liveblog
NOS WielrennenAangepast

Kruijswijk vijfde in klassement na steile slotklim in Baskenland

  • Van Getxo naar Balcón de Bizkaia
  • Zes beklimmingen in totaal
  • Slotklim: 7,3 km à 9,7 procent
  • Kruijswijk verdedigt derde plaats
liveblog gesloten

De rit van morgen

Etappeprofiel 18de etappe Vuelta, de etappe van donderdag

De achttiende etappe is - hou je vast - geen bergetappe. We zullen het ook geen vlakke etappe noemen, want die bestaan in de Vuelta eigenlijk niet. Er staan geen gecategoriseerde beklimmingen in het routeboek.

De renners rijden naar het zuidoosten van Ejea de los Caballeros naar Lleida. De rit begint om 13.10 uur en dan zijn wij er weer met een liveblog. Tot dan!

De beelden van de etappe:

Kruijswijk valt van podium, Woods wint in Baskische mist

We zijn nu eenmaal in Baskenland

Net als de winnaar van de Clásica San Sebastián krijgt Michael Woods, de ritwinnaar, een traditioneel hoofddeksel uit Baskenland.

Michael Woods na zijn ritzege

De topacht in het klassement

Voor vandaag stond Steven Kruijswijk derde in het klassement op 52 tellen van rodetruidrager Simon Yates.

In de etappe naar het Balcón de Bizkaia verloor hij 1.04 op Mas, Valverde en 56 seconden op Yates. Daardoor zakte de Lotto-Jumbo-renner van het podium. Hij staat nu vijfde.

De top van het klassement na de zeventiende etappe

De toptien van de dag

De toptien van de zeventiende etappe

Kruijswijk is derde plek kwijt

Daar is Steven Kruijswijk. Hij verliest ongeveer een minuut op Valverde, Yates en Mas. De Nederlander verliest zijn derde plaats in het klassement.

Valverde wint tijd op Yates

Valverde pakt een seconde of zeven terug op rodetruidrager Simon Yates.

Woods wint

Michael Woods wint in de mist de etappe naar de Alto de Balcón del Bizkaia! Dylan Teuns wordt tweede op vijf seconden van de Canadees.

Woods op kop

500m - De volgende aanval is van Majka, die wordt gecounterd door Woods. Wie wint de etappe?

Kruijswijk eraf

1 km - Kruijswijk heeft Yates en Valverde moeten laten gaan.

Vier koplopers

1,5 km - Aan kop rijden nog vier renners: De La Cruz Teuns, Majka en Woods. De La Cruz gaat ervandoor en alleen Woods kan mee.

Quintana heeft het heel moeilijk

1,9 km - De favorietengroep rijdt steeds verder weg van Quintana, de nummer vier van het klassement.

Kruijswijk houdt nog altijd goed stand in het wiel van Yates.

Quintana in problemen

2,3 km - Quintana heeft het lastig. Hij moet een gaatje laten naar de favorietengroep. Hij ziet de anderen een meter of vijftig voor zich.

Mollema moet eraf

2,5 km - In de kopgroep is Bauke Mollema niet in staat mee te doen om de ritzege.

Valverde probeert het

3 km - Aanval Valverde. De knechten van Yates moeten hem terughalen. Kruijswijk zit nog in het elitegroepje, dat nog maar uit zo'n tien man bestaat.

Favorieten op kop

4,3 km - Simon Yates rijdt in derde positie in het peloton. Steven Kruijswijk rijdt een paar plaatsen achter de klassementsleider.

Slotklim begonnen

6,9 km - Na de afdaling staat de kopgroep in één keer zowat stil. Dat kan maar één ding betekenen. De slotklim, de Alto del Balcón de Bizkaia, is begonnen. Een klim van 7 kilometer tegen gemiddeld 9,7%.

Simon Clarke valt als eerste aan uit de kopgroep, maar hij komt niet weg. Andrey Amador haalt hem terug.

Intussen gaat de Italiaan Fabio Aru onderuit in de afdaling.

Op naar de slotklim

Etappeprofiel 17de etappe Vuelta

8 km - Thomas de Gendt pakt weer drie punten. Bauke Mollema één punt in het bergklassement. Na de afdaling van zo'n twee kilometer begint zometeen de slotklim.

Nog 24 aanvallers over

10 km - Pöstlberger en Serry moeten de kopgroep laten gaan. Er moet nog een kleine kilometer geklommen worden op de voorlaatste klim van de dag.

Klassementsrenners melden zich

12 km - Astana (voor López), Mitchelton-Scott (voor Yates), Movistar (voor Valverde en Quintana), Lotto-Jumbo (voor Kruijswijk). Dat is de volgorde aan kop van het peloton.

Speldenprikjes in de kopgroep

13 km - Nibali trekt de kopgroep voorzichtig uit elkaar, hij test zijn concurrenten. Ook Dylan Teuns laat zich zien.

Het peloton geeft nog altijd 4.50 toe op de aanvallers.

Voorlaatste klim

15 km - De kopgroep is begonnen aan de voorlaatste klim, de Alto de Gontzegaraine, een klim van 5,5 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,3.

Vincenzo Nibali verhoogt het tempo, de Italiaan wil voor de ritzege gaan.

De Gendt loopt uit

20 km - Het mag geen verrassing heten dat Thomas de Gendt de volle mep pakt op de Alto de Santa Eufemia.

Bauke Mollema is als tweede boven en doet ook goed mee in het bergklassement. De kopgroep heeft nog 4.30.

Astana ook op kop

22 km - Ook Astana, de ploeg van Miguel Àngel López (7de), laat zich zien aan kop van het peloton. Steven Kruijswijk rijdt attent, al moeten er een paar knechten lossen. Voor Tom Leezer en Bert-Jan Lindeman gaat het te hard.

De vierde van zes beklimmingen

23 km - De kopgroep moet nog een kleine drie kilometer klimmen op de Alto de Santa Eufemia (gemiddeld vijf procent).

Mollema draait goed mee, de voorsprong op het peloton bedraagt 4.46.

De voorbeschouwing van Kruijswijk

Wat zei Steven Kruijswijk, de nummer drie van het klassement, voor de start? "Het wordt een zware dag, want de klim is supersteil. Ik ben blij met de derde plek, maar er komen nog drie aankomsten bergop, dus we moeten dag voor dag bekijken. De jongens achter me in het klassement (Quintana, Mas en López, red.) zijn heel sterk op dit soort aankomsten, dus ik moet er hard voor werken."

Minder dan vijf minuten

28 km - Op weg naar de vierde van zes beklimmingen is de voorsprong van de 26 aanvallers onder de vijf minuten gezakt: 4.55.

De Gendt krijgt de bollen

33 km - Zoals verwacht is Thomas de Gendt als eerste boven op de Alto del Balcón de Bizkaia. Daarmee is hij Luis Àngel Maté voorbij in het bergklassement.

Bloemen voor Euskadi?

35 km - Mitchelton-Scott mag vanavond wel een bloemetje afleveren bij het hotel van Euskadi. Het kleine Spaanse ploegje, dat door het eigen Baskenland rijdt, neemt de helpers van Simon Yates een hoop werk uit handen door de achtervolging te leiden.

De kopgroep heeft nog 5.25.

De Gendt ruikt de bolletjestrui

38 km - Als Thomas de Gendt als eerste of tweede boven kopt op de Alto del Balcón de Bizkaia neemt hij de bergtrui over van Luis Àngel Maté.

De kopgroep moet nog drie kilometer klimmen en rijdt 5.31 voor het peloton.

De derde van zes beklimmingen

41 km - De renners rijden de Alto del Balcón de Bizkaia voor de eerste keer op, dit keer vanaf de iets makkelijkere kant. De klim is 7,3 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 4,3. De slotklim kent een gemiddelde van 9,7 procent.

Etappeprofiel 17de etappe Vuelta

Ruim zes minuten voor de kopgroep

43 km - De marge is groot, maar het verschil wordt wel degelijk kleiner. De aanvallers hebben nog 6.10 op het peloton met nog vier beklimmingen voor de boeg.

'Dit is onze koninginnenrit'

42 km - Waarom rijdt de bescheiden ploeg Euskadi op kop van het peloton? "Dit is onze koninginnenrit", verklaart de ploegleider. Da's niet zo raar, want de etappe vindt plaats in Baskenland, de regio van de ploeg.

Simón is de twaalfde uitvaller

De Spanjaard Jordi Simón van de Spaanse ploeg Burgos-BH is de twaalfde uitvaller van de Ronde van Spanje. Hij moet de strijd staken met een gebroken arm.

Minder dan zeven minuten voor aanvallers

48 km - Het peloton heeft weer een half minuutje van de voorsprong van de aanvallers afgeknabbeld. Mollema en zijn medevluchters hebben nog 6.56. In het peloton wordt Mitchelton-Scott, de ploeg van rodetruidrager Simon Yates, geholpen in de achtervolging door de kleine Spaanse ploeg Euskadi.

Een half minuutje eraf

55 km - De voorsprong loopt langzaam maar zeker terug. Mollema en co hebben nog 7.28 op het peloton, waar Yates, Valverde en Kruijswijk zich nauwelijks laten zien. Ze wachten op de slotklim.

Simon Yates, Steven Kruijswijk en Alejandro Valverde

Onder de acht minuten

60 km - De voorsprong van de 26 koplopers zakt onder de acht minuten. De groep met Mollema, Nibali, Teuns, De La Cruz, Zakarin e.v.a. rijdt 7.55 voor het peloton.

Geheugensteuntje: de top van het klassement

Het echte werk moet nog beginnen

66 km - De kopgroep is bezig aan de afdaling van de tweede klim. Na een relatief vlak stuk volgen in de laatste 42 kilometer nog vier beklimmingen: 2x derde, 1x tweede en 1x eerste categorie.

De Gendt bijna virtueel leider in bergklassement

71 km - Thomas De Gendt is als eerste boven en nadert de drager van de bolletjestrui, Luis Àngel Maté, nu tot op één punt (64 om 63 in het voordeel van Maté). De Gendt kan vandaag nog behoorlijk wat punten halen en is nu heel dicht bij de bergtrui.

Vrijdag wordt er ook nog geklommen en zaterdag zijn maar liefst 53 punten te verdienen, dus de beslissing in het bergklassement valt vandaag zeker nog niet.

Thomas de Gendt, vorig jaar tijdens de Tour

We zijn weer aan het klimmen

74 km - De aanvallers zijn begonnen aan de tweede klim van de dag (derde categorie), de Alto de San Juan de Gaztelugatxe.

Dat is een klim van 3,8 kilometer à 7,6%. De kopgroep rijdt 8.07 voor het peloton.

Etappeprofiel 17de etappe Vuelta

De voorsprong van de kopgroep: 8.22

Yates even achterin

79 km - Simon Yates meldt zich even bij de ploegleiderswagen, maar net als Mollema een paar minuten geleden keert hij zonder problemen terug in het peloton.

Hoe gaat het met Mollema

86 km - Bauke Mollema moest zich even terug laten zakken, maar keert snel weer terug in de kopgroep. De voorsprong op het peloton? 8.02.

Moet Yates zich al zorgen maken?

Simon Yates in zijn rode trui

96 km - Van de 26 koplopers is de Spanjaard David de la Cruz de best geklasseerde man. De Sky-renner staat zestiende in het algemeen klassement op 12.01 van Simon Yates. Hij vormt nog lang geen bedreiging voor de Brit, want de kopgroep rijdt nog maar 7.15 voor het peloton.

Bauke Mollema staat op 44.03 van Yates op de 31ste plaats. Van de 3 uur en 46 seconden die de Oostenrijker Lukas Pöstlberger toegeeft op Yates zal de leider zeker niet wakker liggen.

26 man weer bij elkaar

100 km - De vijf achtervolgers (Kudus, Pellizotti, Conti, Geniez, en Medes) zijn terug in de kopgroep.

Dat betekent dat er 26 renners op kop rijden met een voorsprong van 6.43 op het peloton.

Meer dan vijf minuten voor de kopgroep

105 km - De voorsprong van de 21 koplopers loopt intussen gestaag op. Mollema en zijn kompanen rijden 5.13 voor het peloton.

In het eerste uur van de zeventiende etappe hebben de koplopers 44,1 kilometer afgelegd.

Terug in Bilbao

Het Guggenheim in Bilbao

111 km - De kopgroep keert terug in Bilbao, de stad van Athletic Club, pintxos (Baskische tapas) en natuurlijk het Guggenheim, het fraaie museum dat in 1997 haar deuren opende.

Het museum gaf het toerisme in Bilbao een boost, net als de meest recente roman van Dan Brown, Oorsprong, waarvan het verhaal zich onder meer in de stad afspeelt.

Een van de kunstwerken van het Guggenheim, voor de brug naast het museum

Mollema doet weer een gooi naar de ritzege

115 km - Het peloton geeft inmiddels vier minuten toe op de kopgroep met Bauke Mollema. De Trek-renner, die enkele weken geleden bekendmaakte nog twee jaar langer bij de ploeg te blijven, werd al twee keer tweede in een etappe.

Vijf man tussen peloton en kopgroep

122 km - Vijf renners hebben de kopgroep moeten laten gaan, maar rijden nog wel voor het peloton: Kudus, Pellizotti, Conti, Geniez, Medes.

Het kwintet rijdt 2.07 voor het peloton. De kopgroep van 21 heeft weer 1.11 op die achtervolgers.

Twee minuten voorsprong voor Mollema en co

127 km - De renners zijn voor de tweede keer op weg naar Bilbao, waarna het noordwaarts gaat richting de kust en de volgende klim. De kopgroep - met Mollema - heeft een voorsprong van ruim twee minuten op het peloton.

Wie rijden er in de kopgroep?

131 km - De namen van de aanvallers: De La Cruz, Majka, Zakarin, Mollema, Rodriguez, Teuns, Clarke, Woods, Ghebreigzabhier, Hindley, Rossetto, Fraille, De Gendt, Nibali, De Marchi, Amador, Seaz Benito, Serry, Geniez, Medes, Castroviejo, Pöstlberger, Cummings, Kudus, Pellizotti en Conti.

Bauke Mollema in actie

Mollema in de kopgroep

134 km - Op de Alto de la Arboleda zijn 26 renners weggereden uit het peloton. In die voorste groep rijden onder anderen Mollema, Nibali en Teuns. Die groep heeft een voorsprong van een kleine minuut op het peloton.

De top van het klassement - inclusief Kruijswijk - rijdt in dat peloton.

Punten voor De Gendt

138 km - Thomas De Gendt is als eerste boven, voor Bauke Mollema en Rafal Majka. De Gendt nadert Luis Àngel Maté, de drager van de bergtrui, tot op vier punten en er zijn nog een boel punten te verdienen.

Peloton dunt uit

140 km - Het peloton is bijna boven op de Alto de la Arboleda (derde categorie).

Lukas Pöstlberger (Bora) voert de meute aan, waaruit nog niemand heeft weten te ontsnappen. Aan de achterkant van het peloton moeten wel veel renners lossen.

Speldenprikjes in het peloton

143 km - Een demarrage van Lluis Mas leidde tot niks. Ook Vincenzo Nibali liet zich even zien en nu probeert Alessandro De Marchi weg te komen. De Italiaan wordt na ongeveer een kilometer teruggehaald door onder anderen Michal Kwiatkowski en Nibali.

Iedereen is nog bij elkaar

145 km - Over vijf kilometer komen de renners al boven op de eerste klim van de dag (derde categorie).

Ondanks verschillende pogingen is er nog geen kopgroep ontstaan.

Beelden van de start

Klik op de tweet om de beelden te bekijken:

Eindelijk begonnen

157 km - Na een optocht van twaalf kilometer is de etappe nu echt begonnen. Wie heeft er na tweeënhalve week fietsen nog trek in een vroege vlucht, met die steile slotklim in het achterhoofd.

Etappeprofiel 17de etappe Vuelta

Wat kan Nibali nog?

Vincenzo Nibali staat 74ste in het klassement op een slordige 1 uur en 40 minuten van Simon Yates. Dat is niet des Nibalis, maar hij rijdt nu eenmaal al heel lang niet meer voor het klassement. Op dag vier verloor hij al ruim elf minuten. Een etappezege zal desalniettemin nog op zijn wensenlijstje staan.

Wat denkt de leider ervan?

Simon Yates, de man die twee weken lang de roze trui om de schouders had, maar de Giro niet won, heeft opnieuw goede papieren om een grote ronde te winnen. Yates vergrootte in de tijdrit zijn voorsprong op nummer twee Alejandro Valverde van 26 naar 33 seconden. Erg veel is dat natuurlijk niet, maar vooralsnog is het voldoende.

Simon Yates in zijn rode trui

"Ik heb er vertrouwen in, maar er komen nog moeilijke dagen aan. Vandaag bijvoorbeeld, en twee etappes in Andorra", zegt de Brit.

Zo zien de profielen van de laatste etappes eruit (vanaf donderdag):

  • NOS
    Etappeprofiel 18de etappe Vuelta, de etappe van donderdag
  • NOS
    Etappeprofiel 19de etappe Vuelta, de etappe van vrijdag
  • NOS
    Etappeprofiel 20ste etappe Vuelta, de etappe van zaterdag
  • NOS
    Etappeprofiel 21ste etappe Vuelta, de etappe van zondag

De renners zijn onderweg

De neutralisatie, van Getxo naar Bilbao is begonnen. Over een kwartier is de daadwerkelijke start.

Filmpje van de etappe

In de neutralisatie rijden de renners van Getxo naar Bilbao. De strijd barst los bij het stadion van Athletic Club. Na een lus, met één beklimming, keert het peloton terug in Bilbao, om daarna naar de noordkust te rijden.

Na de tweede klim gaat het weer landinwaarts voor de laatste 60 kilometer.

Klik hieronder op de tweet voor een filmpje van de route.

Nog even terug naar gisteren

Kruijswijk maakt indruk in tijdrit; Dennis wint

Steven Kruijswijk stond op de vijfde plaats in het algemeen klassement toen hij dinsdagmiddag aan de tijdrit begon. Kruijswijk had een achterstand van 56 seconden op nummer drie Nairo Quintana.

Na een uitstekende tijdrit vond de Lotto-Jumbo-renner zichzelf terug op die derde plaats met een voorsprong van 22 seconden op Quintana. Kruijswijk was ook Miguel Àngel López gepasseerd, de Astana-renner geeft 42 seconden toe.

Simon Yates behield de rode trui, hij bouwde zijn voorsprong op Alejandro Valverde zelfs iets uit.

De toptien in het klassement ziet er zo uit:

Waarheen leidt de weg?

De zeventiende etappe voert de renners door Baskenland over maar liefst zes beklimmingen. De klassementsmannen zullen hun kruit waarschijnlijk drooghouden tot de slotklim.

Etappeprofiel 17de etappe Vuelta

Die slotklim, de Alto de Balcón de Bizkaia is 7,3 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 9,7. En alsof dat nog niet genoeg is: het maximale stijgingspercentage, zo'n twee kilometer onder de top, is 23,8 procent.

Etappe 17 van de Vuelta

In dit liveblog volgen we de zeventiende etappe van de Ronde van Spanje, een etappe van 157 kilometer van Getxo naar Balcón de Bizkaia met steile slotklim.

De samenvatting van de etappe is te zien in het Sportjournaal (18.45 uur, NPO 1).

Simon Yates, Steven Kruijswijk en Alejandro Valverde