liveblog
NOS VoetbalAangepast

Warming-up: Heracles gedeeld tweede, Koeman mist topper, Go Ahead leidt

liveblog gesloten

Tot morgen

Dat was het voor vandaag. Morgen gaat de zesde speelronde verder met Fortuna Sittard-Willem II, Excelsior-sc Heerenveen, VVV-Venlo-NAC Breda en Vitesse-ADO Den Haag.

Heracles Almelo zet De Graafschap simpel opzij

Heracles Almelo blijft door een voortreffelijke seizoenstart in de top van de eredivisie meedraaien. De ploeg van de Duitse trainer Frank Wormuth steeg vrijdagavond naar de derde plaats door een ruime zege (4-0) op laagvlieger De Graafschap.

Een eigen doelpunt van Javier Vet, de zevende competitietreffer van Kristoffer Peterson en doelpunten van invallers Brandley Kuwas en Vincent Vermeij zorgden voor de vierde overwinning van het seizoen.

Lees het hele verslag hier.

Getergde Kuwas: 'Moeilijk te zeggen hoe goed Heracles is'

Getergde Kuwas: 'Moeilijk te zeggen hoe goed Heracles is'

In de voetsporen: Ruben Schaken

In onze rubriek 'In de voetsporen' bezoeken we iedere week een oud-voetballer en zijn kroost. Deze week: Ruben Schaken met zijn zoons Jerayno en Kirayno.

In de voetsporen: Ruben Schaken

Alle uitslagen van de eerste divisie

Uitslagen eerste divisie

Go Ahead Eagles - Jong Ajax 2-1
MVV Maastricht - FC Dordrecht 2-1
RKC Waalwijk - Jong AZ 2-2
Roda JC - FC Eindhoven 0-0
FC Den Bosch - Almere City FC 1-4
Helmond Sport - NEC 2-3
Telstar - FC Twente 1-3
TOP Oss - Sparta 0-0
Jong FC Utrecht - SC Cambuur 0-0
Jong PSV - FC Volendam 1-0

Laatste woord is voor Vermeij

In de laatste minuut maakt Vincent Vermeij er met een intikker 4-0 van. Het betekent het laatste wapenfeit. Heracles staat nu op punten naast Ajax, dat op de tweede plek staat. Het doelsaldo van Heracles is een stuk minder.

Rood voor De Graafschap

De Graafschap moet het in de slotfase stellen zonder Fabian Serrarens. De aanvaller maakt een overtreding op Lerin Duarte.

Kuwas maakt er 3-0 van

Daar is de 3-0 van Heracles. Brandley Kuwas schiet raak en Hidde Jurjus, de doelman van De Graafschap, gaat niet vrijuit.

Een paar minuten geleden zag Kuwas nog een goal afgekeurd worden omdat hij buitenspel stond.

Heracles op 2-0

Kristoffer Peterson met zijn zevende goal van het seizoen. Met een bekeken schot zet hij Heracles, dat in eigen huis tegen De Graafschap speelt, op 2-0.

Gaat dat zien, vanavond op NPO 1

Vanavond voor het eerst: In de voetsporen van

Vanavond voor het eerst te zien. De nieuwe serie 'In de voetsporen van'. (Oud-)profvoetballers en hun kinderen die in de jeugdopleiding van een profclub spelen.

De primeur is voor Ruben Schaken. Vanaf 22.25 uur in Eredivisie op Vrijdag op NPO 1.

Alle ruststanden op een rijtje

Ruststanden eerste divisie

Go Ahead Eagles - Jong Ajax 1-1
MVV Maastricht - FC Dordrecht 0-0
RKC Waalwijk - Jong AZ 1-1
Roda JC - FC Eindhoven 0-0
FC Den Bosch - Almere City FC 1-1
Helmond Sport - NEC 1-2
Telstar - FC Twente 1-1
TOP Oss - Sparta 0-0
Jong FC Utrecht - SC Cambuur 0-0
Jong PSV - FC Volendam 0-0

En ze zei volmondig 'JA'

Een huwelijksaanzoek in de rust van Heracles-De Graafschap

TOP Oss staat stil bij drama

De spelers van TOP Oss houden een minuut stilte voorafgaand aan de wedstrijd tegen Sparta

Rust in Almelo

Het is rust in Almelo, waar de spelers wellicht een droog shirtje kunnen aantrekken. Heracles leidt met 1-0 door een eigen goal van Javier Vet.

Ook noodweer in Almelo, maar nog geen bliksem

Het komt met bakken uit de lucht in Almelo

Tweetje mag verwijderd worden hoor ;-)

Heracles op 1-0

Na een klein half uur, in de 27ste minuut om precies te zijn, neemt Heracles Almelo de leiding tegen De Graafschap. Debutant Javier Vet, centrale verdediger van De Graafschap, werkt de bal in zijn eigen doel na een voorzet vanaf links van Bart Van Hintum.

Koeman niet aanwezig bij topper

Bondscoach Ronald Koeman is zondag niet aanwezig bij de topper tussen PSV en Ajax. Koeman verblijft momenteel in Buenos Aires om de wedstrijd tussen Boca Juniors en River Plate te bezoeken.

Dat bleek uit een filmpje dat Boca via Twitter verspreidde.

Boadu na de winterstop weer terug

AZ-aanvaller Myron Boadu zal naar verwachting na de winterstop weer aansluiten bij de A-selectie van trainer John van den Brom. Volgens de Alkmaarse club is de operatie aan zijn rechterenkel goed verlopen. "Hij gaat nu het revalidatietraject in."

De man van deze week bij Ajax

Ajax heeft in aanloop naar de topper tegen PSV een vrije dag ingelast. Gisteren blikt Nicolás Tagliafico, die in het CL-duel met AEK Athene twee keer scoorde, alvast vooruit op de clash tussen de nummer 1 en 2 van de eredivisie.

Drie nieuwelingen bij Brazilië

De Braziliaanse voetbalselectie voor de komende oefeninterlands tegen Saudi-Arabië (12 oktober) en Argentinië (16 oktober) telt drie nieuwelingen. Het zijn aanvaller Malcom (FC Barcelona), verdediger Pablo (Bordeaux) en doelman Phelipe (Gremio).

Bondscoach Tite riep eveneens Walace op. De middenvelder van Hannover 96 speelde tot dusver twee interlands, waarvan de laatste in januari 2017.

Betaald voetbal staat stil bij drama Oss

Bij verscheidene wedstrijden in het betaald voetbal wordt dit weekeinde stilgestaan bij het tragische ongeval in Oss, waarbij gisteren vier jonge kinderen om het leven kwamen.

TOP Oss maakt gisteren al bekend dat er in het duel in de eerste divisie met Sparta vanavond een minuut stilte zal worden gehouden. Ook spelen beide teams met rouwbanden. Dat gebeurt verder onder bij FC Den Bosch tegen Almere City.

Bij de wedstrijd in de eredivisie tussen Vitesse en ADO Den Haag zal morgen na 4 minuten en 12 seconden stil worden gestaan bij het drama in Oss. Het netnummer van Oss is 0412. Ook bij de wedstrijd van OSS'20 uit Oss wordt een minuut stilte in acht genomen. OSS'20 komt uit in de derde divisie en speelt zondag uit tegen VV Dongen.

Het programma

De zesde speelronde van de eredivisie wordt om 20.00 uur afgetrapt met het duel Heracles - de verrassende nummer vier - en De Graafschap. Voor de volledigheid hier nog een keer het volledige programma.

Foto's kijken met David Neres

Straks in het Sportjournaal, nu al in ons liveblog: foto's kijken met Ajax-speler David Neres. De Braziliaan reageert op foto's van zijn vriendin, van Ajax-aankoop Dusan Tadic en van de Braziliaanse bondscoach Tite.

Morgen op NOS.nl een uitgebreid interview met David Neres.

Ajacied Neres over zijn vriendin, Tadic en de seleção

Programma eredivisie vrouwen

In de eredivisie voor de vrouwen is het tijd voor de derde speelronde. En ook bij de vrouwen wordt vanavond een compleet programma afgewerkt.

Programma eredivisie vrouwen vrijdag

Excelsior Barendrecht Achilles '29
FC Twente Ajax
sc Heerenveen PSV
VV Alkmaar PEC Zwolle

Programma eerste divisie

In de eerste divisie wordt vanavond een compleet programma afgewerkt. De aftrap bij alle duels is om 20.00 uur.

Programma eerste divisie vrijdag

Go Ahead Eagles Jong Ajax
MVV Maastricht FC Dordrecht
RKC Waalwijk Jong AZ
Roda JC FC Eindhoven
FC Den Bosch Almere City FC
Helmond Sport NEC
Telstar FC Twente
TOP Oss Sparta Rotterdam
Jong FC Utrecht SC Cambuur
Jong PSV FC Volendam

Vitesse in speciaal tenue

Vitesse speelt morgen tegen ADO Den Haag in een speciaal tenue in blauw en maroonrood, de kleuren van de Eerste Britse Luchtlandingsdivisie (de Airbornes). Daarmee wordt voor de twaalfde keer de Slag om Arnhem herdacht, het mislukte offensief van de geallieerden in september 1944 tegen de Duitse bezetters.

Ook zullen vier Britse oorlogsveteranen aanwezig zijn bij de wedstrijd. De veteranen zullen geëerd worden met sfeeracties en aangepaste muziek, waaronder een optreden van de doedelzakspelers van The Royal British Legion.

In 2012 bracht aanvoerder Guram Kashia na het duel een saluut aan veteraan Johnny Peters en werd daarmee het gezicht van de Airborne-wedstrijd. Veteraan Johnny Peters overleed in 2014, Kashia verkaste afgelopen zomer naar San Jose Earthquakes in de Verenigde Staten. Voor vertrek liet hij een tatoeage zetten op zijn bovenarm met een afbeelding van de parachutisten boven de Arnhemse John Frost-brug en de woorden 'Lest we forget', het motto van de Airborne-herdenking.

El Hamdaoui meteen in selectie Excelsior

"Ik zou het mooi vinden om dit weekeinde al bij de selectie te zitten", zei de kersverse Excelsior-speler Mounir El Hamdaoui gisteren in Langs de Lijn En Omstreken. El Hamdaoui tekende eerder deze week een contract tot het einde van het seizoen bij de club waar hij zijn voetballoopbaan ooit begon.

Trainer Adrie Poldervaart heeft vermoedelijk geluisterd, want El Hamdaoui zit inderdaad in de selectie voor de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. Voor Ryan Koolwijk kan het een bijzondere avond worden: hij kan zijn tweehonderdste wedstrijd in het Excelsior-shirt spelen. "Een mijlpaal? Ja, dat is het zeker", erkent Koolwijk in een interview in het programmaboekje Excelsior Thuis.

Johnsen moet geduld hebben bij AZ

Bij AZ lijkt Bjørn Johnsen zondag tegen FC Groningen de aangewezen vervanger van de langdurig geblesseerde Myron Boadu. Maar de Noor gaf na afloop van de training aan nog niet zeker te zijn van een basisplaats. "Ik weet nog niet of ik speel."

Ook Mats Seuntjens zou in de spits kunnen spelen. "De stap voor Bjørn was groot. Het kost tijd om fitter en sterker te worden. Iemand moet er wel klaar voor zijn, je wil hem niet in het diepe gooien", aldus trainer John van den Brom.

Johnsen kwam begin augustus over van ADO Den Haag. Hij viel al vijf keer in, maar had nog geen basisplaats. "Natuurlijk is dat moeilijk", zegt Johnsen. "Ik moet hard werken om in de basis terecht te komen. Dat is wat ik wil en daarvoor ben ik naar AZ gegaan."

Afgelopen seizoen was Johnsen met 19 goals de smaakmaker van ADO. Hij ziet een duidelijk verschil tussen Den Haag en Alkmaar. "Het tempo ligt hoger en we trainen meer in de gym. De nadruk ligt meer op fysieke training en in topvorm te zijn. We hebben dezelfde instelling, maar hier ligt meer focus op het worden van een sterkere speler."

Bjørn Johnsen tijdens het duel met Feyenoord van afgelopen zondag

Ondertussen in Spanje

De competitiewedstrijd tussen Girona en FC Barcelona mag van de Spaanse voetbalbond niet in de Verenigde Staten worden gespeeld. Organisator La Liga wilde het duel tussen Girona en FC Barcelona begin volgend jaar in Miami afwerken.

Maar de Spaanse bond steekt een stokje voor het plan. Volgens de bond passen de ideeën niet binnen de regels van het internationale voetbal.

Lionel Messi

Aad de Mos over topper: 'Ik denk 2-1'

Aad de Mos, oud-trainer van zowel PSV als Ajax, heeft via sociale media zijn - inmiddels traditionele - voorbeschouwing gegeven op de topper van zondag. Volgens de deze week een beetje donkere De Mos zal Ajax met de borst naar voren naar Eindhoven komen, maar zullen het gif van PSV en de fans de doorslag geven in het voordeel van de thuisploeg.

Advocaat: 'Nog niet over vliegtuig gesproken met Van Seumeren'

Dick Advocaat gaf vandaag zijn eerste persconferentie sinds hij als trainer van FC Utrecht aan de slag is gegaan. De Domstedelingen gaan zondag op bezoek bij Feyenoord. Hoe was de eerste week van Advocaat?

"De eerste week is altijd een beetje aftasten, kijken hoe de selectie eruit ziet. Want daar krijg je pas een goed beeld van als je met ze werkt. De eerste dagen ging het goed, vandaag iets minder, maar de groep heeft zeker kwaliteit. Wanneer dat gaat lopen, moeten we zien."

"Het is niet meer mogen, we moeten winnen. De spelers moeten laten zien dat ze willen voetballen en hard willen werken", aldus Advocaat, die tegen Feyenoord in een 4-3-3 opstelling zal aantreden. "De spelersgroep bepaalt het systeem en niet andersom. Ik denk dat 4-3-3, maar misschien heb ik het helemaal verkeerd, voor de spelersgroep makkelijker is."

Ook minuut stilte bij Vitesse-ADO

Ook bij Vitesse-ADO Den Haag zal morgenavond stil worden gestaan bij het tragische ongeval in Oss, waarbij vier jonge kinderen om het leven kwamen. Op initiatief van de fanatieke aanhang zal na 4 minuten en 12 seconden (Oss heeft 0412 als kengetal) een minuut stilte in acht worden genomen.

Bij het duel TOP Oss-Sparta, vanavond in de eerste divisie, wordt voor de wedstrijd een minuut stilte gehouden en spelen beide teams met rouwbanden

Linssen en Büttner terug bij Vitesse in Airborne-wedstrijd

Bryan Linssen en Alexander Büttner keren morgenavond terug in de basisploeg van Vitesse. De Arnhemmers ontvangen ADO Den Haag in de wedstrijd die in het teken zal staan van de herdenking van de Slag om Arnhem.

Linssen en Büttner kampten beiden met lichte blessures, waardoor zij afgelopen weekend tegen PEC Zwolle op de bank begonnen. Linssen deed als invaller nog wel een minuutje mee in het met 2-0 gewonnen duel.

Max Clark en Matus Bero zullen vermoedelijk plaats maken voor de twee gezichtsbepalende spelers. Trainer Leonid Sloetski kiest waarschijnlijk voor Martin Ødegaard in een rol achter de spitsen.

Bryan Linssen en Alexander Büttner tijdens het trainingskamp van Vitesse in juli in Oostenrijk

De favoriete plek van Neres

Ajax heeft vandaag geen zogeheten 'persmoment' voor de wedstrijd met PSV. Wij spraken gisteren wel al uitgebreid met David Neres. Het gesprek is vanavond om 18.45 uur te zien in het Sportjournaal op NPO 1. En natuurlijk ook op NOS.nl.

We vroegen de Braziliaan onder meer naar zijn lievelingsplek in Amsterdam. Zou dat het Leidseplein zijn, het Vondelpark of misschien het Rijksmuseum?

Nog geen basisplaats Jørgensen

Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen heeft vandaag weer volledig meegetraind en lijkt klaar voor het eredivisieduel met FC Utrecht op zondag. Dat zei trainer Giovanni van Bronckhorst op de persconferentie in Rotterdam. "Maar voor een basisplaats is het nog veel te vroeg. Hij heeft heel de voorbereiding gemist en pas vijf minuten wedstrijdritme in de benen.''

Jørgensen maakte zondag in het duel met AZ als invaller zijn rentree bij Feyenoord, nadat hij sinds het WK vanwege een voetblessure niet meer in actie was gekomen. Afgelopen dinsdag kreeg de Deen tijdens een oefenwedstrijd tussen het eerste en het tweede van Feyenoord opnieuw last van zijn voet, maar dat bleek niet ernstig.

Feyenoord kan tegen Utrecht beschikken over een nagenoeg fitte selectie. Alleen Ridgeciano Haps is geblesseerd.

Boadu geopereerd aan enkel

De teleurstelling was groot bij AZ na het gelijkspel van vorige week tegen Feyenoord. Maar niet alleen vanwege het resultaat, vooral de blessure van Myron Boadu hakte erin. De 17-jarige spits, dit seizoen al goed voor drie doelpunten, brak in de wedstrijd zijn enkel en wacht een lange revalidatie.

"Myron is vanochtend geopereerd. Nu is het verder afwachten hoe zijn herstel gaat verlopen", zegt Van den Brom, die geen inschatting kan geven over de duur van het herstel.

Bij AZ is de focus ondertussen weer op FC Groningen gegaan. "Je kan niet elke dag bij die dingen stil blijven staan. Dat neemt niet weg dat het waardeloos is. Maar Myron werkt aan zijn herstel en wij gaan door. Ik was wel heel blij dat hij maandag op de club was. Het was vooral goed voor de andere jongens om hem te zien en te spreken."

De trieste aftocht van Myron Boadu

Van Bommel: 'Ajax maakt meer los dan andere wedstrijden'

Zondag staat de absolute kraker tussen PSV en Ajax op het programma. "Dit is topvoetbal in Nederland", zo omschrijft trainer Mark van Bommel het duel tussen de nummers 1 en 2 in de eredivisie.

"Een thuiswedstrijd tegen Ajax maakt altijd meer los dan andere wedstrijden", aldus Van Bommel, die vorig seizoen op de tribune zat toen PSV met 3-0 won en de landstitel veiligstelde. "De sfeer was toen onbeschrijflijk. Ik ga ervan uit dat onze fans zondag weer zoiets kunnen creëren."

Van Bommel wilde niet al te veel kwijt over tegenstander Ajax. "De 3-0 tegen AEK Athene was een goede uitslag. Maar ik heb me niet zoveel met hen beziggehouden."

Van Bommel heeft zich niet beziggehouden met Ajax

Sierhuis verlengt bij Ajax

Kaj Sierhuis heeft zijn contract bij Ajax verlengd tot de zomer van 2021. De vorige verbintenis van de 20-jarige spits liep tot het einde van dit seizoen. Sierhuis, geboren in Athene, speelt sinds 2009 bij de Amsterdamse club. Hij debuteerde op 26 juli van dit jaar in het eerste elftal tegen Sturm Graz (2-0), in de voorrondes voor de Champions League.

Tot nu toe speelde Sierhuis drie duels in de hoofdmacht. Vorig seizoen werd hij met Jong Ajax kampioen van de eerste divisie. Hij maakte tot nu toe 20 doelpunten in 31 wedstrijden voor Jong Ajax.

Klaiber: 'Er komt geen bullshit uit Advocaat'

We zijn in afwachting van de persconferentie van Dick Advocaat, die zondag voor het eerst als trainer bij FC Utrecht op de bank zit in de uitwedstrijd bij Feyenoord.

Verdediger Sean Klaiber is zeer te spreken over zijn nieuwe trainer, vertelde hij zojuist: "Ik vind hem persoonlijk goed fel. Ik houd daar wel van. Hij is zoals hij is. Zeventig jaar, maar dat is niet aan hem te zien. Er komt een man binnen met veel ervaring en status. Voor mij als jonge jongen is dat persoonlijk mooi. Daar wil je van leren en daar geniet ik van."

Wat is het verschil tussen Advocaat en zijn vorige trainers? "Er komt geen bullshit uit. Hij is heel direct naar mensen toe en dat moet ook, denk ik."

Klaiber moet lachen als we informeren naar de interesse van Feyenoord van afgelopen zomer. "Ik geloof dat er wel contact is geweest, maar niet heel concreet. Het is wel een club waar ik pas, de grotere broer van FC Utrecht."

Wachten op Dick Advocaat

Minuut stilte bij TOP Oss-Sparta

Bij de wedstrijd TOP Oss-Sparta Rotterdam, vanavond om 20.00 uur in de eerste divisie, wordt stilgestaan bij het ongeluk van gisteren op een spoorwegovergang in Oss, waarbij vier kinderen om het leven kwamen.

TOP Oss en Sparta zullen met rouwbanden spelen, terwijl er voor de wedstrijd een minuut stilte in acht wordt genomen.

FC Emmen #5: heel Drenthe zingt voor FC Emmen

Dit seizoen speelt FC Emmen voor het eerst in de geschiedenis in de eredivisie. De NOS volgt de ontwikkelingen bij de club op de voet in de YouTube-serie FC Emmen: Hier kom ik weg.

De aflevering van deze week gaat over muziek. De Trots van Drenthe, dat is FC Emmen het laatste half jaar zeker geworden. En omdat de supporters dat graag willen laten weten, wordt het ene lied na het andere geschreven. Bijvoorbeeld door Erik van Klinken en gelegenheidsband de Drentse Keien. Maar, zit iedereen wel op die liedjes te wachten?

Geen pottenkijkers in Groningen

Er gaat in de eredivisie op dit moment niets onder FC Groningen: met een schamele drie punten uit vijf wedstrijden bungelt de ploeg van trainer Danny Buijs momenteel onderaan. Zondag ontvangen de Groningers AZ, de nummer vijf. Alle reden om - zonder pottenkijkers - enkele tactische trucjes uit te proberen.

Heracles lang zonder Pröpper: 'Een groot verlies'

Heracles neemt het vanavond om 20.00 uur tegen De Graafschap op zonder Robin Pröpper, die vorige week tegen sc Heerenveen een gescheurde kruisband opliep. Mogelijk ligt de aanvoerder er de rest van het seizoen uit.

"Het vervangen van Robin Pröpper is een grote uitdaging", aldus Heracles-trainer Frank Wormuth. "Zijn situatie is enorm vervelend. Het is een groot verlies, hij is onze leider. Het zal moeten blijken hoe we dat in de praktijk gaan opvangen." Tegen De Graafschap neemt Dario van den Buijs de plaats van Pröpper in.

Eén geluk heeft Heracles: Kristoffer Peterson, dit seizoen al goed voor zes doelpunten en één assist, is er vanavond gewoon bij.

Robin Pröpper loopt zware knieblessure op

Ondertussen in Istanbul

Trainer Phillip Cocu van Fenerbahçe heeft excuses gemaakt voor het zwakke optreden van zijn ploeg, gisteravond in de Europa League tegen Dinamo Zagreb. De Turkse club ging in de hoofdstad van Kroatië met 4-1 onderuit. "Je kan wel eens een slechte wedstrijd spelen. Maar je kan sowieso geen topprestatie leveren als je niet alles geeft. Dit was Fenerbahçe-onwaardig. Daarom moeten we onze excuses aanbieden aan de club en aan onze fans", sprak Cocu.

Cocu, die deze zomer overkwam van PSV, beleeft een zeer moeizame start van zijn periode in Istanbul. In de competitie verloor hij al drie van de vijf duels.

Phillip Cocu

De stand

Zo ziet het er op dit moment uit in de eredivisie. De topper tussen PSV en Ajax is ook een échte topper tussen de nummers één en twee.

Programma

Het programma van de zesde speelronde. We beginnen vanavond met de verrassende nummer vier in de eredivisie, Heracles, tegen nummer vijftien De Graafschap. De meeste aandacht zal dit weekeinde uiteraard uitgaan naar de topper op zondag tussen PSV en Ajax.

Welkom bij de warming-up!

Welkom bij de warming-up voor de eredivisie! Om 20.00 uur gaat de zesde speelronde van start met het duel Heracles Almelo-De Graafschap.

Via dit liveblog blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen van het komende voetbalweekeinde. Video's, interviews, reacties, foto's en transfers, alles komt voorbij.

Vincent Vermeij, assistent-trainer René Kolmschot en Kristoffer Peterson tijdens een training van Heracles, de nummer vier die vanavond in actie komt