liveblog
NOS SportAangepast

Hamilton wint slotrace, Verstappen finisht als derde

  • Nico Hülkenberg komt met de schrik vrij na een zware crash
  • Een aantal coureurs neemt vandaag (voorlopig) afscheid van de F1
  • Max Verstappen stond dit seizoen al tien keer op het podium
liveblog gesloten

Bedabkt voor het volgen en tot 2019

Dit was het laatste Formule 1-blog in 2018. Bedankt voor het volgen en tot volgend jaar maart, rond de eerste grand prix in Melbourne.

Verstappen over 2019: 'Je blijft afhankelijk van het materiaal'

De persconferentie na afloop van de GP van Abu Dhabi ging er ontspannen aan toe. Verstappen over zijn titelkansen volgend jaar: "Je bent altijd afhankelijk van het materiaal. Maar ook als je over winnend materiaal beschikt, kun je fouten maken. Verder vind ik het moeilijk om te zeggen of ik volgend jaar in de titelstrijd kan meedoen."

De eindstand van het WK 2018

1. Lewis Hamilton/Mercedes 408, 2. Sebastian Vettel/Ferrari 320, 3. Kimi Räikkönen/Ferrari 251, 4. Max Verstappen/Red Bull 249, 5. Valtteri Bottas/Mercedes 247, 6. Daniel Ricciardo/Red Bull 170, 7. Nico Hülkenberg/Renault 69, 8. Sergio Perez/Force India 62, 9. Kevin Magnussen/Haas 56, 10. Carlos Sainz/Renault 53, 11. Fernando Alonso/McLaren 50, 12. Esteban ocon/Force India 49, 13. Charles Leclerc/Sauber 39, 14. Romain Grosjean/Haas 37, 15. Pierre Gasly/Toro Rosso 29, 16. Stoffel Vandoorne/McLaren 12, 17. Marcus Ericsson/Sauber 9, 18. Lance Stroll/Williams 6, 19. Brendon Hartley/Toro Rosso 4, 20. Sergej Sirotkin/Williams 1.

Feest in Abu Dhabi

Lewis Hamilton viert zijn elfde zege van het seizoen op een vrolijke manier. Het bovenste deel van de overall gaat uit. Vettel en Verstappen richten de flessen op hem.

Verstappen: 'Geen makkelijke race'

De Nederlander had een problematische start. "Motor belandde in de veilig-modus. Na die moeizame start heb ik de supersoftband in leven gehouden. Op het laatst ging het moeizaam, kreeg ik olie op mijn helm. Ik zag weinig", zegt hij ne de race.

"Eer om met Alonso te rijden"

Vettel en Hamilton eren Fernando Alonso met mooie woorden. "Het was een grote eer met jou te mogen rijden", zegt Hamilton. Vettel valt hem bij.

Alonso finisht als elfde

De Spanjaard blijft in in laatste race net buiten de WK-punten. Hij wordt wel coureur van de dag.

Zege Hamilton, weer podium Verstappen

De Britse wereldkampioen sluit het seizoen in stijl af. Hij wint in Abu Dhabi de slotrace, zijn 73ste zege in zijn loopbaan. Sebastian Vettel wordt tweede. Max Verstappen onderstreept zijn geweldige tweede seizoenshelft met de elfde podiumplaats in 2018. Hij wordt derde, voor zijn afscheidnemende teamgenoot Ricciardo. In het WK-klassement schuift Verstappen op naar de vierde plaats. Hij mist de derde plek op drie punten.

Verstappen heeft podiumplaats voor het grijpen

De Nederlander heeft met nog twee ronden 2,9 seconden voorsprong op Ricciardo. Zijn elfde podiumplaats van het seizoen is aanstaande. Hamilton is op weg naar zege elfde seizoenszege.

Twee seconden tussen Verstappen en Ricciardo

Twee Red Bulls strijden om de derde plaats. Kan Max Verstappen zijn teamgenoot Daniel Ricciardo achter zich houden? Nog vijf ronden.

Gasly ook klaar

De teamgenoot van Max Verstappen in 2019 moet zijn Toro Rosso aan de kant zetten. Er komt rook uit de bolide. De Honda-motor is ook nog niet betrouwbaar.

Ocon valt uit

De plaaggeest van Verstappen in Brazilië komt in de pitstraat tot stilstand.

Nog tien ronden

Lewis Hamilton is op weg naar de zege. Sebastian Vettel ligt tweede, Max Verstappen derde. De Nederlander loopt wat in op Vettel, maar voelt ook de hete adem van Ricciardo in zijn nek.

Verstappen remt Bottas eruit

Verstappen valt aan bij Bottas, Ze raken elkaar, maar Verstappen komt als winnaar uit de bus: P3. Ricciardo vormt ook nog een bedreiging voor Verstappen in de strijd om een podiumplaats. De Australiër passeert Bottas en gaat op jacht naar zijn teamgenoot.

Vettel pakt P2

De Duitser profiteert van een foutje bij Valtteri Bottas. Max Verstappen heeft Bottas in het vizier.

Ricciardo gaat naar binnen

In de 34ste ronde laat Daniel Ricciardo eindelijk zijn banden vervangen. Hij keert op de vijfde plaats achter Max Verstappen terug. Het gat tussen de twee Red Bulls is acht seconden.

Verstappen op 1,5 seconde van Vettel

De Nederlander blijft op anderhalve seconde van Vettel hangen. Ricciardo moet vooraan wat zijn voorsprong nummer twee Hamilton inleveren.

Ricciardo kan nog even verder

De Australiër geeft aan dat hij op zijn huidige banden nog wel even kan doorrijden. Regendruppels bereiken het circuit. Heeft dat nog invloed op de race?

Na 20 ronden

1. Ricciardo, 2. Hamilton, 3. Bottas, 4. Vettel, 5. Verstappen, 6. Perez. Ricciardo moet nog een stop maken.

Vettel in ronde 16 naar binnen

De Duitser maakt een stop voor een nieuwe set banden. Hij komt terug op P6. Bottas volgt en keert voor Vettel terug op de baan. Ricciardo leidt. Verstappen ook naar binnen en met verse banden terug op P5. "Mijn banden zijn finaal op", geeft de Nederlander voor de stop aan.

Hülkenberg komt er goed vanaf

De FIA meldt dat de Duitser geen verwondingen heeft opgelopen bij zijn crash. Hij is onderzocht en keert weer terug naar het racegebeuren.

Stand na 10 rondjes

De start van de laatste GP van het seizoen was spectaculair. Na tien ronden en een vroege bandenstop van Hamilton leidt Valtteri Bottas. Hij wordt gevolgd door Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo en Verstappen. De Nederlander slaat een aanval van Hamilton af.

Vroege bandenwissel Hamilton

De Brit gaat tijdens de virtuele safetycar naar binnen voor nieuwe banden. Hij komt op P5, achter de opgeschoven Verstappen, weer op de baan.

Räikkönen valt stil

In de ronde 7 is het voorbij voor de Fin, die voor het laatst in de Ferrari zit.

Kemphanen van Brazilië vechten om P8

Verstappen en Ocon maken er een mooi duel van. De Nederlander wint het uiteindelijk, nadat ze elkaar even hebben geraakt. Verstappen op P7.

Duel Verstappen - Ocon

De Nederlander passeert de Fransman, maar direct erna wordt hij weer voorbijgereden door het Force India-duo Esteban en Perez.

Verstappen op P9

Het duurt even voor de baan weer wordt vrijgegeven. Grosjean krijgt geen straf. Hij maakt zijn excuses, maar zegt dat hij geen kant op kon. Verstappen rijdt op P9.

Hülkenberg uit de auto

Hülkenberg en Grosjean (Haas) raken elkaar. De Duitser vliegt door de lucht. Hij is inmiddels uit de auto gestapt en wordt weggevoerd voor onderzoek. Safetycar op de baan.

Verstappen is slecht weg

De Nederlander komt moeilijk van zijn plek en valt terug naar P10.

Zware crash Hülkenberg

Nico Hülkenberg vliegt na de start over de kop. Dat ziet er slecht uit. Er is vuur. "Ik hang hier als een koe, haal me uit het vuur", zegt de Duitser.

Onderweg naar de laatste vlag van 2018

De laatste race van het seizoen is begonnen: 55 ronden van 5,554 km.

Verstappen: 'Gas geven in de wedstrijd'

De Nederlander is niet van plan er een saaie race van te maken. "We zien wel wat het wordt, maar ik ga gas geven in de wedstrijd", zegt hij 20 minuten voor de start voor de camera van Ziggo.

Staande ovatie voor Räikkönen

De 39-jarige Fin neemt afscheid van Ferrari. De Italianen maken een diepe buiging. 'Iceman', die dit seizoen in Austin winnend werd afgevlagd, gaat volgend jaar verder in de F1 bij Sauber. Charles Leclerc bewandelt de omgekeerde weg.

Verstappen kan nog derde worden in het WK

De Nederlander kan nog van de vijfde naar de derde plaats klimmen, maar dan moet hij wel zelf goed presteren in de slotrace en wat hulp krijgen van Valtteri Bottas en Kimi Räikkönen. De coureurs zelf zijn er niet zo mee bezig. De stand aan kop van het WK is als volgt: 1. Hamilton 383, 2. Vettel 302, 3. Räikkönen 251, 4. Bottas 237, 5. Verstappen 234, 6. Ricciardo 158.

Afscheid Ricciardo bij Red Bull

De Australiër wil graag met een podiumplaats vertrekken bij Red Bull. Vanaf volgend jaar rijdt de teamgenoot van Max Verstappen voor Renault. Vanaf P5 gaat hij op jacht naar een slok uit zijn schoen........

Zorgt Verstappen nog een keer voor vuurwerk?

De zesde startplaats was niet waar Max Verstappen zaterdag in de kwalificatie voor ging. "Het kan allemaal wel wat beter", gaf hij toe. De Nederlander, dit seizoen goed voor twee overwinningen in de Red Bull-wagen, miste de juiste balans en had problemen met de bandentemperatuur.

Er zijn er meer die afscheid nemen...

Naast Fernando Alonso zijn er meer coureurs die vandaag hun laatste grand prix rijden. De Belg Stoffel Vandoorne (McLaren), Sergej Sirotkin (Williams), Esteban Ocon (Force India) en Marcus Ericsson (Sauber) slaagden er niet in een stoeltje voor 2019 te vinden.

Nog even wat bandennieuws

Pirelli blijft ook de komende jaren de bandenleverancier in de Formule 1. De Italiaanse fabrikant blijft tot en met 2023 aan het Formule 1-circuit verbonden. In Abu Dhabi werd bekend dat Pirelli een nieuw contract voor de jaren 2020 tot en met 2023 heeft getekend. Momenteel rijden de Formule 1-bolides met 13-inch banden. In 2021 wordt overgestapt op 18-inch banden.

Afscheid Alonso

Na 311 GP's zit zijn Formule 1-avontuur er vanmiddag op. Fernando Alonso rijdt in Abu Dhabi zijn laatste race in de koningsklasse. Alonso veroverde twee wereldtitels, won 32 GP's, pakte 22 keer polepositie en stond 97 keer op het podium. Alle festiviteiten rond zijn vertrek in Abu Dhabi maakten hem verlegen. "Ik was liever tot maandag verdwenen", zei hij in de aanloop naar de race.

McLaren-personeel bedankt Fernando Alonso

Welkom bij het laatste liveblog van het Formule 1-seizoen

De 21ste en laatste grand prix van het seizoen, in Abu Dhabi onder kunstlicht, start om 14.10 uur Nederlandse tijd. Voor een aantal coureurs is het (voorlopig) de laatste race in de koningsklasse. De Formule 1-wereld zet Fernando Alonso in het zonnetje. De Spanjaard (37) stopt met F1 na achttien seizoenen.