liveblog

Tranen bij Schulting, mooie woorden van Sluiter

  • Prijzen voor Mentel, de baansprinters, Schulting en Nuis
  • Niet één maar twee coaches van het jaar: Orie en Sluiter
  • Marianne Timmer krijgt oeuvreprijs, Matthijs de Ligt is talent van het jaar
liveblog gesloten

Otter toch niet met lege handen

De coach die geen prijs kreeg, ging toch niet met lege handen naar huis. Jeroen Otter kreeg van zijn shorttrackploeg een ring als bedankje. In de ring zijn de vingerafdrukken van alle vijf de shorttracksters te zien.

Shorttracksters geven ring aan Jeroen Otter. Onder zijn leiding wonnen ze brons op de Spelen

Nuis: 'Geen speech voorbereid'

"Ik heb geen speech voorbereid", begint Kjeld Nuis zijn dankwoord. "Ten eerste mama bedankt. Ik heb hier heel hard voor gewerkt en jullie ook natuurlijk. (...) Mijn gezin thuis. Ik hou van jullie, jullie ook bedankt."

Nuis: 'Ik heb geen speech voorbereid'

And the winner is...

Kjeld Nuis

Nominaties voor Sportman van het Jaar

Nog één prijs te gaan vanavond. En niet de minste. Wie wordt Sportman van het Jaar? Epke Zonderland, Kjeld Nuis of Jeffrey Herlings.

Epke Zonderland, Kjeld Nuis en Jeffrey Herlings

Kiki kijkt mee

Coach van het jaar... het zijn er twee!

Verrassing bij de verkiezing van Coach van het Jaar: niet één maar twee winnaars! Zowel Jac Orie als Raemon Sluiter wordt door Frans Timmermans naar het podium geroepen.

Sluiter dankt Kiki, breekt lans voor begeleidingsteam

Speech Schulting

Tranen bij Schulting. De shorttrackster houdt het niet droog bij haar speech, na het in ontvangst nemen van de Jaap Eden voor Sportvrouw van het Jaar.

Schulting overmand door emoties

Schulting is Sportvrouw van het Jaar

Suzanne Schulting

Nu de Sportvrouw van 2018!

Oeuvreprijs voor Marianne Timmer

Marianne Timmer

Drievoudig olympisch kampioene Marianne Timmer wordt in het zonnetje gezet: ze krijgt de Fanny Blankers Koen Carrière Prijs.

Timmer won als schaatsster goud op de Spelen van 1998 in Nagano (1.000 en 1.500 meter) en de Spelen van 2006 in Turijn (1.000 meter).

Het jaaroverzicht van Heerschop

Peter Heerschop: 'Lieve Marianne'

Teamsprinters in de prijzen!

Sprinter Harrie Lavreysen: "Een enorme eer om tussen de andere wereldkampioenen verkozen te worden. (...) Nederland is voor het eerst wereldkampioen op de sprint geworden. Maar het uiteindelijke doel is om goud te halen op de Olympische Spelen in 2020."

En nu de ploeg

Bibian Mentel in de prijzen

De prijs voor Paralympiër van het Jaar gaat naar Bibian Mentel!

Nominaties Paralympiër van het Jaar

Spoorboekje van de avond

In onderstaande volgorde

Paralympisch sporter
Ploeg van het jaar
FBK Carrière Prijs
Zapp Sporter van het jaar
Talent van het jaar
Sportvrouw van het jaar
Coach van het Jaar
Sportman van het jaar

Social-prijs voor Sjinkie!

Linkje naar Sportgala

Mis niets! Het gala is hier live te volgen: livestream Sportgala.

Knegt in de prijzen

Sjinkie Knegt krijgt een speciale prijs bij het Sportgala

Sjinkie Knegt is de eerste sporter die in de prijzen valt. Welke? Stay tuned...

Niet vergeten: de afterparty

Na afloop van het Sportgala is er natuurlijk een afterparty, en daar zijn geen flyers voor nodig! Jeroen Stomphorst en Tijs van den Brink ontvangen meteen na het gala (tussen 22.00 en 23.00 uur) alle winnaars en winnaressen in Langs de Lijn En Omstreken. Te horen op NPO Radio 1, en te zien via de livestream op NOS.nl.

De radiocrew van Langs de Lijn En Omstreken op het Sportgala

Het stemmen is in volle gang

Het stemmen voor alle categorieën bij het Sportgala is inmiddels in volle gang.

Het stemmen voor alle categorieën bij het Sportgala is in volle gang

Coach van het Jaar?

Raemon Sluiter, de coach die er dit jaar aan bijdroeg dat tennisster Kiki Bertens de mondiale top-10 binnenstormde, is gearriveerd!

Raemon Sluiter op de rode loper

Drukte bij de rode loper

De sporters verzamelen zich op de spreekwoordelijke rode loper, die zwart van kleur is. En er is meer dan genoeg belangstelling.

Wat een drukte bij de rode loper

Manchetknopen-deluxe

Presentator Tom Egbers heeft goed nagedacht over de manchetknopen bij zijn smoking.

Om 20.30 uur op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app

Tips voor de jurken

Cécile Narinx, stijlredacteur van de Volkskrant, gaf vanochtend in de krant de nodige kledingadviezen aan de vrouwelijke sporters. Waaronder: draag geen jurk als je je er niet senang in voelt.

Voor olympisch kampioene Esmee Visser kwamen de tips misschien net iets laat.

Wachten op de sporters

Over iets meer dan een uur worden de eerste sporters verwacht op de rode loper, die overigens dit jaar zwart van kleur is.

Met het Instagram-account van NOS Sport zitten we straks bovenop de gebeurtenissen rond de loper.

Nu nog rustig op de rode loper, die vanavond zwart van kleur is

Dan maar een Sportpersoonlijkheid?

Over de genomineerden voor de Sportman en Sportvrouw van het Jaar is in Nederland inmiddels traditioneel de nodige discussie. Daarbij wordt nogal eens verwezen naar het Britse model, waar jaarlijks de 'Sportpersoonlijkheid van het jaar' wordt gekozen. Winnaar van dit jaar: Geraint Thomas, de verrassende winnaar van de Tour de France.

Maar is wat de Britten doen wel zaligmakend? Ook daar is veel discussie, onder meer over het feit dat de Sportpersoonlijkheid van het Jaar vaak een man is.

Harry Kane, Geraint Thomas en Lewis Hamilton tijdens het sportgala van de BBC

Afterparty bij Langs de Lijn En Omstreken

Het Sportgala is, behalve op televisie en online, ook te volgen via Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1. De uitzending begint om 20.30 uur met als gasten Renate Groenewold en Cees Juffermans. Natuurlijk word je dan ook op de hoogte gehouden van de wedstrijden in het KNVB-bekertoernooi.

Na afloop van het Sportgala is er op de radio nog een afterparty, waarbij alle winnaars en winnaressen aanschuiven in onderstaande radiostudio. De afterparty is ook live te bekijken via een livestream op NOS.nl.

De radiostudio in de AFAS Live

Nominaties Coach van het Jaar

Ook de Coach van het Jaar wordt vanavond tijdens het Sportgala geëerd. De genomineerden zijn Raemon Sluiter, de coach van Kiki Bertens, schaatscoach Jac Orie en Jeroen Otter, de bondscoach van de shorttrackploeg.

Sheppard is in vorm

Ook de Australische band Sheppard treedt vanavond op. Hun nummer Coming Home was afgelopen zomer veel te horen rond de uitzendingen van het WK voetbal in Rusland.

Tijdens de repetitie bleek Sheppard in ieder geval al in blakende vorm te verkeren.

De Australische band Sheppard draait warm voor het Sportgala

Nominaties Sportploeg van het Jaar

Wie worden de opvolgers van de Nederlandse voetbalsters als Sportploeg van het Jaar? Genomineerd zijn de baanwielrenners op de teamsprint, de Nederlandse hockeysters en de zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz.

Nominaties Sportploeg van het Jaar

Tino Martin draait warm

Tijdens het Sportgala treden er vanavond ook weer de nodige artiesten op. Zoals Glennis Grace, die dit jaar furore maakte in de VS. En wat te denken van Tino Martin, die vanavond een duet gaat zingen met Glen Faria.

Nominaties Paralympiër van het Jaar

Vorig jaar werd handbiker en paratriatleet Jetze Plat uitgeroepen tot Paralympisch Sporter van het Jaar. Dit jaar gaat de strijd tussen rolstoeltennisster Diede de Groot, snowboardster Bibian Mentel en de Nederlandse rolstoelbasketbalsters.

De stoel van Ireen

De succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden, Ireen Wüst, is niet genomineerd. Maar er is wel een mooie stoel voor haar gereserveerd.

De stoel van de succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden

Nominaties Sportvrouw van het Jaar

Wie wordt de opvolger van Dafne Schippers als Sportvrouw van het jaar? Het gaat tussen twee olympisch kampioenen op het ijs en twee wereldkampioenen op de fiets: Jorien ter Mors, Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Suzanne Schulting zijn de genomineerden.

Van der Vaart in smoking

Rafael van der Vaart is een van de aanwezigen van vanavond. Hij draagt liever een trainingspak, maar ziet er toch ook uitstekend uit in een smoking.

Nominaties Sportman van het Jaar

Vorig jaar werd Giro-winnaar Tom Dumoulin uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. Dit keer gaat de keuze tussen wereldkampioen Epke Zonderland, tweevoudig olympisch kampioen Kjeld Nuis en wereldkampioen Jeffrey Herlings.

Epke Zonderland, Kjeld Nuis en Jeffrey Herlings

De winnaars van vorig jaar

Wielrenner Tom Dumoulin en atlete Dafne Schippers zijn bij het Sportgala van NOC*NSF in de Amsterdamse RAI uitgeroepen tot Sportman- en vrouw van het Jaar

Welkom bij het Sportgala!

Om 20.30 uur is het zover: dan gaat in AFAS Live het Sportgala van start, waar onder anderen de Sportman en Sportvrouw van het Jaar bekend worden gemaakt.

Om 20.33 uur begint de live-uitzending op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app. Ook in Langs de Lijn op NPO Radio 1 houden we de luisteraar op de hoogte van de laatste gebeurtenissen, evenals via een liveblog op NOS.nl en in de NOS-app.

Via onze social media-kanalen wordt een kijkje achter de schermen gegeven. Houd ons Instagram-account in de gaten voor onder meer persoonlijke boodschappen van de sporters en beelden van de rode loper.

De zaal van de AFAS Live