liveblog
NOS VoetbalAangepast

Warming-up: Jørgensen, Gutíerrez en Maher zijn er klaar voor

  • De warming-up van het voetbalweekend: alles komt voorbij
  • PSV-aanwinsten Gutiérrez en Behich kunnen bij ADO debuut maken
  • Jørgensen keert na lang blessureleed terug bij Feyenoord
  • Dolberg maakt maandag zijn rentree bij Jong Ajax
liveblog gesloten

Cruyff Foundation niet blij met nieuwe FIFA

Het programma

Voor de zekerheid en om niet te vergeten: het programma van de vijfde speelronde in de eredivisie.

Eredivisie vrouwen

In de eredivisie bij de vrouwen begint vanavond de tweede speelronde. Aftrap van de wedstrijden: 19.30 uur.

Tweede speelronde eredivisie vrouwen

Vrijdag PEC Zwolle FC Twente
PSV VV Alkmaar
Achilles '29 sc Heerenveen
Zondag ADO Den Haag Ajax

Wel voetbal in eerste divisie

De vijfde speelronde in de eredivisie gaat morgen pas van start, maar in de eerste divisie zijn vanavond al acht wedstrijden. Aftrap: 20.00 uur.

Vijfde speelronde eerste divisie

Vrijdag FC Dordrecht FC Twente
NEC Jong PSV
RKC Waalwijk Roda JC
FC Volendam TOP Oss
SC Cambuur Telstar
FC Eindhoven MVV Maastricht
Jong AZ Go Ahead Eagles
Almere City FC Jong FC Utrecht
Zondag Sparta Rotterdam FC Den Bosch
Maandag Jong Ajax Helmond Sport

Geen persconferentie Van Bommel na ADO-PSV

PSV-trainer Mark van Bommel schuift morgen niet aan bij de persconferentie na afloop van het duel met ADO Den Haag. Aanleiding is onenigheid tussen beide clubs over de manier waarop de persconferentie wordt georganiseerd.

In de eredivisie is het gebruikelijk dat de trainers van beide clubs na een duel samen achter de tafel zitten om vragen van journalisten te beantwoorden. Maar PSV geeft sinds dit seizoen de voorkeur aan twee gescheiden persconferenties. Dat leverde in de eerste vier wedstrijden het seizoen geen problemen op.

ADO Den Haag is het daar echter niet mee eens. Daarom is Van Bommel nu genoodzaakt om zijn verhaal te doen in de 'mixed zone', waar ook de spelers na de wedstrijd worden geïnterviewd.

Mark van Bommel

Pechvogel Thomas begint revalidatie

Ryan Thomas, die afgelopen zomer overkwam van PEC Zwolle maar bij PSV al snel een zware knieblessure opliep, is in Eindhoven begonnen aan zijn revalidatie. De Nieuw-Zeelandse middenvelder ligt er de komende maanden nog uit.

Ter vervanging haalde PSV op de valreep de Mexicaan Erick Gutiérrez. Die reist morgen met PSV mee naar ADO Den Haag en kan daar zijn debuut maken.

Briefje van Post: 'Ik bin d'r beej!'

Danny Post blijft nog drie jaar voor VVV-Venlo voetballen. Zijn verbintenis liep aan het einde van dit seizoen af, maar de 29-jarige aanvoerder maakte bekend dat hij zijn club voorlopig trouw blijft. "Ik bin d'r beej", liet de Amsterdammer in onvervalst Limburgs weten via Twitter.

Post speelt al vijf jaar voor VVV. Daarvoor was hij actief voor Haarlem, FC Groningen, FC Dordrecht en SC Cambuur.

FC Emmen: 'Interlandbreak wel even lekker'

Bij FC Emmen, de nummer 14 uit de eredivisie met 4 punten, hebben ze genoten van de eredivisiepauze. "De interlandbreak was wel even lekker", aldus trainer Dick Lukkien. "Hoe je het ook went of keert, het was toch even wennen voor ons in de eredivisie. Vorig jaar konden we heel veel op ons voetballend vermogen teren. Nu worden fouten afgestraft, kijk maar naar de wedstrijd tegen AZ."

Zondag gaat Emmen op bezoek bij FC Utrecht, dat nog zonder de nieuwe trainer Dick Advocaat aantreedt. "Jammer dat Dick Advocaat nog niet op de bank zit, maar wel logisch. Ik heb heel veel respect voor Dick Advocaat. Wedstrijden coachen tegen dat soort mannen is fantastisch."

Emmen-trainer Dick Lukkien

ADO speelt met rouwbanden

ADO Den Haag speelt morgen met rouwbanden in de thuiswedstrijd tegen PSV. Het is een eerbetoon aan oud-speler Jan van der Meer, die afgelopen week op 82-jarige leeftijd overleed.

De voormalig verdediger speelde 143 competitiewedstrijden voor ADO. Hij was erbij toen ADO in het seizoen 1956/1957 kampioen werd van de Eerste Divisie A en voor de eerste keer promoveerde naar de eredivisie.

De NOS Voetbalpodcast #5

Voor wie het gemist heeft: iedere maandag verschijnt de NOS Voetbalpodcast, waarin drie commentatoren terugblikken op de afgelopen voetbalweek.

Deze week met Arno Vermeulen, Jeroen Elshoff en Jeroen Grueter. Over Oranje dat met opgeheven hoofd verliest van wereldkampioen Frankrijk, al telt dat niet topsport, kopduels die je niet met je kuiten wint, de zaklamp van Jeroen Elshoff en het sterke gevoel van Jeroen Grueter om de wereldbeker te omhelzen.

NOS Voetbalpodcast

Van Bommel: 'Ramselaar heeft speelminuten nodig'

Bart Ramselaar reist vanavond met Jong PSV af naar NEC. Opvallend, maar PSV-trainer Mark van Bommel legt uit waarom.

"Bart is een speler die wedstrijdminuten nodig heeft. Hij heeft bij ons niet alles gespeeld. Ik had gehoopt dat hij bij Jong Oranje twee wedstrijden zou spelen. Dat heeft hij niet gedaan."

"Vanavond speelt Jong PSV een heel goede wedstrijd bij NEC. Hij kan daar minuten maken op een goed niveau. En ik kan je ook al zeggen al zeggen dat hij morgen in de selectie zit."

Van Bommel: 'Ramselaar heeft speelminuten nodig'

AZ: Boadu in spits, Johnsen op bank

De 17-jarige Myron Boadu zal ook komende zondag tegen Feyenoord in de spits staan bij AZ. Trainer John van den Brom houdt aankoop Bjørn Johnsen daarmee op de bank. "Myron maakt een goede ontwikkeling door", zegt Van den Brom. "Hij is fysiek sterk, snel en hij scoort. Er is weinig reden om er verandering in aan te brengen."

"Bjørn heeft tijd nodig om te wennen aan onze manier van trainen en spelen. Dat speelt ook een rol."

Myron Boadu

Gutiérrez en Behich met PSV naar Den Haag

De aanwinsten Érick Gutiérrez en Aziz Behich kunnen morgen in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag hun debuut maken voor PSV. De Mexicaanse middenvelder en de Australische verdediger werden vorige maand kort voor het sluiten van de transfermarkt vastgelegd.

"Ik ben uitermate tevreden over deze spelers. En alle goede spelers zijn heel snel inpasbaar'', zei Van Bommel. De kampioen en koploper trapt de vijfde speelronde zaterdag om 18.30 uur af in Den Haag. "ADO is een ervaren ploeg, meer ervaren dan wij'', aldus Van Bommel. "Een ploeg met goede spelers en aanvallende backs, die opportunistisch kan spelen.''

Érick Gutiérrez

Geen tactische wijzigingen bij AZ

In tegenstelling tot de bekerfinale zal AZ-trainer John van den Brom de tactische opstelling zondag niet aanpassen. In de finale tegen Feyenoord begon AZ met vijf verdedigers, terwijl de ploeg een succesvol seizoen kende met vier verdedigers.

AZ ging in de bekerfinale hard onderuit, al lag dat volgens de trainer aan een off-day van zijn spelers en niet aan de gewijzigde opstelling. Terugkijken op die bekerfinale en de negatieve reeks tegen de topdriecubs (de laatste zege dateert alweer van januari 2016) heeft voor Van den Brom geen zin.

"Moet ik dan zeggen: jongens, we hebben het moeilijk tegen topclubs? Het slaat nergens op dat aan te geven richting de spelers. Ik blijf ook zeggen dat de enige remedie is dat we een wedstrijd winnen."

John van den Brom doet zijn stropdas goed

Ten Hag: 'Onzin wat zogenaamde kenners over Blind uitkramen'

Ajax-trainer Erik ten Hag constateerde op de persconferentie tevreden dat zijn spelers een goede interlandperiode achter de rug hebben. "Iedereen is positief teruggekomen. Alleen Nico (Tagliafico) was gisteren relatief laat terug. De rest was mooi op tijd om weer te herstellen voor de komende, belangrijke reeks."

Na zijn debuut in Oranje waren er veel lovende woorden voor debutant Frenkie de Jong. "Een steun in de rug, een extra stimulans", aldus Ten Hag. Daley Blind kreeg echter als linksback de nodige kritiek te verduren. Tot onvrede van de Ajax-trainer.

"Bij het Nederlands elftal lig je altijd onder het vergrootglas. Een groot gedeelte van die kritiek deel ik niet. Het is onzin wat er links en rechts gechargeerd naar boven komt. Hij verdient meer respect, met wat hij bij Manchester United en het Nederlands elftal heeft gedaan. Het slaat nergens op wat zogenaamde kenners en experts dan uitkramen."

Ten Hag: 'Onzin wat zogenaamde kenners over Blind uitkramen'

Jørgensen in Feyenoord-selectie

Nicolai Jørgensen keert na lang blessureleed terug in de selectie van Feyenoord. De Deense spits gaat met de Rotterdammers mee naar Alkmaar, waar zondag het duel met AZ wacht. Dat vertelde trainer Giovanni van Bronckhorst op de persconferentie.

Een basisplaats is er nog niet voor Jørgensen. De Deen raakte na het WK geblesseerd aan zijn voet en miste de eerste vier wedstrijden van het seizoen. "Hij heeft een moeilijke periode gehad na het WK", vertelde Van Bronckhorst. "Dat hij weer op het veld staat, geeft mij ook extra opties."

Van Bronckhorst mist zondag alleen Ridgeciano Haps.

Nicolai Jorgensen

Maher in selectie AZ, Vejinovic komt eraan

Afgelopen week tekende de transfervrije Adam Maher een contract bij AZ. Komende zondag zit hij al bij de wedstrijdselectie voor het duel met Feyenoord. Van den Brom: "Hij heeft alleen nog maar een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld, maar hij is wel fit."

Zo fit als Maher is Calvin Stengs nog niet. Ruim een jaar geleden liep het talent een zware kruisbandblessure op. Sinds enkele weken traint hij weer met de selectie mee. "Het gaat heel goed met Calvin, daar ben ik supertevreden over. Maar hij zal deze week nog geen wedstrijd gaan spelen."

Marko Vejinovic zal eerder terugkeren op het veld. Ook hij stond bijna een jaar buitenspel met een kruisbandblessure. "Spelen in de eredivisie is nu nog te veel, maar hij zou volgende week zijn eerste minuten kunnen maken, zo ver is hij", aldus Van den Brom.

Adam Maher

Ramselaar terug naar Jong PSV

Bart Ramselaar ziet bij PSV een basisplaats bij het eerste elftal steeds verder uit het beeld raken. De middenvelder, die in 2016 nog voor Oranje speelde, gaat vanavond met Jong PSV mee naar NEC. De concurrentie voor Ramselaar bij PSV is de afgelopen tijd behoorlijk toegenomen. Mede door de komst van de Mexicaan Érick Gutiérrez is de concurrentiestrijd stevig.

Ramselaar had de eerste weken geen basisplaats. Alleen tegen Willem II mocht hij vlak voor tijd invallen.

Bart Ramselaar, al weer even terug op het middelveld bij PSV

KNVB: blij dat er gevoetbald wordt

De KNVB is blij dat de aangekondigde staking van de politie is opgeschort. Dat betekent dat alle wedstrijden in de eredivisie en eerste divisie kunnen doorgaan. "We zijn voor de fans en clubs blij dat er gewoon gevoetbald kan worden'', meldt de KNVB.

"Door de clubs, gemeentes, supporters en de politie is de afgelopen dagen ontzettend hard gewerkt aan alternatieven om in deze situatie toch te kunnen spelen'', zegt Jan Bluyssen, manager competitiezaken bij de KNVB. "Gelukkig blijken deze nu niet nodig te zijn, maar deze samenwerking stemt ons sowieso heel optimistisch.''

Dolberg maakt rentree bij Jong Ajax

Kasper Dolberg maakt maandag zijn rentree op het voetbalveld bij Jong Ajax in het duel met Helmond Sport. Dat heeft Ajax-trainer Erik ten Hag gezegd op de persconferentie.

De Deen miste nagenoeg de hele tweede helft van het vorige seizoen wegens een voetblessure en werd in de aanloop naar het huidige seizoen geveld door een buikblessure.

"Hij zit nog niet bij de selectie voor het duel van zaterdag met FC Groningen, zodat hij maandag zijn eerste minuten kan maken met Jong Ajax", aldus Ten Hag. "Als dat goed gaat, dan zou hij in de selectie kunnen zitten voor de wedstrijd in de Champions League tegen AEK Athene."

Ten Hag: 'Dolberg maakt rentree bij Jong Ajax'

Ondertussen bij AZ

Hoe zou het de teruggekeerde Adam Maher vergaan bij de training van AZ? Dat weten we niet, want de Alkmaarders trainen vandaag besloten. Dat doet AZ-trainer John van den Brom niet vaak: de laatste keer was voor de bekerfinale tegen Feyenoord. Komende zondag zijn de Rotterdammers opnieuw de tegenstander in Alkmaar.

AZ trainde vandaag besloten, voor het eerst sinds de bekerfinale

Akkoord over politie-cao, acties voorlopig van de baan

Er is een onderhandelingsresultaat bereikt tussen de verenigde politiebonden en de overheid over een nieuwe politie-cao, melden bronnen aan de NOS. De aangekondigde acties worden opgeschort en dat betekent dat ook de wedstrijden in de ere- en eerste divisie komend weekeinde allemaal door kunnen gaan.

Volgens de KNVB konden acht van de negen eredivisieduels sowieso al worden gespeeld. Alleen over AZ-Feyenoord was nog geen duidelijkheid, maar ook die wedstrijd kan zondag dus gewoon doorgaan.

Vitesse lang zonder Musonda

Vitesse moet het voorlopig doen zonder huurling Charly Musonda van Chelsea. De 21-jarige Belg raakte vorige week geblesseerd in een oefenduel met FC Antwerp (0-0), bij zijn officieuze debuut voor de Arnhemmers. Na onderzoek blijkt dat hij een knieblessure heeft en enkele maanden is uitgeschakeld.

Musonda werd op de laatste dag van de transferperiode toegevoegd aan de Arnhemse selectie. Het Belgische talent is een aanvallende middenvelder die ook uit de voeten kan als vleugelspeler. Hij revalideert in Londen.

Charly Musonda valt geblesseerd uit in het oefenduel van Vitesse met FC Antwerp

FC Utrecht nog zonder Advocaat

FC Utrecht maakte woensdag bekend dat Dick Advocaat voor de rest van het seizoen trainer is. De 70-jarige Hagenaar neemt het stokje over van de onlangs ontslagen Jean-Paul de Jong.

De voormalige bondscoach tekent maandag zijn contract en wordt om 10.30 uur officieel gepresenteerd in Utrecht. Komende zondag, in de thuiswedstrijd tegen FC Emmen, nemen assistent-trainers Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys de honneurs nog waar.

Dick Advocaat

Gaan de wedstrijden wel door?

De dreigende politieacties komend weekend lijken niet of nauwelijks invloed te hebben op de voetbalwedstrijden in de eredivisie. Acht wedstrijden gaan volgens de KNVB gewoon door, ook al is er tijdens de wedstrijden geen politie beschikbaar. Alleen over AZ-Feyenoord komende zondag is nog geen duidelijkheid.

De onderhandelingen over een nieuwe cao van de politie gaan ondertussen door en zitten volgens politievakbond ACP nog op twee punten vast. Vooralsnog dient er om 14.00 uur een kort geding om de staking te voorkomen.

De stand

Het is alweer een tijdje geleden dat we met de eredivisie bezig waren, dus een blik op de stand kan geen kwaad.

Programma

Vanavond is er geen wedstrijd in de eredivisie. De Nederlandse deelnemers aan de Champions League, PSV en Ajax, komen morgen in actie. Dit is het hele programma.

Welkom bij de warming-up

Welkom bij de warming-up voor de vijfde speelronde van dit eredivisieseizoen. Via dit liveblog blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen van het komend voetbalweekend. Video's, interviews, reacties, foto's en transfers. Alles komt voorbij.

Ernest Faber en Mark van Bommel tijdens een training van PSV