liveblog
NOS VoetbalAangepast

Warming-up: Stengs terug bij AZ, Ziyech onzeker bij Ajax

  • Volg hier de laatste ontwikkelingen in aanloop naar het voetbalweekend.
  • Zaterdag begint de 9de speelronde van de eredivisie.
  • Nicolás Tagliafico (Ajax) mist het duel met sc Heerenveen vanwege een heupblessure. Hakim Ziyech is een twijfelgeval.
  • PSV-trainer Mark van Bommel waakt voor onderschatting tegen FC Emmen.
liveblog gesloten

Alle eindstanden in de eerste divisie

De uitslagen

Almere City - Go Ahead 0-1
FC Dordrecht - Jong AZ 1-1
Jong Ajax - RKC Waalwijk 2-1
FC Eindhoven - FC Volendam 1-0
TOP Oss - FC Den Bosch 0-1
MVV - Jong PSV 2-2
Roda JC - Sparta 1-1
Cambuur - Helmond Sport 3-1
Telstar - NEC Nijmegen 0-3

AEK gestraft

De Griekse kampioen AEK Athene heeft drie punten aftrek gekregen als straf voor rellen met supporters. Begin deze maand bekogelden supporters van de club politieagenten met stenen in de rust van de wedstrijd tegen Olympiakos. Daarvoor werd AEK al gestraft met puntenaftrek, maar de club ging in beroep. Tevergeefs. AEK moet ook twee thuiswedstrijden in de competitie spelen zonder publiek.

De Grieken, die nu naar de zesde plek in de competitie duikelen, spelen dinsdag in de Champions League tegen Bayern München. Ze speelden al tegen Ajax (3-0 verlies) dat ook nog naar Athene moet.

Ruststanden in eerste divisie

Speelronde 10, bij de rust

Almere City - Go Ahead 0-1
FC Dordrecht - Jong AZ 1-1
Jong Ajax - RKC Waalwijk 1-1
FC Eindhoven - FC Volendam 1-0
TOP Oss - FC Den Bosch 0-1
MVV - Jong PSV 1-1
Roda JC - Sparta 0-0
Cambuur - Helmond Sport 2-1
Telstar - NEC Nijmegen 0-1

Stengs in de basis bij AZ

Calvin Stengs is terug bij AZ. Meer dan veertien maanden geleden scheurde hij zijn kruisband af, vanavond speelt hij met Jong AZ tegen FC Dordrecht.

Jong AZ staat zestiende in de eerste divisie, Dordrecht is de hekkensluiter. Het duel begint om 20.00 uur.

Calvin Stengs

Cambuur 'is overvallen' door bom onder stadionplan

Een zware tegenvaller voor Cambuur in de stadionplannen. "SC Cambuur is vanochtend overvallen door het nieuws dat ROC Friese Poort zich terugtrekt uit de WTC planontwikkeling", stelt de club uit de eerste divisie in een verklaring.

ROC Friese Poort ziet af van vestiging in het nieuwe Cambuurstadion, dat achter het WTC in Leeuwarden moet verrijzen. Daarmee is de bouw van het nieuwe stadion verder weg voor Cambuur in een toch al zeer moeizaam proces. De komst van het ROC als huurder was juist een van de financiële pijlers onder het plan.

"We zijn uitermate teleurgesteld over het plotselinge en eenzijdige besluit van de ROC Friese Poort om zich terug te trekken uit de WTC planontwikkeling", reageert de directie en raad van commissarissen van SC Cambuur in een persbericht. "Het is ons inziens een geschil tussen de ROC Friese Poort en de Gemeente Leeuwarden en SC Cambuur is geen partij in de gemaakte afspraken tussen deze twee partijen. Voor SC Cambuur is het onbegrijpelijk dat de ROC Friese Poort, zonder enig vooroverleg met de andere partners, de deur lijkt te sluiten."

Barcelona of Emmen, het maakt voor Van Bommel niet uit

PSV-trainer Mark van Bommel waakt ervoor dat er in aanloop naar het treffen in de Champions League met Tottenham Hotspur te makkelijk wordt gedacht over de wedstrijd van zaterdag, thuis tegen FC Emmen. "Iedereen zag Emmen als degradatiekandidaat nummer één", zei Van Bommel vrijdag tijdens de persconferentie. "Maar ze hebben gewoon al acht punten en staan boven de streep. Bovendien: zij zullen dit zien als uitdaging. Het is toch mooi om hier te kunnen voetballen?"

Barcelona of Emmen, het maakt voor Van Bommel niet uit

De Bruyne is terug, met een filmpje

Kevin De Bruyne is door trainer Pep Guardiola opgenomen in de selectie van Manchester City voor het competitieduel bij Burnley zaterdag. De Belgische middenvelder liep twee maanden geleden een knieblessure op en trainde al een paar weken mee met de groep. "Hij heeft geen pijn meer, maar ik weet nog niet of hij begint of dat hij negentig minuten kan spelen", zei de Spaanse coach.

Met een ludiek filmpje maakte De Bruyne zijn terugkeer bekend.

'Grote motivatie voor Hendrix om ook bij Oranje te komen'

Jorrit Hendrix zat in tegenstelling tot teamgenoten Steven Bergwijn, Pablo Rosario, Denzel Dumfries, Luuk de Jong en Jeroen Zoet niet bij de selectie van Oranje. "Is een hele mooie motivatie voor hem. Jorrit en andere jongens in onze selectie willen daar ook naartoe."

'Grote motivatie voor Hendrix om ook bij Oranje te komen'

'Kort geleden iedereen nog in zak en as over Oranje'

Mark van Bommel is erg blij met de mooie resultaten van het Nederlands elftal, maar waakt voor al te veel optimisme. "Ik ben blij met deze situatie", aldus Van Bommel. "Maar volgens mij hadden we niet zo lang geleden een rapport liggen en zat iedereen in zak en as."

'Kort geleden iedereen nog in zak en as over Oranje'

Klopp verwacht dat Van Dijk hersteld is

Jürgen Klopp, de trainer van Liverpool, verwacht dat Virgil van Dijk komend weekeinde in actie kan komen in de uitwedstrijd tegen Huddersfield Town. De captain van Oranje miste het duel met België (1-1) door een ribblessure.

"Van Dijk is best snel hersteld", aldus Klopp. "Voetballers moeten vaak spelen met verschillende pijntjes, dat is nou eenmaal zo. Om wat het ook gaat. Maar alles is in orde, hij heeft er (met zijn ribben, red.) geen problemen meer mee."

De Duitse coach kan in Huddersfield niet beschikken over Naby Keïta, die aan de interlandperiode een blessure heeft overgehouden. De middenvelder uit Guinee ondervindt hinder van een hamstringblessure. Of Mohamed Salah, Sadio Mane en James Milner zaterdag (18.30 uur) kunnen meedoen, wordt nog bepaald.

Virgil van Dijk, rots in de branding bij Liverpool

Kishna op de weg terug

ADO-aanvaller Ricardo Kishna is op de weg terug. Een partijtje voetvolley met fysiektrainer John Nieuwenburg gaat hem al goed af. Kishna scheurde in september vorig jaar zijn kruisband af en de huurling van Lazio werkt sindsdien in Den Haag aan zijn herstel.

FC Utrecht weken zonder Bahebeck

FC Utrecht kan twee tot drie weken niet beschikken over Jean-Christophe Bahebeck, zo meldt FC Utrecht-trainer Dick Advocaat vrijdag op de persconferentie voor de wedstrijd tegen AZ van zaterdag. "Hij is geblesseerd aan een been", zegt de Utrecht-trainer. "Welk been mag ik niet zeggen, en ook niet wat hij heeft. Het is in elk geval niet zijn hamstring." Vanwege de privacy-wetgeving mag hij niet te veel details geven.

Jean-Christophe Bahebeck

Ten Hag: 'Goede hoop dat Ziyech erbij is'

Ten Hag: 'Goede hoop dat Ziyech erbij is'

Van Bronckhorst bevestigt: Bijlow terug onder lat

Justin Bijlow keept zondag tegen PEC Zwolle, zo bevestigt Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst tijdens de persconferentie in De Kuip. De doelman is volledig hersteld van de knieblessure, die hem de afgelopen twee competitieduels aan de kant hield. Hij werd vervangen door Kenneth Vermeer.

Alleen de langer geblesseerde Ridgeciano Haps is niet beschikbaar voor Feyenoord. Trainer Van Bronckhorst kreeg tijdens de persconferentie vragen over het spel van zijn team. "Als er één kritisch is, dan ben ik het wel. Positiespel kun je alleen spelen door de bal goed rond te laten gaan en goed te bewegen. Als dat in onze ploeg zit, kunnen wij goed voetballen. Maar als de beweging en het baltempo er niet zijn, krijgen wij het moeilijk. Op de training is het goed, maar we moeten het vertalen naar de duels."

De Ligt: 'Kan bepalende week worden'

De Ligt: 'Kan bepalende week worden'

Van den Brom kijkt graag naar Advocaat: 'Dat 'mannetje' geniet er echt van'

AZ speelt zaterdagavond (20.45 uur) tegen FC Utrecht van trainer Dick Advocaat. De coach van de Alkmaarders, John van den Brom, heeft mooie woorden over voor de 71-jarige en onvermoeibare Hagenees. "Leeftijd zegt niks. Hij zit vol energie, die man. Of eh, dat mannetje", lacht Van den Brom. "Van zijn gedrevenheid kunnen heel veel trainers nog wat leren."

Maar of Van en Brom (52) zelf nog langs de lijn staat op die leeftijd? "Daar weet ik niet, zo denk ik er niet over. Maar Dick geniet er nog echt van, net als Guus Hiddink nu met de Chinezen. Ik vind dat mooi. Als iedereen die passie zou hebben, dan gaan we wat trainers betreft een mooie tijd tegemoet."

Dick Advocaat in 2014 als trainer van AZ

Stengs maakt rentree bij Jong AZ

Calvin Stengs gaat zijn rentree maken in het betaald voetbal. Stengs speelt vanavond met Jong AZ tegen FC Dordrecht in de eerste divisie. De 19-jarige aanvaller scheurde vorig seizoen tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen zijn kruisbanden af. Na een operatie in Pittsburgh volgde een lange revalidatie.

Aan het begin van dit seizoen sloot hij weer aan bij de groepstraining van de Alkmaarders. Anderhalve week geleden maakte hij zijn eerste wedstrijdminuten in een oefenduel met Cambuur. Stengs maakte in mei 2017 veel indruk in de play-off wedstrijden tegen FC Utrecht. Hij wordt gezien als een van de grootste talenten van de jeugdopleiding van AZ.

Calvin Stengs

Tagliafico mist duel met Heerenveen

Nicolás Tagliafico is met een heupblessure teruggekomen van de interlandperiode. "Hij is er niet bij tegen Heerenveen", zegt Ajax-trainer Erik ten Hag op de persconferentie. "Hopelijk dinsdag wel, maar zekerheid heb ik daar niet over."

"Ik heb goede hoop dat hij kan spelen", zei Ten Hag over Ziyech. "Hij heeft goed getraind en moet vandaag op de training de volgende stap zetten. Als hij beschikbaar is, maken we daar gebruik van."

Lasse Schöne is fit en of Noussair Mazraoui en Frenkie de Jong in de selectie zitten, is nog niet helemaal zeker. Mogelijk neemt Ten Hag ze uit voorzorg niet mee. Dinsdag wacht de Champions League-wedstrijd tegen Benfica.

Bayern verklaart oorlog aan media

De grote bazen van Bayern baren tijdens een persconferentie opzien met een aanval op de media. "Vandaag is een belangrijke dag voor FC Bayern, omdat we u mededelen dat we het niet meer laten gebeuren", zegt voorzitter Karl-Heinz Rummenigge. "We zullen geen respectloze berichtgeving meer accepteren", voegt clubpresident Uli Hoeness toe.

De Duitse recordkampioen verkeert met de magere resultaten en een zesde plaats in de Bundesliga in een crisis. Zaterdag wacht de uitwedstrijd tegen VfL Wolfsburg.

Ziyech: 'Ik ben fit'

"Ik ben fit", zegt Hakim Ziyech in het voorbijlopen bij het trainingsveld van Ajax. Of dat ook betekent dat hij wordt opgenomen in de selectie voor het duel van zaterdag met sc Heerenveen is nog de vraag. Dat horen we mogelijk om 13.00 uur op de persconferentie van Ajax-trainer Erik ten Hag. Ziyech kampte met een hamstringblessure.

Hakim Ziyech loopt een blessure op

Frenkie de Jong: 'Was moe na Duitsland'

Frenkie de Jong bleef na zijn duel met Duitsland tegen België 90 minuten op de bank, maar is fit genoeg om met Ajax te spelen tegen sc Heerenveen. Van zijn kuitblessure heeft hij geen last meer.

"Ik heb het er met de bondscoach over gehad", zegt hij tegen Fox Sports. "Het was verstandiger om rust te nemen (tegen België). Ik was na Duitsland redelijk moe. Ik ben 100 procent fit, als het goed is. Ik voel me nu goed, maar het is altijd aankijken hoe het gaat in de wedstrijd."

Frenkie de Jong

FC Emmen #7: De overkant

Een nieuwe aflevering van onze YouTube-serie #Hierkomikweg staat voor je klaar. Hoog bezoek voor de supporters van FC Emmen.

Supportersvereniging Rood-Wit opent het nieuwe supportershome en het is feest in Emmen. Het bestuur van FC Emmen komt op bezoek. Vaak "de overkant" genoemd door de fans. Maar dat verandert langzaamaan. Of? Ondertussen zijn er zorgen: de supporters hebben flink geïnvesteerd, maar wordt er wel genoeg bier verkocht?

Besloten training in Alkmaar

AZ

Kovac onder druk: 'Successen komen terug'

De positie van Bayern München-trainer na de matige resultaten van de Duitse recordkampioen. Tijdens een persconferentie laat hij weten nog hoop te hebben om het tij te keren.

Laatste vier wedstrijden Bayern München

6 oktober (Bundesliga): Bayern München-Borussia Mönchengladbach 0-3

2 oktober (Champions League): Bayern München-Ajax 1-1

28 september (Bundesliga): Hertha BSC-Bayern München 2-0

25 september (Bundesliga): Bayern München-FC Augsburg 1-1

Cillessen: 'Natuurlijk komen De Jong en De Ligt graag naar Barça'

Er gaat bij bijna geen dag meer voorbij of Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong staan weer op de voorpagina van de Catalaanse sportkranten Sport en El Mundo Deportivo. Vandaag doet Barcelona-doelman Jasper Cillessen een duit in het zakje in een interview met Sport. Hij sprak met De Ligt en De Jong over Barcelona bij Oranje en dat horen de Catalanen natuurlijk graag.

"Tijdens het eten sprak ik met hen over de club", zegt Cillessen. "Zij zeiden dat ze FC Barcelona een geweldige club vinden. Maar dat geldt voor al mijn teamgenoten bij Oranje. Iedereen wil bij FC Barcelona voetballen. FC Barcelona is een van de beste clubs ter wereld. Natuurlijk willen zij hier ook spelen."

Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt op de voorpagina van Sport

'Vrienden Benzema verdacht van kidnapping'

Zakenpartners van Karim Benzema worden verdacht van betrokkenheid bij een vermeende kidnapping, zo schrijft de Franse nieuwssite Mediapart. Leo D., die beweert een makelaar van Benzema te zijn, verklaarde aan de Franse politie dat hij na het duel Paris Saint-Germain-Olympique Lyonnais begin oktober werd aangepakt door vermeende vrienden van Benzema om hem te overtuigen 50.000 euro aan Benzema te geven. Ze zouden hem hebben gedwongen in een zwart busje te stappen.

Volgens Mediapart gaat het geschil over geld dat Benzema had moeten krijgen voor een sponsortrip naar Marokko afgelopen zomer. De entourage van Benzema meent volgens Mediapart dat Leo D. dat geld tegen de afspraak niet heeft afgedragen aan Benzema.

Benzema reageerde via Twitter op het bericht. "Is deze wereld serieus?" en "Dit moet stoppen" stelde hij.

Bijlow terug, contractverlenging Ten Hove

Bijlow keert zondag tegen PEC waarschijnlijk terug in de basis bij Feyenoord. De doelman miste de laatste twee competitieduels met Vitesse en Willem II vanwege een knieblessure en werd vervangen door Kernneth Vermeer. Hij liet ook de interlands van Jong Oranje schieten. Deze week sloot Bijlow weer aan bij de groepstraining.

Feyenoord heeft het contract van de 20-jarige doelman Ramón ten Hove verlengd tot medio 2021. Zijn oude verbintenis liep af in 2019. Ten Hove is de vierde doelman van Feyenoord, na Justin Bijlow, Kenneth Vermeer en Joris Delle.

Justin Bijlow

Groeneveld aan de bak met Brugge

Arnaut Danjuma Groeneveld beleefde een droomweek met Oranje, met zijn debuut en zijn eerste goal. Vrijdagavond moet hij alweer aan de bak met Club Brugge, thuis tegen Waasland-Beveren.

Trainer Ivan Leko had wat uit te leggen in Brugge. De trainer werd vorige week woensdag opgepakt in het kader van 'Operatie Schone Handen' in het Belgische voetbal. Een dag later kwam hij weer vrij, maar hij wordt nog steeds verdacht van witwassen.

Blessure scheidsrechter Higler

Scheidsrechter Dennis Higler kan zondag niet fluiten bij Feyenoord-PEC Zwolle. Hij heeft een blessure. Siemen Mulder is zijn vervanger.

Dennis Higler

Standbeeld voor Cruijff

Voor de Johan Cruijff Arena komt een standbeeld voor Johan Cruijff. Binnen drie maanden hebben Ajax-supporters de benodigde 75.000 euro al verzameld. Het is de bedoeling dat het standbeeld binnen twee seizoenen wordt onthuld.

Poolen met Ziyech

Vermaakt heeft Ziyech zich wel zo te zien. Hij werkte natuurlijk aan zijn herstel en speelde thuis een potje poolen.

Ziyech, Mazraoui en Schöne op trainingsveld

Frenkie de Jong miste de laatste wedstrijden van Ajax vanwege een kuitblessure, maar deed tegen Duitsland gewoon mee bij Oranje. De middenvelder is dus weer beschikbaar. Meer zorgen zijn er in Amsterdam ook over Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui en Lasse Schöne. Ziyech bleef met hamstringklachten in Amsterdam en Mazraoui en Schöne keerden eerder terug van interlandverplichtingen.

Het genoemde drietal meldde zich donderdag wel op de groepstraining, maar de vraag is nog wel of ze fit genoeg zijn om zaterdag met Ajax mee te doen tegen sc Heerenveen. Ajax-trainer Erik ten Hag geeft vanmiddag om 13.00 uur mogelijk uitsluitsel op de persconferentie.

Carel Eiting, die zich met knieklachten afmeldde voor Jong Oranje, en Daley Sinkgraven deden niet mee met de groepstraining.

In de heksenketel van Fenerbahçe voelt Kadioglu zich sterker worden

Ferdi Kadioglu moest de afgelopen week tijdens een mountainbike-tochtje met Jong Oranje in de omgeving van Doetinchem stoppen voor een groep schapen. Wat anders dan de hectiek van Istanbul. Even weg van de druk bij Fenerbahçe, dat onder trainer Phillip Cocu slecht presteert in de Turkse competitie.

Ferdi Kadioglu

Nog even genieten van Depay

Vooral Memphis Depay was op dreef tegen Duitsland en België. Kijk hieronder naar een minuutje Depay.

Nog een keertje genieten: Depay excellerend in Oranje

Week van Oranje

Het Nederlands elftal werkte de afgelopen verder aan het vertrouwen met een 3-0 zege op Duitsland en een 1-1 gelijkspel bij België. Bondscoach Ronald Koeman keek vol vertrouwen vooruit. "Er ligt nu een fundament dat je niet bij voorbaat derde en laatste wordt. Veel mensen zullen gedacht hebben dat we een puntje zouden halen in deze groep, maar het zijn er al drie. Wie weet halen we er nog een aantal", aldus Koeman.

Koeman ziet Oranje groepshoofd worden op EK

Topper in eerste divisie

In de eerste divisie gaat de 10de speelronde van start. Koploper Go Ahead Eagles gaat op bezoek bij nummer drie Almere City en nummer twee Sparta Rotterdam bezoekt Roda JC Kerkrade. Go Agead, Sparta en Almere hebben ieder 10 punten uit 9 duels.

Programma eerste divisie speelronde 10

Stand

Programma speelronde 9

Programma eredivisie speelronde 9

Welkom!

Welkom bij de Warming-up. Na de interlandperiode barst het clubvoetbal weer los met onder meer de 9de speelronde van de eredivisie. In dit livebog volgen we de laatste ontwikkelingen, het laatste nieuws in de aanloop naar het voetbalweekend. Zelf zijn we vanmiddag in Eindhoven bij koploper PSV en in Amsterdam bij nummer twee Ajax.