We houden ermee op hier in Hilversum. De komende dagen gaan we Europa in, vrijdag begint de tiende speelronde met FC Emmen tegen VVV-Venlo.

En o ja, op zondag: de Klassieker Ajax-Feyenoord. Tot dan!

Zo ziet de stand in de eredivisie eruit na de negende speelronde. VVV-Venlo meldt zich in de top-vijf, FC Groningen neemt de rode lantaarn weer over van NAC Breda.

Uitslagen

De negende speelronde van de eredivisie zit erop. Dit zijn de uitslagen op een rijtje.

KLAAR IN SITTARD

Het is afgelopen in Sittard. Fortuna verslaat De Graafschap met 3-1 en boekt zijn eerste thuiszege sinds de rentree in de eredivisie.

88' GOAL FORTUNA SITTARD

Het is over en uit voor De Graafschap. Ninaj frommelt de 3-1 langs keeper Jurjus. Feest bij Fortuna Sittard.

Fortuna Sittard-De Graafschap 3-1

83' GOAL FORTUNA SITTARD

Een enorme blunder van keeper Jurjus biedt Lamprou de kans om te scoren, en dat doet hij ook: het is 2-1 voor Fortuna Sittard.

Jurjus laat een schot van Vidigal glippen en Lamprou kan de bal vervolgens binnenglijden.

Fortuna Sittard-De Graafschap 2-1

79' Spannende slotfase

We zijn het laatste kwartier ingegaan bij een aantrekkelijke editie van Fortuna Sittard-De Graafschap. Beide ploegen krijgen hun kansen - zo ging een vrije trap van Fortuna-invaller Ospitalieri net naast en verprutste Van Mieghem alleen voor de keeper een mogelijkheid- maar het staat nog 1-1.

Fortuna Sittard-De Graafschap 1-1

62' Kansen voor De Graafschap

De kansen in de tweede helft zijn opnieuw voor De Graafschap. Owusu kreeg er eentje, maar schoot vanuit kansrijke positie wild over. En ook El Jebli stoomde nog eens op, tot grote schrik van de Fortuna-defensie, maar zijn rush wordt dit keer gesmoord.

Aan de andere kant was er toch ook weer een mogelijkheid voor Fortuna: Lamprou worstelde zich langs een paar verdedigers, maar Jurjus kon redding brengen.

50' GOAL DE GRAAFSCHAP

Een fantastisch doelpunt van El Jebli! Hij flitst à la Messi door de Fortuna-defensie en schiet de gelijkmaker binnen voor De Graafschap.

Een paar minuten later is er weer een kans voor de Doetinchemmers: Serrarens schiet snoeihard op de paal.

Youssef El Jebli loopt juichend weg nadat hij de Fortuna-defensie in verwarring heeft achtergelaten

TWEEDE HELFT

De tweede helft is begonnen bij Fortuna Sittard-De Graafschap. De Limburgers leiden met 1-0 dankzij een goal van Lamprou.

Van Bronckhorst: 'Denk niet dat blessure Berghuis heel ernstig is'

Feyenoord-aanvaller Steven Berghuis viel in het met 3-0 gewonnen duel met PEC Zwolle een kwartier voor tijd uit met een knieblessure. "Maar ik denk niet dat het ernstig is", zei trainer Giovanni van Bronckhorst na afloop.

RUST

Het is rust in Sittard. Na een redelijk onderhoudende eerste helft leidt Fortuna Sittard met 1-0 tegen De Graafschap.

42' Fortuna mist penalty

Lamprou ging naar de grond, geen penalty vond scheidsrechter Martens, maar de VAR brengt hem op andere ideeën. De bal gaat op de stip, maar Semedo mist het buitenkansje: via keeper Jurjus en de paal gaat de bal naast. Het blijft 1-0 voor Fortuna.

Fortuna Sittard-De Graafschap 1-0

38' GOAL FORTUNA SITTARD

De kansen waren voor De Graafschap, maar Fortuna Sittard opent de score. Lamprou schiet de Limburgers op 1-0.

Lazaros Lamprou viert zijn goal

30' Gretig De Graafschap

De openingsfase was voor Fortuna, maar inmiddels heeft De Graafschap het initiatief overgenomen. Zo was er weer een gevaarlijk schot voor Owusu, dat kon worden gekeerd door keeper Koselev.

Fortuna Sittard-De Graafschap 0-0

17' Kansen De Graafschap

Het was tot nu toe een en al Fortuna, maar ineens is er een levensgrote kans voor De Graafschap. Serrarens krijgt de bal van links en staat vogelvrij voor het Fortuna-doel, maar de spits schiet hoog over.

Een paar minuten later is er weer een enorme kans: Tutuarima zet voor, maar dit keer mist Van Mieghem.

Fabian Serrarens schiet in kansrijke positie over

2' Eerste kansen

De eerste kans van de wedstrijd kunnen we al in de tweede minuut noteren: een afstandsschot van Lamprou zeilt over het doel van De Graafschap, waar keeper Jurjus aan de grond genageld staat.

Een paar minuten duikt Fortuna weer dreigend op voor het Doetinchemse doel. Dit keer schiet Semedo vanuit een lastige hoek listig op de lat!

AFTRAP

De bal rolt bij het toetje van deze eredivisiezondag: Fortuna Sittard tegen De Graafschap.

Het eredivisietoetje

Om 16.45 uur wacht ons nog het toetje van deze eredivisiezondag: Fortuna Sittard-De Graafschap.

KLAAR IN VENLO

"We gaan Europa in", zingt het publiek in Venlo. VVV wint met 2-0 van ADO Den Haag en nestelt zich stevig in het linkerrijtje.

KLAAR IN ALMELO

Het is afgelopen in Almelo. Heracles boekt een 4-1 zege op FC Groningen.

90+2' GOAL HERACLES

In blessuretijd wordt het ook nog 4-1 voor Heracles. Opnieuw een goal van Kuwas.

Heracles-FC Groningen 4-1

KLAAR IN ROTTERDAM

Het is klaar in De Kuip. Feyenoord verslaat PEC Zwolle met 3-0. Mogelijke domper: Steven Berghuis ging geblesseerd naar de kant en volgende week staat de Klassieker op het programma.

85' GOAL VVV-VENLO

Het is beslist in De Koel. Na een ouderwetse scrimmage voor het doel van ADO houdt eindelijk Grot het hoofd koel: het is 2-0 voor VVV.

VVV-ADO Den Haag 2-0

78' GOAL HERACLES

Doelpunt voor Heracles na een snelle counter. De assist is van topscorer Peterson, Kuwas tikt binnen. Het is 3-1.

Heracles-FC Groningen 3-1

Brandley Kuwas is sprakeloos na zijn goal

76' Geen penalty Feyenoord

De bal ging even op de stip na een overtreding op de rand van het strafschopgebied van Lam op Vilhena. Maar - net als eerder op de dag twee keer in Almelo - na ingrijpen van de VAR wordt de penalty afgeblazen. De overtreding was net buiten de zestienmeter. De vrije trap levert niets op.

Feyenoord-PEC Zwolle 3-0

75' Kansen Groningen

In Almelo is het nog altijd spannend. Heracles is sterker, maar Groningen is af en toe heel gevaarlijk. Zoals zojuist: na een pass van Mahi schiet Doan vanuit een lastige hoek op de paal, in de rebound doet Cassierra een poging maar diens inzet wordt gekeerd.

Heracles-FC Groningen 2-1

73' GOAL FEYENOORD

Feyenoord bakte er niet veel meer van na rust, maar daar is toch de 3-0: een prachtschot van Berghuis.

Een paar minuten geleden was het ook al bijna raak: een schot van Larsson na een mooie combinatie eindigde op de paal.

Steven Berghuis bracht met een mooi schot de beslissing

64' Lam op de lat

En weer krijgt PEC een enorme kans: Lam krijgt alle ruimte om uit te halen en schiet snoeihard op de kruising. De Kuip moppert een beetje en ook trainer Van Bronckhorst maakt zich boos. Na een goed eerste half uur is Feyenoord ver weggezakt.

Toch is er een paar minuten later weer een kans voor PEC: een schitterend afstandsschot wordt mooi gepakt door Bijlow.

Feyenoord-PEC Zwolle 2-0

58' Kansje PEC

Feyenoord geeft PEC Zwolle in de tweede helft de ruimte om iets aan de 2-0 achterstand te doen. In de 54ste minuut was het ook bijna raak, maar Bijlow bracht redding op een schot van Scamacca. De sjeu lijkt er een beetje af bij Feyenoord, met de voorsprong op zak.

46' GOAL HERACLES

Heracles komt op een 2-1 voorsprong tegen FC Groningen, na een enorme flater van Padt. Hij laat een voorzet van Kuwas pijnlijk los en Dalmau kan vervolgens simpel binnentikken.

Sergio Padt ziet tot zijn afgrijzen dat hij de bal panklaar heeft gelegd voor Adrian Dalmau

De tweede helft is begonnen bij Feyenoord-PEC Zwolle. De Rotterdammers leiden met 2-0. Bij PEC is Flemming vervangen door Tripaldelli.

Ook bij VVV-ADO Den Haag (1-0) is de tweede helft begonnen. En de bal rolt ook weer bij Heracles-FC Groningen (1-1).

De reacties na NAC-Willem II

RUST

Het is rust in Venlo. Joosten schoot namens VVV vlak voor rust nog op de paal. Daardoor is de ruststand bij VVV-ADO Den Haag 1-0.

Ook in Almelo is het rust. Het staat 1-1 bij Heracles-FC Groningen.

45' Weer geen penalty

Opvallend: voor de tweede keer geeft scheidsrechter Van den Kerkhof een penalty, en voor de tweede keer wordt het besluit na ingrijpen van de VAR geannuleerd. Dit keer ging de bal op de stip na een overtreding op Doan, maar na bestudering van de beelden blijkt Mahi kort daarvoor hands te hebben gemaakt.

Heracles-FC Groningen 1-1

RUST

Het is rust in De Kuip. Feyenoord staat op een verdiende 2-0 voorsprong tegen PEC Zwolle.

44' GOAL FEYENOORD

Doelpunt voor Feyenoord! Jørgensen maakt er met het hoofd 2-0 van op aangeven van Berghuis. Het is zijn eerste treffer van het seizoen.

Nicola Jørgensen maakte zijn eerste treffer van het seizoen

35' Geen penalty Heracles

Ophef in Almelo als Dalmau wordt vastgehouden door Te Wierik en naar de grond gaat. Scheidsrechter Van den Kerkhof wijst naar de stip, en dat lijkt helemaal niet vreemd. Maar na ingrijpen van de VAR en het opnieuw bekijken van de beelden gaat de penalty toch niet door, omdat Dalmau als eerste ook zou hebben vastgehouden.

33' Feyenoord speelt sterk

Feyenoord blijft de sterkere ploeg in de De Kuip. De Rotterdammers hadden al op 2-0 kunnen staan, onder meer na een vlammend schot van Jørgensen vanaf de rand van het strafschopgebied op de paal.

Ook PEC heeft ondertussen zijn eerste kansje gehad: een schot van Scamacca wordt door Bijlow naast getikt.

Feyenoord-PEC Zwolle 1-0

25' GOAL HERACLES

Daar is de gelijkmaker van Heracles! Padt redt nog op de inzet van Merkel, maar in de rebound tikt Dalmau de gelijkmaker binnen tegen FC Groningen.

Adrian Dalmau maakt de 1-0 en is de gevierde man

18' GOAL FEYENOORD

Feyenoord was in de beginfase heer en meester en krijgt nu ook de beloning: een poeier vanaf de wreef van Clasie leidt tot de 1-0 tegen PEC Zwolle. Het is de eerste goal van Clasie sinds zijn terugkeer bij Feyenoord.

De voorsprong is verdiend, want de Rotterdammers hebben al een handvol kansen gehad, onder anderen van Larsson en St. Juste.

Jordy Clasie (r) is blij met zijn goal

14' GOAL FC GRONINGEN

Heracles was de betere ploeg in de openingsfase, maar FC Groningen komt op voorsprong door een mooie goal van Mahi. Hij werkt zich langs de twee verdedigers en schiet knap raak.

De Heraclieden waren gewaarschuwd, want kort daarvoor schoot Doan nog hard op de lat.

Heracles-FC Groningen 0-1

Mimoun Mahi loopt juichend weg na zijn 1-0

2' GOAL VVV-VENLO

VVV-Venlo komt razendsnel op voorsprong tegen ADO Den Haag. Peniel Mlapa benut een strafschop.

De bal ging op de stip na een overtreding van Groothuizen op Mlapa. De Duitser gaat vervolgens zelf achter de bal staan en schiet onberispelijk binnen.

VVV-ADO Den Haag 1-0

Knuffels voor Peniel Mlapa na zijn doelpunt

1' Elleboog van de week?

In De Kuip is er al snel even opwinding als Clasie wordt geveld door een elleboog van Hamer. Scheidsrechter Mulder en de VAR zien er echter niet zoveel kwaad in; de kaarten blijven op zak.

Feyenoord-PEC Zwolle 0-0

AFTRAP

De bal rolt bij Feyenoord-PEC Zwolle.

Ook bij VVV-ADO Den Haag en Heracles-FC Groningen is de aftrap verricht.

Drie duels om 14.30 uur

We gaan om 14.30 uur verder met drie wedstrijden. Feyenoord ontvangt PEC Zwolle, Heracles Almelo neemt het op tegen FC Groningen en VVV-Venlo speelt tegen ADO Den Haag.

Robin van Persie betreedt het veld in De Kuip voor de warming-up

KLAAR IN BREDA

Het is afgelopen in Breda. Het was geen spetterende derby tussen NAC Breda en Willem II. De eindstand is 2-2.

81' Eindelijk reuring

De gelijkmaker van NAC heeft de gezapige derby goed gedaan. NAC gaat, gesteund door het publiek, op zoek naar de zege. En ook Willem II lijkt weer een beetje wakker geworden. Tot echte kansen leidt het allemaal nog niet, maar er gebeurt wel weer iets.

Heel even wordt er gejuicht door Willem II als Fran Sol de 3-2 met hulp van de NAC-defensie binnen lijkt te tikken. Maar de goal wordt afgekeurd wegens buitenspel.

NAC Breda-Willem II 2-2

73' GOAL NAC BREDA

De wedstrijd leeft ineens op: Rosheuvel wordt ten val gebracht door Llonch en de bal gaat op de stip! Rosheuvel schiet de strafschop onberispelijk binnen: NAC komt op 2-2 tegen Willem II.

Mikhail Rosheuvel loopt juichend weg na zijn benutte penalty

71' Gezapig

Het publiek in Breda begint steeds meer te morren en te fluiten. Want de derby verloopt buitengewoon gezapig in een langzaam tempo. Er gebeurt nauwelijks iets wat het vermelden waard is.

NAC Breda-Willem II 1-2

63' Redelijk geruisloos

Het eerste kwartier van de tweede helft gaat redelijk geruisloos voorbij. Er was een vrije trap voor NAC, maar het schot van Illic kon simpel worden gepakt door keeper Wellenreuther.

NAC vraagt om een penalty als Dankerlui onhandig wegwerkt en de bal tegen zijn arm komt. Maar scheidsrechter Gözübüyük en de VAR vinden het niets.

Twee wissels bij NAC: Verschueren is in het veld gekomen voor Nijholt, Korte vervangt Illic.

Aandachtig toeschouwer

Een opvallende toeschouwers bij NAC Breda-Willem II: premier Mark Rutte, met NAC-sjaal, ziet dat zijn ploeg op een 2-1 achterstand staat.

Premier Mark Rutte op de tribune bij NAC Breda-Willem II

De tweede helft is begonnen bij de Brabantse derby tussen NAC Breda en Willem II. De stand is 1-2.

Heracles-spits Peterson is topscorer eredivisie dankzij zijn zoontje

Acht doelpunten in acht wedstrijden. En dat bij een club als Heracles Almelo. De Zweed Kristoffer Peterson is na acht speelronden topscorer van de eredivisie. Nog voor grote namen als Hirving Lozano, Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie.

"Ja, dat is bijzonder", beaamt hij. "Maar ik ben niet tevreden over mijn laatste twee duels. Als ik wil blijven scoren, moet ik nog harder werken en mijn teamgenoten helpen, want we doen het samen."

Heracles-spits is topscorer eredivisie dankzij zijn zoontje

RUST

In blessuretijd gaat er nog een kopbal van Fran Sol net naast, en dan is het rust bij NAC Breda-Willem II. De Tilburgers staan op een 2-1 voorsprong.

42' GOAL WILLEM II

En dan is er ineens zelfs de voorsprong voor Willem II. Dankerlui legt rechts van het doel fraai terug, Avdijaj schiet de bal vervolgens schitterend in één keer binnen: het is 1-2.

Donis Avdijaj wordt bedankt voor zijn goal

35' GOAL WILLEM II

De eerste de beste kans voor Willem II levert meteen de gelijkmaker op. Bij een vrije trap van Crowley ontsnapt Meißner aan de aandacht van de NAC-defensie en de verdediger werkt de 1-1 tegen de touwen. Het is het eerste eredivisiedoelpunt van de Duitser.

Kansen zijn er nauwelijks in Breda, maar we staan inmiddels wel al op twee doelpunten.

NAC Breda-Willem II 1-1

Thomas Meißner is dolblij met zijn eerste eredivisiedoelpunt

28' GOAL NAC BREDA

Er was nog bijzonder weinig gebeurd in de Brabantse derby, maar ineens schrikt het publiek op van een fraaie voorzet van links van El Allouchi, die simpel wordt binnengelopen door Te Vrede. NAC leidt met 1-0. Het is de vierde goal in dit seizoen van Te Vrede.

En een paar minuten later is zowaar nog een kans voor Te Vrede, maar hij schiet vanuit kansrijke positie voorlangs.

NAC Breda-Willem II 1-0

De felicitaties zijn voor Mitchell te Vrede na de 1-0 voor NAC

20' Koddige korte corner

De kansen zijn duur in de openingsfase van het duel. Na het sterke begin van NAC begint Willem II het initiatief langzaam maar zeker naar zich toe te trekken, maar tot veel bijzonders leidt het niet.

'Hoogtepuntje' tot nu toe is een ongekend onhandige korte corner van de Tilburgers: Dankerlui neemt hem, maar staat bij het terugtikken vervolgens buitenspel.

NAC Breda-Willem II 0-0

Mitchell te Vrede in duel met Diego Palacios

9' Enthousiast NAC

NAC begon heel enthousiast aan de derby en had in de tweede minuut al een kans: El Allouchi kon net niet bij een voorzet van Rosheuvel.

Willem II doet het vooralsnog een beetje rustig aan.

AFTRAP

De bal rolt in Breda. De Brabantse derby tussen NAC Breda en Willem II is begonnen!

Willem II-trainer Adrie Koster langs de lijn

We gaan bijna beginnen

De spelers komen het veld op, de sfeer in het Rat Verlegh-stadion is bijzonder gezellig. We gaan bijna beginnen!

Jørgensen: 'Mijn laatste goede wedstrijd? Ik denk op het WK'

Feyenoord, de nummer drie van de eredivisie, ontvangt om 14.30 uur PEC Zwolle, de nummer elf. Met in de spits vermoedelijk weer Nicolai Jørgensen. Maar wanneer heeft de Deen eigenlijk voor het laatst een goede wedstrijd gespeeld?

"Uh... Ik heb heel lang niet gespeeld. Maar ik denk de wedstrijd tegen Australië op het WK?" De spits van Feyenoord heeft het dan over 21 juni, precies vier maanden terug. Het zegt veel over de afgelopen maanden van Jørgensen. Na de mondiale eindstrijd in Rusland is hij niet meer topfit geweest. Een mysterieuze voetblessure hield hem lang aan de kant.

Opstellingen NAC-Willem II (12.15 uur)

NAC Breda wijzigt zijn basis op twee plekken in vergelijking met de 2-1 nederlaag bij FC Utrecht in de vorige speelronde: Luka Ilic speelt voor Robert Mühren en Mounir El Allouchi vervangt Gervane Kastaneer.

Ook Willem II voert twee wijzigingen door ten opzichte van de 1-1 thuis tegen Feyenoord: Dries Saddiki vervangt Aras Özbiliz en Diego Palacios speelt voor Elmo Lieftink.

Brabantse derby

Om 12.15 uur is de aftrap van NAC Breda-Willem II, een wedstrijd tussen de hekkensluiter (3 punten) en de nummer 13 (9 punten).

De Brabantse burenruzie werd 31 keer gespeeld in Breda. NAC won twaalf maal en negen keer zegevierde Willem II.

De laatste thuisoverwinning van NAC op Willem II in de eredivisie dateert van zes seizoenen geleden: 4-0 door goals van Luijckx, Mats Seuntjens, Hooi en Verbeek.

Vorig seizoen won Willem II met 2-1 dankzij twee goals van Ben Rienstra.

Uitslagen en programma

PSV en Ajax maakten gisteravond weer eens duidelijk dat ze in topvorm zijn. De koploper legde thuis FC Emmen met 6-0 over de knie, terwijl de Amsterdammers weinig moeite hadden met sc Heerenveen: 4-0.

FC Utrecht versloeg AZ met 2-1, Excelsior was met 2-0 te sterk voor Vitesse.

Programma en uitslagen speelronde 9

Welkom bij de eredivisiezondag!

Hallo allemaal, op deze eredivisiezondag staan er vijf wedstrijden op het programma. We beginnen om 12.15 uur met de Brabantse derby tussen NAC en Willem II. Rond half zeven klinkt het laatste fluitsignaal van de negende speelronde in Sittard. We zijn er met dit liveblog de hele dag bij.