liveblog
NOS NieuwsAangepast

May vecht met 'alles wat ze heeft' voor politieke leven

  • Premier May hield vanochtend een korte persconferentie. Daarin zei ze te strijden voor haar positie én de brexit.
  • Vanavond is er een stemming van de Britse Conservatieven over haar positie.
  • Als ze die overleeft kan zo'n stemming een jaar lang niet meer plaatsvinden.
  • Rond 21.00 uur Nederlandse tijd wordt de uitslag verwacht.
  • Lees hier het volledige nieuwsbericht meer over die stemming.

Einde liveblog

Het volledige statement van May is hier te lezen. Voor nu stoppen we het liveblog over May en de brexit.

Ongetwijfeld later meer.

Premier May stellig: "Ik maak de klus af"

Overtuigen

May leek met de persconferentie haar partijgenoten nog één keer te willen overtuigen voorafgaand aan de stemming van vanavond, twittert Beth Rigby van Sky News. De boodschap van de premier in het kort: als je mij dumpt geef je de controle over de brexit aan het Parlement, en dat kan voor problemen zorgen bij de deal die ze graag willen.

Haalbaar

May blijft erbij dat een deal met de EU haalbaar is en zegt dat nu opstappen zo'n akkoord in gevaar brengt. "Ik ben er klaar voor om deze taak te volbrengen", sloot ze de persconferentie af.

Vertraging van brexit

"We zitten op een cruciaal moment in onze geschiedenis met het maken van een brexit-deal", zegt May. Als ze nu zou vertrekken kan de brexit vertraging oplopen of kan hij zelfs gestopt worden, waarschuwt ze.

Werkt oppositie in de hand

Volgens premier May is het geen goed moment om een nieuwe leider van de Conservatieve partij aan te wijzen. Daar gaat tijd overheen en dat brengt "de toekomst van Groot-Brittannië in gevaar", omdat de oppositie de onderhandelingen van de brexit dan in handen zou krijgen.

May zal strijden

May erkent dat de stemming er vanavond komt. Ze heeft 48 brieven van "bezorgde Conservatieven" ontvangen. Maar zal hier tegen strijden "met alles dat ik in me heb".

Onverwacht

De Britse premier Theresa May houdt over enkele minuten een onverwachte persconferentie. De Conservatieven in het Britse parlement zullen later vandaag stemmen over de positie van de Britse premier May. Er zijn zeker 48 brieven van parlementsleden van haar eigen partij die schrijven dat ze het vertrouwen willen opzeggen in de premier.

De stemming is vanavond tussen 19.00 en 21.00 uur Nederlandse tijd. Om een stemming over het vertrouwen in de premier af te dwingen moet 15 procent van de parlementsfractie zo'n stemming willen. Graham Brady, de voorzitter van het zogeheten 1922 Comité dat daarover gaat, zegt dat dat percentage is gehaald.

Een belangrijke aanleiding voor de stemming is het voorlopige brexit-akkoord dat May sloot met de EU. Daarover zou het parlement gisteren stemmen, maar omdat een ruime meerderheid de deal leek te gaan verwerpen, stelde de premier die stemming uit.