liveblog

De eredivisie gaat met vakantie: 18 januari zijn we terug

liveblog gesloten

De mooiste goals en de beste spelers van de eerste competitiehelft

Hoe kunnen we de eerste competitiehelft beter afsluiten dan met een overzicht van de mooiste goals en de beste spelers? De NOS-commentatoren kozen de omhaal van Luuk de Jong als mooiste goal en Hakim Ziyech als beste speler van de eerste helft.

Programma eredivisie

Op vrijdag 18 januari gaat de eredivisie verder met Vitesse-Excelsior. Dit is het hele programma van speelronde 18.

De stand

De eerste helft van het seizoen 2018/2019 zit erop. PSV is 'Herbstmeister', met Ajax op twee punten achterstand. De Graafschap gaat het nieuwe jaar in als hekkensluiter van de eredivisie.

Alle uitslagen op een rijtje

88' Paal!

Nou, daar was het zowaar nog bijna 3-0 voor Willem II. Een kopbal van Dankerlui, de man van twee assists, belandt op de paal.

FC Emmen-Willem II 0-2

81' Emmen probeert het

Emmen begint eindelijk een beetje van zich af te bijten, en dat wordt ook wel tijd met nog maar tien minuten op de klok. Invaller Pedersen had zojuist opnieuw een prima kopkans, maar de bal wilde er wederom niet in.

Blijft het 2-0 voor Willem II, dan wippen de Tilburgers in de eredivisie over Emmen heen op de twaalfde plaats.

'Hi Atlanta, Frank de Boer here'

Frank de Boer, sinds vandaag trainer van Atlanta United, begroet voor de eerste keer de fans van zijn nieuwe club.

65' Kans Emmen

Na een uur spelen zagen we de eerste echte kans voor Emmen. Invaller Pedersen schiet op doel na een voorzet van Cavlan, maar keeper Branderhorst weet de bal uit de hoek te tikken.

55' DOELPUNT WILLEM II

Willem II komt op 2-0 bij FC Emmen! Fran Sol maakt zijn dertiende competitiedoelpunt en dankt vervolgens zijn pas geboren zoontje. De assist is opnieuw van Dankerlui, de Spanjaard werkt de bal in twee instanties langs keeper Scherpen.

Sol heeft in het jaar 2018 twintig doelpunten gemaakt in de eredivisie. Daarmee evenaart hij Mariano Bombarda als Willem II-spelers met de meeste goals in een jaar. Bombarda deed dat in 1999.

De doelpuntenmakers van Willem II: Fran Sol en Aras Özbiliz

TWEEDE HELFT

Nog 45 minuten en dan is de laatste eredivisiewedstrijd van 2018 gespeeld. De tweede helft is begonnen bij FC Emmen-Willem II. De Tilburgers leiden met 1-0.

Van Bronckhorst: 'Of dit mijn Kerst verpest? Nee, helemaal niet'

In de laatste twee speelronden van de eredivisie heeft Feyenoord vijf punten laten liggen, terwijl de Rotterdammers juist aan een opmars bezig waren. Trainer Giovanni van Bronckhorst wil zijn feestdagen er niet door laten verpesten.

"Of dit mijn kerst verstiert? Nee, helemaal niet. Kerst is samenzijn met familie. En die zijn er altijd", laat hij weten na het 2-2 gelijkspel bij ADO Den Haag.

RUST

Het is rust in Emmen. Willem II gaat met een 1-0 voorsprong naar de kleedkamers.

42' DOELPUNT WILLEM II

Jawel, een doelpunt in Emmen! Er was nog niet zoveel te beleven, maar ineens komt Willem II op voorsprong door Özbiliz. Na uitstekend voorwerk van Dankerlui kan de Armeniër zonder problemen binnenschieten.

FC Emmen-Willem II 0-1

Aras Özbiliz iseen gelukkig man na zijn goal

33' Wachten op spektakel

Het is nog niet bepaald een spectaculaire afsluiting van het eredivisiejaar wat FC Emmen en Willem II ons voorschotelen. Er gebeurt weinig voor de doelen, maar het is met een 0-0 tussenstand natuurlijk wel spannend.

FC Emmen-Willem II 0-0

Verdachte vuurwerkbom Utrecht opgepakt

Ajax-keeper André Onana kreeg tijdens het met 3-1 gewonnen duel met FC Utrecht een vuurwerkbom om zijn oren. De politie heeft inmiddels een verdachte aangehouden.

André Onana wordt belaagd door vuurwerk

20' De eerste kansjes

De eerste kansjes druppelen inmiddels binnen in Emmen. In de 17de minuut was er een gevaarlijk schot van Arias, dat al grabbelenderwijs door Willem II-doelman Branderhorst werd tegengehouden. Een minuut later was er de eerste mogelijkheid voor de Tilburgers: Özbiliz schiet hard en ver over.

Op de tribune kijken de vier geschorste Duitsers van Willem II toe.

Frank de Boer naar Atlanta

Het was wel al zo'n beetje duidelijk, maar nu is het ook officieel: Frank de Boer wordt trainer van Atlanta United.

"De sportieve ambities van deze club passen bij mijn persoonlijke ambities'', laat De Boer weten. "Ik wil voortbouwen op het huidige succes en ervoor zorgen dat deze club een vaste plek in de top van de MLS krijgt.'' Volgens technisch directeur Carlos Bocanegra is De Boer gekozen vanwege diens aanvallende voetbalfilosofie, aandacht voor de jeugd en talenkennis.

Veerman lang uit de roulatie

Aanvaller Henk Veerman van FC St. Pauli zal de komende maanden niet meer in actie komen. Veerman liep gisteren in het duel in de tweede Bundesliga met FC Magdenburg een zware knieblessure op. Hij blijkt de banden in zijn rechterknie te hebben gescheurd en zal een van de komende dagen worden geopereerd. De club uit Hamburg verwacht Veerman dit seizoen niet meer terug op het veld.

Veerman kwam afgelopen zomer over van sc Heerenveen. "Het is heel triest dat Henk zich zo zwaar geblesseerd heeft'', reageerde trainer Markus Kauszinski. ,,We gaan er alles aan doen om te zorgen dat hij zo snel mogelijk weer in ons midden is.''

14' Nu nog rustig

De wedstrijd in Emmen komt heel rustig op gang. De thuisploeg probeert de aanval te zoeken, nog zonder succes, en Willem II wacht rustig af.

AFTRAP

De laatste eredivisiewedstrijd van 2018 is begonnen: FC Emmen tegen Willem II. Hoe doen de Tilburgers het zonder Duitsers?

Meteen na de aftrap schiet Fran Sol al op het Emmense doel, maar zijn poging is niet zuiver.

Opvallend: Willem II zonder Duitsers

Willem II heeft liefst vier Duitse spelers disciplinair geschorst. Doelman Timon Wellenreuther, verdediger Thomas Meissner, middenvelder Atakan Akkaynak en aanvaller Donis Avdijaj missen daardoor het uitduel met FC Emmen dat om 16.45 uur begint. Het Duitse viertal heeft zich volgens trainer Adrie Koster "niet professioneel voorbereid" op het duel met Emmen.

Clubtopscorer Fran Sol werd in de nacht van vrijdag op zaterdag voor het eerst vader, maar de Spaanse spits is er tegen FC Emmen gewoon weer bij.

Opstellingen FC Emmen-Willem II

De opstellingen van FC Emmen en Willem II

Blessuretijd

De spanning is groot in de slotfases van ADO-Feyenoord en De Graafschap-Vitesse. Bij beide wedstrijden staat het 2-2.

In Den Haag krijgt ADO nog de nodige mogelijkheden op meer dan een gelijkspel.

77' DOELPUNT ADO DEN HAAG

El Khayati schiet de strafschop koelbloedig in de kruising. ADO komt op 2-2 tegen tien man van Feyenoord.

ADO Den Haag-Feyenoord 2-2

74' RODE KAART

Nieuwkoop krijgt zijn tweede gele kaart en moet dus van het veld. Feyenoord moet met tien man verder tegen ADO.

En de overtreding was binnen het strafschopgebied, blijkt na ingrijpen van de VAR en het bestuderen van de beelden door arbiter Blom. Penalty voor ADO.

68' DOELPUNT FEYENOORD

Een fraai schot van Larsson verrast ADO-keeper Zwinkels. Feyenoord komt op 2-1 in Den Haag.

ADO Den Haag-Feyenoord 1-2

Sam Larsson is blij met zijn goal

65' DOELPUNT VITESSE

Vitesse komt opnieuw op gelijke hoogte met De Graafschap! Bero schiet de 2-2 binnen.

De Graafschap-Vitesse 2-2

58' DOELPUNT DE GRAAFSCHAP

Het doelpunt hing al een tijdje in de lucht want de kansen waren voor De Graafschap. Narsingh schiet de Doetinchemmers op 2-1 tegen Vitesse.

Fun fact: De Graafschap heeft in deze wedstrijd al meer gescoord dan in de vorige zes wedstrijden bij elkaar.

De Graafschap-Vitesse 2-1

Of De Graafschap blij is met de 2-1 van Narsingh?

57' Kansen De Graafschap

Op de Vijverberg zijn de beste kansen sinds de rust voor De Graafschap. De Doetinchemmers merken dat er meer inzit dan een gelijkspel tegen Vitesse, dat een tikkeltje arrogant op het veld lijkt rond te lopen.

De Graafschap-Vitesse 1-1

48' Kansen Feyenoord

Feyenoord is met snode plannen uit de kleedkamer gekomen en heeft al snel twee grote kansen. Eerst wurmt Van Persie zich door de ADO-defensie, even later vindt de aanstormende Nieuwkoop keeper Zwinkels op zijn weg.

ADO Den Haag-Feyenoord 1-1

De bal rolt weer in Den Haag voor de tweede helft van ADO-Feyenoord. De stand is 1-1.

Ook in Doetinchem is de tweede helft begonnen en ook hier staat het 1-1.

De reacties na FC Utrecht-Ajax (1-3)

RUST

Het is rust in Den Haag. ADO en Feyenoord zoeken met 1-1 de kleedkamers op.

Ook in Doetinchem is het rust. Vlak voor het fluitsignaal was er nog een behoorlijk opstootje na een dubbele elleboog van Büttner aan het adres van Olijve. De scheidsrechter sust, Büttner en Nieuwkoop krijgen geel. Het is 1-1 bij De Graafschap-Vitesse.

45' DOELPUNT FEYENOORD

Ook in Den Haag valt er vlak voor rust een goal. Uit een snelle tegenaanval van Feyenoord scoort Berghuis: het is 1-1.

Steven Berghuis was goed voor de gelijkmaker

43' DOELPUNT VITESSE

Vlak voor rust komt Vitesse toch naast De Graafschap. Ødegaard schiet een weggekopte bal in het Doetinchemse doel. Het is de derde wedstrijd op rij dat Ødegaard scoort.

Martin Ødegaard wordt bedankt voor zijn doelpunt

33' Kans De Graafschap

Op de Vijverberg staan de Superboeren nog altijd op een 1-0 voorsprong tegen Vitesse. En De Graafschap had ook de grootste kans om nog een keer te scoren: verdediger Tutuarima had ineens op zijn heupen en schoot ziedend voorlangs.

De Graafschap-Vitesse 1-0

25' Kansen voor ADO

Halverwege de eerste helft in Den Haag zijn de beste kansen voor ADO. Lorenzen schoot uit kansrijke positie ver over en zojuist had Immers een mogelijkheid na een aardige ADO-aanval.

Feyenoord stelt daar vooralsnog niet veel tegenover.

ADO Den Haag-Feyenoord 1-0

12' DOELPUNT DE GRAAFSCHAP

Hekkensluiter De Graafschap komt op 1-0 tegen Vitesse! De pass is van Bakker, Olijve haalt uit, Eduardo moet vissen. Het is meteen feest op de Vijverberg, waar de sfeer toch al goed was na het prachtige spandoek voor de wedstrijd.

Het is het eerste doelpunt dat Olijve er in de eredivisie in weet te prikken. Voor De Graafschap is het de eerste goal na 441 doelpuntloze eredivisieminuten.

Vreugde op de Vijverberg na de goal van Frank Olijve

4' DOELPUNT ADO DEN HAAG

ADO Den Haag komt snel op voorsprong tegen Feyenoord. Wie anders dan El Khayati scoort uit een fraaie vrije trap die langs de vingertoppen van Bijlow scheert.

ADO zit er in de beginfase bovenop, Feyenoord laat het allemaal een beetje op zich afkomen.

Abdenasser El Khayati schreeuwt het uit na zijn goal tegen Feyenoord

AFTRAP

De bal rolt in Den Haag voor het eredivisieduel tussen ADO Den Haag en Feyenoord. Ook in Doetinchem rolt de bal: hekkensluiter De Graafschap ontvangt Vitesse.

Van Bronckhorst: 'Ik sluit me af voor het gepraat over mijn toekomst'

Blijft Giovanni van Bronckhorst na dit seizoen, zijn vierde in Rotterdam, bij Feyenoord? "We gaan ergens na de winterstop praten."

ADO Den Haag-trainer Alfons Groenendijk vertelt over sterspeler Abdenasser El Khayati, die nadrukkelijk aast op een transfer.

Groenendijk: 'Logisch dat El Khayati opvalt en in de belangstelling staat'

Opstellingen ADO Den Haag-Feyenoord

Bij Feyenoord ontbreekt Clasie. Van Persie en Berghuis staan in de basis.

Opstellingen De Graafschap-Vitesse

90+5' DOELPUNT AJAX

Diep in blessuretijd is de wedstrijd beslist. Frenkie de Jong schiet de 3-1 binnen tegen FC Utrecht, op aangeven van Ziyech.

82' Spanning is terug

Het publiek in de Galgenwaard gelooft er weer in en de spanning is na de aansluitingstreffer van Utrecht weer terug. De thuisploeg had nog een prima kans op de gelijkmaker via een verraderlijk schot van invaller Bahebeck, dat Onana met moeite kon keren.

Even later heeft Ziyech een enorme kans op de 3-1. Hij stormt helemaal alleen op het doel van Jensen af, maar kan op het moment suprême niet besluiten wat hij het beste kan doen en de keeper brengt redding.

FC Utrecht-Ajax 1-2

74' DOELPUNT FC UTRECHT

De wedstrijd leek langzaam dood te bloeden, maar ineens valt er een doelpunt van FC Utrecht. Venema staat helemaal vrij en kopt uit een voorzet van Klaiber de 1-2 binnen.

Dat belooft zo nog een spannend laatste kwartier te worden.

FC Utrecht gelooft er weer in na de treffer van Nick Venema

63' De bal rolt weer

De bal rolt weer na lang oponthoud. Eerst was de VAR lang bezig met de strafschop, daarna lag het spel even stil vanwege vuurwerk.

Inmiddels is er een wissel geweest bij Ajax: Sinkgraven is in de ploeg gekomen voor Wöber.

61' Vuurwerk

Ajax-keeper Onana wordt belaagd met vuurwerk. Scheidsrechter Higler besluit de wedstrijd even stil te leggen.

60' GOAL AJAX

Tadic schiet de strafschop onberispelijk binnen: het is 2-0 voor Ajax.

FC Utrecht-Ajax 0-2

Dusan Tadic knuffelt Kasper Dolberg

58' Strafschop Ajax

Een penalty voor Ajax! De VAR grijpt in als Dolberg in het strafschopgebied wordt vastgehouden door Janssen, die ook de gele kaart krijgt.

Dick Advocaat waarschuwt scheidsrechter Higler, voordat die de beelden van de overtreding gaat bekijken

55' Kans Utrecht

De tweede helft kwam langzaam op gang, maar na een kleine tien minuten gebeurt er ies. Eerst is er een kopbal van De Ligt uit een corner (over), even later is er de eerst echt serieuze kans van Utrecht. Tannane stormt op het Ajax-doel af, zijn schot gaat via het been van De Jong net naast.

FC Utrecht-Ajax 0-1

De tweede helft is begonnen bij FC Utrecht-Ajax. De Amsterdammers leiden met 1-0.

Bij Utrecht is Kerk in de kleedkamer achtergebleven en vervangen door Van der Maarel.

'Heb niet het idee dat Bosz en Feyenoord in gesprek zijn geweest'

NOS-verslaggever Joep Schreuder reageert op het nieuws dat Peter Bosz de nieuwe trainer is van Bayer Leverkusen.

El Khayati is zelfverzekerd: 'Bij de topdrie kom ik tot mijn recht'

Misschien dat Abdenasser El Khayati vanmiddag na de thuiswedstrijd tegen Feyenoord even goed om zich heen moet kijken in het ADO-stadion. De middenvelder is eigenlijk te goed om nog veel langer het groen en geel te dragen.

"Als er in de winterstop iets moois komt, moet ik daar sowieso naar luisteren." Een paar weken voor zijn dertigste verjaardag maakt de Rotterdammer geen geheim van zijn wens om te vertrekken. "Ik moet op de juiste trein stappen."

Straatvoetballer El Khayati is ADO ontgroeid

RUST

Het is rust in de Galgenwaard. Ajax leidt met 1-0 in een vooralsnog tamme kraker tegen FC Utrecht, door een doelpunt van Dolberg.

42' Bijna rust

Het is bijna rust in de Galgenwaard, waar de wedstrijd een beetje op slot zit. Ajax heeft de bal maar slaagt er nauwelijks in een gaatje te vinden in de hechte defensie van de tegenstander. FC Utrecht komt er zelf ook nauwelijks uit.

34' Kans Utrecht, geel Tannane

FC Utrecht laat zich na een half uur spelen een beetje zien. Zo kon Janssen uit een gevaarlijke vrije trap (waarvoor Wöber geel ontving) bijna binnentikken, maar De Ligt bracht op het laatste moment redding.

De eerste gele kaart voor Utrecht is inmiddels ook een feit: Tannane is de ontvanger na een harde charge op Schöne.

26' Ajax heeft de bal

Meteen na de goal van Dolberg had Utrecht een kansje via een wild schot van Tannane, maar voor de rest is het Ajax dat de klok slaat.

FC Utrecht wacht de Amsterdammers op eigen helft op, maar als de bal eens wordt veroverd, is Utrecht hem ook alweer snel kwijt. In de 25ste minuut was er nog een gevaarlijk schot van Ziyech, dat hard naast zeilde.

14' DOELPUNT AJAX

Ajax krijgt ineens de ruimte en komt na een klein kwartier op voorsprong in Utrecht. Dolberg en Blind spelen de aanval mooi uit en Dolberg scoort na een pass van de verdediger.

De Amsterdammers waren tot nu toe de bovenliggende partij, dus de voorsprong is verdiend. Vorige week, bij de 8-0 zege op De Graafschap, wist Dolberg opvallend genoeg het net niet te vinden. Op 2 december, thuis tegen ADO Den Haag, scoorde de Deen voor het laatst.

Kasper Dolberg juicht na zijn 1-0 tegen FC Utrecht

8' Eenrichtingsverkeer

De eerste minuten is het eenrichtingsverkeer in Utrecht. Ajax heeft de bal, bepaalt het spel en zoekt naar een opening. We hebben een half kansje gezien voor de Amsterdammer: Mazraoui zette door over rechts, maar keeper Jensen greep in. Even later was er een lastig schot van Ziyech, dat ook een prooi was voor Jensen.

FC Utrecht-Ajax 0-0

AFTRAP

De bal rolt in de Domstad voor de kraker tussen FC Utrecht en Ajax.

Hiddink, Beenhakker en Advocaat bijeen: 'Zonder succes ben je heel eenzaam'

Als je wint, heb je vrienden. Ben je een succesvolle coach, dan lacht het leven je toe en is het een prachtig beroep. Maar het trainerschap heeft ook een keerzijde. Hoewel oud-bondscoaches Dick Advocaat, Leo Beenhakker en Guus Hiddink vele successen vierden, zagen zij ook de andere kant.

Samen met Joep Schreuder sprak het illustere trainerstrio bijna een uur over Oranje, over de eredivisie en het WK in Rusland. Het gesprek wordt vandaag vanaf 16.10 uur tot 17.50 uur in delen uitgezonden op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app.

'Je kunt heel eenzaam worden in een moeilijke periode'

De Roon: 'Hopelijk valt blessure mee'

Marten de Roon viel gisteren al na vijf minuten geblesseerd uit bij het met 3-1 verloren duel van Atalanta bij Genoa. De ernst van de enkelblessure is nog niet duidelijk, daarover wordt morgen meer bekend. "Hopelijk valt de blessure mee", meldt De Roon. "Ik heb een flinke schop gekregen. Gelukkig is het geen breuk."

De Roon heeft de afgelopen maanden bijna ongemerkt een basisplaats veroverd in het Nederlands elftal. Alle reden om een keertje bij hem langs te gaan in Italië, en dat hebben we dan ook gedaan.

Op bezoek bij international Marten de Roon in Bergamo

Opstellingen FC Utrecht-Ajax (12.15 uur)

Ajax begint zonder Nicolás Tagliafico aan de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. De linksback is onvoldoende hersteld van een blessure die hij vorige week opliep in de slotfase van het duel met De Graafschap. Maximilian Wöber is zijn vervanger.

Bij FC Utrecht verschijnt aanvaller Nick Venema aan de aftrap. Hij krijgt de voorkeur boven Sander van de Streek.

Leverkusen geeft Peter Bosz nieuwe kans in Bundesliga

Peter Bosz gaat aan de slag bij het Duitse Bayer Leverkusen. De 55-jarige trainer heeft een contract tot medio 2020 getekend bij 'die Werkself', die negende staan in de Bundesliga.

Bosz is de opvolger van Heiko Herrlich, die kort voordat Leverkusen het vastleggen van zijn nieuwe trainer bekendmaakte op straat werd gezet.

Emanuelson vreest voor eenzame kerst

Urby Emanuelson kan Ajax, de club die hij liefst zeventien jaar diende, met een kater de kerst in sturen. Hij draagt de club als ras-Amsterdammer nog steeds een warm hart toe, toch zal de middenvelder van FC Utrecht het niet nalaten om 'zijn' club straks pijn te doen.

"Ik heb net een goal gemaakt, dus mensen zien de bui alweer hangen", zegt Emanuelson lachend. "Dat ik bijvoorbeeld in de laatste minuut de winnende binnenschiet. Als dat gebeurt, heb ik misschien wel een moeilijke kerst."

Emanuelson denkt dat Ajax-vrienden best angstig zijn

De stand

PSV kroonde zich gisteravond tot 'Herbstmeister' van de eredivisie door een 3-1 zege op AZ. En De Graafschap gaat het nieuwe jaar als hekkensluiter in, doordat NAC Breda een spectaculaire 4-2 overwinning op Heerenveen boekte.

Met nog vier wedstrijden te gaan is dit de stand.

De stand in de eredivisie

Welkom bij de eredivisiezondag!

De laatste speeldag van 2018 belooft een interessante te worden. We beginnen om 12.15 uur meteen met een wedstrijd onder hoogspanning: FC Utrecht-Ajax.