liveblog
NOS VoetbalAangepast

ADO wint met ruime cijfers in Tilburg, topper eerste divisie onbeslist

  • Alle wetenswaardigheden rond de 16de speelronde in de eredivisie
  • Eindstand Willem II-ADO Den Haag: 0-3
  • Tien duels gespeeld in de eerste divisie
  • Erwin Koeman niet langer interim-trainer van Fenerbahçe
  • Arjen Robben komt dit kalenderjaar niet meer in actie vanwege een bovenbeenblessure

Reacties

Koster: 'We krijgen de goals wel erg gemakkelijk weg'
Groenendijk: 'Willem II ligt ons wel'
Peters: 'Dit komt hard aan bij ons'
Immers: 'Praatsessies hebben geholpen'

Eindstanden Keuken Kampioen Divisie

Top Oss-Helmond Sport 1-1

Go Ahead Eagles-FC Den Bosch 0-0

Sparta Rotterdam-Jong AZ 5-0

NEC-MVV 0-1

Roda JC-FC Volendam 2-1

SC Cambuur-FC Twente 0-1

Telstar-Jong PSV 2-4

Almere City-Jong Ajax 2-3

FC Eindhoven-RKC Waalwijk 1-3

Jong FC Utrecht-FC Dordrecht 4-1

Topper Go Ahead-Den Bosch blijft 0-0, Sparta neemt koppositie over

De topper in de eerste divisie tussen koploper Den Bosch en Go Ahead Eagles (derde) is in 0-0 geëindigd. Door het gelijkspel heeft Sparta (5-0 thuiszege op nummer voorlaatst Jong AZ) de koppositie veroverd.

Thomas Verheydt baalt van een gemiste kans

Einde wedstrijd: ADO wint in Tilburg

ADO Den Haag heeft het linkerrijtje weer in zicht na de 3-0 zege bij Willem II. De Tilburgers moeten juist vrezen dat de staartploegen gaan naderen.

Lex Immers wordt omhelst. Hij maakte twee goals tegen Willem II

77' Goal ADO Den Haag

Het lijkt gespeeld bij Willem II-ADO Den Haag als Lex Immers met zijn tweede goal van de avond er 3-0 van maakt voor ADO. De middenvelder kopt een voorzet van Abdenasser El Khayati hard tegen de touwen.

Willem II-ADO Den Haag 0-3

61' Goal ADO Den Haag

ADO Den Haag neemt een voorschot op drie punten in Tilburg. Lex Immers maakt er met een diagonale pegel over de grond 0-2 van.

Wat kan Willem II nog?

Willem II-ADO Den Haag 0-2

Rust

Het is rust bij Willem II-ADO Den Haag (0-1) en bij de tien duels uit de eerste divisie.

Top Oss-Helmond Sport 0-0

Go Ahead Eagles-FC Den Bosch 0-0

Sparta Rotterdam-Jong AZ 2-0

NEC-MVV 0-1

Roda JC-FC Volendam 1-1

SC Cambuur-FC Twente 0-0

Telstar-Jong PSV 1-2

Almere City-Jong Ajax 1-2

FC Eindhoven-RKC Waalwijk 1-1

Jong FC Utrecht-FC Dordrecht 1-0

9' Goal ADO Den Haag!

We zijn inmiddels negen minuten bezig in Tilburg als ADO Den Haag een 1-0 voorsprong neemt via Erik Falkenburg. De spits haalt in de zestien van Willem II hard uit en laat doelman Wellenreuther kansloos.

Willem II-ADO Den Haag 0-1

Keuken Kampioen Divisie

Het programma van vanavond in de eerste divisie. Met als topper Go Ahead Eagles-FC Den Bosch, de nummers 3 en 1 van de competitie.

Top Oss-Helmond Sport

Go Ahead Eagles-FC Den Bosch

Sparta Rotterdam-Jong AZ

NEC-MVV

Roda JC-FC Volendam

SC Cambuur-FC Twente

Telstar-Jong PSV

Almere City-Jong Ajax

FC Eindhoven-RKC Waalwijk

Jong FC Utrecht-FC Dordrecht

Opstellingen Willem II en ADO Den Haag

Traoré sluit aan bij Ajax

Lassina Traoré maakt de overstap van Ajax Cape Town naar Ajax. De club uit Zuid-Afrika - waar Ajax een samenwerking mee heeft - nam vandaag afscheid van de aanvaller uit Burkina Faso. Het is de bedoeling dat Traoré vanaf januari aansluit bij de Ajax-selectie.

Ajax vertelt aan de NOS dat het papierwerk echter nog niet rond is, waardoor het nog de vraag is of hij meegaat op trainingskamp in Florida.

Talent

Traoré trainde begin dit jaar al even mee met de selectie van Erik ten Hag. De trainer van Ajax was gecharmeerd van de aanvaller.

"Hij laat zien dat het een talent is. Hij is nog heel jong, maar speelt makkelijk mee op de training van Ajax 1. Dan heb je kwaliteit. Hij is opgeleid, maar nog nooit in Europa geweest. Je ziet dat hij potentie heeft om speler van Ajax 1 te worden en de mogelijkheid heeft om in de Arena te spelen", zei Ten Hag in maart tegen Ajax TV.

Lassina Traoré samen met oud-keeper Hans Vonk, die de speler begeleidde tijdens zijn stage in Amsterdam

Cristiano Ronaldo moet voorkomen

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo moet op 14 januari voorkomen voor de Spaanse rechter in Madrid op verdenking van belastingontduiking. De Portugese voetballer van Juventus wordt ervan verdacht 14,7 miljoen euro voor de belastingdienst te hebben achtergehouden.

Ronaldo heeft in augustus al bijna 19 miljoen euro betaald aan de Spaanse belastingdienst, maar daarmee neemt de Spaanse justitie dus geen genoegen. Ronaldo hangt daardoor nog altijd een celstraf van twee jaar boven het hoofd, die hij overigens niet hoeft uit te zitten. In Spanje worden celstraffen van twee jaar of minder voor een eerste overtreding niet tot uitvoering gebracht.

Het zou ook nog kunnen dat alles met een sisser afloopt. De advocaat van Ronaldo heeft een schikking voorgesteld van nog eens 375.000 euro, maar daar is de Spaanse justitie (nog) niet mee akkoord gegaan.

Advocaat heeft geen zin in Heerenveen

Dick Advocaat

Zondag kan FC Utrecht met vertrouwen afreizen naar Friesland voor het duel met sc Heerenveen. Utrecht verloor onder coach Dick Advocaat slechts een van de laatste negen wedstrijden en is inmiddels opgeklommen tot de vierde plaats. Maar ook Heerenveen won de laatste twee duels in de eredivisie en staat nu achtste, 5 punten achter Utrecht.

"Heerenveen is altijd een heel vervelende tegenstander vind ik", blikt FC Utrecht-trainer Advocaat. "Waarom? Nou, omdat met PSV en met AZ de resultaten nou niet echt geweldig waren."

Overigens nam Dick Advocaat het als trainer van SVV, PSV, AZ en Sparta 18 keer op tegen sc Heerenveen. Daarvan verloor hij er 'slechts' zes, tegen tien overwinningen. Zo vervelend is Heerenveen dus ook weer niet...

Suikerbieten voor Robben

In Groningen doet men er alles aan om Arjen Robben te verleiden tot een terugkeer

De lobby om Arjen Robben begint groteske vormen aan te nemen. Gaat het bij PSV nog om een klein telefoonberichtje, in Groningen pakken ze het wat emotioneler aan.

Sinds vrijdag rijdt een vrachtauto met suikerbieten vanuit de ommelanden af en aan naar de suikerbietenfabriek in de stad.

Het initiatief komt van supporters die de Facebook-pagina 'Arjen, volg je hart' begonnen.

Clarke-Salter en Van der Werff terug

De defensieve zorgen lijken binnenkort voorbij voor Vitesse. Trainer Leonid Sloetski kan zaterdag (20.45 uur) tegen VVV-Venlo weer beschikken over Jake Clarke-Salter. De huurling van Chelsea was een vaste waarde in het centrum van de defensie tot hij geblesseerd raakte bij de interland van Jong Engeland tegen Jong Denemarken en daardoor drie eredivisieduels moest missen.

Tegen VVV zal Clarke-Salter terugkeren in de basis. Dat gaat ten koste van Rasmus Thelander.

Ook aanvoerder Maikel van der Werff zit voor het eerst sinds 28 november weer bij de wedstrijdselectie. De verdediger maakte de openingstreffer tegen Fortuna Sittard, maar moest kort daarna naar de kant met knieproblemen.

Middenvelder Matus Bero kreeg in de slotfase van de met 2-1 verloren wedstrijd tegen NAC Breda zijn tweede gele kaart en is geschorst.

Vitesse wil met Wijnker meer eigen talent in eerste

Aloys Wijnker is de nieuwe hoofd jeugdopleiding van Vitesse

Aloys Wijnker is donderdag gestart als Hoofd Vitesse Voetbal Academie. De 47-jarige Wijnker komt over van de Amerikaanse voetbalbond. Wijnker, oud-prof bij onder meer Telstar, maakte naam als Hoofd Jeugdopleiding bij AZ.

"De jeugdteams doen het geweldig, maar we moeten spelers in het eerste hebben", aldus Wijnker over zijn opdracht. "Daar draait het om en dat is het enige dat telt. Daarom heb je een voetbalacademie. Het belangrijkste is dat we op één lijn zitten. Hoe ziet de speler eruit die over een aantal jaar in het eerste van Vitesse speelt? Wat is die typische Vitesse-speler? Dat moeten we helder hebben met elkaar. Bij Vitesse wil ik ervoor zorgen dat we structureel spelers opleiden voor het eerste elftal. Er moet een continue flow komen van spelers die aan de deur kloppen bij het eerste. Dat komt echter niet uit de lucht vallen, dus daar gaan we keihard aan werken".

Begin dit jaar zou Wijnker in beeld zijn geweest om technisch directeur te worden bij de KNVB.

Geen truien, maar mutsen in Arnhem

In Arnhem zijn het niet de kersttruien, maar de chapka's die de boventoon voeren. De Russisch bontmuts is een hit onder supporters van Vitesse. Of de chapka ook helpt bij het benutten van strafschoppen is niet bekend...

Terugkeer De Bruyne

Kevin De Bruyne maakt mogelijk zaterdag zijn rentree bij Manchester City. De Belgische international liep op 1 november in een duel met Fulham een knieblessure op, maar maakt voor de thuiswedstrijd tegen Everton wellicht deel uit van de wedstrijdselectie.

De Bruyne heeft twee dagen zonder problemen mee kunnen trainen met de groep.

Kevin De Bruyne in tranen nadat hij op 1 november geblesseerd raakte in het League Cup-duel met Fulham

Tweede periode

Ook de tweede periode nadert zijn einde in de eerste divisie met FC Den Bosch, Roda JC en TOP Oss als belangrijkste gegadigden. Sparta legde beslag op de eerste periode en is daardoor zeker van deelname aan de play-offs om een plekje in de eredivisie aan het einde van het seizoen.

Topper in de eerste divisie

De stevige spits Thomas Verheydt van Go Ahead Eagles in zijn Eagles-kersttrui

Vanavond staat in de eerste divisie de topper tussen Go Ahead Eagles en FC Den Bosch op het programma. De Bosschenaren zijn koploper met 36 punten, Go Ahead is derde met slechts een puntje minder.

Als de confrontatie in Deventer geen winnaar kent, dan zou Sparta vanavond weleens koploper kunnen zijn in de eerste divisie. De ploeg van Henk Fraser neemt het in het eigen Kasteel op tegen Jong AZ.

Vrijdag, 20.00 uur

Go Ahead Eagles-FC Den Bosch FC Eindhoven-RKC Waalwijk
NEC-MVV Maastricht Telstar-Jong PSV
Roda JC-FC Volendam TOP Oss-Helmond Sport
Sparta Rotterdam-Jong AZ Jong FC Utrecht-FC Dordrecht
SC Cambuur-FC Twente Almere City-Jong Ajax

Programma eredivisie vrouwen

Vanavond is er ook een volledig programma in de eredivisie voor vrouwen. Koploper PSV ontvangt hekkensluiter Achilles '29. Nummer twee FC Twente gaat op bezoek bij sc Heerenveen.

Van Bommel belt Robben

2010: Robben en Van Bommel verliezen met Bayern de CL-finale van Sneijders Inter

Op de persconferentie lichtte PSV-trainer Mark van Bommel ook een tipje van de sluier op over de ambities om Arjen Robben terug naar Eindhoven te halen. Van Bommel heeft al contact gehad met de aanvaller van Bayern München. "Ik heb met Arjen bij PSV, het Nederlands elftal en Bayern München gespeeld. Alles bij elkaar vrij lang. Het is niet zo dat wij constant met elkaar in contact staan. We bellen en appen af en toe. Zoals ik dat met meerdere spelers doe met wie ik gespeeld heb. Dat is verder niets bijzonders. Maar de situatie van Arjen is nu zo dat hij een beslissing heeft genomen om weg te gaan. Dan vraag je dat, hè."

De coach van PSV vindt niet dat de bijna 35-jarige Robben over zijn hoogtepunt heen is. "Arjen is Europese top. Hij heeft gezegd dat hij goed over zijn toekomst gaat nadenken, zoals hij dat ook tegen de pers gezegd heeft. Je moet er geen gekke dingen achter zien. Integendeel. We praten ook over het weer, dat het in München kouder is dan hier", aldus Van Bommel. "Hij moet de keuze maken."

"Over Ramselaar en Isimat gaan praten"

Mark van Bommel sprak op de persconferentie over Nicolas Isimat-Mirin en Bart Ramselaar. Hun de situatie lijkt vrij uitzichtloos bij PSV. Ramselaar sprak maandag na de wedstrijd van Jong PSV tegen SC Cambuur zijn teleurstelling uit.

Van Bommel: "Dit zijn de gevallen waar we in de winterstop over gaan praten. Daar ontkom je niet aan, dat heb je in iedere selectie. Voor Bart is het wel prettig dat hij nog de leeftijd heeft dat hij bij Jong PSV mee mag doen en daar minuten kan maken. Anders speel je gewoon een half jaar niet."

Basisplaats lonkt voor Kökcü

Orkun Kökcü

De kans is groot dat Orkun Kökcü na zijn sterke invalbeurt tegen FC Emmen zondag voor het eerst in de basis staat bij Feyenoord. Trainer Giovanni van Bronckhorst overweegt de 17-jarige middenvelder te laten starten tegen Fortuna Sittard.

"Hij heeft een goed signaal afgegeven vorige week", zei Van Bronckhorst over het talent, die tegen Emmen kort voor rust de geblesseerde Jens Toornstra verving. Kökcü, die uitkomt voor Ornaje onder-19 maar ook voor Turkije en Azerbeidzjan (als zijn broer Ozan) kan spelen, luisterde zijn debuut op met een doelpunt en een assist (1-4). "Hij is een van die voetballers die eigenlijk de hele dag willen voetballen. Die moet je eigenlijk afremmen, maar het is goed om te zien dat die drive erin zit."

Blessures

Toornstra kan vanwege een hamstringblessure én een operatie aan een gebroken duim tegen Fortuna niet meedoen. Ook spits Nicolai Jørgensen en de verdedigers Eric Botteghin en Jeremiah St. Juste zijn niet beschikbaar. Botteghin (lies) en St. Juste (kneuzing) komen tot aan de winterstop niet meer in actie.

Aanvoerder Robin van Persie is wel weer inzetbaar, nadat hij tegen Emmen uit voorzorg aan de kant was gebleven vanwege wat fysieke klachten.

Schwaab terug bij PSV

Daniel Schwaab nam vlak voor rust de gelijkmaker van PSV voor zijn rekening

PSV-trainer Mark van Bommel denkt zeker niet te licht over het duel met Heracles. "Als je de begrotingen van alle clubs vergelijkt, presteren zij bovenmaats. Het is een goede ploeg. Volgens mij hebben ze thuis alleen van Feyenoord verloren. Dat zegt wel wat over de kwaliteiten van het team. De spelers zijn daarvan op de hoogte."

Ook Daniel Schwaab, die om persoonlijke redenen de laatste twee duels moest overslaan, is terug bij de groep. Trent Sainsbury verving Schwaab beide wedstrijden in het centrum van de verdediging, naast Nick Viergever. In Almelo keert de Australiër terug naar de reservebank.

Vermoedelijk zal ook Erick Gutiérrez opnieuw in de basis beginnen. Tegen Excelsior en Internazionale moest Gastón Pereiro plaats maken voor de Mexicaan.

'Sadílek is een voorbeeld voor de jeugd'

En dan is er ook nog de jonge Tsjech Michal Sadílek. De Jonge Tsjech mocht zaterdag invallen tegen Excelsior en maakte dinsdag in Milaan zijn Champions League-debuut. "Ik heb hem vorig jaar aanvoerder gemaakt bij PSV onder 19. Hij was de drijvende kracht, hij snapt het voetbal en manier waarop wij willen spelen", aldus Van Bommel vrijdag.

"Michal traint op een manier dat hij zijn kans verdient. Hij brengt overal hetzelfde, bij welk team hij ook speelt. Dat is een groot compliment aan die jongen. Daarom heb ik hem laten invallen. Hij is een voorbeeld voor iedereen bij de jeugd."

Heracles-coach Wormuth: 'PSV in aparte competitie'

Trainer Frank Wormuth op de bank van Heracles Almelo

Zaterdag (19.45 uur) neemt Heracles het in Almelo op tegen PSV. Heracles is de nummer vijf van de eredivisie, maar toch vindt trainer Frank Wormuth het verschil met de top levensgroot: "PSV, Ajax en Feyenoord zitten in een aparte competitie".

Op de eerste speeldag van het seizoen speelde Heracles knap met 1-1 gelijk tegen Ajax in de Johan Cruijff Arena. In eigen huis verloor de ploeg met 2-0 van Feyenoord. Vorig seizoen won PSV met 2-1: Luuk de Jong scoorde toen in de 93ste minuut.

De Graafschap treft oude bekende

De huidige Ajax-trainer Erik ten Hag in 1991 in het shirt van De Graafschap

Ajax ontvangt zondag De Graafschap in de Johan Cruijff Arena. Ajax-trainer Erik ten Hag speelde tussen 1990 en 1992 voor De Graafschap. Hij werd in 1991 kampioen in de eerste divisie met de Doetinchemmers.

32 jaar geleden

Op 14 december 1986, exact 32 jaar geleden, debuteerde Dennis Bergkamp in de eredivisie. In De Meer tegen Roda JC liet trainer Johan Cruijff hem na ruim een uur invallen voor Rob Witschge. De aanvaller was op dat moment 17 jaar, 7 maanden en 4 dagen.

Bergkamp hoort overigens niet bij het rijtje legendarische Ajacieden, die scoorden bij hun debuut. De Amsterdammers wonnen wel, met 2-0.

Carambole

Zou Thomas Ouwejan ook een goede driebander zijn?

Robben out tot de winterstop

Arjen Robben traint in de regen voor het Champions League-duel met Benfica

Arjen Robben komt voor de winterstop niet meer in actie. De aanvaller van Bayern München heeft al een paar weken last van een onwillige zenuw in zijn bovenbeen. "Arjen zal dit kalenderjaar niet meer spelen", zei trainer Niko Kovac vrijdag. "We zullen het zo opbouwen dat hij op 4 januari weer kan aansluiten als we de voorbereiding op de tweede seizoenshelft beginnen."

Bayern speelt tot de winterstop nog drie competitiewedstrijden: tegen Hannover 96, RB Leipzig en Eintracht Frankfurt.

Robben kwam eind vorige maand in de Champions League tegen Benfica (5-1) voor het laatst in actie. De Groningse aanvaller maakte toen twee doelpunten, maar hield wel de nodige klachten over aan dat duel.

De Bedummer, die onlangs bekendmaakte dat hij komende zomer na tien jaar vertrekt uit München, miste daardoor tot zijn grote teleurstelling woensdag ook de laatste groepswedstrijd in de Champions League tegen Ajax (3-3).

Robben over blessure: 'Het gaat gewoon niet goed, ik ben niet fit'

UEFA waarschuwt en beboet AC Milan

De spelers van AC Milan treuren na een gemiste kans in het duel met Olympiakos

De UEFA heeft opnieuw een duidelijke waarschuwing afgegeven aan AC Milan. De Italiaanse voetbalclub overtreedt de regels wat betreft Financial Fair Play en moet voor 30 juni 2021 'break-even' draaien.

Mocht AC Milan daar niet in slagen, dan wordt het uitgesloten van Europees voetbal in de seizoenen 2022-2023 en 2023-2024.

Tweede kans

Aanvankelijk mocht Milan, dat al jaren meer geld uitgeeft dan dat er binnen komt, ook dit seizoen niet meedoen aan de Europa League. Die beslissing werd echter teruggedraaid nadat de Italianen met succes naar het internationale sporttribunaal CAS waren gestapt.

Die tweede kans leidde niet tot sportief succes. donderdag werd de Italiaanse topclub door het Griekse Olympiakos uitgeschakeld in de Europa League. In de Serie A staat de zevenvoudig kampioen van Europa op de vierde plaats.

Boete

Tevens houdt de UEFA 12 miljoen euro aan inkomsten in. De komende twee seizoenen mag AC Milan bovendien slechts 21 spelers inschrijven voor Europese wedstrijden.

Arias centraal in aflevering 11 van youtube-serie FC Emmen

Voor FC Emmen wacht zondag een heuse noordelijke derby tegen FC Groningen. Kan spits Jafar Arias zijn club, die inmiddels is afgezakt naar de 16de plaats in de eredivisie, een dienst bewijzen.

Jafar Arias is spits van FC Emmen en international voor Curaçao. Jafar is groot fan van Feyenoord. In 2002 zag hij in De Kuip hoe Van Persie met Feyenoord de Uefa Cup won. Zondag kwam zijn grote voorbeeld naar Emmen. Of toch niet? En lukte het Jafar om voor het oog van zijn moeder Nina te scoren tegen zijn favoriete club?

Bekijk hoe het Arias verging in de elfde aflevering van de youtube-serie FC Emmen #hier kom ik weg.

Ondertussen in China...

...heeft Ranomi Kromowidjojo haar tweede gouden medaille bij de WK kortebaan veroverd. Na haar succes op de 100 meter vrije slag gisteren won ze vandaag ook de 50 meter vlinderslag in een tijd van 24,47.

Maaike de Waard eindigde in dezelfde finale op de vijfde plaats. Zij tikte aan in 25,32.

Rood Müller en Wöber: uitspraak op 10 januari

Thomas Müller van Bayern München raakt Nicolas Tagliafico op zijn achterhoofd

De UEFA doet op 10 januari uitspraak over de rode kaarten van Ajacied Maximilian Wöber en Bayern München-aanvaller Thomas Müller.

Wöber kreeg de rode kaart na een harde tackle op de enkel van Leon Goretzka, Müller werd van het veld gestuurd nadat hij met hoog geheven been het hoofd van Nicólas Tagliafico raakte. Beiden kunnen een flinke schorsing verwachten.

Rood voor Max Wöber

Ook zal de UEFA op die dag uitspraak doen over misdragingen van beide supportersgroepen. Ajax, dat al een voorwaardelijke straf met zich meedraagt, kan een sanctie verwachten voor het gooien van voorwerpen op het veld. Scheidsrechter Clément Turpin legde het spel om die reden zelfs even stil na de 2-2 van Robert Lewandowski.

Eerder legde de tuchtcommissie Ajax al een boete op van 135.000 euro en een voorwaardelijke straf van één uitwedstrijd zonder eigen aanhang met een proeftijd van één jaar. Ook doet de UEFA nog onderzoek naar het geweld rond de wedstrijd tegen AEK Athene.

Hoe is het toch met...Kyle Ebecilio?

Ooit nog topscorer van het EK onder 17 waar hij met Oranje de titel greep. Werd als toptalent opgepikt door Arsenal, dat hem later van de hand deed aan FC Twente. In Enschede kwam hij tot 66 wedstrijden, maar vanaf de zomer van 2015 belandde hij - mede door een aantal vervelende blessures - op de bank.

ADO huurde de middenvelder in de winterstop, maar verder dan 6 invalbeurten kwam Ebecilio niet. Daar was een reden voor: in de zomer van 2016 werd het zeldzame Syndroom van Guillian Barré geconstateerd, een ziekte waarbij het lichaam een afweerreactie tegen de eigen zenuwcellen veroorzaakt. Dat leidde onder meer tot krachtverlies en motorische problemen in de benen en voeten.

Inmiddels is Ebecilio (nog altijd pas 24 jaar) al anderhalf jaar zonder club. Via Jong ADO probeert hij de weg naar boven weer in te slaan.

El Khayati vs Fran Sol

ADO Den Haag-speler Abdenasser El Khayati

Willem II-ADO Den Haag is ook het duel tussen twee goalgetters pur sang: de Spaanse Willem II-spits Fran Sol staat tweede op de topscorers met 12 doelpunten, maar de productie van spelmaker Nasser El Khayati (10 goals en 4 assists) is misschien nog wel indrukwekkender.

Vorig seizoen won ADO met 2-1 dankzij twee treffers van El Khayati. Sol trof toen doel namens de Tilburgers. In Den Haag won ADO ook met 2-1. Ook toen scoorden Sol en El Khayati.

Clubicoon terug in de basis

Clubicoon Jordens Peters (links) keert tegen ADO Den Haag terug in de basis van Willem II

Bij Willem II keert Jordens Peters vanavond terug in de basis. De verdediger uit Maaskantje, die lang kampte met de gevolgen van een knieblessure, neemt de plek in van de geschorste Freek Heerkens. Ook neemt Peters de aanvoerdersband weer over van Heerkens.

Willem II (11de) en ADO Den Haag (12de) verzamelden beiden 16 punten. Dat zijn er slechts twee meer dan nummer 16 FC Emmen.

Bekende debutant

De 16de speelronde wordt vanavond om 20.00 uur geopend met Willem II-ADO Den Haag. Drie jaar geleden maakte een veelbesproken voetballer in dat duel zijn eredivisiedebuut.

Stand eredivisie

De stand na speelronde 15 in de eredivisie

De 16de speelronde in de eredivisie

Programma eredivisie

PSV, Groningen of stoppen...?

Arjen Robben

Na de mededeling dat Arjen Robben na het seizoen afscheid neemt van Bayern München afgelopen weekend, is het grote speculeren begonnen. De supporters van FC Groningen dromen van een terugkeer naar de club waar hij groot werd.

Ook PSV ziet een terugkeer van Robben naar Einhoven wel zitten en gooide via oud-ploeggenoot Mark van Bommel inmiddels een lijntje uit.

Onana Afrikaans voetballer van het jaar?

Andre Onana op de training in Amsterdam

Doelman André Onana van Ajax maakt nog altijd kans om te worden gekozen tot Afrikaans voetballer van het jaar. De 22-jarige keeper uit Kameroen behoort tot de tien overgebleven kandidaten. Zijn Marokkaanse clubgenoot Hakim Ziyech stond ook op de 'longlist' van 34 spelers, maar is afgevallen.

Onana heeft concurrentie van onder anderen Sadio Mané (Liverpool), Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal), Riyad Mahrez (Manchester City), Medhi Benatia (Juventus) en Mohamed Salah (Liverpool), de winnaar van vorig jaar.

Onana was ook genomineerd voor de prijs voor het talent van het jaar, maar hij behoort na de eerste stemronde niet tot de drie overgebleven kandidaten. Dat zijn Achraf Hakimi (Borussia Dortmund), Franck Kessié (AC Milan) en Wilfred Ndidi (Leicester City).

De prijzen worden op 8 januari in de Senegalese hoofdstad Dakar uitgereikt.

Koeman niet langer interim-trainer Fenerbahçe

Erwin Koeman

We beginnen in Turkije, waar interim-coach Erwin Koeman uit zijn functie is ontheven door de gevallen topclub Fenerbahçe.

De Turkse club heeft Ersun Yanal aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. Of Koeman bij Fenerbahçe terugvalt in zijn rol als assistent-trainer is niet duidelijk.

Vorige week liet Fenerbahçe nog weten dat Koeman voorlopig zou aanblijven als tijdelijke opvolger van de in oktober ontslagen Phillip Cocu, wiens contract pas gisteren ontbonden werd. Die mededeling bleek niet veel waard.

Neerwaartse spiraal

Onder Koeman heeft Fenerbahçe het tij nog niet kunnen keren. Van de vijf competitieduels onder Koeman won Fenerbahçe er maar één. De topclub staat nu een-na-laatste in de Turkse Süper Lig.

Donderdag plaatste Fenerbahçe zich wel voor de knock-outfase van de Europa League, al het de laatste wedstrijd met 1-0 van Spartak Trnava.

Welkom!

Welkom bij de warming-up, het liveblog met alle nieuwtjes in aanloop naar het komende voetbalweekend. Vanavond om 20.00 uur trappen Willem II en ADO Den Haag de 16de speelronde op gang.

Koploper PSV gaat zaterdag op bezoek bij Heracles Almelo en eerste achtervolger Ajax ontvangt zondag De Graafschap. Hoe hebben beide topclubs de Champions League-emoties verwerkt? Dat en veel meer lees je vandaag in dit liveblog.

PSV-trainer Mark van Bommel en Ajax-trainer Erik ten Hag