liveblog
NOS NieuwsAangepast

Sintblog: hier en daar onrust, 'fantastische' intocht Zaandam

  • De landelijke intocht van Sinterklaas in Zaandam is zonder grote problemen verlopen.
  • Elders in het land is het op verschillende plaatsen onrustig geweest. Meerdere mensen zijn gearresteerd.
  • De politie trad vooral op tegen pro-Zwarte Pietendemonstranten die de confrontatie opzochten met actievoerende tegenstanders.
liveblog gesloten

Liveblog afgesloten

Hieronder kun je teruglezen hoe de intocht van Sinterklaas in Nederland is verlopen.

Op Curaçao alleen Zwarte Pieten

Ook op Curaçao was vandaag de intocht van de goedheiligman. Maar Sinterklaas had daar geen roetveegpieten bij; al zijn pieten waren zwart geschminkt. Er was één demonstrant die protesteerde tegen Zwarte Piet. "We hebben hier wel wat anders aan ons hoofd', zei een bezoeker van de intocht tegen NOS-correspondent Dick Drayer.

  • NOS / Dick Drayer
  • NOS / Dick Drayer
  • NOS / Dick Drayer

Ook in buitenland aandacht voor onrust

De spanning tussen actievoerende voor- en tegenstanders van Zwarte Piet krijgt ook aandacht in buitenlandse media. 'Black Pete', schrijft het Australische ABC News, leidt tot confrontaties. "Voor en tegenstanders van de traditionele Piet lijken steeds feller met elkaar in de clinch te gaan", schrijft de Belgische omroep VRT. Bij de intochten in België vandaag bleef het rustig.

Onrust in Den Haag

In het centrum van Den Haag is het volgens de politie onrustig. Agenten treden op tegen een groep die de orde dreigt te verstoren. Volgens Omroep West gaat het om voorstanders van Zwarte Piet die proberen de groep demonstrerende tegenstanders te bereiken. Als gevolg is het programma van de intocht een uur vertraagd.

Zo beleefde Zaandam de landelijke intocht

Dit was de intocht in Zaandam

'Sleepboot komt Sint te hulp in Dordrecht'

De intocht in Dordrecht verliep niet geheel volgens plan, schrijft RTV Dordrecht. Een van de boten kreeg motorpech, maar door de hulp van een sleepboot konden Sinterklaas en zijn gevolg toch de kade bereiken.

Aanhouding in Hilversum

Bij de intocht van Sinterklaas in Hilversum is een persoon aangehouden. Volgens ooggetuigen hing er even een gespannen sfeer. Supporters van FC Utrecht zouden geprobeerd hebben demonstrerende tegenstanders van Zwarte Piet op te wachten. De politie bevestigt dat er voetbalsupporters aanwezig zijn. Maar afgezien van de ene arrestatie verloopt de intocht volgens de politie redelijk rustig.

'Fantastische opkomst in Zaandam'

De landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad is goed verlopen. Volgens burgemeester Hamming zijn zo'n 30.000 mensen naar de intocht gekomen. De politie heeft vier mensen aangehouden, onder meer voor het verstoren van de openbare orde.

"Het aantal bezoekers is meer dan wij hadden verwacht", zegt Hamming. "Maar het was dan ook prachtig, zonnig weer. En dat heeft geleid tot een fantastische opkomst."

Geen demonstratie in Dokkum

Bij de intocht in Dokkum is niet gedemonstreerd. Dat was wel aangekondigd, maar de gereserveerde ruimte bleef leeg meldt Omrop Fryslan. Volgens de omroep is de sfeer daar goed.

Toch demonstratieverbod in Zwolle

Dat besluit werd om 14.00 uur genomen bij het politiebureau. Achttien demonstranten hadden zich verzameld, maar volgens burgemeester Henk Jan Meijer zijn de risico's te groot. De Stentor zag dat rond het middaguur een groepje tegenstanders zich in een park verzamelde. Ze noemden zich tegenover de krant 'cultuurbewakers', en kennen elkaar van het voetbal. Nadat bekend werd dat het demonstratieverbod van kracht werd feliciteerden ze elkaar. Daarna liep het park leeg.

In Zaandam was de sfeer goed; Sinterklaas werd met open armen ontvangen

  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP

Andere plekken in Rotterdam rustig

In Rotterdam zijn bij de Erasmusbrug voor- en tegenstanders van Zwarte Piet gearresteerd, maar op andere plekken in de stad verloopt de intocht een stuk rustiger, schrijft iemand op Twitter.

Sinterklaas krijgt high fives

Op het Catharinaplein in Eindhoven is de sfeer gespannen, maar elders in de stad konden kinderen eerder vanmiddag zonder problemen gedag zeggen tegen de Sint. "Zij krijgen weinig mee van de demonstraties", schrijft Omroep Brabant.

'Gezellige intocht Apeldoorn'

De sinterklaasintocht in Apeldoorn is rustig verlopen, meldt Omroep Gelderland. Op het Stationsplein in de stad hadden zich duizenden mensen verzameld om de Sint welkom te heten.

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet had vanochtend laten weten dat ze afzagen van een demonstratie in Apeldoorn. Ook van andere protesten was niets te merken. De gemeente spreekt van een gezellige intocht.

Ook harde kern in Eindhoven

Ook in Eindhoven heerst op een plein in het centrum een gespannen sfeer in afwachting van de komst van Sinterklaas. Tegenover een relatief kleine groep van zo'n twintig activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) staat een groep van ongeveer 250 hardekernsupporters van PSV, meldt persbureau ANP.

Toen de KOZP-activisten op het plein aankwamen, zochten de voetbalsupporters direct de confrontatie door ertussenin te gaan staan en te schreeuwen. De politie heeft de twee groepen uiteengedreven en staat er tussen. De PSV-fans gooien met eieren en blikjes, de KOZP-leden zwijgen en houden protestbordjes omhoog.

Politie voorkomt opstootje in Leeuwarden

Op het Zaailand in Leeuwarden ging het er aan het begin van de middag even grimmig aan toe. De politie moest daar tussen voor- en tegenstanders komen, zodat er geen vechtpartij ontstond. Inmiddels is het plein leeggemaakt, en is de rust teruggekeerd.

Grimmige sfeer in Leeuwarden

Chinese toeristen in Zaanstad

In Zaanstad is de sfeer gemoedelijker. Een groep Chinese toeristen ging er op de foto met Zwarte Pieten die meededen aan een betoging.

Chinese toeristen op de foto met Zwarte Piet

Clash in Rotterdam

In Rotterdam zijn voor- en tegenstanders met elkaar in aanraking gekomen. Wat de aanleiding was, is onduidelijk maar er zijn klappen gevallen. De ME heeft daarbij ingegrepen. Tegenstanders zijn op Facebook een livestream gestart.

  • NOS/Robert Bas
  • NOS
  • NOS

Anti-Zwarte Piet bij Erasmusbrug

In Rotterdam komt een groep demonstranten die tegen Zwarte Piet is aan bij de Erasmusbrug. Ze zingen "Zwarte Piet is zwart verdriet" en "no more blackface", ziet verslaggever Robert Bas.

Groepje demonstranten ingesloten

In Hoorn stonden een groep voor- en tegenstanders van Zwarte Piet tegenover elkaar. Voorstanders werden nadat ze verbaal agressief waren een steeg ingedreven door de politie. Daar zijn ze ingesloten.

Demonstrant opgepakt in Zaandam

In Zaandam is een pro-Zwarte Piet demonstrant opgepakt vlakbij het vak waar mensen tegen Zwarte Piet demonstreren. Waarom de politie de man meenam is niet duidelijk.

Zenuwachtige kinderen op de kade

Een groep kinderen wacht in Zaanstad vol spanning op de komst van Sinterklaas

Wél te laag water in Doesburg

Morgen zou de Sint ook in Doesburg met een boot aankomen, maar door de lage waterstand in de IJssel gaat dit niet door. "Het is veel te gevaarlijk", zegt een woordvoerder van de Sinterklaascommissie tegen Omroep Gelderland.

Extra controles

Bij een grote intocht horen ook veiligheidsmaatregelen

In Zaandam wordt het steeds drukker langs de route

Flyboardpiet in Vlaardingen

Bij de intocht in Vlaardingen had een lokale Zwarte Piet geen boot nodig om zich door het water te bewegen; hij gebruikte een flyboard.

Bus actiegroep door politie gestopt

Vanochtend is een bus van actiegroep Kick Out Zwarte Piet bij Alkmaar door de politie tegengehouden. De bus was vanuit Amsterdam onderweg naar de intocht van Sinterklaas in Den Helder. Volgens de politie hielden de demonstranten zich niet aan de afspraken. Lees hier meer over in onderstaand bericht.

Maar in Zaanstad wordt er wél gedemonstreerd

Bij veel lokale intochten dus lege demonstratievakken, maar bij de landelijke intocht zijn er wel mensen op de been. Groepjes mensen demonstreren in de aangewezen vakken zowel voor als tegen Zwarte Piet.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
    Namens de NVU demonstreert een klein groepje voor Zwarte Piet.

Veel lege demonstratievakken

Bij een groot aantal lokale intochten hebben gemeentes speciale vakken ingericht waar tegen Zwarte Piet gedemonstreerd kan worden. Toch wordt daar nog weinig gebruik van gemaakt, zien onze verslaggevers.

Betonnen pakketjes

Voor zo'n groot evenement moeten er natuurlijk beveiligingsmaatregelen genomen worden. De Zaanse politie heeft daar vandaag extra zijn best voor gedaan: de wegversperringen zijn mooi ingepakt, zag verslaggever Kysia Hekster.

KOZP toch naar Den Helder?

Het lijkt erop dat Kick out Zwarte Piet (KOZP) tóch onderweg is naar Den Helder om daar te protesteren. Onderweg is een bus met demonstranten vanuit Amsterdam door agenten stilgezet. Waarom de politie dat gedaan heeft is nu niet duidelijk.

Eerste pieten in Zaandam

Roel Pauw is vandaag bij de landelijke intocht. De eerste Zwarte Pieten zijn daar al langs de route gespot.

Groepjes langs de weg

Kick out Zwarte Piet (KOZP) was vandaag van plan om in Den Helder bij de intocht te demonstreren. Ze wilden met een bus vanuit Amsterdam richting het noorden rijden, maar melden hier toch van af te zien omdat mensen de weg zouden blokkeren. Nu ziet verslaggever Martijn van der Zande dat er inderdaad groepjes langs de toegangswegen naar Den Helder staan. Ze geloven niet dat KOZP van de demonstratie afziet.

'Gezonde spanning' in Zaanstad

Over een paar uur is het zover: de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad. In de uren voor het evenement hangt er een wat nerveuze sfeer, zegt verslaggever Roel Pauw in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is gewoon een gezonde spanning", verzekert een bakker hem.

We gaan beginnen

Goedemorgen! In dit liveblog vind je al het nieuws rond de intocht van Sinterklaas vandaag. Rond 12.00 uur begint de landelijke intocht in Zaanstad, en verder zijn er ook een groot aantal lokale intochten.