liveblog
NOS SportAangepast

Hamilton wint in Rusland, jarige Verstappen na inhaalrace vijfde

  • De GP van Rusland is de zestiende race van het seizoen. Start: 13.10 uur.
  • Valtteri Bottas start voor de zesde keer in zijn loopbaan van pole
  • Lewis Hamilton verdedigt een voorsprong van 40 punten op Sebastian Vettel
  • Verstappen moet door gridstraffen in de achterhoede starten
liveblog gesloten

Op naar Suzuka

Bedankt voor het volgen van het liveblog. Over een week de Grand Prix van Japan op het circuit van Suzuka. Tot dan.

Verstappen: 'Lekker'

"Het ging heel goed", oordeelde de Nederlander voor de camera van Ziggo na zijn vijfde plaats in Sotsji. "Start was goed en de auto was goed. Meer zat er niet in."

Top WK-klassement

Na de zestiende GP van het Formule 1-seizoen is de stand in de top van het WK-klassement als volgt: 1. Hamilton 306, 2. Vettel 256, 3. Bottas 189, 4. Räikkonen 186, 5. Verstappen 158, 6. Ricciardo 134.

Verstappen: 'Eerste rondjes waren geweldig'

De inhaalrace aan het begin van de race heeft de jarige Nederlander veel plezier opgeleverd. "Die waren opwindend", zegt hij over de radio. Verstappen krijgt de complimenten en de felicitaties van teambaas Horner.

Verstappen coureur van de dag

De Nederlander rijdt van P19 naar P5. In de eerste acht ronden werkt hij zich door het veld heen.

Bottas heeft de smoor in

Er kon geen glimlach af bij Valtteri Bottas na de GP van Rusland. "Als team hebben we het geweldig gedaan. Persoonlijk is dit moeilijk voor me", geeft de Fin toe. Bottas moet zich neerleggen bij een zege van teamgenoot Hamilton. "We bespreken altijd de scenario's, er is altijd een plan. Je weet echter nooit wat een race gaat brengen", klinkt het teleurgesteld. De winst van Hamilton brengt de wereldtitel voor de Brit weer een stuk dichterbij.

Hamilton: 'Begrijp dat het lastig is voor Valtteri'

De titelverdediger moest van Mercedes winnen in Sotsji, ondanks het goede rijden van Valtteri Bottas. "Ik snap dat het lastig is voor Valtteri. Dit is een teamresultaat", reageert de Brit op zijn 70ste zege. "Voor het kampioenschap is dit belangrijk."

Hamilton slaat opnieuw toe, Verstappen vijfde

Valtteri Bottas had gehoopt als eerste te finishen in Sotsji, maar krijgt van de Mercedes-leiding te horen dat dat niet gaat gebeuren. Lewis Hamilton slaat weer een slag. Hij wint voor de derde keer in zijn leven de GP van Rusland, voor zijn teamgenoot. Sebastian Vettel finisht als derde en zijn achterstand in het WK-klassement loopt op tot 50 punten. Max Verstappen bekroont op zijn 21ste verjaardag een inhaalrace met de vijfde plaats.

Hamilton op weg naar 70ste zege

De Brit is op weg naar de overwinning. Hij gaat het gat met Sebastian Vettel (derde) opnieuw vergroten.

Poetin is er ook

Tien ronden voor het einde stapt de Russische president Vladimir Poetin binnen. Hij mag niet ontbreken.

Bandenwissel voor Verstappen

De Nederlander heeft een mooi staaltje bandenbeheersing laten zien. Hij rijdt ruim veertig ronden op de softband. Hij keert terug op P5. Nog negen ronden.

Ricciardo naar binnen

De bolide van de Australiër krijgt nieuwe banden (ultrasoft) en een nieuwe neus.

Nog 15 ronden

Bij Red Bull zijn ze klaar voor de pitstops. Verstappen leidt nog steeds.

Stand na 34 van de 53 ronden

1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Bottas, 4. Vettel, 5. Räikkönen, 6. Ricciardo, 7. Hulkenberg, 8. Leclerc, 9. Magnussen, 10. Perez.

Verstappen houdt Hamilton op afstand

De Nederlander is iets langzamer in rondentijden dan Hamilton. Het verschil zit iets boven de twee seconden. Verstappen moet nog naar binnen. Verstappen heeft een gat geslagen van ruim 25 seconden met teamgenoot Ricciardo, die ook nog naar binnen moet.

Geen actie tegen Vettel

De verdedigende actie van de Duitser richting Hamilton heeft geen gevolgen. Geen straf voor hem.

Tussenstandje na 20 van de 53 ronden

Verstappen aan de leiding

De Nederlander heeft nog geen pitstop gemaakt. Voorlopig voert hij het veld aan.

Onderzoek naar actie Vettel

De Duitser probeert in gevecht met Lewis Hamilton zijn positie te verdedigen. Misschien iets te fel? Er komt een onderzoek.

Hamilton passeert Vettel

Hamilton verloor een plek door zijn pitstop, maar inmiddels heeft hij teruggeslagen. De Brit passeert Sebastian Vettel en ligt in ronde 17 op de vierde plaats. Räikkönen en Verstappen moeten nog naar binnen.

Ook Hamilton naar binnen

Na de pitstop komt de WK-leider op de vijfde plaats, achter concurrent Vettel, terug op de baan. Verstappen schuift op naar P2.

Bandenstop Vettel

De Duitser keert op de vijfde plaats terug. Verstappen rijdt nu op de derde plaats, maar moet nog naar binnen.

Bottas naar binnen, Hamilton leidt

Valtteri Bottas gaat van de topteams als eerste naar binnen. Hamilton neemt de leiding over. Bottas keert achter Verstappen terug op de baan.

Slechte dag voor Toro Rosso

Pierre Gasly en Brendon Hartley hebben problemen en sturen de bolide naar binnen. Ze zijn eruit.

Verstappen in acht ronden naar P5

De jarige Nederlander, gestart op P19, heeft de vijfde plaats veroverd. Het gat met leider Bottas is 20 seconden.

Bottas en Hamilton houden Ferrari's op afstand

Valtteri Bottas, vorig jaar winnaar in Sotsji, heeft na zes ronden de leiding strak in handen. Lewis Hamilton volgt. Daarachter de Ferrari's van Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen. Verstappen is naar de vijfde plaats opgerukt.

Verstappen naar P7

Hij gaat op jacht naar Kevin Magnussen, die op de zesde plaats rijdt.

Verstappen in de WK-punten

De Nederlander vertrok van P19 en is bezig aan een geweldige opmars. Inmiddels plaats negen.

Onderweg

De lampen zijn uit. De race is begonnen. Bottas blijft na de start op P1. Hij wordt gevolgd door Hamilton en Vettel. Max Verstappen schuift in de eerste ronde direct op naar P12.

WK-stand na 15 GP's

Dit is het klassement voor de GP van Rusland: 1. Lewis Hamilton 281, 2. Sebastian Vettel 241, 3. Kimi Räikkönen 174, 4. Valtteri Bottas 171, 5. Max Verstappen 148, 6. Daniel Ricciardo 126, 7. Nico Hulkenberg 53, 8. Fernando Alonso 50, 9. Kevin Magnussen 49, 10. Sergio Perez 46.

Verstappen vanaf P19

Er zijn nogal wat gridstraffen uitgedeeld in Sotsji. De Nederlander van Red Bull vertrekt van P19. Alleen Brendon Hartley (Toro Rosso) staat achter hem.

Mercedes oppermachtig op circuit Sotsji

De Formule 1-renstal won tot nu alle GP's van Rusland in de olympische stad van 2014. Lewis Hamilton zegevierde twee keer in Sotsji, daarna volgden overwinningen van Nico Rosberg (2016) en Valtteri Bottas, vorig jaar.

Kan Vettel nog terugslaan in WK-strijd?

Sebastian Vettel staat 40 punten achter op WK-leider Lewis Hamilton. Kan de Duitser de titelstrijd voor Ferrari nog nieuw leven inblazen? We vroegen het drie Nederlandse coureurs. Lees hieronder het verhaal.

Bottas voor de tweede keer van pole

De Fin troeft in de kwalificatie Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton af. Eerder dit jaar stond Bottas in Oostenrijk op pole. De top-10 bij de start in Sotsji ziet er als volgt uit:

De top van Red Bull mag ook niet ontbreken

Ricciardo heeft ook een cadeau in gedachten

21 kaarsjes voor Verstappen

Hij viert vandaag in Sotsji zijn 21ste verjaardag. Dat blijft niet onopgemerkt. De felicitaties stromen binnen voor de Nederlander.

Welkom bij het liveblog van de GP van Rusland

Goedemiddag, nog een klein uurtje tot de start van de zestiende WK-race van het Formule 1-seizoen. Vandaag de Grand Prix van Rusland in de olympische stad van 2014, Sotsji.