liveblog
NOS VoetbalAangepast

PSV moeiteloos naar monsterscore tegen Excelsior, Ten Cate weer naar Abu Dhabi

  • In dit liveblog volgen we de laatste ontwikkelingen in de aanloop naar het voetbalweekend.
  • Frenkie de Jong kiest volgens De Telegraaf voor een overgang naar Paris Saint-Germain. We zijn in Amsterdam voor de laatste updates.
  • Vanavond op het programma in de eredivisie: Fortuna Sittard-AZ 0-3 en PSV-Excelsior 6-0
liveblog gesloten

Tot morgen!

Volgers van dit liveblog hebben ongetwijfeld gemerkt dat de berichtenladder vanaf de 52ste minuut van PSV-Excelsior niet meer ververst is vanwege een technische storing. Onze excuses daarvoor.

We sluiten dit blog nu maar snel af en zien je graag morgen terug bij Willem II-sc Heerenveen, PEC Zwolle-Ajax en ADO Den Haag-De Graafschap.

Reacties

92' GOAL PSV

Luuk de Jong maakt ook nog de 6-0 voor PSV. Een echte spitsengoal op aangeven van Malen. En meteen daarna fluit arbiter Manschot voor het einde van de wedstrijd. Het is de 14de goal van De Jong in 15 competitiewedstrijden.

89' GOAL PSV

Ook jubilaris Steven Bergwijn mag nog een keer scoren voor PSV. De buitenspeler maakt via de binnenkant van de paal de 5-0 en geeft zijn 100ste duel voor PSV daarmee een feestelijk tintje.

Steven Bergwijn maakt in zijn 100ste wedstrijd voor PSV de 5-0 tegen Excelsior

Reacties AZ en Fortuna

Deze reacties had u nog van ons tegoed. AZ won vanavond met 3-0 van Fortuna Sittard.

Juventus wint topper tegen Inter

Met de kleinst mogelijke overwinning heeft koploper Juventus de topper tegen nummer drie Internazionale gewonnen. Mario Mandzukic kroonde zich tot matchwinner door een goal in de tweede helft. Het verschil tussen beide ploegen in de Serie A is na vijftien duels al veertien punten.

80' GOAL PSV

Donyell Malen, de invaller voor Lozano, maakt de vierde goal van PSV. Malen is veel sneller dan tegenstander Jeffry Fortes eruit en loopt simpel om doelman Damen heen: 4-0.

Bij PSV is zojuist trouwens ook een debutant in het veld gekomen: de 19-jarige Tsjechische middenvelder Michal Sadílek heeft Jorrit Hendrix vervangen.

Vraagje...

Zou Mark van Bommel dan niet weten dat het Mexicaanse avond is?

NOS-commentator Frank Snoeks

Malen komt voor Lozano

Twintig minuten voor tijd haalt trainer Mark van Bommel Hirving Lozano naar de kant voor Donyell Malen. De kleine Mexicaan is daar niet blij mee.

Toch geel voor Van der Meer

En daar is dan toch de gele kaart voor Robin van der Meer. De Excelsior-verdediger kwam met de schrik vrij toen de aan hem getoonde gele kaart in de eerste helft na videoarbitrage werd teruggedraaid.

Maar deze kaart is meer dan terecht. Van der Meer komt veel te hard in op de enkels van Lozano.

Tussenstand: PSV-Excelsior 3-0

Eredivisie vrouwen

In Eindhoven staat het 3-0 en dat is dezelfde uitslag als eerder op de avond bij de voetbalsters van PSV tegen Excelsior Barendrecht. De voetbalsters van PSV hebben zich als eerste club geplaatst voor de kampioenspoule.

Door de zege is PSV na twaalf van de achttien duels al zeker van een plaats bij de bovenste vijf.

Uitslagen eredivisie vrouwen

FC Twente-ADO Den Haag 5-1
Excelsior Barendrecht-PSV 0-3
VV Alkmaar-Ajax 2-2
sc Heerenveen-PEC Zwolle Afgelast

52' GOAL PSV

In de eerste helft haalde Jurgen Mattheij meerdere voorzetten op het laatste moment weg, maar nu gaat het vreselijk mis voor de verdediger van Excelsior. Hij loopt een niet zo heel gevaarlijke voorzet knullig in het eigen doel: 3-0.

Het is al de tweede eigen treffer van de avond. En voor Mattheij persoonlijk is het ook niet de eerste keer....

Excelsior-speler Hervé Matthys baalt na de derde treffer van PSV

Damen vervangt Stevens onder de lat

Excelsior begint de tweede helft tegen PSV met Alessandro Damen onder de lat. Hij vervangt de gekwetste Sonny Stevens.

Uitslagen eerste divisie

In de eerste divisie heeft de topdrie op eigen veld gezegevierd. FC Den Bosch knokte zich in de slotfase langs NEC (3-2), Sparta won met maar liefst 6-1 van Almere City en Go Ahead worstelde zich met 1-0 langs Helmond Sport.

Koploper Den Bosch pakte vorige week de koppositie na nederlagen van Go Ahead en Sparta. Tegen het tiental van NEC - Joey van den Berg kreeg vlak voor rust de rode kaart - kwam de ploeg toch met 1-2 achter toen Brahim Darri tussen vier Brabanders in raak tikte. Den Bosch won toch, dankzij een bekeken kopbal van Dany Verbeek en een knal in de 90ste minuut van Jort van der Sande: 3-2.

Sparta was lange tijd niet veel beter dan Almere City, maar met Lars Veldwijk (die zijn tweede hattrick van het seizoen maakte) en Royston Drenthe (twee assists) was het wel een stuk effectiever: 6-1.

Uitslagen 17de speelronde eerste divisie

Thuis Uit
Go Ahead Eagles Helmond Sport 1-0
RKC Waalwijk MVV Maastricht 3-1
Roda JC Kerkrade FC Dordrecht 2-2
Sparta Rotterdam Almere City FC 6-1
FC Volendam FC Twente 1-1
FC Den Bosch NEC 3-2
FC Eindhoven Jong FC Utrecht 0-0
Jong Ajax TOP Oss 1-0
Jong PSV SC Cambuur Maandag 20.00 uur
Jong AZ Telstar Maandag 20.00 uur

Ten Cate weer aan de slag in Abu Dhabi

Henk ten Cate is de gevierde man bij Al-Jazira

Henk ten Cate is de nieuwe trainer van Al Wahda uit Abu Dhabi. De Amsterdammer volgt de Roemeen Laurentiu Reghecampf op. De laatste club die Ten Cate trainde was Al-Jazira, dat ook zetelt in de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.

De 64-jarige Ten Cate leidde Al-Jazira naar de titel. Op het WK voor clubteams eindigde de Arabische ploeg als vierde. De Amsterdamse trainer vertrok in juni uit Abu Dhabi en werd opgevolgd door Marcel Keizer, inmiddels coach van Sporting Portugal.

Al Wahda staat vijfde in de Arabische Gulf League met achttien punten na twaalf wedstrijden. De achterstand op koploper Sharjah bedraagt tien punten. Ten Cates vorige werkgever Al-Jazira staat derde.

Rust in Eindhoven

Scheidsrechter Jeroen Manschot heeft gefloten voor het einde van de eerste helft. PSV heeft geen kind aan Excelsior en leidt halverwege met 2-0.

El tri

Wist u trouwens al dat het Mexicaanse avond is in Eindhoven?

Poldervaart wil geen monsterscore

Direct na de tweede treffer neemt Excelsior-trainer Adrie Poldervaart maatregelen. Verdediger Lorenzo Burnet komt in het veld voor aanvaller Ómarsson. Burnet moet de stoomwals Dumfries zien te beteugelen.

34' GOAL PSV

PSV komt met een gelukje op 2-0. Robin van der Meer, met 1,96 meter de langste van het veld, kopt een vrije trap van Lozano achter de eigen doelman.

Mattheij, Mattheij en nog eens Mattheij...

PSV speelt in niet al te hoog tempo, maar vooral Angeliño en Dumfries denderen naar hartelust over de tegenstanders heen. Toch staat het nog altijd slechts 1-0 en dat hebben de Rotterdammers voor een belangrijk deel te danken aan Jurgen Mattheij die drie keer op rij een voorzet met een ultieme tackle neutraliseert.

Even later besluit Dumfries vanuit een moeilijke hoek maar eens op het doel te mikken, maar zijn inzet belandt op de paal.

Jurgen Mattheij

VAR voorkomt 2-0 PSV

Hirving Lozano ontsnapt aan de Excelsior-defensie en wordt in het strafschopgebied in de rug gelopen door Robin van der Meer, die ook nog geel krijgt. De Mexicaan staat al klaar om de 2-0 van elf meter aan te laten tekenen, als arbiter Jeroen Manschot door videoscheidsrechter Pol van Boekel vanuit Zeist naar de kant wordt geroepen.

De uitkomst: geen strafschop en (vermoedelijk ook) geen geel voor Van der Meer.

17' GOAL PSV

Luuk de Jong maakt zijn 13de van de competitie. Hij tikt een voorzet van Angeliño met zijn knie in het doel: 1-0.

Luuk de Jong balt zijn vuist na de openingstreffer tegen Excelsior

Inter zonder De Vrij tegen Juve

Ondertussen in Turijn zijn koploper Juventus en nummer drie Internazionale begonnen aan de topper in de Serie A. Stefan de Vrij zit overigens op de bank bij Internazionale. Trainer Luciano Spalletti geeft de voorkeur aan Miranda.

In het eerste half uur is nog niet gescoord.

Stefan de Vrij

Jubileum Bergwijn

Steven Bergwijn speelt zijn 100ste officiële duel voor PSV. Daarvan waren 77 in de eredivisie, 15 Europese duels, 7 duels in de KNVB-beker en 1 Johan Cruijff Schaal.

Steven Bergwijn

Guti toont zich meteen

Bij zijn eerste actie geeft Érick Gutiérrez meteen een schitterend, achteloos passje met buitenkantje links op zijn boezemvriend Hirving Lozano. Dat belooft wat, al levert het nu niets op.

Tussenstand: PSV-Excelsior 0-0

Érick Gutiérrez aan de bal tegen Luigi Bruins van Excelsior

AFTRAP

Met Érick Gutiérrez en Trent Sainsbury in de basis begint koploper PSV aan het duel met Excelsior. De bezoekers uit Rotterdam trappen af.

Ambassadeurs Salcido en Maza

Mocht u het nog niet hebben meegekregen: het is vanavond dus Mexicaanse avond in Eindhoven. Niet alleen vanwege de basisplaats van Érick Gutiérrez, maar ook vanwege een eerbetoon aan oud-verdediger Carlos Salcido.

Salcido speelde 170 duels voor PSV, de meeste van het Mexicaanse contingent in Eindhoven door de jaren heen. Vanaf vandaag is hij - samen met Francisco 'Maza' Rodriguez - ook officieel ambassadeur van PSV.

Boca-coach: we leren het nooit

Zondag valt dan eindelijk de beslissing in de finale van de Copa Libertadores tussen River Plate en Boca Juniors. Niet in het eigen Buenos Aires, maar in Santiago Bernabeú in Madrid. "We leren het nooit", oordeelde Boca-coach Guillermo Barros Schelotto tijdens de persconferentie in aanloop naar de wedstrijd.

"Keer op keer maken we dezelfde fout en daarmee wordt het imago van het Argentijnse voetbal beschadigd. We zouden moeten praten over deze historische finale, maar in plaats daarvan gaat het over geweld."

AFGELOPEN

Na twee teleurstellende resultaten wint AZ weer in de eredivisie. Op het veld van Fortuna Sittard winnen de Alkmaarders met 3-0. Geflatteerd, maar wat geeft het...?

80' GOAL AZ

Guus Til maakt aan alle Limburgse illusies een einde. De AZ-aanvoerder haalt van een meter of twintig uit en vindt de linker bovenhoek achter Fortuna-doelman Koselev: 0-3.

Tussenstand Fortuna Sittard-AZ 0-3

Guus Til mag juichen na zijn fraaie goal tegen Fortuna Sittard

Opstellingen PSV-Excelsior

De opstellingen bij PSV-Excelsior

Laatste troeven op tafel

De laatste troef van Fortuna-trainers René Eijer en Kevin Hofland heet Andrija Novakovich. De veelscorende Amerikaan moest na zijn blessure even geduld hebben, omdat Finn Stokkers zijn alternatief het prima deed. Nu krijgt Novakovich een kwartier om het tij te keren.

Bij AZ is ook een spits voor een spits in het veld gekomen. Doelpuntenmaker Mats Seuntjens is gaan douchen, Ferdy Druijff is zijn vervanger.

Tussenstand Fortuna Sittard-AZ 0-2

63' GOAL AZ

Fortuna valt aan in de tweede helft, maar in de eerste de beste uitbraak scoort AZ. Oussama Idrissi, in de eerste helft al een plaag voor de Limburgse defensie, schiet de bal prachtig in de bovenhoek: 0-2. Het is al zijn zesde van het seizoen.

Tussenstand Fortuna Sittard-AZ 0-2

AZ-aanvaller Oussama Idrissi heeft gescoord tegen Fortuna Sittard

Fortuna dringt aan

Bij Fortuna Sittard-AZ is alweer bijna een kwartier gespeeld en de thuisclub is druk op zoek naar de gelijkmaker. De Limburgers zetten AZ met de rug tegen de muur en had eigenlijk al wel een doelpunt verdiend. Lazaros Lamprou was het dichtstbij, maar de Grieks jeugdinternational komt een fractie te laat om de bal in het doel te glijden.

Tussenstand Fortuna Sittard-AZ 0-1

De bevestiging

Op deze Mexicaanse avond kiest trainer Mark van Bommel voor het eerst dit eredivisieseizoen voor Erick Gutiérrez in plaats van Gaston Pereiro. Ook achterin heeft Van Bommel een wijziging: Trent Sainsbury speelt in plaats van Daniel Schwaab.

Gutiérrez in de basis?

De officiële opstellingen zijn nog niet bekend, maar het lijkt erop dat Erick Gutiérrez vanavond tegen Excelsior weleens voor het eerst in de basis zou kunnen staan bij PSV.

Kwartiertje opdrogen in Sittard

Er zijn nog vijf minuten te spelen in een vermakelijke wedstrijd in Sittard tussen Fortuna en AZ. Mede door d overvloedige regenval worden er veel fouten gemaakt en regent het kansen over en weer.

De beste aanvallen zijn van AZ dat terecht met 1-0 leidt dankzij een treffer van Mats Seuntjens.

Salcido in Eindhoven!

Hadden we eigenlijk al gezegd dat PSV in Mexicaanse sferen is vanavond?

12' GOAL AZ

Mats Seuntjens zet AZ op voorsprong op aangeven van Idrissi na een schitterende aanval van de Alkmaarders.

AZ-trainer John van den Brom vrolijk op de bank in Sittard

Hoe is het weer in Limburg?

Het is hondenweer in Sittard, al doe je daar sommige honden mee tekort.

NOS-commentator Arno Vermeulen

Aftrap

De bal rolt bij Fortuna Sittard-AZ, een duel tussen de nummers 10 en 7 van de eredivisie. Mocht Fortuna met twee doelpunten of meer winnen, dan passeert het AZ.

Kortom, na de zeperd tegen Willem II afgelopen week staat de druk erop in Alkmaar.

Arrrrribaaaaaa...!

Later vanavond neemt PSV het op tegen Excelsior. Voor de gelegenheid is Eindhoven in Mexicaanse sferen.

Opstellingen Fortuna-AZ

Om 18.30 uur wordt er afgetrapt in Sittard bij Fortuna Sittard-AZ. Hier zijn de opstellingen.

De opstellingen van Fortuna Sittard-AZ

Feyenoord mist Jørgensen, Van Persie twijfelgeval

Nicolai Jørgensen kan ook tegen FC Emmen nog niet meedoen. De Deense spits viel met een hamstringblessure uit tegen PSV en ontbrak ook in het duel van donderdag met VVV-Venlo. De vraag is of Robin van Persie hem evenals tegen VVV vervangt. "We moeten morgen bekijken hoe Van Persie ervoor staat na de wedstrijd van gisteren", aldus trainer Giovanni van Bronckhorst.

Eric Botteghin ontbrak de afgelopen twee duels vanwege een blessure, maar is mogelijk weer beschikbaar. "Botteghin heeft vandaag meegetraind, dus de kans dat hij speelt is iets groter (dan Jørgensen)", aldus Van Bronckhorst.

Nicolai Jorgensen baalt

PSG ook aan tafel met De Ligt

De interesse van Paris Saint-Germain voor Frenkie de Jong speelt al langer. Zo werd De Jong vorige maand al in Amsterdam gesignaleerd samen met Maxwell, de technisch directeur van PSG. Wat verder opviel bij dat samenzijn, is dat in het chique restaurant La Rive Matthijs de Ligt ook aan tafel zat.

Ten Hag grapt over Frenkie: 'Hij sprak al Frans'

Op de persconferentie krijgt Ajax-trainer Erik ten Hag uiteraard een vraag over de mogelijke transfer van Frenkie de Jong naar Paris Saint-Germain. "Die geruchtenstroom blijft wel even. Of dit meer is dan een gerucht? Hij sprak al Frans... Ja, ik ook. Ça va? Wij moeten presteren en daar moeten we ons op richten. Paris Saint-Germain is zeker een mooie club, als het waar zou zijn. s'il vous plait."

Over de belangstelling uit de absolute top voor Ajax-spelers: "Voor de spelers zelf een compliment en een compliment voor de club, voor de ontwikkelingen die hier plaatsvinden. Goed voor de uitstraling van het Nederlandse voetbal."

Erik ten Hag

Joep Schreuder over transfer Frenkie de Jong: 'Niks is nog zeker'

Joep Schreuder over transfer Frenkie de Jong: 'Niks is nog zeker'

Zaakwaarnemer Frenkie de Jong ontkent deal

Ali Dursun, de zaakwaarnemer van Frenkie de Jong, ontkent tegenover de NOS dat er al een deal is met Paris Saint-Germain over een transfer.

'Kanté was eerste keus PSG'

De Franse krant L'Equipe meldt dat Frenkie de Jong niet direct de eerste optie was van Paris Saint-Germain. "Het is zeker dat ze een (verdedigende) middenvelder zoeken en ze hebben verregaande interesse in De Jong. Ze werkten aan verschillende opties: de eerste is N'Golo Kanté (Chelsea), maar die wil niet om verschillende redenen. Afgelopen zomer hebben ze ook gepraat met Renato Sanches (Bayern München), Mattéo Guendouzi (Arsenal) en Steven Nzonzi (AS Roma), maar het niet gedaan."

N'Golo Kanté

Samen met Mbappé?

Na het duel tussen Frankrijk en Nederland in september ruilde het Franse toptalent Kylian Mbappé van shirtje met Frenkie de Jong. Daar bleef het niet bij. Mbappé liet ook blijken De Jong graag als ploeggenoot bij PSG te zien.

"Om eerlijk te zijn, hij is welkom in Parijs", zei Mbappé onlangs tegen France Football. "Ik heb een woordje met hem gewisseld, omdat hij erg veel voor ons zou kunnen betekenen. De keuze is nu aan hem."

Kylian Mbappe en Frenkie de Jong in Parijs

'Frenkie goes to Paris'

'Frenkie goes to Paris', kopt de Telegraaf met een verwijzing naar de Britse band 'Frankie goes to Hollywood' uit de jaren tachtig, waarnaar Frenkie is vernoemd.

Ook publiceert De Telegraaf een foto van de zaakwaarnemer van De Jong, Ali Dursun, gefotografeerd in de Amsterdamse Harbour Club, in gesprek met Maxwell en Antero Henrique, die samen de technische leiding hebben bij PSG.

De Telegraaf: Frenkie de Jong naar Paris Saint-Germain

'Frenkie de Jong naar Paris Saint-Germain'

Hét verhaal dat de internetpagina's vrijdagochtend domineert is het bericht van De Telegraaf dat Frenkie de Jong kiest voor een overgang naar Paris Saint-Germain. De 21-jarige middenvelder staat volgens de krant op het punt om aan het einde van dit seizoen voor 75 miljoen euro naar Parijs te vertrekken. Daarmee troeft PSG onder meer Manchester City, FC Barcelona en Bayern München af.

Frenkie de Jong

Oranje kiest voor Arena én De Kuip

Het Nederlands voetbalelftal speelt de kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap 2020 in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam en De Kuip in Rotterdam. Wit-Rusland is op 21 maart 2019 de tegenstander van Oranje in De Kuip van Rotterdam, op 24 maart is de kraker tegen Duitsland in de Johan Cruijff Arena.

"We hebben besloten onze kwalificatiewedstrijden voor EURO 2020 in de twee grote stadions van ons land te spelen. Op die manier kunnen zoveel mogelijk fans onze wedstrijden bezoeken", zegt bondscoach Ronald Koeman.

Oranje versloeg Frankrijk met 2-0 in De Kuip

AZ-coach Van den Brom: 'Het is pas crisis als je geen kansen meer creëert'

Voor een club die graag zou meespelen om het landskampioenschap is de zevende plaats in de eredivisie ver onder de maat. Het sprankelende voetbal van afgelopen jaar heeft bij AZ plaatsgemaakt voor wisselvalligheid. De verdediging kwakkelt en het aantal doelpunten valt tegen.

John van den Brom

Stand

Volledig programma

Dit is het programma van speelronde 15

Donderdag: dominant Feyenoord licht VVV-Venlo pootje

Feyenoord doorstond donderdag het eerder gestaakte duel met VVV-Venlo probleemloos. De Rotterdammers wonnen onder regenachtige omstandigheden met 4-1 en hebben de aansluiting met PSV en Ajax weer enigszins gevonden.

Tonny Vilhena viert de 1-0 op eigen wijze

Welkom!

Welkom bij ons liveblog de Warming-up. We volgen de laatste ontwikkelingen in de aanloop naar het voetbalweekend. Vanavond al twee eredivisiewedstrijden (Fortuna Sittard-AZ, PSV-Excelsior) en we zijn bij Ajax in Amsterdam.