liveblog
NOS NieuwsAangepast

Brexit-deal verworpen, morgen motie van wantrouwen tegen kabinet May

liveblog gesloten

Hoe nu verder?

Hoe moet het verder nu het Britse Lagerhuis vandaag de brexit-deal van premier May heeft weggestemd? Die vraag zal komende tijd het nieuws beheersen.

Dit staat er in ieder geval op het programma:

  • Woensdag 16 januari: er wordt gestemd over een motie van wantrouwen tegen het kabinet van May
  • Maandag 21 januari: uiterlijk op deze datum moet May een alternatieve brexit-deal presenteren in het Lagerhuis
  • Vrijdag 29 maart: op deze dag moeten de Britten de Europese Unie verlaten, met of zonder deal

Nog even terugkijken op alle gebeurtenissen van vandaag? Bekijk hieronder een samenvatting van de dag in minder dan twee minuten:

Zo ging het er in het Britse Lagerhuis aan toe

Extra journaal op NPO 1

In verband met het nieuws over de brexit is er om 23.03 uur op NPO 1 een extra journaal.

De uitzending is hier live te volgen.

Bijlezen over de brexit?

Het Britse Lagerhuis stemde vandaag tegen de brexit-deal van premier May. Wil je bijlezen over alles wat er is gebeurd?

Met onderstaande artikelen ben je weer helemaal bij:

Terugkijken: Speaker Bercow wil meer 'zen'

Speaker van het Lagerhuis John Bercow had"tijdens het debat en stemming soms grote moeite de parlementariërs stil te krijgen. In het onderstaande fragment maant hij de zaal tot meer 'zen':

'Britten nog dieper in brexit-crisis'

In Nieuwsuur geven NOS-correspondenten hun reacties op het sneuvelen van de brexit-deal van premier May:

"Dit is nog erger dan de donkerste voorspellingen ons deden geloven. Dit had May nooit aan zien komen. Je kan gerust stellen dat de Britten nog dieper in hun eigen brexit-crisis zijn weggezakt", zegt Tim de Wit in Groot-Brittannië.

Sander van Hoorn in Brussel voegt eraan toe: "Een no deal brexit is dichterbij gekomen. Er heerst nu verslagenheid."

Reactie van EU-onderhandelaar Barnier

Barnier: Groot-Brittannië is nu aan zet

Historische nederlaag

Niet eerder leed een Brits kabinet zo'n grote nederlaag in het Lagerhuis. De wet over de brexit-deal van premier May werd weggestemd met 230 stemmen in haar nadeel.

The Guardian
Grootste nederlagen van kabinetten in het Lagerhuis

NOS-correspondenten aan het werk voor radio, tv en online

NOS
Tim de Wit, correspondent Groot-Brittannië
NOS
Suse van Kleef, correspondent Groot-Brittannië

Extra journaal om 23.03 uur

Om 23.03 uur is er op NPO 1 een extra journaal in verband met de stemming over de brexit-deal van May.

Om 22.00 uur zal Nieuwsuur op NPO 2 vrijwel geheel in het teken staan van de brexit.

Vreugde op sommige plaatsen in Londen

Gejuich na bekendmaking uitkomst stemming

Schokgolf in Straatsburg

EU-correspondent Thomas Spekschoor volgde de stemming in Straatsburg bij een bijeenkomst van de Groenen. Hij zag hoe er een schokgolf door de zaal ging op het moment dat het Lagerhuis tegen de brexit-deal stemde. "Mensen waren muisstil en sloegen hun handen voor hun mond."

Veel Europarlementariërs hadden hun hoop op deze deal gevestigd. Ook is er veel werk in de deal gaan zitten: honderden ambtenaren hebben meer dan twee jaar gewerkt aan de deal die vandaag is weggestemd.

'May verliest motie vermoedelijk niet'

Volgens correspondent Tim de Wit is de kans klein dat premier May morgen de motie van wantrouwen tegen haar kabinet gaat verliezen. Een meerderheid in het Lagerhuis zal er niet op zitten te wachten dat in zo'n geval Labour aan de macht komt.

Eerste reactie premier May

Voor May is het verliezen van de stemming een grote nederlaag. Direct na het verlies gaf ze in het Lagerhuis een eerste reactie:

'Het Lagerhuis heeft gesproken en de regering zal luisteren'

Terugkijken: de uitslag van de stemming

De uitkomst van de stemming

Debat is voorbij

Het debat in het Lagerhuis over de brexit-deal van May is voorbij. Een grote meerderheid van 432 parlementariërs stemde tegen. 202 stemden voor en 16 parlementariërs hebben zich van stemming onthouden.

Reactie van Juncker

In een reactie zegt de EU-commissie voorzitter Juncker het resultaat van de stemming te betreuren. De EU wil graag zo snel mogelijk van het VK horen welke stappen er nu worden ondernomen.

Motie van wantrouwen tegen kabinet

Labour-leider Corbyn heeft aangekondigd een motie van wantrouwen in te dienen tegen het kabinet. Hij wil dat daar morgen over gestemd gaat worden. Premier May heeft dat toegezegd.

Alle parlementariërs zijn terug in de zaal

De uitslag volgt zo.

De letter van de wet

Er wordt op dit moment gestemd over het wetsvoorstel over het uittredingsakkoord dat premier May met de Europese Unie heeft onderhandeld. Dat akkoord staat ook wel bekend als 'de deal van May'. Lees hier wat er in die deal staat.

Hieronder de complete tekst in het Engels waarover de parlementariërs moeten stemmen:

That this House approves for the purposes of section 13(1)(b) of the European Union (Withdrawal) Act 2018, the negotiated withdrawal agreement laid before the House on Monday 26 November 2018 with the title 'Agreement on the withdrawal of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland from the European Union and the European Atomic Energy Community' and the framework for the future relationship laid before the House on Monday 26 November 2018 with the title 'Political Declaration setting out the framework for the future relationship between the European Union and the United Kingdom'.

De stemming in volle gang

Op dit moment stemt het Lagerhuis over de brexit-deal van premier May. De parlementariërs lopen nu de zaal uit om hun stem uit te brengen.

Correspondent Tim de Wit verwacht dat er binnen 20 à 25 minuten een uitslag is. Die is te volgen via deze livestream.

Amendement over backstop

Er is net tegen amendement F van de Tory-MP John Baron gestemd. Dat amendement gaat over de backstop. Daarin staat dat de Britten het recht hebben om die regeling te stoppen zonder dat de EU daarmee akkoord hoeft te gaan.

Hoogtepunten uit speech van May

May: we hebben de plicht te voldoen aan de democratische beslissing van het volk

Drie amendementen gaan niet door

Voordat er straks wordt gestemd over de brexit-deal, zou er eerst over een aantal amendementen worden gestemd. Amendementen zijn aanpassingen aan de brexit-deal van die zijn voorgesteld door verschillende parlementariërs. Net is besloten dat over drie van de vier amendementen niet wordt gestemd.

Volgens correspondent Tim de Wit kan er mogelijk al binnen een halfuur gestemd worden over May's deal. "Er stonden eerst vier amendementen gepland, maar er zijn er drie ingetrokken. Dus het kan nu snel gaan."

May: stijg boven de partijlijnen uit

Mijn deal is de enige manier om straks niet 'zonder deal' te zitten, zegt de premier. "Vanavond wordt een beslissing gemaakt waar velen van ons nog jaren mee moeten kunnen leven."

In een allerlaatste poging de parlementariërs voor haar deal te laten stemmen, zegt May dat een stem tegen haar deal een stem vóór chaos is. "Vanavond kunnen we kiezen om boven onze partijlijnen uit te stijgen en onze burgers de toekomst te geven die ze verdienen."

May over de backstop

May zegt, opnieuw, dat ze de zogenoemde 'backstop' zo kort mogelijk wil laten duren.

Wat is toch die 'brexit-backstop'?

May: er is maar één optie

May zegt dat er eigenlijk maar één optie is vanavond: stem voor het akkoord dat ze bereikte met de EU. Het is volgens de premier de enige manier om voor iedereen in het Verenigd Koninkrijk een betere toekomst zeker te stellen.

Ze zegt verder dat een tegenstem er niet voor zorgt dat er opnieuw met de EU onderhandeld kan worden. Volgens May wil de EU niet opnieuw onderhandelen.