week kan."

In de competitie verloor Feyenoord verdiend met 2-0 van Fortuna. "We hebben het al een keer meegemaakt. Die fouten mogen we morgen niet maken."

Van Bronckhorst: 'Twee keer pieken in een week, dat kan'

Kan FC Twente stunten tegen Willem II?

Woensdag om 18.30 uur strijden FC Twente en Willem II in Enschede om een plek bij de laatste vier van de KNVB-beker. FC Twente-aanvoerder Wout Brama en Willem II-trainer Adrie Koster blikken vooruit.

Twente-speler Brama: 'Eerste divisie is wat meer rennen en vliegen'
Willem II-trainer Koster: 'Twente zeker niet onderschatten'

Rashid uitgeschakeld met Irak

Osama Rashid

Ook zijn vandaag de laatste achtste finales in de Azië Cup gespeeld. Zuid-Korea won met de nodige moeite na verlenging van Bahrein, waardoor het door blessures geteisterde Tottenham Hotspur aanvaller Son Heung-min nog wat langer moet missen.

Irak - waar de in Nederland opgegroeide Osama Rashid weer 90 minuten op de bank zat - werd uitgeschakeld door Qatar. Irak verloor met 1-0.

Programma kwartfinales Azië Cup

Donderdag Vietnam-Japan
China-Iran
Vrijdag Zuid-Korea-Qatar
Verenigde Arabische Emiraten-Australië

Büttner: 'Niet laten zien wat we kunnen'

Bij Alexander Büttner van Vitesse overheerste bittere teleurstelling na de uitschakeling in het bekertoernooi. "Wij hebben niet laten zien wat we kunnen. We hebben ons niveau niet gehaald. We waren vandaag niet goed genoeg."

Zijn ploeg werd op alle fronten afgetroefd door AZ. "Soms moet je karakter tonen. Dat hebben we niet gedaan."

Trucjesman Idrissi: 'Nu mocht ik een keer losgaan'

Oussama Idrissi in duel met Martin Ødegaard van Vitesse

Oussama Idrissi scoorde niet, maar was wel een voortdurende plaag voor de defensie van Vitesse vanavond. In de tweede helft had hij zelfs een magistrale solo in huis, waarbij hij vier verdedigers van Vitesse zijn hielen liet zien.

Behalve applaus leverde die actie niets op. "Jammer dat Mats die bal niet binnenschiet", aldus Idrissi. "Uiteindelijk sta je ook op het veld om het publiek te vermaken. Als kleine jongen keek je altijd naar topvoetballers die trucjes deden en effectief waren. Nu mocht ik een keer losgaan."

Minuut stilte voor Sala bij Franse bekerduels

Opmerkelijk. Voorafgaand aan AS Monaco-FC Metz werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de vermiste voetballer Emiliano Sala. De spits, die net een contract had getekend bij Cardiff City, wordt vermist nadat het vliegtuigje waarmee hij van Nantes naar Cardiff vloog boven Het Kanaal van de radar verdween.

De zoektocht naar Sala wordt morgenochtend voortgezet.

De spelers van AS Monaco en FC Metz houden houden een minuut stilte voor hun vermiste collega Emiliano Sala

Gifbeker moet leeg bij Henry's Monaco

Spelers van FC Metz vieren de 3-1 tegen AS Monaco in de Coupe de France

In de Coupe de France heeft AS Monaco, de geplaagde ploeg van trainer Thierry Henry, een nieuwe teleurstelling te verwerken gekregen. Monaco verloor in eigen stadion met 3-1 FC Metz.

En Avant Guingamp, de bedwinger van Paris Saint-Germain in de vorige ronde die vervolgens met 9-0 op de broek kreeg van de Parijse sterrenformatie, bereikte de laatste zestien wel. Guingamp won na verlenging met 2-1 van Nancy.

AFGELOPEN

Hoezo cupfighter?AZ wint eenvoudig met 2-0 van een zeer matig Vitesse en plaatst zich voor de halve finales van het KNVB-bekertoernooi. Voor AZ is het voor de zevende (!) keer in de laatste acht jaar dat het zich bij de laatste vier van het bekertoernooi schaart.

Lees het wedstrijdverslag.

84' Publiekswissel Stengs

Ook Calvin Stengs gaat onder een klaterend applaus van het veld. Verdediger Ricardo van Rhijn is zijn vervanger, Svensson gaat iets dieper spelen.

Tussenstand AZ-Vitesse 2-0

Vlaar gaat douchen

Ook Ron Vlaar verlaat het veld en wordt vervangen door Pantelis Hatzidiakos. Het lijkt een wissel uit voorzorg. Kort na de wissel krijgt Teun Koopmeiners een vrije kopkans, maar de AZ-verdediger kopt de bal over het Arnhemse doel.

Een misser zonder gevolgen, zo lijkt het. Of er moeten hele gekke dingen gebeuren in Alkmaar.

Tussenstand AZ-Vitesse 2-0

75' - Geen vuiltje aan de lucht voor AZ

Vitesse heeft nog een kwartier om iets aan de 2-0 achterstand te doen, maar voorlopig is er geen vuiltje aan de lucht voor AZ. De Alkmaarders lijken op weg naar de derde halve finale in vier jaar tijd in het toernooi om de KNVB-beker.

Tussenstand AZ-Vitesse 2-0

Sloetski hoopt op onervaren Margaret

Vitesse moet iets forceren. En dus brengt trainer Sloetski de jonge Richonell Margaret voor de tegenvallende Oussama Darfalou. Margaret kwam afgelopen zomer over van Ajax en werd deze winter overgeheveld van Vitesse onder-19 naar de hoofdmacht. Afgelopen vrijdag maakte hij zijn eredivisiedebuut tegen Excelsior.

Tussenstand AZ-Vitesse 2-0

Oussama Maradona

Na de 2-0 van Guus Til dreigt Vitesse even overlopen te worden. Zojuist gooide Oussama Idrissi er even een maradonesque solo uit. Na vier Vitessenaren te hebben uitgespeeld gunt hij de kans aan Mats Seuntjens, maar diens slappe schot belandt in de handen van Eduardo.

Tussenstand AZ-Vitesse 2-0

54' GOAL AZ

Guus Til schiet AZ op 2-0 tegen Vitesse. Hij krijgt de bal met enig fortuin via Vitesse-verdediger Jake Clarke-Salter en schiet via de paal binnen.

Tussenstand AZ-Vitesse 2-0

Guus Til en Calvin Stengs vieren de 2-0 van AZ tegen Vitesse

Spel golft op en neer

Het spel golft heen en weer in de eerste vijf minuten van de tweede helft. Eerst is er de uitbraak van Vitesse, maar Roy Beerens wordt door Ron Vlaar van de bal gezet voor hij gevaarlijk kan worden.

In de tegenaanval kan Mats Seuntjens alleen op het doel af, maar Eduardo redt met zijn voeten.

Tussenstand AZ-Vitesse 1-0

Slecht nieuws voor Spurs

Bij Tottenham Hotspur zitten ze intussen met de handen in het haar, want de ene na de andere doelpuntenmaker valt weg. De laatste in de rij is Dele Alli, die zeker een maand buitenspel staat met een hamstringblessure.

Topscorer Harry Kane raakte al eerder geblesseerd aan zijn knie en Son Heung-Min speelt met Zuid-Korea de Azië Cup. Het drietal is dit Premier League-seizoen samen goed voor 27 van de 48 doelpunten.

Tweede helft

De tweede helft is begonnen in Alkmaar.

Stengs helemaal terug

Stengs na heerlijke treffer: 'Misschien een flits van de oude Stengs'

Calvin Stengs maakte zaterdag zijn eerste - fraaie! -eredivisiedoelpunt sinds zijn rentree na lang blessureleed. Nu ligt ook de tweede erin.

Rust in Alkmaar

AZ gaat met een verdiende 1-0 voorsprong aan de thee. Vitesse zal in de tweede helft uit een ander vaatje moeten tappen.

Vitesse moet aanzetten

Twee jaar geleden veroverde Vitesse voor het eerst in de clubhistorie de KNVB-beker. In de finale werd AZ met 2-0 verslagen dankzij twee doelpunten van Ricky van Wolfswinkel.

Ook trainer Leonid Sloetski won twee keer de nationale beker, maar dan met CSKA Moskou. De tweelingbroers Aleksej en Vasili Berezoetski waren jarenlang steunpilaren van Sloetski in dat elftal. Nu zijn ze als stagiair van de Arnhemmers aanwezig in Alkmaar.

2017: Vitesse heeft de KNVB-beker te pakken

40' GOAL AZ

Calvin Stengs breekt de ban! Hij schiet een voorzet van Jonas Svensson hoog in het doel: 1-0.

Vitesse-doelman Eduardo kan niet grijpt vergeefs naar de inzet van AZ-aanvaller Calvin Stengs

Kin sterker dan knie?

Jake Clarke-Salter en Mats Seuntjens moeten even worden opgelapt. De Vitesse-verdediger komt met zijn kin in aanraking met de knie van de valse spits van AZ.

Seuntjens lijkt er het meeste last van te hebben.

30' - Niet veel te beleven

Er is een half uur gespeeld in Alkmaar. AZ heeft het initiatief, maar krijgt nauwelijks kansen. Vitesse is slordig in balbezit, moet daardoor vooral verdedigen maar komt ook amper in problemen.

Kortom: 0-0.

17' - Kans AZ

En daar is dan bijna de 1-0 voor AZ. Serero verliest de bal in de opbouw bij Vitesse, waardoor Idrissi het doel van Eduardo onder vuur kan nemen. De Portugees redt knap en heeft geluk dat Seuntjens de rebound naast kopt.

Ron Vlaar in de achtervolging op Roy Beerens

15' Nog geen goals

Er is inmiddels een kwartier gespeeld in Alkmaar, waar AZ het initiatief heeft tegen Vitesse. Grote kansen heeft dat nog niet opgeleverd. En dan is 0-0 een logische tussenstand.

Zoektocht vermiste spits Sala gestaakt.

Zoektocht naar vermist vliegtuig met Cardiff-spits Sala aan boord

Het andere verhaal van de dag is natuurlijk de vermissing van Emiliano Sala boven Het Kanaal. De Argentijnse spits was met een klein vliegtuigje op weg van Nantes naar Cardiff, waar hij gepresenteerd zou worden als de duurste aankoop in de clubgeschiedenis.

De politie van kanaaleiland Guernsey heeft de zoektocht naar Sala voorlopig gestaakt wegens de duisternis. Woensdagochtend zal verder gezocht worden naar het vermiste vliegtuig en zijn inzittenden. Lees verder.

In de straten van Nantes hebben supporters en spelers van FC Nantes een eerbetoon gehouden voor de vermiste spits. De Franse voetbalbond heeft het bekerduel dat Nantes woensdag zou spelen tegen Entente Sannois Saint-Gratien (derde divisie) uitgesteld.

VAR-perikelen

Waarom toch die nadruk op de VAR van vanavond? Nou, omdat er de afgelopen dagen nogal wat te doen was over de videoscheidsrechter...

De NOS ging op bezoek bij scheidsrechtersbaas Dick van Egmond in Zeist.

Scheidsrechtersbaas Van Egmond heeft geen spijt van kritiek: 'Serdar is professional'

Vitesse meteen gevaarlijk

Oussama Darfalou trapt af namens Vitesse in de kwartfinale van de KNVB-beker tegen AZ. En meteen uit de aftrap is daar de kans voor Roy Beerens. Die krijgt een duwtje van Teun Koopmeiners, maar het is te weinig voor een strafschop. Zo oordelen Higler (en VAR Kuipers).

Nog heel even

Aangevoerd door arbiter Dennis Higler betreden beide ploegen het veld in Alkmaar. De spanning stijgt in Alkmaar. Björn Kuipers is vanavond VAR vanuit Zeist.

Opstellingen

Bij AZ maakt Ricardo van Rhijn, zaterdag nog doelpuntenmaker tegen FC Utrecht, weer plaats voor de van een schorsing teruggekeerde Jonas Svensson.

Vitesse begint met dezelfde elf spelers die vrijdag met 3-2 wonnen van Excelsior. Dus mét Bryan Linssen en Oussama Darfalou, die vrijdag met een blessure naar de kant moesten.

Van den Brom wil afscheid met prijs

AZ-trainer John van den Brom

Afscheid nemen met een prijs. Dat is de grote wens van John van den Brom, die na dit seizoen vertrekt als trainer van AZ. Hij was er de laatste jaren al meerdere keren heel dichtbij, maar nu moet het dan echt gebeuren in het bekertoernooi.

Want wie hem ernaar vraagt, krijgt van Van den Brom te horen dat hij echt nog niet bezig is met zijn aanstaande afscheid, maar als het dan toch ter sprake komt: het zou natuurlijk geweldig zijn als dat met die dennenappel zou gebeuren.

Vaak bijna, nooit helemaal

In zijn voorgaande vier seizoenen in Alkmaar haalde AZ minimaal de kwartfinales van de KNVB-beker. De laatste twee jaar reikte AZ zelfs tot aan De Kuip, maar beide finales gingen verloren. In 2017 van Vitesse, een jaar later van Feyenoord.

En ook dit jaar behoort AZ dus tot de laatste acht. De tegenstander in de kwartfinales is Vitesse, de club waarmee Van den Brom als speler in 1990 ook al eens heel dicht bij bekerwinst was. In de slotfase van de finale miste hij echter een strafschop, waardoor PSV met 1-0 won.

Piekfijne grasmat

Dankzij de veldverwarming.....

Programma

Welkom!

Acht ploegen maken nog kans op de winst in KNVB-beker. De eerste kwartfinale gaat vanavond tussen AZ en Vitesse. Neemt AZ revanche voor de verloren bekerfinale van 2017?

De aftrap is om 20.45 uur in Alkmaar.