NOS Nieuws Regionaal nieuws Binnenland Aangepast

Opruimwerkzaamheden eilanden voor vandaag voorbij

 • Het containerschip MSC Zoë heeft in de nacht van dinsdag op woensdag zo'n 270 containers verloren in de Noordzee
 • Een deel van de containers, en de inhoud daarvan, is aangespoeld op de Nederlandse Wadden
 • Op het strand van Schiermonnikoog is de giftige stof peroxide aangetroffen
 • 100 militairen gaan morgenochtend naar Schiermonnikoog om te helpen opruimen
 • Beelden van omgeslagen containers zijn vrijgegeven door Kustwacht
Liveblog gesloten
 • Opruimwerkzaamheden afgerond, morgen verder

  Op de eilanden worden de opruimacties van vandaag gestaakt. Morgen gaat het oprapen van de troep op de stranden weer verder. Onder meer honderd militairen zullen dan helpen opruimen.

  De Veiligheidsregio Fryslân publiceert morgen het exacte aantal vermiste containers. Naar schatting zijn er 270 van boord gegaan. Drie containers bevatten vermoedelijk schadelijke stoffen. Ook daarover hoopt de Veiligheidsregio morgen meer te kunnen zeggen.

 • 24 uur later op Terschelling

 • 'Dit is desastreus voor de visserij'

  Vissers maken zich zorgen over de containers die van het schip zijn gevallen. Containers die nu in zee drijven kunnen hun visvangst behoorlijk verstoren, zeggen ze. Hun netten kunnen blijven haken achter de containers, waardoor vissersboten kunnen kapseizen en zinken.

  Ook kan gevangen vis vervuild of beschadigd raken door de troep afkomstig uit de containers. "Hierdoor kan mogelijk de vangst worden afgekeurd met alle gevolgen van dien. Dat is desastreus voor de visserij", zegt Derk Jan Berends, secretaris bij de Nederlandse Vissersbond.

 • 130.000 kilogram afval

 • Drie containers met giftige stof, 1 met peroxide

  De Veiligheidsregio Fryslân heeft zojuist bekendgemaakt dat er één container met de giftige stof benzoyl-peroxide op het schip stond. Waarschijnlijk waren er nog twee containers met een andere giftige stof aan boord, maar om welke stof dat gaat is nog niet bekend. Ook is het onduidelijk of deze in zee zijn beland.

  De zak peroxide die gevonden is op Schiermonnikoog zat waarschijnlijk met 279 andere zakken in die ene container. Waar de andere 279 zakken zijn is nog niet bekend.

  Morgenochtend geeft de Veiligheidsregio een update over hoeveel containers er in totaal zijn gelokaliseerd en worden vermist.

  De zak met benzoyl-peroxide gevonden op Schiermonnikoog Brandweer Schiermonnikoog
 • Vanuit de lucht

  RTV Noord vloog vanochtend over de Waddenzee en zag aangespoelde containers:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Omvang containerramp Waddenzee vanuit lucht te zien
 • 'We krijgen geen natuurramp'

  Martin van den Berg, toxicoloog aan de Universiteit Utrecht weet meer over de giftige stof die is aangetroffen op Schiermonnikoog. "Het is niet een heel dramatische stof, je moet er van wegblijven en het niet aanraken, maar er is geen aanleiding om te denken dat we een natuurramp gaan krijgen."

  In de witte zak zit zo'n 25 kilogram Perkadox-CH-50X (dibenzoyl-peroxide). "Het is goed dat er veiligheidsmaatregelen zijn, maar een milieuramp vanwege deze container in de grote zee zie ik niet gebeuren. De rest van de rotzooi op de stranden en in de zee is veel erger", legt Van den Berg uit.

 • 'Als dieren dit inslikken, kunnen ze stikken'

  Het is zaak dat de troep op de stranden zo snel mogelijk wordt opgeruimd, zegt boswachter van Terschelling Remi Hoegee in het radioprogramma Nieuws en Co. "Alles wat nu blijft liggen kan directe gevolgen hebben voor dieren. Zeehonden kunnen verstrikt raken of een vogel kan bijvoorbeeld niet meer eten."

  Blijft de troep langer liggen, en versplintert het plastic, dan zouden dieren er aan kunnen overlijden. "De kleine deeltjes kunnen in de maag van dieren terechtkomen, die het dan niet zullen overleven."

  Ook het Vogelinformatiecentrum Texel zegt dat alle kleine stukjes plastic funest zijn voor de gezondheid van vogels:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Vogels zien kleine stukjes plastic aan als eten'
 • 'Als dieren dit inslikken, kunnen ze stikken'

  Niet alleen de stranden van de eilanden, maar ook op het vasteland wordt een hoop troep gevonden:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vrijwilligers op vasteland ruimen aangespoelde troep op
 • 'Een luxeprobleem'

  "Er is keihard gewerkt", zegt Bert Wassink, burgemeester van Terschelling in het radioprogramma Nieuws en Co. "Door eilanders, ondernemers van het eiland - die met groot materieel zijn uitgerukt, en ook door badgasten. Het heeft enorm effect gehad." Maar ze zijn nog lang niet klaar omdat veel troep ook verspreid ligt in de duinen, legt hij uit.

  Naast de honderd militairen die vanaf morgenochtend beschikbaar zijn, komt uit heel het land hulp, vertelt Wassink. "Het is overweldigend hoeveel mensen uit het land ons willen helpen. We zijn nu druk in overleg met Schiermonnikoog, omdat de stranden daar vandaag zo zwaar getroffen zijn. Wat wij gisteren hadden, maken zij vandaag mee."

  In overleg met de mensen op Schiermonnikoog probeert hij alle aangeboden hulp nu zo goed mogelijk te verdelen. "Er zijn zoveel mensen die willen helpen, het is een luxeprobleem."

 • 100 militairen morgen naar Schiermonnikoog

  Zo'n 100 militairen gaan morgenochtend naar Schiermonnikoog om te helpen met het opruimen van het vervuilde strand. Een aantal van de militairen is teruggeroepen van hun kerstverlof. De inzet duurt waarschijnlijk 2 dagen.

  Het personeel gestationeerd op het militaire oefenterrein 'de Vliehors' op Vlieland, helpt al sinds woensdag bij het opruimen van de stranden op het eiland.

 • Zak peroxide van Nouryon

  De zak met de giftige stof, die is aangetroffen op het strand van Schiermonnikoog, is waarschijnlijk van het bedrijf Nouryon, de verkochte chemietak van AkzoNobel. Volgens de Veiligheidsregio Fryslân is de zak afkomstig uit een van de containers. In de zak zou de stof benzoyl-peroxide zitten.

  Vermoedelijk had Nouryon drie containers op het schip, met in totaal 280 zakken van 25 kilogram peroxide. Eén van de zakken is gevonden op het strand van Schiermonnikoog, die is inmiddels verwijderd. De overige 279 zakken moeten nog worden gevonden.

  Vind je zo'n witte zak, met rode waarschuwingssymbolen? Raak die dan niet aan. Zo lang de verpakking intact blijft is er niks aan de hand. Als de verpakking beschadigd is kan de stof ernstige irritatie veroorzaken aan de huid.

  Een zak van 25 kilogram peroxide is gevonden op het strand van Schiermonnikoog Brandweer Schiermonnikoog
 • Aangespoeld

  1/5 Spullen aangespoeld op het vaste land in Moddergat NOS Ooggetuige | Rik de Wind
  2/5 Troep verzamelen op Schiermonnikoog NOS Ooggetuige | Raúl Henriquez
  3/5 Opruimactie op Schiermonnikoog NOS Ooggetuige | Familie Kleinendorst
  4/5 Aangespoeld container NOS Ooggetuige | Joeke van Mulligen
  5/5 Aangespoelde stoel op Ameland NOS Ooggetuige | Marco Stoppelenburg
 • Tip voor alle opruimers

 • Opruimdag op Terschelling

  Iedereen wordt opgeroepen zaterdag naar Terschelling te komen. Daar zal een gecoördineerde opruimactie plaatsvinden van 10.30 uur tot 15.00 uur, meldt Stichting De Noordzee.

  In samenwerking met het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, de Waddenvereniging en de gemeente van Terschelling wordt de dag georganiseerd. Geïnteresseerden kunnen zich voor de Containerramp Cleanup Terschelling aanmelden via deze link.