NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Franse minister: situatie Parijs is onder controle

 • In Parijs zijn ruim 550 demonstranten opgepakt en vastgezet
 • Gelehesjesprotesten in Nederland overal weer voorbij en zijn overwegend rustig verlopen
 • Lees in dit artikel meer over waarom de gele hesjes al weken protesteren en lees hier een paar portretten van demonstranten.
Liveblog gesloten
 • Balans opmaken: situatie onder controle

  Na een dag vol protesten proberen de hulpdiensten een balans op te maken. Een ziekenhuis in Parijs laat weten dat er vandaag zestig gewonden zijn binnengebracht naar aanleiding van de protesten. Niemand van hen belandde op de spoedeisende hulp. "De meeste mensen waren lichtgewond en konden snel weer het ziekenhuis verlaten", zegt een woordvoerder.

  Volgens de minister van Binnenlandse Zaken is de situatie in Parijs onder controle, maar zijn er nog wel enkele brandhaarden. "We hebben de escalatie van geweld stopgezet", zegt hij. Naar schatting waren er in de hoofdstad vandaag 8000 demonstranten op de been; er waren ongeveer net zoveel agenten naar Parijs afgereisd om de boel in toom te houden.

  AFP

  Het Élysée heeft ondertussen bevestigd dat president Macron begin volgende week een toespraak houdt op televisie. Hij zou vandaag zijn tekst in het paleis hebben voorbereid en kondigt aanstaande maandag naar verluidt maatregelen aan over koopkrachtverlichting en aanpassen van belastingen. Wat die zullen inhouden, en of het genoeg is voor de hesjes, is nog niet bekend.

  Hierbij sluiten we het liveblog. Al het nieuws over de gele hesjes kun je volgen in de reguliere berichtgeving.

 • Bordeaux en andere Franse steden

  In Bordeaux is aan het einde van de middag tot confrontaties gekomen tussen de politie en de demonstranten. In de Zuid-Franse stad waren zo'n 2000 mensen met gele hesjes op de been. Toen de politie de demonstranten uiteen wilde drijven werd de sfeer grimmiger. De politie greep in met traangas, maar demonstranten hadden zich daar met maskers en brillen tegen gewapend. Een demonstrant raakte zwaargewond. Ook in Bordeaux staken de demonstranten spullen in brand.

  In verschillende steden in Frankrijk waren naast de zogenoemde "gelehesjesprotesten", die vooral gericht zijn tegen de hoge lasten voor burgers en tegen president Macron, ook wandeltochten voor het behoud van het klimaat. In Parijs deden naar schatting zo'n 2000 mensen mee aan de 'Mars voor het Klimaat', in Lyon sloten de gele hesjes zich bij de klimaatactivisten aan en kwamen ze samen tot een aantal van 7000 demonstranten.

  In Toulouse, Nantes en Marseille was de situatie vanmiddag onrustig en raakten demonstranten slaags met de politie. In Lille en Nantes waar ook honderden mensen demonstreerden, was het rustiger.

 • Liever luisteren?

  "De politie heeft het nu beter in de hand"

  Verslaggever Mattijs van de Wiel vertelt over de huidige situatie bij Parijs.

 • Rustiger in straten Parijs

  Verslaggever Mattijs van de Wiel in het centrum van Parijs laat weten dat veel demonstranten in gele hesjes naar huis zijn teruggegaan. De Champs-Élysées is inmiddels grotendeels leeg. Wel zijn er op andere plekken in de stad nog relschoppers en Van de Wiel laat weten dat de ongeregeldheden vorige week tot laat doorgingen.

  De politie is nog wel in groten getale aanwezig AFP
 • Brussel maakt de balans op, 400 arrestanten

  De politie in België heeft vandaag meer dan 400 mensen in gele hesjes opgepakt. Ze gooiden in Brussel stenen en vuurwerk naar de politie en vernielden winkels. Ook sloten de demonstranten de snelweg richting Frankrijk korte tijd af. De ME greep in met traangas.

  Een man in Brussel slaat een ruit van een winkel in met een verkeersbord AFP
 • Frankrijk heeft er een fan bij

  De Amerikaanse president Trump wil met de Franse demonstraties zijn gelijk bewijzen dat het milieu-akkoord uit Parijs niet goed uitpakt, en al helemaal niet voor de stad.

  Mensen willen geen grote hoeveelheden geld betalen om 'misschien' het milieu te beschermen, schrijft Trump in een tweet. Volgens de president klinkt het "We want Trump" op straten van Parijs. "Love France", besluit hij.

 • De grens opzoeken

  De politiechef van de Italiaanse kustplaats Imperia dat gele hesjes de Franse grens met Italië hebben geblokkeerd. Als gevolg daarvan staan er kilometerslange files beide kanten op. De politie zegt te proberen de ontstane situatie zo goed en zo beheerst mogelijk op te lossen.

 • Demonstraties en opkomstcijfers

  De gelehesjesprotesten in Nederland staan in schril contrast met de chaotische taferelen die we in Parijs zien. Hier geen brandende auto's of felle gevechten met de politie. Ook de opkomst van gelehesjesdemonstranten is in Nederland veel lager. Naar schatting zijn er in het hele land 600 mensen in hesjes de straat op gegaan, van wie zo'n honderd in Den Haag.

  Ter vergelijking: even verderop op het Malieveld kwamen zo'n 12.000 mensen bijeen voor de jaarlijkse christelijke demonstratie 'Stille Mars voor het Leven', tegen abortus en euthanasie. Met de gele hesjes wilden ze niets te maken hebben. "Wij hebben bewust de mensen van onze organisatie groene hesjes gegeven om ons van die demonstratie te distantiëren", zegt een woordvoerder van de demonstranten tegen het ANP. "Onze boodschap is heel anders."

 • Turkije kijkt mee

  De Turkse president Erdogan heeft vanuit Turkije het optreden van de politie in Frankrijk veroordeeld. De Franse autoriteiten treden volgens hem onnodig gewelddadig op. "De mensen die onze politie beschuldigen van repressieve acties, moeten zien wat hun politie nu doet", zegt de Turkse president in een reactie.

  Erdogan zegt dat de huidige "chaotische taferelen" in Parijs, Brussel en andere Europese steden laten zien dat Europa faalt in het streven naar democratie, mensenrechten en vrijheid.

 • Nieuwe cijfers uit Parijs

  In heel Frankrijk werden tot nu toe 720 mensen opgepakt, van wie 536 in Parijs.

  De ordepolitie houdt een van de demonstranten aan Reuters
 • De Parijse rellen in beeld (en geluid)

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Traangas en arrestaties bij protest gele hesjes in Parijs
 • 'We proberen al drie weken ons punt te maken maar ze luisteren niet'

  Verslaggever Mattijs van de Wiel sprak een aantal demonstranten in Parijs en vroeg hen naar hun ervaringen.

  Fabienne en Sébastien:

  Het is veel minder gewelddadig dan vorige week, zeggen ze. "Raddraaiers worden veel sneller gearresteerd."

  Fabienne en Sébastien Mattijs van de Wiel / NOS

  Aziza

  Ze was al vroeg in Parijs. Ze heeft op allerlei manieren geprobeerd op de Champs-Élysées te komen maar dat lukte niet. Nu wil ze weer naar huis maar ze wordt overal tegen gehouden door politiekordons.

  Aziza Mattijs van de Wiel / NOS

  Fleur en Olivier, dochter en vader

  "We zijn toch naar Parijs gekomen want we willen dat de president ons ziet." Over het geweld zeggen ze: "winkels slopen is niet goed maar de barricades op de straat zijn oké. Als niks anders meer werkt, dan krijg je dat. We proberen al drie weken ons punt te maken maar ze luisteren niet."

  Mattijs van de Wiel / NOS

  Jean-Marc en David uit Noord-Frankrijk

  Ze kijken op de plattegrond hoe ze bij het ministerie van Binnenlandse Zaken kunnen komen. Want daar is het crisiscentrum van de regering. "Ze moeten ons zien! We kunnen niet meer tegen al die belastingen. Het is vreedzaam vergeleken met vorige week."

  Mattijs van de Wiel / NOS
 • In vlammen op

  Voor het tweede weekend op rij steken demonstranten spullen in de brand. Ook worden er in Parijs enkele geparkeerde auto's vernield of omgegooid. Vooralsnog lijken de demonstraties nog wel rustiger te verlopen dan vorige week. De politie heeft de situatie iets beter in de hand, klinkt het vanuit Parijs.

  Demonstranten hebben spullen in de brand gestoken AFP
 • De gelehestjesprotesten in cijfers

  Parijs

  • In het centrum van Parijs zijn 8000 politiemannen en ME'ers op de been.
  • Zeker 508 demonstranten zijn door de politie opgepakt, maar dat aantal neemt nog toe.
  • Dertig mensen zijn gewond geraakt, onder wie drie agenten.

  Andere Franse steden

  • In Lyon liepen zo'n 7000 mensen mee in een "mars voor het klimaat".
  • Ook in Bordeaux, Toulouse en Nantes zijn optochten.

  Nederland

  • Ook in Nederland is gedemonstreerd in gele hesjes. Die protesten verliepen overwegend rustig.
  • Alle betogingen zijn inmiddels afgelopen. In Den Haag duurden de protesten tot iets na 15.00 uur.
  • Erg druk werd het in de meeste plaatsen niet. In Amsterdam kwamen ook enkele tientallen mensen af op de demonstratie.
  • In Maastricht trokken volgens de regionale omroep zo'n honderd demonstranten naar het Vrijthof.
  • In Enschede kwamen 15, in Arnhem 12, in Nijmegen 30 en in Tiel 6 mensen bijeen.

  Protest in Maastricht tegen de regering van premier Rutte ANP
 • Kat-en-muisspel in Parijs

  Brandweermannen in het centrum van Parijs zijn druk met het blussen van een aantal in brand gestoken auto's. Verslaggever Mattijs van de Wiel zegt dat hij inderdaad hier en daar brandstichtingen ziet, maar meldt ook dat er geen massale plunderingen zijn zoals vorige week.

  De Champs-Élysées blijft afgesloten. Ook het plein rondom de Arc de Triomphe is helemaal leeg en ontoegankelijk. "De politie jaagt op veel plekken mensen op, probeert ze uit elkaar te drijven met onder meer traangas", vertelt Van de Wiel.

  Een busje gaat in vlammen op bij de Champs-Élysées AFP