liveblog
NOS VoetbalAangepast

Van Bommel zet unieke reeks neer met PSV, Vitesse en VVV in subtop

liveblog gesloten

Tot morgen

Zondag zijn we terug rond het middaguur met de Derby van het Noorden tussen FC Groningen en sc Heerenveen. Om 14.30 uur neemt Ajax het in Kralingen op tegen Excelsior en gaat AZ op bezoek bij ADO Den Haag.

Feyenoord en Heracles Almelo gaan vanaf 16.45 uur bepalen wie na het weekend de nummer drie is van Nederland.

En als het een beetje meezit kunnen de liefhebbers om 20.00 uur toch nog genieten van de uitgestelde Superclásico tussen Boca Juniors en River Plate. Aan deze fans zal het niet liggen.

Fans Boca Juniors en River Plate zingen in de regen

Mlapa is goud waard voor VVV

Mlapa is goud waard voor VVV-Venlo

Sloetski klopt voorbeeld Advocaat

Uitslagen en programma

De uitslagen en het programma van de twaalfde speelronde in de eredivisie

AFGELOPEN

En daar was bijna de gelijkmaker van Fortuna Sittard! Diemers kopt de bal voor de goal van Fortuna, waar Amadou Ciss klaar staat om binnen te schieten. Doelman Lars Unnerstall en Nils Röseler gooien zich met gevaar voor eigen leven voor de inzet.

Uit de hoekschop die erop volgt kopt doelman Aleksej Koselev bijna raak. Tenminste, het was niet Koselev die kopte, maar Wessel Dammers. Waar het om gaat is dat de bal net naast de paal gaat. En dus pakt VVV-Venlo de zege (3-2) en blijft keurig zesde in de eredivisie.

86' DOELPUNT FORTUNA

Wordt het dan toch nog spannend in Venlo. André Vidigal kopt uit een voorzet van Lazaros Lamprou raak met zijn achterhoofd: 3-2

Limburgse derby richting het einde

Nog tien minuten in Venlo, waar Fortuna nog iets aan de 3-1 achterstand probeert te doen. Maar VVV is bij iedere uitbraak levensgevaarlijk.

Overigens heeft de Limburgse derby het drie minuten helemaal zonder Limburgse inbreng moeten doen. Venlonaar Roel Janssen viel in de 25ste minuut uit, maar drie minuten kwam het toch nog goed toen Jorrit Smeets (geboren in Landgraaf) de geblesseerde Lars Hutten verving bij Fortuna.

Leicester eert voorzitter

Eerder op de dag speelde Leicester City thuis met 0-0 gelijk tegen Burnley. Die wedstrijd zal vooral herinnerd worden vanwege het indrukwekkende eerbetoon aan de overleden eigenaar Vichai Srivaddhanaprabha.

Spurs houdt aansluiting met top

Tottenham Hotspur heeft de zege op PSV in de Champions League een goed vervolg kunnen geven in de competitie. De Spurs wonnen met 1-0 van Crystal Palace en houden daardoor aansluiting met de top van de Premier League.

Patrick van Aanholt speelde de hele wedstrijd voor Crystal Palace, waar Jairo Riedewald het hele duel op de bank zat. Timothy Fosu-Mensah was geschorst.

De enige goal van de wedstrijd werd zaterdagavond na een dik uur gemaakt door Juan Foyth. De verdediger van Spurs kopte raak uit een corner.

Subtopper VVV

Er is ruim een uur gespeeld in Venlo en de thuisploeg is na de 3-1 heer en meester. VVV-Venlo had de score eigenlijk al moeten opvoeren. Jay-Roy Grot, die vrijdag voor het eerst werd opgeroepen voor Jong Oranje, knalde na een fraaie individuele actie snoeihard voorlangs en daarna schat Opoku een scrimmage voor de goal niet op waarde.

De no-nonsense ploeg van trainer Maurice Steijn lijkt zich keurig te handhaven in de subtop van de eredivisie.

Ondertussen in Teheran

Iraanse vrouwen in het stadion moedigen hun club aan

In het Azadi-stadion in de Iraanse hoofdstad Teheran hebben honderden vrouwen de finale van de Asian Champions League bijgewoond. Bijzonder, want al bijna veertig jaar zijn vrouwen niet welkom in de stadions.

80.000 toeschouwers zagen vandaag de wedstrijd tussen Persepolis en het Japanse Kashima Antlers in het Azadi-stadion. In een apart vak waren er voor vrouwen circa 850 plaatsen vrijgemaakt.

De Iraniërs zagen hun team met 0-0 gelijkspelen. Doordat ze de uitwedstrijd met 2-0 hadden verloren, ging het Aziatische kampioenschap aan hun neus voorbij.

Van der Gaag baalt

Van der Gaag vindt nederlaag in Emmen 'ontluisterend'

DOELPUNT VVV-Venlo

Peniel Mlapa maakt zijn tweede tegen Fortuna Sittard. De Togolese Duitser gaat op een uittrap van doelman Unnerstall de diepte in, ontvangt de bal na doorkoppen van Jonathan Opoku en loopt simpel langs doelman Koselev: 3-1.

Peniel Mlapa en Ralf Seuntjes vieren een treffer tegen Fortuna

Feest in Emmen

AFGELOPEN

PSV blijft na twaalf speelronden foutloos in de eredivisie. De Eindhovenaren hoefden zich bij De Graafschap niet bovenmatig in te spannen om met 4-1 te winnen.

PSV-coach Van Bommel werd dankzij de zege de eerste trainer die zijn eerste twaalf eredivisieduels weet te winnen. Hij deelde tot vanavond het record met Morten Olsen, die in het seizoen 1997/1998 met Ajax na twaalf wedstrijd voor het eerst puntenverlies leed.

AFGELOPEN

Zo saai als het lange tijd was, zo spectaculair was de slotfase in Gelredome. Na de 2-1 van Dessers leek Utrecht op weg naar de gelijkmaker, maar Vitesse-doelman Eduardo bleek een sta-in-de-weg. Ook Vitesse kreeg grote kansen via uitblinker Martin Ødegaard en invaller Thomas Bruns om het duel te beslissen.

Dat gebeurt niet, maar Vitesse wint wel met 2-1.

88' DOELPUNT PSV

Luuk de Jong zorgt voor het slotakkoord tegen zijn oude liefde: 4-1. Hij krijgt de bal op een presenteerblaadje van Steven Bergwijn en scoort zijn elfde van het seizoen. Voor PSV is het al de 43ste goal in 12 wedstrijden.

Afdakje

Het regent in Venlo. Dan kun je maar beter je voorzorgsmaatregelen nemen

41' DOELPUNT VVV

Binnen negen minuten draaien de Venlonaren de score helemaal om. Het is Peniel Mlapa die de 2-1 heerlijk binnenschiet.

78' DOELPUNT FC UTRECHT

Cyriel Dessers maakt de aansluitingstreffer tegen Vitesse. De stand in Arnhem is nu 2-1, dit belooft nog een hete slotfase te worden.

77' DOELPUNT PSV

Donyell Malen zet de Eindhovense club op 3-1 tegen De Graafschap in Doetinchem. De wedstrijd lijkt - helemaal op basis van het spelbeeld - gespeeld.

32' GOAL VVV-VENLO

Ralf Seuntjens zet VVV in no-time weer op gelijke hoogte met Fortuna: 1-1.

30' GOAL FORTUNA

Finn Stokkers profiteert van een enorme misser van Jerold Promes en schiet Fortuna op 1-0 tegen VVV-Venlo. Sinds Stokkers de geblesseerde Novakovich vervangt, heeft hij elk duel gescoord (3 uit 3).

Dienstmededeling

Serdar Gözübüyük is morgen leidsman bij Excelsior-Ajax. Hij vervangt Bas Nijhuis.

64' DOELPUNT VITESSE

Martin Ødegaard zorgt met een fraaie vrije trap voor de 2-0 van Vitesse. Het is de eerste treffer van de Noor voor Vitesse. Maar wel een heel mooie!

Martin Ødegaard viert zijn eerste goal voor Vitesse

58' DOELPUNT VITESSE

Bryan Linssen schuift de bal subtiel in de verre hoek na een mooi hakje van Roy Beerens. Een mooie goal in een tot nu toe matige wedstrijd: 1-0.

Bryan Linssen spoort zijn spelers aan

55' Kans El Jebli

Het is nog niet gespeeld in Doetinchem. Nu krijgt El Jebli weer een goede kans.

50' Kans Pereiro

PSV is voortvarend uit de kleedkamer gekomen en wil het duel met De Graafschap snel beslissen. De grote kansen zijn niet besteed aan Gaston Pereiro en Angeliño. Trainer Mark van Bommel oogt niet op zijn gemak.

Een Limburger in Limburgse derby

Roel Janssen, geboren in Venlo, is overigens de enige Limburger in de Limburgse derby.

Roel Janssen

Geen Eijer op de bank

Fortuna moet het vanavond doen zonder hoofdtrainer René Eijer, die ziek thuis is gebleven. Kevin Hofland neemt de honneurs waar.

Vader en zoon

Hij moet zijn eredivisiedebuut nog maken, maar Sem Steijn is door zijn vader Maurice wel weer opgenomen in de wedstrijdselectie van VVV-Venlo.

We maakten een portret van vader en zoon Steijn.

In de voetsporen: Maurice Steijn

Depay in bloedvorm

Memphis Depay heeft met een uitmuntend optreden bij Olympique Lyonnais laten zien helemaal klaar te zijn voor de interlands van Oranje. De aanvaller hielp de Franse club met twee goals en twee assists aan een 4-2 zege op Guingamp.

Rust in Arnhem en Doetinchem

Het is rust in Arnhem, waar we niet veel over hebben kunnen melden. Dat heeft alles te maken met het niveau van de eerste helft. Die is namelijk niet om over naar huis te schrijven.

Ook in Doetinchem kunnen de spelers van De Graafschap en PSV aan de thee.

Dortmund wint Der Klassiker

En dan is het ook meteen afgelopen in Dortmund. Borussia verslaat aartsrivaal Bayern met 3-2, blijft koploper in de Bundesliga en ziet de voorsprong op der Rekordmeister groeien tot 7 punten.

Marco Reus is met twee goals belangrijk voor Borussia Dortmund

VAR bij PSV en Bayern

Twee keer een VAR-moment in dezelfde minuut: in Doetinchem wordt een treffer van Denzel Dumfries na bestudering van de beelden afgekeurd wegens buitenspel.

En ook in Dortmund wordt een dramatische climax in de kiem gesmoord door de video-arbiter. Lewandowski dacht zijn hattrick binnen te hebben, maar hij stond buitenspel. Een terechte beslissing dus.

AFGELOPEN

FC Emmen boekt een historische 2-0 zege op NAC Breda. Het is de eerste thuiszege ooit in de eredivisie. En met de drie punten klimt de ploeg van Dick Lukkien zelfs voor even naar de twaalfde plaats in de eredivisie.

NAC moet vrezen dat het na dit weekend weer hekkensluiter is.

Supporters van FC Emmen hadden al rekening gehouden met de eerste thuiszege in de eredivisie

88' DOELPUNT EMMEN

Jafar Arias beslist het duel aan de Oude Meerdijk. Dit moet de eerste thuiszege ooit in de eredivisie worden voor FC Emmen: 2-0

FC Emmen viert de 1-0 van Caner Cavlan

27' DOELPUNT PSV

Steven Bergwijn ontvangt een afgeslagen corner op de rand van de zestien, kapt een keer naar binnen en schiet raak. PSV weer op voorsprong in Doetinchem.

73' Doelpunt Dortmund

Paco Alcácer is een echte supersub. De Spanjaard scoorde al zeven keer in zes optredens voor Borussia Dortmund (allemaal als invaller) en doet dat nu ook tegen Bayern. Hij stift de bal over Neuer, Borussia op 3-2.

Paco Alcácer lift de bal over Neuer heen: 3-2 voor Dortmund

20' DOELPUNT DE GRAAFSCHAP

Youssef El Jebli ontvangt een steekpass van Narsingh en rondt bekwaam af. PSV heeft niet lang kunnen genieten van de voorsprong: 1-1.

18' DOELPUNT PSV

Luuk de Jong houdt Nieuwpoort makkelijk van zich af -zoals Olivier Giroud in de Nations League Virgil van Dijk verschalkte - en schiet de voorzet van Nick Viergever simpel binnen. PSV op 1-0.

Luuk de Jong

67' Doelpunt Dortmund

En daar is dan toch de 2-2 in Dortmund. En het is een hele fraaie van Reus. De aanvaller neemt een teruggetrokken voorzet van Lukasz Piszczek van buiten de zestien meter in een keer op de slof en verrast daarmee Neuer.

Het is een heerlijke Klassiker tot nu toe!

Tussenstand Borussia Dortmund-Bayern München 2-2

Eerbetoon in Gelredome

Het duel Vitesse-FC Utrecht staat in het teken van KWF kankerbestrijding. Daar hoort in Arnhem natuurlijk een eerbetoon bij aan Theo Bos. Van minuut 4 tot 5 (4 was het rugnummer van Bos) werd luid geapplaudisseerd.

Wat een kans voor Dortmund!

Wat een kans voor Marco Reus. De Dortmund-aanvaller staat helemaal vrij voor het doel, maar Jérôme Boateng een heldenrol door zich voor het schot te werpen. Dat had de 2-2 moeten zijn!

4' De Graafschap raakt de kruising

Zo, daar komt PSV goed weg. Robert Klaasen schiet een vrije trap schitterend op de kruising!

Youssef El Jebli van De Graafschap in duel met Pablo Rosario

58' DOELPUNT EMMEN

Caner Cavlan breekt de ban in Emmen! Hij krijgt de bal uit een corner eerst tegen zijn lichaam en schiet vervolgens van dichtbij raak. Niet mooi, maar hij telt wel!

Doelpunt Bayern München

Wéér Robert Lewandowski. De Poolse spits kopt van dichtbij raak na een fraaie combinatie tussen Joshua Kimmich en Serge Gnabry. Vooral het hakje van Gnabry mag er zijn.

Robert Lewandowski scoort twee keer voor Bayern tegen Dortmund

Doelpunt Borussia Dortmund

Het is 1-1 bij Borussia Dortmund-Bayern München. Marco Reus wordt in het strafschopgebied ten val gebracht door doelman Manuel Neuer. Reus gaat zelf achter de bal staan en benut de strafschop.

Boca-River zondag 21.00 uur

Boca Juniors-River PLate wordt zondag om 16.00 plaatselijke tijd overgespeeld. Dat betekent dus om 20.00 uur Nederlandse tijd.

Om 19.45 uur: De Graafschap-PSV

Om 19.45 uur gaat PSV op zoek naar de twaalfde opeenvolgende zege in de eredivisie. Een record is dat niet. In het seizoen 1987/88 won het PSV van trainer Guus Hiddink de eerste 17 duels allemaal.

Voor De Graafschap zal het sowieso een lastig karwei worden.

'Hopen dat het lang 0-0 blijft, dat vindt PSV niet leuk'

Rust in Emmen

Het is rust in Emmen, waar nog niet gescoord is. Op slag van rust is er toch een opmerkelijk moment: de reclameborden slaan even op tilt, waardoor de spelers even van alle kanten baden in het licht.

De oplossing is simpel: snel de sterker eruit.

Giovani Korte van NAC Breda wordt gestuit door Nick Bakker van FC Emmen

40' Weinig spektakel in Emmen

Het begon aardig in Emmen, maar in het restant van de eerste helft valt er niet veel te beleven bij FC Emmen-NAC. Beide ploegen slagen er niet in om uitgespeelde kansen te creëren. En dus is 0-0 een logische tussenstand.

Tussenstand: FC Emmen-NAC Breda 0-0

Wie anders dan Lewandowski

In Dortmund is Bayern München verdiend op 1-0 gekomen tegen Borussia Dortmund. De Pool met het rijke Dortmund-verleden kopt een voorzet van Serge Gnabry kiezelhard achter doelman Roman Bürki.

Lewandowski werd twee keer kampioen met Borussia. Hij juicht dan ook ingetogen.

Superclásico toch in gevaar?

Het blijft regenen in Buenos Aires en daardoor zou de wedstrijd tussen Boca Juniors en River Plate (21.00 uur Nederlandse tijd) toch in gevaar zijn. De Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL zou binnen een uur een beslissing nemen.

Er liggen drie opties op tafel:
1. De wedstrijd wordt gewoon gespeeld.
2. De wedstrijd wordt twee uur uitgesteld.
3. De wedstrijd wordt afgelast en op een andere dag gespeeld.

We houden u op de hoogte.

La Bombanera staat onder water voor de Superclásico Boca Juniors-River Plate

10' Initiatief bij NAC

Net als vorige week tegen sc Heerenveen heeft Emmen-coach Dick Lukkien zijn ploeg met een vijfmansverdediging het veld ingestuurd. Toen werkte dat prima, al moest de ploeg uiteindelijk tevreden zijn met een puntje (1-1).

Maar NAC Breda heeft in de openingsfase het beste van het spel. De ploeg van Mitchell van der Gaag boekte vorige week een zwaarbevochten zege op Heracles Almelo en lijkt daar vertrouwen uit geput te hebben.

Overigens won FC Emmen dit seizoen nog geen thuiswedstrijd en NAC Breda is nog altijd op zoek naar de eerste uitzege.

Argentinië in ban van Boca-River

Boca Juniors-River Plate wordt na regenval kletsnatte clash

AFTRAP

Mitchell te Vrede heeft de aftrap verricht bij FC Emmen-NAC Breda. Wie wint deze vroege kelderkraker in de eredivisie?

Op het punt van...

De spelers van FC Emmen en NAC Breda groeten het publiek aan De Meerdijk. En ook in Dortmund staand de spelers van Borussia Dortmund en Bayern München op het veld. We gaan zo beginnen!

18.30 uur: Borussia Dortmund-Bayern München (zonder Arjen Robben)

Borussia Dortmund is de nummer één van de Duitse Bundesliga met 24 punten uit 10 wedstrijden. Bayern München staat derde met 3 punten minder.

Arjen Robben ontbreekt

Bayern München moet het ook in de topper tegen Borussia Dortmund zonder aanvaller Arjen Robben doen. De Nederlandse oud-international is nog niet helemaal hersteld van een lichte knieblessure. Hij bleef afgelopen woensdag in de Champions League ook al aan de kant in de thuiswedstrijd tegen AEK Athene (2-0).

Welkom!

Welkom bij het liveblog van de twaalfde speeldag in de eredivisie. Vanavond staan er vier wedstrijden op het programma: FC Emmen-NAC Breda, De Graafschap-PSV, Vitesse-FC Utrecht en VVV-Venlo-Fortuna Sittard.

Daarnaast hebben we aandacht voor onder meer Der Klassiker in de Bundesliga (Borussia Dortmund-Bayern München) en de eerste wedstrijd in de finale van de Copa Libertadores (Boca Juniors-River Plate)