liveblog
NOS WielrennenAangepast

Yates verliest rode trui aan aanvaller Herrada

  • Wedstrijdverslag
  • Dylan van Baarle wordt tweede
  • Hij kon Alexandre Geniez niet voorbij
  • Herrada zal nieuwe leider worden
liveblog gesloten

¡Hasta mañana!

Het profiel van de dertiende etappe van de Vuelta

De etappe van morgen brengt de renners van Candás naar La Camperona. Na een heuvel van de derde categorie kent de volgende klim (eerste categorie) een heel lange aanloop.

Het meeste vuurwerk wordt, uiteraard, verwacht op de slotklim. Een berg van ruim acht kilometer die de renners naar 1.600 meter hoogte brengt met een maximaal stijgingspercentage van liefst 19,5. Tot dan!

De topacht van de dag

De topacht van de twaalfde etappe

Valpartij na de finish

Na de finish gaan Geniez, Van Baarle en Teuns onderuit omdat er een man op de weg loopt. De renners kunnen hem niet ontwijken.

Nieuwe leider

De 8 minuten en 19 seconden zijn verstreken. Dat betekent dat Jesús Herrada de nieuwe leider is in de Ronde van Spanje.

Yates gaat rood verliezen

Na 2.33 is Jesús Herrada over de streep. Hij wordt de nieuwe rodetruidrager, tenzij Simon Yates bij 8,19 al over de streep is. Daar ziet het niet naar uit.

Van Baarle tweede

Geniez wint! En Dylan van Baarle is tweede. Hij kwam nog akelig dichtbij, maar kon in de laatste meters niet langs Geniez.

Wie wint er?

1 km - Van Baarle moet een gat dichtrijden. Kan hij erop en erover?

Geniez en Van Baarle zijn erbij

4 km - Van Baarle laat de andere drie nu achter zich. Hij is op weg naar Teuns, Formolo, Padun, Campenaerts én Geniez, die ook is aangesloten. Zes koplopers dus.

Van Baarle moet passen

Twee koplopers

6 km - Padun is bij Van Baarle gekomen. De Nederlander kijkt om en ziet Geniez de achtervolging leiden, maar de anderen zijn er nog niet bij.

Van Baarle gaat

8 km - Aanval Dylan van Baarle! Hij heeft een meter of tien, twintig en profiteert van een motor die eigenlijk te dicht voor hem rijdt. Kan de Nederlands kampioen tijdrijden dit volhouden?

Aanvalletjes in de kopgroep

9 km - Formolo trekt de kopgroep op een lint. Van Baarle heeft het moeilijk, hij rijdt in het laatste wiel van de acht aanvallers.

We krijgen een nieuwe leider

11 km - Herrada rijdt in het tweede groepje, maar heeft nog tien minuten voorsprong op het peloton. Hij zal de rode trui dus gaan overnemen van Simon Yates.

De weg is nu nog breed, maar straks niet meer

13 km - De finale van de etappe leent zich goed voor een klein groepje. De weg in de laatste anderhalve kilometer is niks meer dan een fietspad door de duinen van maar een paar meter breed.

Hier is vanmiddag de finish van de twaalfde etappe

Herrada in tweede groepje

18 km - Jesús Herrada, de man die aast op de rode trui van Simon Yates, zit in het tweede groepje. Hij rijdt een kleine minuut achter de kopgroep, maar nog wel meer dan tien minuten voor het peloton.

De kopgroep is gehalveerd

19 km - Het groepje met Dylan van Baarle heeft zich aangesloten bij het leidende kwartet. Er rijden nog negen renners aan kop van de wedstrijd. Zij hebben veertig seconden op de andere aanvallers.

Het peloton volgt op 11.27.

Vier man ervandoor

23 km - Nu versnelt Campenaerts met Padun, Brambilla en Formolo in zijn wiel. Het kwartet heeft een meter of vijftig op een groepje met Van Baarle.

Nog zestien aanvallers over

27 km - Machado en Torres zijn weggevallen uit de kopgroep. Er zijn dus nog zestien aanvallers over in de grote groep die 11.17 heeft op het peloton in de twaalfde etappe van de Vuelta.

Herrada in een mooie positie

30 km - In het virtuele klassement heeft Jesús Herrada een voorsprong van 5.22 op Simon Yates. Herrada zou dus zomaar eens de rode trui kunnen overnemen.

Padun versnelt

33 km - De volgende aanval in de kopgroep komt op het conto van Padun. Nibali zit in zijn wil en onder anderen Dylan van Baarle sluit zich bij hen aan.

Yates moet zich zorgen maken

36 km - De voorsprong van de kopgroep stijgt weer naar meer dan tien minuten. Klassementsleider Simon Yates zal met een truc special moeten komen wil hij de rode trui behouden. Hij moet ruim vijf minuten wegpoetsen.

Heuveltjes op komst

Het profiel van de twaalfde etappe van de Vuelta

40 km - In de laatste veertig kilometer moeten de renners geen gecategoriseerde klimmetjes meer over, maar vlak is het evenmin. De splitsing van De Gendt is ongedaan gemaakt, dus de achttien aanvallers zijn bij elkaar en rijden 10.30 voor het peloton.

De Gendt verhoogt het tempo

42 km - Thomas de Gendt trekt de kopgroep uit elkaar. Dylan van Baarle zit vooralsnog in het tweede groepje. Jesús Herrada is wel attent, hij wil de rode leiderstrui overnemen.

In het peloton zien we minder Mitchelton-Scott-renners dan voorheen op de eerste rijen.

Punten voor De Gendt

50 km - De Gendt is als eerste boven op de Alto San Pedro. Hij pakt drie puntjes in het bergklassement, dat wordt aangevoerd door Luis Àngel Maté.

De voorsprong van de kopgroep? 10.55.

Meer dan elf minuten

52 km - De kopgroep is ondertussen de elfminutengrens gepasseerd. Over twee minuten zijn de aanvallers boven op de Alto San Pedro (derde categorie).

Ondertussen in de Ronde van Groot-Brittannië

Lotto-Jumbo heeft de ploegentijdrit in de Ronde van Groot-Brittannië gewonnen. Primoz Roglic is daardoor de nieuwe leider. Hij heeft in het klassement zes seconden voorsprong op Julian Alaphilippe en zestien tellen op Bob Jungels.

Aanvallers aan het klimmen

56 km - De koplopers zijn begonnen aan de Alto de San Pedro (derde categorie), een klim van 7,7 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1.

En de voorsprong loopt op

Ondanks het werk van Mitchelton-Scott aan kop van het peloton groeit de voorsprong weer. De club van achttien aanvallers rijdt 10.30 voor het peloton.

Op naar de tweede klim

Het profiel van de twaalfde etappe van de Vuelta

67 km - Over een kleine twintig kilometer komt de kopgroep boven op de tweede klim van de dag. De Alto de San Pedro (derde categorie) is 7,7 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1.

De achttien koplopers hebben 10.05 op het peloton.

Nog steeds tien minuten voorsprong

76 km - Jesús Herrada heeft virtueel de rode trui om de schouders. Herrada staat 22ste in het klassement op 5.45 van rodetruidrager Simon Yates. De voorsprong van de kopgroep met Herrada is bijna twee keer zo groot: 10.03.

Het peloton gaat die voorsprong ongetwijfeld terugbrengen en de kans dat Herrada Yates aflost aan kop van het klassement lijkt niet erg groot. Maar de ritzege zit er zeker in voor een van de achttien aanvallers.

Groot gat voor aanvallers

82 km - De voorsprong van de kopgroep? 10.21 op het peloton.

Snelle etappe

91 km - De achttien aanvallers houden het tempo erg hoog. Het gemiddelde na twee uur is 42,5 km/h voor Van Baarle en co. Met deze snelheid wordt er al voor vijf uur gefinisht.

Bijna tien minuten voorsprong

96 km - De kopgroep trekt flink door. De voorsprong op het peloton bedraagt al bijna tien minuten. Het verschil is 9.38.

Filmpje van de laatste kilometers

Een massasprint? Geen ruimte voor

108 km - De finale van de etappe leent zich niet voor een massasprint. De weg in de laatste anderhalve kilometer is niks meer dan een fietspad door de duinen van maar een paar meter breed.

Hier is vanmiddag de finish van de twaalfde etappe

De streep ligt bij de vuurtoren van Faro da Estaca de Bares, die achterin bovenstaande foto te zien is. Dat is het noordelijkste punt van Spanje.

Zo ziet de 'finishstaat' er van boven uit. Het gaat om de weg van zuid naar noord aan de linkerkant.

Zou het peloton zich zorgen maken?

110 km - Faro da Estaca de Bares is nog ver, zoals het gezegde luidt, maar de kopgroep heeft een serieuze marge van bijna acht minuten. Natuurlijk heeft het peloton nog alle tijd om de aanvallers in te rekenen, maar om twee redenen heeft de kopgroep goede papieren.

Ten eerst is het grote aantal van achttien gunstig als je vooruit wil blijven. En met renners als Nibali, Teuns, Brambilla en De Gendt zitten er renners in de kopgroep die bewezen hebben dat ze een koers kunnen afmaken.

Virtuele rode trui

126 km - Jesús Herrada en zijn medevluchters in de achttien man sterke kopgroep rijden 6.58 voor het peloton. Dat betekent dat Herrada de virtuele rode trui om zijn schouders heeft.

40,3 km/h voor de aanvallers

132 km - De aanvallers hebben in het eerste uur 40,3 kilometer afgelegd. Het tempo zit er flink in dus.

Omdat de etappe een minuut of tien later is begonnen dan gepland, rijden de renners op het middelste tijdschema met een finish om 17.10 uur.

Op weg naar virtueel rood?

135 km - De kopgroep van achttien heeft intussen een voorsprong te pakken van meer dan vijf minuten. Veel meer gebeurt er niet in de twaalfde etappe.

Als de aanvallers een voorsprong van 5'45 krijgen, rijdt Jesús Herrada, de nummer 22 van het klassement, virtueel in de rode leiderstrui. Maar zover is het dus nog niet.

4'22 voor de kopgroep

144 km - Mitchelton-Scott controleert het tempo in het peloton en zorgt ervoor dat de voorsprong niet al te groot wordt. De aanvallers (Nibali, Van Baarle en co) hebben inmiddels 4'22.

Een gevaar voor Yates?

149 km - Jesus Herrada is de best geklasseerde renner in het klassement. Zijn achterstand op de Brit is 5'45 en hij staat op plaats 22.

3.45 voor de aanvallers

155 km - De achttien koplopers hebben inmiddels een voorsprong van bijna vier minuten.

Hoe nu verder voor de koplopers?

Het profiel van de twaalfde etappe van de Vuelta

167 km - De kopgroep heeft de eerste heuvel (derde categorie) al achter de wielen. Thomas de Gendt was daar als eerste boven, voor Mark Padun en Dylan van Baarle.

De renners rijden nu naar de noordkust en zullen dat een kleine 150 kilometer blijven doen. De achttien koplopers hebben een voorsprong van 1.37 op het peloton.

Wie zit er in de kopgroep?

170 km - Achttien renners trekken ten aanval, onder wie Vincenzo Nibali en Dylan van Baarle.

Veel aanvallen, nog geen kopgroep

175 km - Zoals gebruikelijk regent het aanvallen. Een kopgroep is er echter nog niet.

Etappe begonnen, wie valt er aan?

181 km - De top van de eerste klim, de Alto de Cadeira (5,8 kilometer tegen 6,5%), wordt al na tien kilometer bereikt. Wie wil er als eerste bovenkomen?

Nu al lek

De vertraging bij de start komt door lekke banden van Steven Kruijswijk en Peter Sagan, niet de minste renners in het peloton.

De lekke banden zullen het gevolg zijn van het slechte weer. Sommige renners zitten met regenjasjes op de fiets.

Bijna klaar voor de start

De neutralisatie van de etappe is begonnen. Over een paar kilometer barst de strijd echt los. De renners verlaten Mondoñedo, waar het bewolkt is, maar droog, al zijn de straten zijn nog nat van de regen.

Geen Foome en Thomas op WK

De winaar van 2017 klapt voor de winnaar van 2018

Op de WK wielrennen in Innsbruck zullen Chris Froome en Geraint Thomas, respectievelijk de winnaar van de Giro d'Italia en de Tour de France, niet aan de start verschijnen.

Volgens Sky, hun werkgever, sluiten beide renners hun seizoen deze week af in de Ronde van Groot-Brittannië, die zondag eindigt. Froome en Thomas waren wel opgenomen in de voorselectie van Groot-Brittannië voor de tijdrit én de wegwedstrijd. De WK zijn van 23 tot en met 30 september.

In de rode trui: Simon Yates

Simon Yates in zijn rode trui

Yates verdedigt één seconde op Alejandro Valverde en veertien tellen op Nairo Quintana.

Steven Kruijswijk is de beste Nederlander in het klassement op plaats negen. Hij staat 43 seconde achter op de Brit. Wilco Kelderman is de nummer veertien van de rangschikking op 1.50 van Yates.

Hoe laat is de finish?

De etappe begint iets later dan gepland. Na 181 kilometer finishen de renners bij de vuurtoren van Faro da Estaca de Bares.

Bij een gemiddelde snelheid van 37 kilometer per uur, komt de winnaar om 17.10 uur binnen. Bij een langzame etappe (35 km/h) wordt de finish tegen 17.27 uur verwacht. Een snelle rit (39 km/h) betekent een finish om 16.55 uur.

Geniet nog even van gisteren

Mollema kleurt enerverende elfde etappe; De Marchi wint

De etappe van gisteren was eigenlijk van begin tot eind spectaculair. Bauke Mollema demarreerde keer op keer, maar won niet. Alessandro De Marchi wel.

Smalle wegen in de finale

De laatste anderhalve kilometer wijzen absoluut niet op een massasprint. De weg naar Faro da Estaca de Bares is niets meer dan een fietspad aan de kust, zoals we dat in Nederland ook hebben. Er passen nauwelijks drie fietsers naast elkaar op het asfalt.

Als de renners tempo maken, komt de winnaar om 16.55 uur binnen. Bij gemiddelde snelheid om 17.10 uur. En als er langzaam gereden wordt: 17.27 uur.

Zo ziet het klassement eruit

Het algemeen klassement na de etappe van woensdag

Wat kunnen de renners verwachten?

Het profiel van de twaalfde etappe van de Vuelta

De twaalfde etappe van de Vuelta begint in Mondoñedo (Galicië). Al na vijf kilometer begint de eerste klim van de dag (derde categorie). Via de Noord-Spaanse kust gaan de renners richting de laatste klim (ook derde categorie).

In de laatste vijftig kilometer komen de renners een aantal heuveltjes tegen, maar geen gecategoriseerde klimmetjes. Die laatste vijftig kilometer brengen de renners naar het noordelijkste punt van Spanje: Faro da Estaca de Bares, direct aan de Atlantische kust.

Wordt het een etappe voor sprinters of voor avonturiers?

¡Buenos días!

De Vuelta is drie weken lang te volgen via een liveblog