liveblog
NOS SportAangepast

Servië in halve finale te sterk voor Oranje: 3-1

  • Oranje verliest de halve finale met 3-1 van Servië
  • Setstanden: 22-25, 28-26, 19-25, 23-25
  • Nederland speelt zaterdag om brons tegen China of Italië
  • Lees het wedstrijdverslag
liveblog gesloten

Tot zaterdag!

De Nederlandse volleybalsters zijn strijdend ten onder gegaan, maar zullen er morgen weer moeten staan. Zaterdag om 10.20 uur begint namelijk de wedstrijd om het brons op het WK in Japan. Tegenstander is China of Italië. We zijn er dan weer bij met een liveblog. Tot zaterdag!

De beelden

Bekijk het beslissende punt in de halve finale tussen Nederland en Servië.

WK-droom volleybalvrouwen voorbij: nederlaag in halve finale

AFGELOPEN

Servië benut meteen zijn eerste matchpoint. Nederland verliest de vierde set met 25-23 en de halve finale met 3-1.

Geen WK-finale voor Nederland. Maar wel voor Servië.

Servische vreugde na de zege op Nederland in de halve finale

Spanning

Na een 21-21 tussenstand komt Servië via een bal met 97 km/u van Boskovic op 22-21 en via een uitbal van Nederland op 23-21. Nog twee punten en Servië staat in de WK-finale.

Oranje komt vervolgens nog wel terug tot 23-23. Maar dan is er een matchpoint voor Servië.

Veerkracht

Oranje keek een tijdje tegen een achterstand van vier punten aan, maar opnieuw tonen de volleybalsters veerkracht: ze komen terug tot 17-18.

Na de 19-17 van Servië volgt een fantastische rally, met onder meer een geweldige redding van Knip, die wordt gewonnen door Nederland. En vervolgens wordt het na een prima Nederlands blok 19-19.

Servië slaat gaatje

Het zit even tegen in deze fase en Servië pakt vier punten op rij. Er was even onrust rond een challenge, waarbij de bal wel/niet de vloer zou hebben geraakt maar het punt naar Servië ging, waarna Oranje wat onrustig oogt. De Servische vrouwen lopen uit naar 16-13.

Tijana Boskovic (l) juicht na een punt tegen Nederland in de halve finale van het WK

Oranje knokt zich terug

Niet voor het eerst in deze halve finale vechten de volleybalsters zich terug in de set. Met vijf punten op rij knokt Oranje zich terug naar 8-8.

En de vierde set blijft in balans, want even later staat het 11-11.

8-3 voor Servië

Nederland staat op een achterstand van vijf punten tegen Servië. Zo'n grote achterstand heeft Oranje nog niet gehad.

VIERDE SET

De vierde set begint moeizaam want Servië staat al heel snel op een 3-0 voorsprong, en even later via 4-1 op 6-2. Het is even oppassen geblazen voor Oranje in Yokohama.

Servië wint derde set

Servië loopt uit naar 24-18 en dat betekent: zes Servische setpunten.

De eerste wordt door Oranje weggewerkt, maar bij de tweede is het raak: Servië wint de derde set met 25-19 en leidt met 2-1 in sets.

20-17 voor Servië

In de slotfase van de derde set slaat Servië toch weer een gaatje. Een smash van Boskovic gaat via het Nederlandse blok uit en het is 20-17 voor Servië. Bondscoach Morrison vraagt om een time-out.

13-13

Oranje stond de hele derde set aan de leiding, maar het momentum is nu weer een beetje naar Servië geschoven. De stand is gelijk getrokken: 13-13.

De Servische volleybalsters wachten op een beslissing na het bekijken van de beelden

Ondertussen in Varsseveld

De ouders van volleybalster Lonneke Slöetjes zitten op deze vroege vrijdagmorgen natuurlijk ook voor de televisie. Samen met vrienden en familieleden. Een verslaggever van Omroep Gelderland is erbij.

DERDE SET

Ook de derde set begint weer spannend. Het is een echte halve finale op een WK. En Oranje is bezig de wedstrijd om te draaien, want na een achterstand van 4-5 lopen de volleybalsters met vier punten op rij uit naar een 8-5 voorsprong.

Oranje wint tweede set!

Op 26-25 is er een setpunt voor Servië, maar die weet Balkestein-Grothues weg te smashen.

En op 27-26 is er het zesde setpunt van Oranje en die wordt benut! Het is 1-1 in sets.

Setpunten Oranje

Nederland krijgt op 24-21 drie setpunten. De eerste twee worden door Servië weggewerkt. Bij de derde lijkt het raak, maar nadat de beelden worden bekeken blijkt de bal toch uit!

Vervolgens krijgt Oranje weer een setpunt op 25-24. En ook die wordt na een fantastische rally door Servië geneutraliseerd.

Oranje op voorsprong

Opnieuw weten de volleybalsters het gaatje te slechten en het wordt 20-20 in de tweede set. En even later 21-21. En via een service van Koolhaas zelfs 22-21.

De Nederlandse volleybalsters juichen na een punt in de halve finale tegen Servië

18-15 voor Servië

Bondscoach Jamie Morrison vraagt bij een 16-14 achterstand om een time-out. Het wil allemaal net niet lukken bij de volleybalsters. En niet Boskovic, maar Mihajlovic is juist de plaaggeest voor Oranje, waar het blok nog niet optimaal functioneert. Na de time-out loopt Servië verder uit naar 18-15.

12-10 voor Servië

En nu knokken de Servische vrouwen zich weer terug. Via onder meer drie punten op rij nemen de Servische vrouwen weer de leiding in de tweede set: 12-10.

Lonneke Slöetjes in actie tijdens de halve finale tegen Servië

Oranje knokt zich terug

Het verschil was al een tijdje drie punten, maar Nederland knokt zich terug. Via vier punten op rij en een mooi punt van Balkestein-Grothues komt Oranje voor het eerst op voorsprong in de tweede set: 8-7.

TWEEDE SET

De tweede set gaat verder waar de eerste set is geëindigd. De Servische vrouwen zijn op de beslissende momenten net iets sterker dan Oranje en leiden met 5-2.

Servië wint eerste set

Het eerste setpunt voor Servië wordt door Nederland weggewerkt. Maar bij de tweede gaat het mis via het Servische blok. Servië wint de eerste set met 25-22.

23-21 voor Servië

De Servische vrouwen lijkt af te koersen naar de eerste setwinst. Oranje heeft veel te stellen met het geweld van Boskovic en Mihajlovic. Maar dankzij twee punten op rij voor Slöetjes komt Nederland toch weer terug tot 23-21.

19-15 voor Servië

Het lukt Oranje niet echt om het gaatje met de Servische vrouwen te dichten. Slöetjes maakte er met 'slechts' haar vierde punt nog wel 18-15 van, maar al snel daarna is het gat weer vier punten.

Marrit Jasper in actie in de wedstrijd tegen Servië

14-10 voor Servië

Het is spannend in de eerste set in Yokohama. Maar Servië leidt inmiddels met 14-10, terwijl bij Nederland Plak al in de ploeg is gekomen.

Opvallend is het grote aantal foute services tot nu toe aan beide kanten.

Gelijk op

Het gaat gelijk op in de beginfase van de wedstrijd, waarin de vedetten Boskovic en Slöetjes zich veel laten zien. Het is 6-5 voor Servië.

EERSTE SET

Het eerste punt van de wedstrijd is voor Nederland! Via het Servische blok wordt het 1-0 voor Oranje.

De aanvoersters staan klaar voor aanvang van de halve finale

Volksliederen

De volksliederen klinken in Yokohama. We gaan bijna beginnen!

Sloetjes, de topscorer van Oranje

Lonneke Sloetjes is de absolute sterspeelster van Oranje. Ze is op dit WK verantwoordelijk voor 238 punten. Alleen de Italiaanse Paola Egonu neemt meer punten voor haar rekening (246).

Italië speelt in de andere halve finale tegen China.

Lonneke Slöetjes

Weer tegen Servië

Op dit WK stonden Nederland en Servië in de tweede groepsfase ook al tegenover elkaar. Oranje won toen met 3-0 van een gehavend Servië, dat al zeker was van de volgende ronde. Sterspeelster Boskovic kreeg toen rust.

Volleybalsters met rake klappen naar Final Six

Slöetjes kijkt uit naar Servië: 'We gaan gewoon battelen'

De reactie van sterspeelster Lonneke Slöetjes na de nederlaag tegen China op het WK, toen duidelijk dat Servië de tegenstander zou worden.

Slöetjes kijkt uit naar Servië: 'We gaan gewoon battelen'

Volleybalsters mogen nu bewijzen dat ze 'absurde lichting' zijn

"Een absurd goede lichting." Zo omschrijft volleybalcoach Jan Berendsen de Nederlandse ploeg die vrijdagmorgen om 06.40 uur in de halve finale van het WK aantreedt tegen Servië. De gelouterde coach plaatst echter ook kanttekeningen bij het Oranjesucces.

'Volleybalsucces was onder Guidetti nooit gebeurd'

'Servische volleybalsters zijn de trots van de natie'

Sinds Servië vorig jaar uitgerekend ten koste van Oranje de Europese titel veroverde, worden de speelsters in eigen land beschouwd als heldinnen.

NOS-correspondente Mitra Nazar zag een jaar geleden met eigen ogen hoe de Europese titel voor de Servische volleybalsters tot een waar volksfeest leidde.

De Servische volleybalsters

Tijana Boskovic, de Servische vedette

Opletten Nederland, houd Tijana Boskovic in de gaten! De Servische sterspeelster is het grote gevaar voor Oranje, zo weten de kenners.

Oud-international Van Hintum: 'Volleybalsters spelen als volwassen vrouwen'
Morrison kijkt uit naar halve finales: 'We moeten Boskovic afstoppen'
Sterk serveren en Boskovic afstoppen is het devies voor de volleybalsters

Van Nagoya naar Yokohama

Yokohama is de nieuwe speelstad voor de Oranjevrouwen. De NOS reisde met de selectie van Jamie Morrison mee vanuit Nagoya.

Volleybalsters met hoge snelheid richting Yokohama

Welkom!

Goedemorgen! De volleybaldames spelen vanaf 06.40 uur een historische halve finale op het WK in Japan. Nooit eerder stond Nederland bij de laatste vier op een WK.

Servië is in Yokohama de tegenstander. Via dit liveblog blijf je op de hoogte van de wedstrijd!