Bedankt voor het volgen van ons liveblog. Morgen zijn we terug met onder meer koploper PSV op bezoek bij FC Emmen en Ajax ontvangt sc Heerenveen. Tot dan!

Uitslagen en programma eredivisie

Bruns juicht ingetogen bij Gronings droomdebuut: 'Heracles blijft mijn cluppie'

Ondertussen in Italië: De Vrij verliest terrein met Inter, Karsdorp mag weer eens juichen met Roma

Stefan de Vrij is met Internazionale verder achterop geraakt in de strijd om de Italiaanse landstitel. Inter bleef thuis tegen angstgegner Sassuolo steken op 0-0. AS Roma, met Justin Kluivert en Rick Karsdorp, deed eerder op de dag goede zaken door met 3-2 te winnen van Torino.

Stefan de Vrij

Leverkusen? Een echt fijne club, met zelfs applaus na een nederlaag

De stand

Stand eredivisie

De samenvattingen

Kijk de samenvattingen van de eredivisie nu op NPO 1 en via de stream.

Van Persie: 'Terecht verloren, kritisch kijken wat beter moet'

Van Bronckhorst noemt nederlaag bij PEC 'onnodig'

Thy: 'Wir haben ein super Spiel gemacht'

Stam is niet snel tevreden: 'Maar ik geef dit een 8'

78' GOAL FC GRONINGEN!

Weer Bruns. Nu met rechts in de hoek.

FC Groningen-Heracles Almelo 3-0

74' GOAL FC GRONINGEN!

Nieuweling Bruns krult de bal prachtig in de verre hoek tegen zijn oude club.

FC Groningen-Heracles Almelo 2-0

Thomas Bruns viert de 2-0 voor FC Groningen

58' Dichtbij

De nieuwe Groningen-spits Sierhuis wipt de bal net naast het doel na een kopbal van Bruns. Nog geen goal voor de huurling van Ajax.

FC Groningen-Heracles Almelo 1-0

Zwinkels: 'Als je het terugziet, kun je een rode kaart begrijpen'

Groenendijk na VAR-ingreep: 'Waardeloos voor ons, maar ik verwijt niemand iets'

Steijn: 'Het viel nu een keer onze kant op'

Tweede helft

De bal rolt weer bij FC Groningen-Heracles Almelo (1-0). Osman heeft bij de bezoekers ex-Groninger Van Nieff vervangen.

90+7' GOAL VVV!

Invaller Grot dompelt ADO definitief in rouw.

ADO Den Haag-VVV-Venlo 2-4

90+5' Paal!

Bijna een hattrick voor VVV-aanvaller Joosten. Hij omspeelt Havekotte en raakt de paal.

ADO Den Haag-VVV-Venlo 2-3

Rust in Groningen

Ruststand: FC Groningen-Heracles Almelo 1-0. Het vernieuwde Groningen maakt tot nu toe een goede indruk.

90+1 Afgekeurde goal Feyenoord

De late aansluitingstreffer lijkt te komen van St. Juste, maar de goal wordt na interventie van de VAR afgekeurd vanwege buitenspel voor Toornstra. Het blijft 3-1.

PEC Zwolle-Feyenoord 3-1

Van Rhijn scoort weer tegen Utrecht: 'Gelukkig nu in goede doel'

Van den Brom geniet van heerlijk slotakkoord: 'Dit is Calvin Stengs!'

Advocaat baalt van blunders doelman Jensen: 'Jij zegt het, ik denk het'

Stengs na heerlijke treffer: 'Misschien een flits van de oude Stengs'

84' GOAL VVV!

Mlapa schiet de strafschop langs de ingevallen doelman Havekotte.

80' Rood en strafschop

Strafschop VVV en rood voor ADO-doelman Zwinkels! Hij gaat zo te zien bewust op het been van Mlapa staan.

78' Paal!

Na een inzet van Larsson werkt PEC-doelman Van der Hart de bal via de paal uit het doel. Geen aansluitingstreffer voor Feyenoord.

76' GOAL PEC ZWOLLE!

Namli lijkt de wedstrijd te beslissen. Na een uittrap van Van der Hart en doorkoppen van Thy scoort Namli.

Bram van Polen en Younes Namli vieren de 3-1 van PEC

70' Van Persie naar de kant

De tweede wissel bij Feyenoord. Van Persie maakt plaats voor Toornstra.

PEC Zwolle-Feyenoord 2-1

65' Geen strafschop

Thy valt na contact met Vermeer, maar stond daarvoor al buitenspel. Geen strafschop voor PEC.

60' GOAL ADO DEN HAAG!

De thuisploeg komt snel weer terug tegen VVV. Falkenburg is de maker.

ADO Den Haag-VVV-Venlo 2-2

61' Keeperswissel

Nog meer problemen voor Feyenoord. Doelman Bijlow valt geblesseerd uit en wordt vervangen door Vermeer.

Tevreden

Maurice Steijn kijkt tevreden toe in Den Haag. Zijn ploeg VVV leidt bij zijn oude club (1-2).

Maurice Steijn

57' GOAL PEC ZWOLLE!

Een voorzet van Paal gaat via Van Crooy en Van der Heijden tergend langzaam in het doel.

PEC viert de 2-1 tegen Feyenoord

12' GOAL FC GRONINGEN!

Memisevic schiet de strafschop binnen na hands van Czyborra.

Samir Memisevic viert de 1-0

51' GOAL VVV!

Joosten kapt naar binnen en schiet met rechts fraai in de verre hoek. Zijn tweede goal.

ADO Den Haag-VVV-Venlo 1-2

VVV juicht in Den Haag

8' Mahi mist

Mahi laat een enorme kans liggen op de openingsgoal van Groningen. De spits wil doelman Blaswich omspelen, maar slaagt daar niet in. Daarvoor ook al mogelijkheden voor Warmerdam en Bruns.

FC Groningen-Heracles Almelo 0-0

Aftrap

Ook bij de laatste wedstrijd van de zaterdag, FC Groningen-Heracles Almelo, is afgetrapt.

Kaj Sierhuis

Rust

Ruststand: PEC Zwolle-Feyenoord 1-1. Een levendige wedstrijd in Zwolle, met de beste kansen voor de thuisploeg.

Ruststand: ADO Den Haag-VVV-Venlo 1-1. Uit het niets maakt VVV op slag van rust gelijk. ADO was de betere in de eerste helft.

De makers van de 1-0 en de 1-1: Bram van Polen en Robin van Persie

43' GOAL VVV

Patrick Joosten schiet en diens schot wordt van richting veranderd en hobbelt in het ADO-doel.

ADO Den Haag-VVV-Venlo 1-1

35' GOAL FEYENOORD!

Van Persie krult een vrije trap over de muur.

PEC Zwolle-Feyenoord 1-1

90+1' GOAL AZ!

Stengs rondt een schitterende individuele actie fraai af.

AZ-FC Utrecht 3-0

30' GOAL PEC ZWOLLE!

Van Polen kopt binnen.

PEC Zwolle-Feyenoord 1-0

26' VAR grijpt in

Strafschop PEC Zwolle, zegt arbiter Pol van Boekel als Van Crooy over het been van de uitkomende Bijlow valt. Na ingrijpen VAR toch geen strafschop. Van Boekel kijkt de beelden terug en oordeelt dan toch anders.

PEC Zwolle-Feyenoord 0-0

81' Rentree Wuytens

AZ-verdediger Stijn Wuytens maakt zijn rentree na een lange revalidatie van de blessure die hij vorig jaar april opliep in de bekerfinale. Hij vervangt Idrissi.

13' GOAL ADO!

Na balverlies van VVV profiteert ADO. Immers stuurt Becker weg en de buitenspeler schiet binnen.

ADO Den Haag-VVV-Venlo 1-0

7' Paal en paal

PEC ontsnapt aan een achterstand. Na een prachtige aanname en pass van Van Persie komt Berghuis vrij, maar Paal en de paal brengen redding.

2' Lat!

Ook in Den Haag bijna een goal. VVV-middenvelder Post werkt de bal op de eigen lat.

ADO Den Haag-VVV-Venlo 0-0

2' PEC gelijk gevaarlijk

Nog geen twee minuten gespeeld en PEC scoort bijna. Thy kopt in het zijnet.

Ondertussen in Spanje: Arias scoort

De ex-speler van PSV schiet Atlético op aangeven van Griezmann fraai op voorsprong bij Huesca. Zijn eerste goal voor Atlético.

De bal rolt weer bij AZ-FC Utrecht (2-0) voor de tweede helft. Nick Venema is achtergebleven in de Utrechtse kleedkamer. Hij is vervangen door Bahebeck.

Geheim wapen

Op de bank bij FC Utrecht: Riechedly Bazoer. Hij kwam in de winterstop op huurbasis over van VfL Wolfsburg. De 22-jarige middenvelder verhuisde in de winter van 2017 voor 12 miljoen euro van Ajax naar Wolfsburg, maar daar kon hij geen potten breken. Aan het begin van dit seizoen werd hij door de Duitsers verhuurd aan FC Porto, maar ook dat werd geen succes.

Bazoer, geboren in Utrecht, hoopt zijn carrière met een rentree in de eredivisie weer een nieuwe impuls te kunnen geven.

Riechedly Bazoer

Omhelzing

Een innige omhelzing tussen coaches Jaap Stam en Giovanni van Bronckhorst voorafgaand aan PEC Zwolle-Feyenoord. Ze stonden 31 keer samen in Oranje.

Jaap Stam en Giovanni van Bronckhorst

Feyenoord met Van Persie én Jørgensen

Feyenoord treedt in de eerste wedstrijd na de winterstop tegen PEC Zwolle aan met Robin van Persie én Nicolai Jørgensen in de ploeg. Aanvoerder Van Persie vormt vanaf 19.45 uur op het kunstgras in Zwolle het middenveld met Jordy Clasie en Tonny Vilhena. In de punt van de aanval maakt Jørgensen zijn rentree. De Deense spits liep begin december tegen PSV een hamstringblessure op en deed sindsdien alleen in de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht een paar minuten mee.

Jeremiah St. Juste keert ook terug in het Rotterdamse elftal. Hij vervangt de geschorste rechtsback Bart Nieuwkoop. Jens Toornstra moet zijn basisplaats inleveren nu Jørgensen weer fit is.

Bij PEC Zwolle heeft de nieuwe trainer Jaap Stam, de opvolger van de ontslagen John van 't Schip, de winteraanwinsten Pelle Clement en Lennart Thy direct een basisplaats gegeven. De club uit de hoofdstad van Overijssel won voor de winterstop slechts vier wedstrijden en staat met vijftien punten op de zestiende plaats.

Rust

Het is 2-0 in Alkmaar, mede dankzij fouten van Utrecht-doelman Jensen. AZ is ook de betere ploeg.

AZ juicht na de 1-0 van Ricardo van Rhijn

42' GOAL AZ!

Seuntjens schiet over de grond en Jensen duikt onder de bal door. Weer een fout van de keeper van Utrecht.

AZ-FC Utrecht 2-0

37' GOAL AZ!

Van Rhijn schiet de thuisploeg op voorsprong. Doelman Jensen ziet er niet goed uit bij de goal.

AZ-FC Utrecht 1-0

9' Geen strafschop

Til komt gevaarlijk door in het Utrechts strafschopgebied en gaat neer na een zetje van Letschert. Arbiter Allard Lindhout ziet er geen strafschop in.

AZ-FC Utrecht 0-0

Aftrap

AZ-FC Utrecht is begonnen.

Dick Advocaat

Bitterballen klaar voor liefhebber Advocaat

Gladbach verpest debuut van Bosz bij Leverkusen

Bayer Leverkusen heeft bij het eerste Bundesliga-optreden onder trainer Peter Bosz een nederlaag geleden in het thuisduel met Borussia Mönchengladbach. De nummer negen verloor van de nummer drie: 0-1.

Peter Bosz

Venema in de spits bij FC Utrecht

Nick Venema staat net als in de laatste wedstrijd tegen Ajax voor de winterstop in de basis bij FC Utrecht. De spits scoorde 10 keer in zijn laatste 8 competitieduels (eredivisie en eerste divisie). Geen tiener scoorde dit eredivisieseizoen vaker dan Venema (4 goals). Donyell Malen van PSV scoorde ook 4 keer, maar hij wordt de dag voordat zijn club weer speelt 20.

AZ begint vandaag met Ricardo van Rhijn voor de geschorste Jonas Svensson en bij FC Utrecht start Emil Bergström voor de eveneens geschorste Willem Janssen.

Schaars is terug: 'Weer tussen die jongens lopen is zo'n fijn gevoel'

Schaars terug na dubbele beenbreuk: 'Ik ben altijd positief'

Feyenoord laat Knoester naar Heracles Almelo vertrekken

Heracles Almelo heeft Mats Knoester overgenomen van Feyenoord. De 20-jarige verdediger doorliep de jeugdopleiding van de Rotterdammers, maar speelde nooit voor de hoofdmacht.

Waarom spreken Feyenoord en Van Bronckhorst zich niet uit over toekomst?

Blijft hij, of gaat hij weg? Die vraag zal de komende weken boven De Kuip hangen. Want duidelijkheid over de toekomst van Giovanni van Bronckhorst als trainer van Feyenoord komt er niet voor halverwege februari.

Pas dan gaan de clubleiding en de over een aflopend contract beschikkende coach praten over de toekomst. Maar was het trainingskamp in het Spaanse Marbella geen beter moment geweest? "Toen konden ze goed en in alle rust gaan zitten", zegt Feyenoord-watcher Arman Avsaroglu van de NOS.

Giovanni van Bronckhorst tijdens het trainingskamp in het Spaanse Marbella

Stand

Stand eredivisie per 18-1

Volledig programma

Programma en uitslagen eredivisie speelronde 18

'Barcelona sprak donderdag met Frenkie de Jong in Amsterdam'

In ons vrijdagblog Warming-up volgden we alle ontwikkelingen wetenswaardigheden richting het voetbalweekend.

Lees hier alles nog een rustig terug, onder meer over een vermeende ontmoeting tussen FC Barcelona en Frenkie de Jong.

Frenkie de Jong

Poldervaart is boos op de videoscheids Kooij

Vrijdag: Vitesse verslaat Excelsior met hulp van de VAR

Zonder sprankelend te spelen won Vitesse vrijdag bij de hervatting van de eredivisie met 3-2 van Excelsior. De Arnhemmers profiteerden optimaal van de defensieve zwakte van de Rotterdammers, die door de nederlaag in groot degradatiegevaar blijven.

De doelpuntenmakers Navarone Foor en Bryan Linssen

Vier wedstrijden

Welkom bij ons liveblog van de 18de speelronde van de eredivisie. Op het programma vier wedstrijden: AZ-FC Utrecht, PEC Zwolle-Feyenoord, ADO Den Haag-VVV-Venblo en FC Groningen-Heracles Almelo.