liveblog
NOS SportAangepast

Herhaling olympische finale op EK handbal, Oranje gaat strijden om brons

 • Oranje verliest halve finale van Frankrijk: 21-27
 • Nederland speelt zondag om 14.00 uur om brons tegen Roemenië
 • Abbingh is topscorer bij Oranje met 6 goals
liveblog gesloten

Samenvatting

Handbalsters ten onder in halve finale tegen Frankrijk

Reacties

Abbingh: 'Geloof miste een beetje en Frankrijk speelde het slim uit'
Wester: 'Frankrijk was maatje te groot, maar trots dat we hier stonden'
Malestein na nederlaag: 'Wij komen tekort, dat is een zuur leermoment'

Wedstrijdverslag

De EK-droom van de Nederlandse handbalsters is uiteengespat. Oranje verloor in Parijs de halve finale van gastland en wereldkampioen Frankrijk met 27-21. Nederland strijdt nu zondag met Roemenië om de derde plaats.

Afgelopen

Het is klaar in Parijs. Oranje verliest van een Frankrijk met een ijzersterke dekking en een loepzuivere afronding. Oranje gaat strijden om brons.

Eindstand: 21-27.

Nog 5 minuten

Met nog vijf minuten te gaan leidt wereldkampioen Frankrijk met 26-18. Met name de dekking bij de Fransen is fantastisch. Nederland heeft moeite met het vinden van de gaten.

Rust voor Groot

Bondscoach Thomsen is al bezig met de strijd om brons. Delaila Amega speelt voor Nycke Groot en cirkelloopster Merel Freriks komt erin voor Kelly Dulfer.

Het lijkt klaar...

Het lijkt zo goed als klaar in Parijs. Oranje staat met nog negen minuten te gaan zeven goals achter tegen de machtige Fransen. De schade is opgelopen in het begin van de tweede helft. Oranje maakt teveel fouten in de aanval.

Tussenstand: 17-24.

Blessure Kramer

Dat ziet er heel naar uit voor Jessy Kramer. Ze gaat lelijk door haar enkel en moet het veld verlaten.

Alles op alles

Oranje moet alles geven om een ticket voor de finale te halen, maar het maakt fouten in de aanval en heeft de dekking niet goed op orde. Frankrijk profiteert en is loepzuiver in de afronding.

Tussenstand: 17-22.

Nycke Groot

2 minuten

Maura Visser maakt een overtreding op Alexandra Lacrabère en krijgt een tijdstraf van twee minuten. Oranje met een speelster minder op het veld en het wordt direct 15-19.

Vier goals op rij

Nederland speelt twee keer slordig in de aanval en krijgt een goal om de oren terwijl Frankrijk met een speelster minder speelt. Bondscoach Thomsen roept haar team bijeen met een time-out.

Tussenstand: 14-18.

Frankrijk loopt uit

De Franse machine gaat aan en loopt uit naar drie goals verschil. Even daarvoor schoot Nycke Groot de bal snoeihard op de paal voor de gelijkmaker. Edwige van Frankrijk krijgt een tijdstraf van twee minuten.

Tussenstand: 14-17.

Blessure Smeets

Blessure voor Hoekspeelster Martine Smeets. Ze hinkt aan de hand van fysiotherapeut Jelle Heisen huilend naar de kant.

Tweede helft

De tweede helft is begonnen.

Tussenstand: 11-12.

Gevecht

 • AFP
  Estavana Polman in gevecht met Grace Zaadi
 • AFP
  Estelle Nze Minko schiet, Rozemalen probeert haar te stoppen
 • AFP
  Sfeer in Parijs

Rust

Het is rust in Parijs. Nederland staat nog één goal achter: 11-12. Angela Malestein is op dreef met vier goals uit vier schoten. Groot volgt met drie.

Nycke Groot en Jessy Kramer zoeken de kleedkamer op voor de rust

Top speed

Groot produceert vooralsnog het hardste schot deze wedstrijd. Met een verwoestende worp van 103 kilometer per uur schiet ze de 8-10 binnen.

Fastbreak

De peptalk van Helle Thomsen werkt. Nycke Groot scoort uit de snelle tegenaanval, nadat Rinka Duijndam even daarvoor knap had gered. Nederland komt langzaam dichterbij.

Tussenstand: 8-10.

Fan der Vaart

Rafael van der Vaart, de vriend van Estavana Polman, is samen met hun dochtertje Jesslynn in Parijs om Oranje aan te moedigen.

Rafael van der Vaart en zijn dochtertje Jesslynn in Parijs om Estvana Polman aan te moedigen

Time-out Oranje

Time-out voor Oranje. Bondscoach Thomsen hamert op de 'fastbreak' (de snelle uitbraak) en op de wisselingen op de cirkel, om zo de Franse dekking uit elkaar te spelen.

Keepster Tess Wester gaat even naar de kant en Rinka Duijndam, die meer lengte heeft, komt onder de lat om de goede Franse schoten te pareren.

Tussenstand: 6-9.

Franse trein op stoom

Oranje begon sterk en vond ruimtes in de ijzersterke Franse dekking. Frankrijk noteerde pas na vijf minuten de eerste goal, maar kwam daarna op stoom en scoorde vier keer op rij.

Tussenstand: 5-8

Los!

Oranje begint aan de halve finale en direct maakt Lois Abbingh er vanaf 7 meter 1-0 van. Nycke Groot begon niet, maar komt direct na de goal van Abbingh in het veld om de dekking te versterken.

Tussenstand: 1-0

Live op Radio 1

De kraker is ook live te volgen in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1. Het commentaar vanuit Parijs is van Richard van der Made.

Wilhelmus

Het Wilhelmus en La Marseillaise klinken in de uitverkochte AccorHotels Arena in Parijs.

Het Wilhelmus bij de halve finale op het EK

Warming-up

Nog een klein kwartier voor de start van de halve finale tegen wereldkampioen Frankrijk. Haalt Oranje de finale?

 • NOS
  Delaila Amega
 • NOS
  Estavana Polman

Road to Paris

Hoe Oranje in de halve finale kwam

Hongarije Nederland 25-28
Nederland Spanje 28-27
Nederland Kroatië 34-23
Nederland Roemenië 29-24
Nederland Noorwegen 16-29
Nederland Duitsland 27-21

Nederlandse fans in Parijs

 • NOS
  Nederlandse fans in Parijs
 • NOS
  Nederlandse fans in Parijs

Prima statistiek

Oranje plaatste zich voor de vijfde keer op rij voor de laatste vier van een groot toernooi. Geen enkel ander land slaagde daar in. Het begon op het WK 2015 (zilver) en kreeg een vervolg op de Olympische Spelen van 2016 (vierde), het EK van 2016 (zilver) en het WK van 2017 (brons).

Amega onder indruk van grote hal

Nog nooit speelde handbaltalent Amega voor 15.000 uitzinnige fans

15.000 stoeltjes

Oranje speelt in deze imposante hal: de AccorHotels Arena in het centrum van Parijs. Dit stadion biedt plaats aan 15.000 toeschouwers.

De imposante AccorHotels Arena in Parijs

Rusland naar finale

Als Nederland wint, speelt het zondag om 17.30 uur de finale tegen Rusland. De regerend olympisch kampioen versloeg Roemenië eerder op de avond met 28-22.

Als Oranje verliest, speelt het zondag om 14.00 uur tegen Roemenië voor een bronzen medaille.

Malestein in, Housheer out

Bij Oranje is hoekspeelster Angela Malestein terug in de selectie. Voor het duel met Duitsland (27-21 zege) werd zij nog gewisseld met Dione Housheer, die nu weer op de tribune plaatsneemt.

Oranje is er klaar voor

Nycke Groot of niet, de Nederlandse speelsters zijn er klaar voor.

Nycke Groot?

Of Nycke Groot, aanvoerster en spelbepaalster van het Nederlands team, kan spelen is nog onzeker. "Ze voelt zich goed, maar we moeten afwachten", trok bondscoach Helle Thomsen donderdag nog een rookgordijn op. "Als ze niet 100 procent fit is, dan speelt ze niet."

Groot debuteerde overigens veertien jaar geleden voor Oranje in Parijs.

Abbingh en de paal

Nederland boekte de laatste jaren prima resultaten tegen de Fransen. Oranje won op het WK 2015 in de kwartfinale (28-25), op het olympisch kwalificatietoernooi in Metz voor de Spelen van 2016 (24-17) en op het EK 2016 in de groepsfase (18-17).

Maar er is één zeer pijnlijke herinnering aan een wedstrijd tegen Frankrijk: de halve finale van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Met nog vier seconden te gaan is het 24-23 voor Frankrijk, als opbouwspeelster Lois Abbingh de bal krijgt. Zij is degene die moet scoren en een verlenging moet afdwingen.

Abbingh krijgt de bal van Nycke Groot en vuurt met haar kenmerkende, snoeiharde schot. Maar de bal spat uiteen op de paal. Weg olympische droom.

Lois Abbingh schiet tegen Frankrijk op de Olympische Spelen van 2016

Pootje lichten

"We zijn ontzettend aan elkaar gewaagd, al zal Frankrijk iets meer druk voelen." Het zijn de woorden van Lois Abbingh, die de Nederlandse handbalsters vanavond (21.00 uur) in een kolkende Parijse hal naar de finale van het EK hoopt te leiden.

Voor de tweede achtereenvolgende keer staat Oranje in de halve finales van de Europese eindronde. Twee jaar terug werd Denemarken verslagen, dit keer moet de regerend wereldkampioen pootje worden gelicht.

Bonsoir!

Bonsoir en welkom bij het liveblog van de halve finale van de Nederlandse handbalsters op het EK in Frankrijk. Het gastland is de tegenstander in Parijs. Met dit liveblog blijf je op de hoogte van de verrichtingen van Oranje, dat op het vorige EK in 2016 tweede werd.

Oranje is dolgelukkig na de groepswinst en plaatsing voor de halve finales