NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Jaarwisseling: verdubbeling geweld tegen politie, Glimmen valt in de prijzen

In dit liveblog vind je een overzicht van alle zaken omtrent de jaarwisseling.

 • In Amsterdam waren meer incidenten, maar minder aanhoudingen dan vorig jaar
 • In Leiden raakten vier kinderen gewond door de ontploffing van zwaar vuurwerk
 • In Noord-Nederland hielden agenten 30 mensen aan. In het Drentse Geesbrug moest de ME uitrukken
 • Vreugdevuur en harde wind op strand Scheveningen creëerden meerdere branden
 • Er zijn zeker vier mensen omgekomen bij incidenten rond Oud en Nieuw en verschillende mensen raakten gewond
 • Liveblog gesloten

  Met dit bericht sluit dit liveblog over de jaarwisseling.

  Op de meeste plekken in Nederland is de jaarwisseling feestelijk verlopen, maar het aantal incidenten is wel toegenomen. Het geweld tegen de politie verdubbelde, zeker vier mensen kwamen om het leven bij incidenten rond Oud en Nieuw en de politie moest op verschillende plekken ingrijpen. In Scheveningen ontstonden meerdere branden door vreugdevuren.

  Hieronder kun je alles nog eens teruglezen. Al het andere nieuws is te volgen via onze reguliere berichtgeving op NOS.nl.

 • PostcodeKanjer valt in Glimmen (Groningen)

  De PostcodeKanjer van 53,9 miljoen euro is gevallen in het Groningse dorp Glimmen. Het dorp met zo'n 1100 inwoners kent één postcodegebied (9756), waardoor alle inwoners van Glimmen die meespelen met de loterij een geldbedrag winnen.

  De helft van het geld (26,95 miljoen euro) wordt verdeeld onder alle deelnemers met postcode 9756. De andere helft wordt verdeeld onder meespelende inwoners met een volledige postcode (letters en cijfers). Die code wordt om 19.00 uur bekendgemaakt.

 • Geweld tegen politie verdubbeld

  Het aantal geweldsmisdrijven tegen de politie is in de nieuwjaarsnacht meer dan verdubbeld. Volgens plaatsvervangend korpschef Van Essen gaat het om 59 incidenten dit jaar, vorig jaar waren het er 27. Ook moesten hulpdiensten vaker uitrijden dan vorig jaar: het aantal ritten nam met 9 procent toe. De plaatsvervangend korpschef noemt het geweld "volledig onacceptabel".

 • OM: meer misdrijfzaken

  Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland heeft dit jaar meer misdrijven via de politie aangeleverd gekregen. Het waren er 35, vorig jaar waren het er 18.

  Twee minderjarigen uit Utrecht moeten voor de kinderrechter komen voor het beledigen van agenten. Drie anderen hangt een taakstraf boven het hoofd voor mishandeling in Nieuwegein of het beledigen van agenten in Amersfoort en Hilversum. Twee mensen moeten zich bij de politierechter verantwoorden voor het beledigen van agenten in Amersfoort en voor mishandeling in Utrecht.

  Twee zaken voor het beledigen van agenten in Almere en Amersfoort zijn afgehandeld met geldboetes tot 700 euro. Een minderjarige krijgt een straf via bureau Halt vanwege een vernieling in Utrecht.

  Het OM heeft meerdere zaken nog in onderzoek. Het gaat bijvoorbeeld voor de vernielingen bij station Almere, het vernielen van ruiten bij een school in Amersfoort, een poging tot brandstichting van een auto in Nieuwegein en geweld in Maarssen. Vijf zaken zijn vanwege gebrek aan bewijs geseponeerd.

 • 'Grote twijfels over toekomst van vuren'

  Of de vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen in de toekomst nog wel doorgaan, is hoogst onzeker. Burgemeester Krikke van Den Haag zei op een persconferentie dat de organisatoren, politie en justitie grote twijfels hebben over de toekomst van de vuren. Ze wees er wel op dat het jaren goed is gegaan, maar dat "we als stad nu moeten bepalen of we dit wel willen",

  Den Haag gaat de gang van zaken "grondig" evalueren. "Dat gaat meer tijd kosten dan u en ik wensen", zei Krikke. Ze wilde daar niet op vooruitlopen.

 • Vreugdevuur was 13 meter te hoog

  De vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp waren veel hoger dan toegestaan. De houtstapel in Scheveningen was 48 meter hoog, terwijl die volgens de afspraken niet hoger mocht zijn dan 35 meter. De risico's waren al jaren bekend, maar niemand greep in.

  Gisteren leidde de vreugdevuren in combinatie met een stevige wind tot een grote vonkenregen en branden in de badplaats. Asdeeltjes en vonken waaiden door Scheveningen en op verschillende plekken in de duinen ontstond brand.

 • Angstige momenten in Rennes

  In de Franse stad Rennes hebben acht kermisgangers met Oud en Nieuw vastgezeten in een vastgelopen attractie. De BomberMaxxx (52 meter hoog) liep op het hoogste punt vast.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Fransen met Oud en Nieuw vast in kermisattractie
 • Ook meer incidenten in Zeeland

  Ook in de provincie Zeeland waren iets meer incidenten tijdens Oud en Nieuw. Het aantal steeg van 79 vorig jaar naar 94 dit jaar.

  In Vlissingen werd de brandweer met vuurwerk bekogeld, in Nieuwland (Walcheren) werd een voorwerp naar hulpverleners gegooid. Bij een woningbrand in Yerseke moest een slachtoffer met zware brandwonden naar het ziekenhuis worden gebracht.

  De brandweer was volgens de veiligheidsregio vooral druk met buitenbranden en brandende prullenbakken en containers.

 • 'Het was een rampscenario'

  Bewoners van Scheveningen maken de schade op na de vonkenregen van het vreugdevuur in Scheveningen, van gisteren. Bij Omroep West vertellen omwonenden over de avond. "We zagen mensen gillen, we hoorden mensen rennen", zegt een van de bewoners. "Mijn man is naar buiten gevlogen en heeft met een tuinslang de hele boel nat gehouden. Het was echt een rampscenario."

  Een andere bewoner zegt een avond als deze nooit meer te willen meemaken. "Ik hoop echt dat ze dit nooit meer doen. Anders ben ik weg met Oud en Nieuw. Veel te eng." Een man zag de bui al hangen. "Ik en mijn vrouw waren de hele avond angstig. Ik zeg het hele jaar al: prachtig dat ze het doen, maar als de wind zuidwest of west staat, dan kunnen ze het niet doen. Want het is te gevaarlijk."

  De brandweer was de hele dag bezig met nablussen in Scheveningen ANP
 • KPN: recordverbruik aan data, minder sms'jes

  Het mobiele netwerk van telecomprovider KPN heeft rond de jaarwisseling een recordaantal terabytes verwerkt. Het bedrijf meldt dat gisteren tussen 22.00 uur en 04.00 uur zo'n 176 terabyes (176.000 gigabytes) aan nieuwjaarswensen is verwerkt, zo'n 50 terabytes meer dan vorig jaar. Het aantal sms'jes daalde van ruim 3,2 miljoen naar ruim 2,9 miljoen. Het aantal telefoontjes bleef met ruim 4 miljoen ongeveer gelijk.

 • Burgemeester Den Haag bezoekt Scheveningen

  Burgemeester Krikke van Den Haag komt de schade bekijken van de vonkenregen, die ontstond na de vreugdevuren in Scheveningen. Door de harde wind ontstond het zogenoemde vliegvuur en brak op meerdere plekken brand uit. Krikke zei vanochtend al dat ze betwijfelt of de vreugdevuren nog in deze vuren door kunnen gaan.

 • Iets drukkere nacht in Gelderland-Zuid

  De hulpdiensten in het zuiden van Gelderland waren iets drukker dan vorig jaar. Tot middernacht moest de brandweer 87 keer uitrukken, na middernacht nog eens honderd keer, zo meldt de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Ambulances rukten 123 keer uit, in tegenstelling tot 110 keer bij de vorige jaarwisseling. Acht vuurwerkslachtoffers werden naar de spoedeisende hulp gebracht.

  In Tiel moest de ME twee keer ingrijpen, toen de brandweer werd gehinderd bij het blussen van een brand.

 • De nieuwjaarsduik mag niet ontbreken...

  Traditiegetrouw gaan in Scheveningen op Nieuwjaarsdag duizenden mensen de ijskoude Noordzee in om het jaar fris te beginnen. Om 12.00 uur konden ze los:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Daar gaan ze weer: nieuwjaarsduikers de zee in
 • Jongen van 13 opgepakt om gooien vuurwerk naar politie

  In Alkmaar is gistermiddag een jongen van 13 opgepakt, nadat hij zwaar vuurwerk naar de politie en brandweer had gegooid. Die waren afgekomen op de melding van een brandje.

  Bij dat brandje werd de jongen gezien die vermoedelijk een nitraat gooide naar de hulpdiensten. Hij kon later worden aangehouden. De jongen uit Alkmaar had in zijn kleding vuurwerk en thuis had hij nog een rugtas met daarin zwaar illegaal vuurwerk. Dat is in beslag genomen.

 • Beelden van belaagde agenten