NOS Nieuws Politiek Aangepast

Hoe verliep de tweede dag van de Algemene Beschouwingen? Lees het hier

In dit liveblog volgen we de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen

 • De oppositie wil een onderzoek naar alternatieven d-belasting
 • Rutte verdedigt kabinetsplannen 2019
 • Het debat is voorbij, het liveblog is afgesloten

  Traditiegetrouw schudden de ministers, staatssecretarissen en de premier nog handjes van de Kamerleden en dan zijn de Algemene Beschouwingen voorbij. Het liveblog wordt ook afgesloten.

 • De stemming van de moties is voorbij

  De meeste moties haalden geen meerderheid, maar haalde het wel? Het voorstel om:

  - de bezuiniging van 19,5 miljoen euro op leerwerkplekken voor mbo's en vmbo's ongedaan te maken; - de tegenvallende STER-inkomsten voor de publieke omroep onder voorwaarden te compenseren met 40 miljoen euro; - de kennis en ervaring van sociale werkplaatsen te gebruiken om mensen met een beperking aan werk te helpen; - burgers meer ruimte te geven om zelf initiatieven te nemen en taken van de overheid over te nemen; - belangrijke documenten, zoals de begroting, uit te brengen in begrijpelijke taal; - eremedailles te geven aan moedige politieagenten; - alle schikkingen en transacties in de financiële sector te onderzoeken; 8 miljoen euro extra uit te geven aan de bestrijding van de armoede.

 • Rutte plaagt Baudet met gebrekkig Kamerkennis

  Baudet denkt dat hij het bewijs heeft gevonden dat het kabinet eigenlijk alle moties naast zich neerlegt en dat het twee dagen debatteren zinloos is geweest. Hij baseert zich op Rutte's uitspraken door bij allerlei moties 'oordeel Kamer' te zeggen. Baudet: "Het bewijs is geleverd, u doet niets met de voorstellen uit de Kamer". Rutte lacht een beetje en vraagt of hij de camera's misschien uit mogen, omdat hij de heer Baudet wat pijnlijks moet uitleggen. "Ik ga u iets vertellen wat u had geweten als u hier vaker was geweest."
  "Oordeel Kamer, zegt Rutte op fluisterende stem, "Betekent dat de regering met het voorstel eens is." Baudet wijst de uitleg af en zegt dat hij schriftelijke vragen gaat stellen.

 • Rutte neemt de moties door en ontraadt voorstel d-belasting

  Met hoog tempo neemt de premier de 37 ingediende moties door. Het verzoek van de oppositie om een onderzoek te doen naar de alternatieven voor de afschaffing van de dividendbelasting wordt door de premier ontraden. De motie is getekend door de voltallige oppositie, ook de SGP die tot deze week nog twijfelde.

  Rutte zei zoals verwacht dat er geen alternatieven zijn om het vestigingsklimaat te verbeteren voor bedrijven. "Het kan alleen op deze manier", aldus Rutte.

 • Pauze tot half tien

  De premier kan zich even buigen over de ingediende moties.

 • Baudet vindt meedoen aan debat beneden mijn waardigheid

  De leider van Forum voor Democratie vindt het beneden zijn waardigheid om mee te doen aan het debat over de Algemene Politieke Beschouwingen. De afgelopen dagen heeft hij geen enkele keer vragen gesteld in het debat. Hij zegt dat hij er niet was omdat hij beter buiten de Tweede Kamer zijn partij kon opbouwen. "Ik ga hier niet meespelen. Er wordt toch niet geluisterd. Het is hier een aaneenschakeling van ingestudeerde riedeltjes." Hij zegt dat er toch niets verandert door mee te debatteren.

  GroenLinks, Buma en Pechtold reageren furieus op de woorden van Baudet. "U staat hier om de regering te controleren namens het volk. Anders moet u zich niet laten betalen als Kamerlid", zegt CDA-leider Buma. GroenLinks-leider Klaver complimenteerde PVV-leider Wilders, die wel intensief meedeed aan het debat om zaken te veranderen. D66-leider Pechtold is furieus dat Baudet met zoveel dedain over het parlementaire werk praat. Dijkhoff vindt het jammer dat Baudet niets doet om de kwaliteit van het parlementaire debat te verbeteren. "Ik gun u uw wijntje in de wandelgangen, maar had u uw tijd niet beter kunnen besteden?" vraagt de VVD-fractievoorzitter. Ook Segers van de ChristenUnie is boos. "Hier vechten we onze gevechten uit, niet met een wijntje in de gang. Als je het systeem wilt veranderen, doe je dat hier."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Baudet: 'Meedoen aan debat is beneden mijn waardigheid'
 • SGP: repareer het dak als de zon schijnt

  De SGP-leider vindt dat er te weinig aandacht is voor de kritiek van de Raad van State die vindt dat het kabinet te veel geld uitgeeft nu het beter gaat met de economie. "Het dak moet gerepareerd worden, als de zon schijnt."

 • Kleine partijen dienen nog moties in

  Zo wil de Partij voor de Dieren een btw-verhoging op vlees en zuivel en een btw-verlaging op groente en fruit. Krol van 50Plus wil dat er meer geld vrij komt voor de belastingdienst, en dat wil de linkse oppositie ook.

 • Nachtwerk wordt het dit keer niet

 • Kijktip: het nieuwste Prinsjesweekvlog

 • Segers: meer geld voor omroep en hulp vluchtelingen Lesbos

  De kleinste coalitiepartij sluit zich aan bij de motie van D66 voor extra geld voor de publieke omroep. "De publieke omroep is een plein waar mensen samenkomen," zei partijleider Segers. Hij diende ook een motie in om meer burgerinitiatieven te stimuleren.

 • Asscher en Pechtold kibbelen over "uitgestoken hand"

  D66-leider Pechtold laat zijn irritatie doorschemeren over de woorden van Asscher, die zegt dat er te weinig gebeurt voor het onderwijs. Asscher: "Hoeveel complimenten wilt u hebben?". Pechtold vindt dat de PvdA-leider de coalitie niet de maat moet nemen. "Dat is hartstikke goed", sluit Asscher de discussie af.

 • Een handreiking van 0.066 procent

 • Kamer wil extra geld voor leerwerkplekken

  De oppositie en de vier oppositiepartijen willen dat de bezuiniging van 19 miljoen euro op zogenoemde BBL-plaatsen wordt teruggedraaid. Het gaat om leerbanen voor mbo'ers en vmbo's. De kans is zeer groot dat deze motie wordt aangenomen, zo liet Rutte al doorschemeren.

  De tekst luidt als volgt: De Kamer, gehoord de beraadslaging, constaterende, dat leerbanen momenteel plek bieden aan ruim 100.000 MBO-leerlingen; overwegende, dat leerbanen een leven lang verschil kunnen maken in het leven van jongeren die kunnen leren én werken als bijvoorbeeld monteur, verpleegkundige of lasser; overwegende, dat werkgevers, MBO'ers en de samenleving hard geraakt worden als er leerbanen verdwijnen; verzoekt de regering, af te zien van de korting op leerbanen van 19,5 miljoen die tienduizenden banen kan kosten; verzoekt de regering daartoe, de begroting van OCW met 19,5 miljoen te verhogen en daarvoor dekking te zoeken en daarop terug te komen, En gaat over tot de orde van de dag.

 • Asscher: teleurgesteld door routineuze Rutte

  Asscher spreekt zijn grote teleurstelling uit over de reactie van het kabinet op de plannen van de oppositie, niet alleen van zijn partij, maar ook van GroenLinks, de SP en de PVV. "Dit kabinet marcheert door op de maat van de aandeelhouders." De PvdA-leider hoopte op meer toezeggingen. "De routineuze premier scheert langs de randen van de arrogantie."
  Hij wil dat de salarissen in het primair onderwijs op termijn rechtgetrokken wordt met die van leraren in het voortgezet onderwijs, verder moet de korting op de huurtoeslag worden aangepast en moet de bezuiniging op arbeidsongeschikten worden geschrapt.