De eredivisie neemt nu even vakantie, want er komt weer een interlandperiode aan. Op zaterdag 20 oktober gaan we verder met onder meer PSV-FC Emmen en Heerenveen-Ajax. Tot dan!

De stand in de eredivisie na de achtste speelronde. PSV blijft fier aan kop, met Ajax op vijf punten. Feyenoord en Heracles moeten terrein prijsgeven. NAC blijft de hekkensluiter.

Uitslagen

De uitslagen van de achtste speelronde in de eredivisie op een rijtje.

KLAAR

Het is afgelopen in Amsterdam. Ajax wint met 5-0 van AZ, maar ziet in blessuretijd wel Hakim Ziyech geblesseerd uitvallen.

In blessuretijd schoot Ziyech nog eens fraai op de paal, maar daarna zit hij met een van pijn vertrokken gezicht op de grond. Het lijkt op een hamstringblessure.

Hakim Ziyech raakt geblesseerd in blessuretijd

84' GOAL AJAX

Ajax draait in de tweede helft op volle toeren en ook Tadic doet een duit in het zakje: het is 5-0 tegen AZ. De voorzet is van Ziyech, het overstapje van Neres, Tadic schiet binnen.

Kort daarvoor werd Wöber vervangen door Schuurs, die daarmee zijn eredivisiedebuut voor de Amsterdammers maakt.

Ajax-AZ 5-0

75' Kluivert op de tribune

Aandachtig toeschouwer op de tribune: Justin Kluivert, die afgelopen zomer verkaste naar AS Roma. Hij ziet dat Ajax freewheelend door de tweede helft stuift, met een 4-0 voorsprong op zak.

Kluivert zag ook dat Til een kans kreeg en op Onana afstormde. De AZ'er kwam ten val tijdens een duel, geen overtreding meent scheidsrechter Higler.

Ajax-AZ 4-0

Aandachtig toeschouwer bij Ajax-AZ: Justin Kluivert

Ondertussen in Duitsland

Jonathan de Guzmán en Jetro Willems (Eintracht Frankfurt) hebben op bezoek bij Joshua Brenet en Justin Hoogma (Hoffenheim) een 1-2 zege geboekt. De thuisclub, deelnemer in de Champions League, bezet nu een teleurstellende dertiende plaats in de Bundesliga.

Jonathan de Guzmán en Sébastien Haller vieren de 1-2 zege

61' GOAL AJAX

Ziyech laat weer eens zien dat hij heel goed kan voetballen. Na een fraaie solo-actie in het strafschopgebied van AZ schiet hij de 4-0 binnen.

Kort daarvoor is Dolberg overigens vervangen door Huntelaar.

Ajax-AZ 4-0

Hakim Ziyech schiet de 4-0 binnen

55' Geen penalty

Van Rhijn tikt Ziyech aan in het strafschopgebied en scheidsrechter Higler wijst naar de stip. Tadic stond al klaar om de penalty te nemen, maar ineens gaat het feest voor Ajax niet door. De VAR wijst erop dat Dolberg aan het begin van de aanval buitenspel stond. De strafschop wordt geannuleerd.

Ajax-AZ 3-0

52' GOAL AJAX

Nu gaat het ineens snel in de Johan Cruijff Arena. Een afstandsschot van Blind gaat via de knie van Van Rhijn in het AZ-doel: 3-0.

Ajax-AZ 3-0

48' GOAL AJAX

Ook in de tweede helft kent Ajax een bliksemstart. Bizot laat een afstandsschot van Ziyech los, Dolberg jaagt de rebound tegen de touwen. Het is 2-0 voor Ajax.

Ajax-AZ 2-0

Kasper Dolberg loopt juichend weg na zijn doelpunt

TWEEDE HELFT

De tweede helft is begonnen bij Ajax-AZ. De Amsterdammers leiden met 1-0.

Van Bronckhorst: 'Zo'n wedstrijd moet je over de streep trekken'

Feyenoord verspeelde door een 1-1 gelijkspel punten in Tilburg, na een doelpunt van Fran Sol vlak voor tijd. Steven Berghuis leek de Rotterdammers ruim een kwartier voor het eindsignaal juist aan een zege te helpen.

"Als je zo laat op voorsprong komt, dan moet je zo'n wedstrijd over de streep trekken", concludeerde trainer Giovanni van Bronckhorst.

RUST

Het is rust in de Johan Cruijff Arena. Ajax is de eerste helft superieur aan AZ, maar het staat slechts 1-0.

Vlak voor rust was er nog wel een hachelijk moment voor het Amsterdamse doel, toen Onana een bal uit zijn strafschopgebied kopte en daarbij met de knie tegen de rug van Idrissi aansprong.

42' Superieur Ajax scoort niet

Het is bijna rust in de Johan Cruijff Arena. Ajax is superieur en AZ heeft vooralsnog niets in de melk te brokkelen. Toch staat het 'slechts' 1-0 voor de Amsterdammers. Zojuist was er weer eens kans voor Van de Beek, maar zijn kopbal ging over. Even later is er een grote kans voor Tadic na defensief gestuntel van Koopmeiners, maar de Serviër schiet naast.

Ajax-AZ 1-0

Ondertussen in Southampton

Chelsea heeft op eenvoudige wijze drie punten gepakt in het uitduel met Southampton (0-3). De Londenaren gaan zodoende in ieder geval voor even aan de leiding van de Premier League.

Ross Barkley viert zijn goal tegen Southampton

29' Ajax blijft sterker

De storm van Ajax is na een klein half uur iets gaan liggen. Maar de Amsterdammers blijven wel de lakens uitdelen. Zo was er een eerste serieuze kans voor Dolberg, maar Bizot redde knap. De doelman, die is geselecteerd voor Oranje, heeft nu al een kwartet goede reddingen op zijn naam staan.

Ajax-AZ 1-0

Ondertussen in Italië

AC Milan heeft zondag drie punten veroverd. Gonzalo Higuaín was met twee treffers belangrijk in de 3-1 overwinning op hekkensluiter Chievo Verona. De internationals Marten de Roon en Hans Hateboer gingen met Atalanta in eigen huis ten onder tegen Sampdoria (0-1).

Gonzalo Higuaín bezorgt AC Milan met twee goals de zege op Chievo

14' Poeier en omhaal

Ajax is in de beginfase heer en meester in eigen huis, maar na een klein kwartier is er ineens een grote kans voor AZ. Vejinovic, een jaar uit de roulatie geweest, krijgt ruimte om te schieten en doet dat snoeihard. Onana pareert.

Een minuutje is er een technisch hoogstandje aan de andere kant: na een subtiele voorzet van Schöne komt Tagliafico tot een knappe omhaal. Bizot redt even knap.

Ajax-AZ 1-0

De fraaie omhaal van Nicolás Tagliafico

3' GOAL AJAX

Een bliksemstart voor Ajax! Na 2,5 minuut schiet Van de Beek de Amsterdammers al op 1-0. Tadic doet het prima voorwerk, Van de Beek schiet onder de uitkomende Bizot door.

Ajax-AZ 1-0

Donny van de Beek juicht na zijn snelle treffer

AFTRAP

De bal rolt bij de topper van deze eredivisiezondag: Ajax-AZ.

Eigenwijze Ten Hag: 'Eigenwijs is ook wijs'

Ajax-trainer Erik ten Hag blikt vooruit op de thuiswedstrijd tegen AZ.

Van den Brom: 'Winnen van Ajax? Vooraf kan alles'

AZ-trainer John van den Brom blikt vooruit op de wedstrijd tegen Ajax.

Buitenspeler Idrissi geeft AZ kleur

Met het vertrek van Alireza Jahanbakhsh naar Brighton verloor AZ deze zomer 21 goals, 12 assists en nog veel meer dribbels en acties over de rechterflank.

De topscorer van de eredivisie en smaakmaker van de Alkmaarders mag dan vertrokken zijn, Oussama Idrissi laat dit seizoen zien dat ook hij de show kan stelen.

Lees een interview met Oussama Idrissi, die het straks met AZ opneemt tegen Ajax.

Idrissi: 'Ik ben minder speels geworden en zekerder aan de bal'

In de voetsporen: Sander en Sem Westerveld

In onze rubriek 'In de voetsporen' bezoeken we iedere week een oud-voetballer en zijn kroost. Deze week: Sander Westerveld en zoon Sem.

KLAAR IN ARNHEM

Het is klaar in Arnhem. Vitesse wint overtuigend met 4-0 van Heracles. En dat terwijl Büttner in blessuretijd ook nog een penalty miste.

KLAAR IN TILBURG

Klaar in Tilburg: Willem II en Feyenoord delen de punten, de uitslag is 1-1.

85' GOAL WILLEM II

Feyenoord leek de klus te kunnen klaren, maar in de slotfase is daar ineens Fran Sol: de onzichtbare Spanjaard tikt op aangeven van Avdijaj de 1-1 binnen.

Willem II-Feyenoord 1-1

Fran Sol tikt de 1-1 langs keeper Kenneth Vermeer

73' GOAL VITESSE

Ook een penalty voor Vitesse na een overtreding van Duarte. Het is pas de eerste strafschop voor de Arnhemmers van dit seizoen. Büttner schiet onberispelijk raak, Vitesse komt op 4-0 tegen Heracles.

Vitesse-Heracles 4-0

Alexander Büttner benut de strafschop

73' GOAL FEYENOORD

Berghuis schiet Feyenoord vanaf de strafschopstip op 1-0! De penalty werd toegekend na ingrijpen van de VAR.

Willem II-Feyenoord 0-1

Steven Berghuis benut de penalty en is blij

70' Penalty Feyenoord

Opnieuw een enorme kans voor Feyenoord: Botteghin loopt zich vrij en kopt, maar de bal gaat via keeper Wellenreuther tegen de lat. In de rebound mist Van Persie.

Van der Heijden werd echter vastgehouden door Meissner, constateert de VAR. Scheidsrechter Blom bekijkt de beelden en legt de bal op de stip!

66' GOAL VITESSE

Doelpunt voor Vitesse en de tweede goal van Darfalou: de Algerijn kapt zich vrij en schiet knap binnen via de binnenkant van de paal. Het is 3-0 voor Vitesse tegen Heracles.

Vitesse-Heracles 3-0

De felicitaties zijn opnieuw voor Oussama Darfalou

63' Kans Berghuis

In de 63ste minuut zien we de grootste kans van de wedstrijd voor Feyenoord: Berghuis schiet na goed voorwerk van Van Persie, maar Wellenreuther pareert.

De wedstrijd is sinds de rust stukken aantrekkelijker, met kansjes aan beide kanten.

Willem II-Feyenoord 0-0

52' Kansje Feyenoord, exit Özbiliz

Bijna een gelukstreffer voor Berghuis. Een lage voorzet van zijn voet rolt maar nét voorlangs het Tilburgse doel. Even daarvoor verstapte Willem II'er Özbiliz zich. De oud-Ajacied strompelt balend van het veld. Saddiki is zijn vervanger.

46' Kans Vitesse

Meteen na rust is er een enorme kans voor Vitesse. Karavajev duikt alleen op voor doelman Brouwer, maar de net ingevallen goalie redt knap en behoedt Heracles voor nog meer leed.

Vitesse-Heracles 2-0

De bal rolt weer in Tilburg bij Willem II-Feyenoord. Na een tegenvallende eerste helft staat de brilstand nog op het scorebord.

De tweede helft is ook begonnen bij Vitesse-Heracles. De Arnhemmers leiden met 2-0. Bij Heracles is doelman Blaswich geblesseerd in de kleedkamer achtergebleven. Zijn vervanger is Brouwer.

Guardiola inspireerde Tadic om teamgevoel bij Ajax te verbeteren

Het is een mysterie dit seizoen bij Ajax: het grote contrast tussen Europese en eredivisiewedstrijden. Na de knappe prestatie tegen Bayern München in de Champions League (1-1) was het opnieuw een thema.

"Het is normaal dat je meer gemotiveerd bent tegen Bayern dan tegen andere teams", vertelt Dusan Tadic. "Maar we moeten ervoor zorgen dat het dichter bij elkaar komt, dat we meer gemotiveerd zijn voor de eredivisie. Anders wordt het moeilijk om kampioen te worden."

Lees een interview met Dusan Tadic, die het om 16.45 uur met Ajax opneemt tegen AZ.

Tadic keek naar Guardiola: 'Doelpunten moeten we samen vieren'

RUST

Het is rust in Tilburg. De vonken spatten er nog niet vanaf bij Willem II-Feyenoord. De ruststand is 0-0.

Ook in Arnhem klinkt het rustsignaal. Vitesse staat op een 2-0 voorsprong tegen Heracles.

42' GOAL VITESSE

Tim Matavz applaudiseert op de tribune: zijn vervanger Oussama Darfalou schiet Vitesse op 2-0 tegen Heracles.

De Algerijn wordt weggestuurd na een knappe pass van Linssen. Oog in oog met keeper Blaswich maakt Darfalou geen fout, hij schiet beheerst binnen.

Oussama Darfalou rent juichend weg na zijn 2-0

37' Rust nadert in Arnhem

De rust nadert alweer stilletjes aan in Arnhem, waar Vitesse tot nu toe stukken gevaarlijker is dan Heracles en al een handvol mogelijkheden heeft gehad op de 2-0. Bij Heracles, dat dit seizoen zoveel indruk maakt, loopt de machine nog niet.

Vitesse-Heracles 1-0

32' Kans Sol

Daar is het bijna 1-0 voor Willem II! Sol staat te loeren bij de tweede paal, krijgt een voorzet op maat van Crowley, maar Vermeer redt knap op de kopbal van de Spanjaard.

Het was de grootste kans van de wedstrijd, waar de vonken nog niet echt vanaf spatten.

Ondertussen in Londen

Arsenal heeft voor de zesde keer op rij weten te winnen in de Premier League. Bij Fulham werd het 5-1, mede door twee goals van Alexandre Lacazette en Pierre-Emerick Aubameyang.

Alexandre Lacazette is het middelpunt van een Arsenal-feestje

21' Kansen in Tilburg

Bij Willem II-Feyenoord is het tot nu toe een interessante, maar geen spetterende wedstrijd. Beide clubs hebben één grote kans gehad. Vermeer moest ingrijpen bij een schot van Avdijaj, terwijl Wellenreuther knap reageerde op een schot van Berghuis van zo'n 20 meter.

11' GOAL VITESSE

Vitesse komt op 1-0 tegen Heracles, door een fantastisch afstandsschot van Foor. Het is zijn eerste goal van het seizoen.

De Arnhemmers bekronen met de goal een prima openingsfase tegen de nummer vier van de eredivisie.

Navarone Foor wordt bedankt voor zijn fraaie 1-0

10' Nog geen grote kansen

Nog geen grote kansen in Tilburg. Feyenoord heeft veelal de bal, maar Willem II speelt met lef en jaagt de Rotterdammers op. Na drie minuten was er wel al een gele kaart voor Malacia, na een stevige overtreding op Sol.

5' Eerste gevaar Vitesse

Het eerste gevaar in Arnhem komt van Darfalou, de Algerijnse spits die de geblesseerde Matavz vervangt. In de vijfde minuut is Darfalou goed voor een prima kopbal op de paal. Heracles ontsnapt.

Vitesse-Heracles 0-0

AFTRAP

De bal rolt in Tilburg bij het duel tussen Willem II en Feyenoord.

Ook in Arnhem is de wedstrijd begonnen. Vitesse ontvangt Heracles.

'Ajax is trots, maar kan zich tegen AZ niets veroorloven'

Joep Schreuder blikt vanuit Amsterdam vooruit op Ajax-AZ. De aftrap is om 16.45 uur.

Dankzij Wormuth wordt alles bij Heracles een automatisme

In Almelo werden wel wat wenkbrauwen gefronst toen in maart bekend werd dat Frank Wormuth de nieuwe trainer van Heracles zou worden. Een onbekende Duitser met clubs als SC Pfullendorf, FV Ravensburg en SSV Reutlingen op zijn cv.

Technisch manager Mark-Jan Fledderus had echter alle vertrouwen in Wormuth. En dat betaalt zich vooralsnog uit: Heracles staat vierde in de eredivisie, met evenveel punten als Ajax en Feyenoord.

Frank Wormuth, de trainer van Heracles

KLAAR IN EMMEN

Het is afgelopen in Emmen. Na een eerste helft met nauwelijks kansen gebeurt er na rust van alles. FC Emmen-Fortuna Sittard eindigt in 3-3.

90+1' GOAL FORTUNA SITTARD

Emmen waande zich in veilige haven, maar in blessuretijd komt Fortuna Sittard toch nog op 3-3. Rodríguez kopt de gelijkmaker binnen, waar doelman Scherpen wederom niet scherp oogt.

FC Emmen-Fortuna Sittard 3-3

80' GOAL FORTUNA SITTARD

Het wordt toch nog spannend in Emmen: een hoge bal komt bij Stokkers terecht, keeper Scherpen is niet scherp en Stokkers kopt over hem heen de 3-2 binnen. Fortuna doet weer mee.

FC Emmen-Fortuna Sittard 3-2

73' GOAL FC EMMEN

Het is 3-1 voor FC Emmen na een fijne aanval. Bannink gaat alleen op Fortuna-keeper Koselev af en maakt geen fout.

FC Emmen-Fortuna Sittard 3-1

Alexander Bannink en Anco Jansen knuffelen na de 3-1 van Emmen

70' GOAL FORTUNA SITTARD

FC Emmen voetbalt alsof de buit al binnen is, maar dan gaat Veendorp in de fout. Semedo schiet de aansluitingstreffer voor Fortuna binnen: 2-1.

Veendorp en Bijl verspelen achterin de bal en de Portugees kan alleen op het doel af en schuift de bal door de benen van Scherpen.

FC Emmen-Fortuna Sittard 2-1

66' GOAL FC EMMEN

Fortuna Sittard werd sterker en kreeg kansen, maar FC Emmen scoort! Invaller Arias kopt beheerst de 2-0 binnen uit een vrije trap van Cavlan.

FC Emmen-Fortuna Sittard 2-0

57' Iets meer Fortuna

Fortuna Sittard bemoeit zich in de tweede helft iets meer met de wedstrijd. Maar dat moet ook wel bij een 1-0 achterstand. De goal van FC Emmen is overigens nu ook officieel bestempeld als een eigen doelpunt van Wessel Dammers.

Dammers was zojuist overigens dichtbij de gelijkmaker, met een (te zacht) hakballetje na een inzet van Semedo. Even later is er een kans via een kopbal van Ninaj. De Limburgers worden gevaarlijker.

Bij FC Emmen is de geblesseerde Pedersen vervangen door Arias.

FC Emmen-Fortuna Sittard 1-0

Fortuna Sittard heeft nog niet veel laten zien in Emmen en staat op een 1-0 achterstand. De tweede helft is begonnen.

Twee wissels bij Fortuna: Pinto en Lamprou vervangen Ospitalieri en El Messaoudi.

Feyenoord of Willem II is voor ex-keeper Aerts het verschil tussen koud en warm bad

Maikel Aerts kreeg als doelman van Feyenoord alles en iedereen over zich heen nadat hij zich op 2 april 2006 in de thuiswedstrijd tegen FC Twente in de rust had laten wisselen. Zijn rol was daarna meteen uitgespeeld. Bij Willem II hervond hij het plezier. In gesprek met de NOS blikt hij terug op zijn periodes in Rotterdam en Tilburg.

Maikel Aerts in het shirt van Feyenoord

RUST

Het is rust in Emmen. In een wedstrijd met nauwelijks kansen leidt de thuisploeg met 1-0 tegen Fortuna Sittard.

37' GOAL FC EMMEN

Er gebeurde vrij weinig in Emmen, maar ineens is het raak: Bannink zet de thuisploeg op 1-0 tegen Fortuna Sittard. De pass is van aanvoerder Jansen, Bannink schiet de bal vanuit een moeilijk hoek op links langs keeper Koselev, hoewel Dammers het laatste tikje leek te geven.

Emmen was tot nu de ploeg met het meeste initiatief, dus de voorsprong is verdiend te noemen. En drie minuten later is het bijna 2-0 voor Emmen: Bijl schiet de bal vanuit kansrijke positie net voorlangs het Fortuna-doel.

Alexander Bannink is blij met de 1-0

27' Wachten op kansen

Bijna een half uur gespeeld in Emmen en het wachten is nog steeds op een kans. Emmen heeft het heft in handen genomen en is ook best een beetje dreigend geweest. Maar er gebeurt eigenlijk nauwelijks iets wat het vermelden waard is.

Na ruim een half uur was er een schot van Jansen namens Emmen. Maar keeper Koselev kon de bal zonder problemen oprapen.

FC Emmen-Fortuna Sittard 0-0

15' Nog geen kansen

Het publiek in Emmen heeft een best aardig eerste kwartier achter de rug. Het spel is in evenwicht en er is aan beide kanten al enige dreiging geweest. Alleen echte doelkansen hebben we nog niet kunnen noteren.

De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Bannink (Emmen), die een flinke tik uitdeelde aan Diemers.

Alessandro Ciranni in duel met Michael Chacon

AFTRAP

De bal rolt in Emmen! Het eredivisieduel tussen FC Emmen en Fortuna Sittard is begonnen.

Het verschil tussen beide clubs op de ranglijst is één puntje.

Ajax, AZ en de strijd om het Noord-Hollands voetbaltalent

Guus Til speelde als kleine jongen bij SV Diemen, net als Adam Maher. Calvin Stengs komt uit Nieuw-Vennep en Myron Boadu voetbalde bij Buitenveldert. Toch doorliepen ze alle vier de jeugdopleiding van AZ en niet die van Ajax, terwijl De Toekomst dichter bij het ouderlijk huis stond.

Vanmiddag spelen beide ploegen tegen elkaar in de Johan Cruijff Arena (aftrap om 16.45 uur). Is er een strijd gaande om het Amsterdamse voetbaltalent tussen de twee Noord-Hollandse eredivisieclubs?

Amsterdammers Guus Til en Adam Maher braken door bij AZ, Amstelvener Carel Eiting bij Ajax

Om 12.15 uur: FC Emmen-Fortuna Sittard

De eredivisiezondag wordt straks afgetrapt met het duel tussen FC Emmen, de nummer 14, en Fortuna Sittard, nummer 16. Na twee nederlagen in de eredivisie treft FC Emmen het eveneens gepromoveerde Fortuna. Ongetwijfeld zit Wim Beekman dan weer op de tribune.

Beekman is algemeen directeur van FC Emmen. En waar je bij een directeur normaal denkt aan een man in pak die alleen maar in zijn kantoor zit, blijkt dat bij Wim Beekman heel anders te zijn: 'Ik run de club als een supermarkt.'

De markante supermarkteigenaar speelt de hoofdrol in aflevering 6 van de Youtube-serie 'Daar kom ik weg' van NOS Sport over FC Emmen.

Stand

Programma

Welkom bij de eredivisiezondag

Vier wedstrijden staan er op deze zonnige zondag op het programma. Koploper PSV boekte gisteravond een simpele 4-0 zege op VVV-Venlo. Blijven Ajax, Feyenoord en Heracles in het spoor van de ploeg van Mark van Bommel? We staan met dit liveblog de hele dag langs het veld.