Morgen zijn we uiteraard terug voor het restant van de vierde speelronde. Met Vitesse-Ajax, Feyenoord-NAC Breda, Heracles-AZ en FC Groningen-PEC Zwolle belooft het een zinderende zondag te worden.

Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot morgen!

Speelronde 4: uitslagen en programma

De man van de avond

Nasser El Khayati speelde vier jaar geleden nog voor Kozakken Boys. Daarna werd hij door trainer Edgar Davids meegenomen naar Burton Albion (League Two en League One), maakte promotie toen trainer Jerrel Hasselbaink hem vroeg voor Queens Park Rangers (Championship) en scoorde vanavond namens ADO Den Haag vier keer tegen Excelsior.

Daarmee is El Khayati met zes goals topscorer in de eredivisie en natuurlijk de man van de avond!

Nasser El Khayati maakt een selfie na zijn vier treffers tegen Excelsior

Rayo Vallecano mag niet thuis spelen, fans de straat op

Behalve de wedstrijd van Real Madrid stond er vanavond nog een wedstrijd op het programma in de Spaanse hoofdstad. Rayo Vallecano zou het vanavond opnemen tegen Athletic Club de Bilbao, maar die wedstrijd werd uitgesteld.

Deze week werden bij werkzaamheden aan het stadion in de volkswijk Vallecas namelijk gebreken geconstateerd, waardoor een onveilige situatie zou kunnen ontstaan. Het bestuur van La Liga, de Spaanse hoogste divisie, greep in en verbood Rayo Vallecano de eerstvolgende drie thuiswedstrijden in eigen stadion te spelen.

Daar waren de supporters het niet mee eens. En dus gingen vanavond duizenden supporters de straat op om te protesteren tegen het verbod.

Real wint bij debuut Courtois

Real Madrid bracht zijn derde duel wel tot een goed einde. Leganés werd met 4-1 verslagen in Madrid. Doelman Thibaut Courtois maakte zijn debuut bij Real.

Gareth Bale opende in de eerste helft de score voor Real, maar het laaggeklasseerde Leganés kwam terug in de wedstrijd door een benutte strafschop van Guido Carrillo.

Karim Benzema stelde in de tweede helft orde op zaken door twee keer te scoren. De Fransman kreeg daarbij hulp van de videoscheidsrechter. De arbiter op het veld keurde zijn eerste doelpunt af wegens duwen, maar op basis van de videobeelden werd de treffer alsnog goedgekeurd.

Sergio Ramos schoot na ruim een uur spelen nog een strafschop binnen voor de 4-1 eindstand.

Thibaut Courtois krijgt de complimenten van Sergio Ramos

Geen feest in Utrecht vanavond

Utrecht-aanvoerder Janssen: 'Ons spel was te matig'
De Jong kan onvrede bij eigen spelers begrijpen
Fortuna-trainer Eijer: 'Jammer van die bal op de paal'

Ronaldo weer niet op scorebord bij winnend Juve

Juventus boekte bij Parma zijn derde zege, maar opnieuw zonder doelpunten van Cristiano Ronaldo: 2-1.

Mario Mandzukic opende al in de tweede minuut de score door van dichtbij binnen te tikken. De vroege treffer betekende niet dat Juventus een makkelijke wedstrijd tegemoet ging, want na een half uur maakte Gervinho gelijk.

Blaise Matuidi bezorgde Juventus de zege met een knal hoog in het doel nadat hij door een hakbal van Mandzukic was vrijgespeeld.

AFGELOPEN FORTUNA SITTARD-FC UTRECHT

Het blijft 1-1 in Sittard, hoewel Simon Makieniok als Utrechtse joker nog bijna voor een gestolen zege had gezorgd. Dit was niet de leukste wedstrijd van de avond, maar zeker voor Fortuna is het een kostbaar punt. FC Utrecht overtuigt weer niet.

Fortuna Sittard-FC Utrecht 1-1

86' Op de paal!

Weer is het Andrija Novakovich, maar nu eindigt zijn slimme achterwaartse kopbal op de paal. Het zou een mooi begin zijn van een bijzonder avontuur, want de voormalige Telstar-spits zal komende week met de Verenigde Staten mogen aantreden tegen Brazilië en Mexico.

Nu op NPO 1: de samenvattingen

Inmiddels kun je op NPO 1 en NOS.nl terecht voor de samenvattingen van alle wedstrijden in de eredivisie van vanavond. Wie het liveblog gevolgd heeft weet: het is de moeite waard.

Kijk hier voor de uitzending van Studio Sport Eredivisie.

Hendrix in Champions League-vorm

Hendrix: 'We wilden lijn van Champions League doortrekken'
Koster: 'Twee schoten van PSV, twee doelpunten'

74' GOAL FORTUNA SITTARD

Vlak na de wissel tekent Andrija Novakovich voor de gelijkmaker in Sittard. De spits profiteert van geklungel in de Utrechtse defensie en schiet de bal fortuinlijk achter Jensen.

Andrija Novakovich in duel met Timo Letschert

Van de Champions League naar De Baandert

José Rodriguez debuteerde ooit voor Real Madrid in het Champions League-duel met Ajax. Destijds viel hij in voor Kaká, nu maakt Kai Heerings plaats voor de Spanjaard. Bij Fortuna Sittard, wel te verstaan.

68' GOAL FC UTRECHT

Urby Emanuelson breekt de ban voor FC Utrecht. Leon Guwara haalt de achterlijn, geeft voor en Emanuelson schiet de bal met rechts in het dak van het doel.

Fortuna Sittard-FC Utrecht 0-1

FC Utrecht-doelman Jensen schreeuwt het uit na de openingstreffer tegen Fortuna Sittard

El Khayati wist wat hij deed!

Goalgetter El Khayati: 'Maakte typische El Khayati-goals'
Fortes: 'Goals veel te makkelijk weggegeven'

Heldenrol Koselev

Daar was dan toch bijna de 1-0 voor FC Utrecht, maar de Moldavische doelman Aleksej Koselev heeft een geweldige redding in huis. Ook in de rebound houdt hij Joris van Overeem van scoren af, maar moet dat wel bekopen met een blessure.

Het valt gelukkig mee. Koselev staat weer.

Fortuna Sittard-FC Utrecht 0-0

Fortuna-doelman Aleksej Koselev werpt zich voor de instormende Joris van Overeem

TWEEDE HELFT

Fortuna Sittard en FC Utrecht zijn begonnen aan de tweede helft. Het staat nog altijd 0-0. En dus kunnen we nog wat feitjes over deze wedstrijd met u delen:

• Deze wedstrijd stond 18 keer eerder op het programma. Acht keer bleven de punten in Sittard en vijf keer wonnen de bezoekers uit Utrecht.
  • De laatste eredivisie-editie was 17 jaar geleden en eindigde in 3-3. Dirk Kuijt maakte het laatste doelpunt.
  • Fortuna is met PEC de enige club die nog geen overwinning heeft geboekt. Met 1 punt staat het op de 17de plek. FC Utrecht heeft 4 punten en staat tiende.

AFGELOPEN EXCELSIOR-ADO DEN HAAG

De wedstrijdbal is in handen van Abdenasser El Khayati, met vier goals zonder twijfel de man van de wedstrijd in Kralingen. Dankzij zijn goals wint ADO Den Haag met 4-2 van Excelsior.

Nasser El Khayati met de wedstrijdbal na zijn vier treffers tegen Excelsior

AFGELOPEN PSV-WILLEM II

De nieuwe aanwinsten Erick Gutiérrez en Aziz Behich zijn van de tribune afgedaald naar het veld om mee te delen in het feest van PSV. Dat wint vanavond soeverein met 6-1 van Willem II.

Erick Gutiérrez op de tribune bij PSV-Willem II

RUST IN SITTARD

Het is rust in Sittard. Fortuna en FC Utrecht gaan met 0-0 aan de thee.

Hoe is het toch in Sittard?

U vraagt zich natuurlijk af: hoe zit het toch in Sittard. Nou, dat heeft een reden. Fortuna Sittard en FC Utrecht vallen enthousiast aan, maar doelpunten heeft dat nog niet opgeleverd in de eerste 40 minuten.

Anita is terug in de eredivisie

Willem II'er Vurnon Anita maakt zijn rentree in de eredivisie

72' GOAL PSV

Ook Steven Bergwijn maakt zijn tweede van de avond. De kleine aanvaller is een van de vijf PSV'ers die vrij voor het doel van Willem II kunnen inkoppen. De 6-1 komt dus op naam van Bergwijn.

PSV-Willem II 6-1

Steven Bergwijn maakt zijn tweede van de avond tegen Willem II

72' GOAL EXCELSIOR

Twee minuten na de 4-1 maakt Denis Mahmudov ook de 4-2 voor Excelsior tegen ADO Den Haag. Krijgen we een knotsgekke slotfase in Kralingen?

Excelsior-ADO Den Haag 2-4

70' GOAL EXCELSIOR

Verstoort IJslander Mikael Anderson het feestje van El Khayati? Hij maakt de 4-1, maar de weg voor Excelsior is nog heel lang.

Excelsior-ADO Den Haag 1-4

Indy Groothuizen is kansloos op de inzet van Mikael Anderson

69' GOAL ADO DEN HAAG

De vierde van Nasser El Khayati! Weer is het een hele fraaie, een krul van buiten de zestien in de verre hoek. Met 6 goals in 4 duels is El Khayati duidelijk topscorer in de eredivisie.

Excelsior-ADO Den Haag 0-4

Abdernasser El Khayati

'65 GOAL ADO DEN HAAG

Hattrick Nasser El Khayati! De balgoochelaar schuift de bal van buiten de zestien loepzuiver langs doelman Sonny Stevens en brengt zijn ploeg op 3-0 tegen Excelsior.

Excelsior-ADO Den Haag 0-3

Puntenverlies Atlético

Voorafgaand aan de Champions League-loting lieten meerdere PSV'ers weten dat ze Atlético Madrid liefst wilden ontlopen. Dat lukte. Maar misschien was Atlético helemaal niet zo'n slechte optie geweest, want de ploeg van Diego Simeone is niet in de beste vorm.

Tegen Celta de Vigo ging Atlético met 2-0 onderuit.

Ondertussen in de Serie A

PSV is vanavond uitstekend op dreef. Dan kan Internazionale, op 3 oktober tegenstander van PSV in de Champions League, niet achterblijven. De Milanezen wonnen vanavond met 3-0 bij Bologna.

Radja Nainggolan (l) en Keita Baldé vieren de treffer van de Belg

Viergever vervangen

Kun je na 56 minuten al spreken van een publiekswissel? Nick Viergever, de maker van twee goals vanavond, mag in ieder geval naar de kant. Trent Sainsbury is zijn vervanger.

Nick Viergever na zijn tweede treffer voor PSV namens Willem II

49' GOAL PSV

De tweede van Nick Viergever! De verdediger is alert bij een doorgekopte bal van Luuk de Jong en scoort van dichtbij. Een doelpuntenfestijn in Eindhoven: 5-1.

46' GOAL WILLEM II

Drie keer is scheepsrecht voor Fran Sol. Binnen de minuut na rust schiet hij de bal uit een voorzet gedecideerd achter doelman Zoet: 4-1.

PSV-Willem II 4-1

Chery drukt Cocu verder in de zorgen

Hoewel hij volgens Turkse media de tijd krijgt om te bouwen, blijven de resultaten van Phillip Cocu met Fenerbahçe ver onder de maat.

Cocu moest zaterdag met de club de derde competitienederlaag incasseren, dit keer voor eigen publiek tegen Kayserispor: 2-3. Fenerbahçe verspeelde twee keer een voorsprong en ging onderuit door een doelpunt van Tjaronn Chery, de oud-speler van onder meer ADO Den Haag en FC Groningen.

Phillip Cocu

AFTRAP FORTUNA SITTARD-FC UTRECHT

Ook in Sittard is afgetrapt voor het laatste duel van deze zaterdag tussen Fortuna Sittard en FC Utrecht.

46' GOAL ADO DEN HAAG

Wat een schitterende uithaal van Nasser El Khayati! Hij krult de bal in de kruising en bezorgt ADO een comfortabele 2-0 voorsprong bij Excelsior.

Excelsior-ADO Den Haag 0-1

Nasser El Khayati viert zijn fraaie tweede treffer tegen Excelsior

44' GOAL PSV

Nick Viergever maakt de vierde treffer van PSV voor rust. De verdediger profiteert van weifelend keeperswerk van Wellenreuther en ramt de bal in het doel.

AFGELOPEN VVV-HEERENVEEN

Het is afgelopen in Venlo, waar VVV en sc Heerenveen de punten delen. De Friezen hadden in de eerste helft het betere van het spel, maar in de slotfase waren de beste kansen toch echt voor VVV.

VVV-Venlo-sc Heerenveen: 1-1

35' GOAL PSV

Scheidsrechter Jochem Kamphuis gaat op aandringen van de VAR kijken naar een overtreding van Heerkens op Lozano. Het besluit is duidelijk: strafschop voor PSV.

Gaston Pereiro benut de penalty en zet PSV op 3-0.

PSV-Willem II 3-0

Weer de paal voor Fran Sol!

Het staat 2-0 in Eindhoven, maar dat wil niet zeggen dat Willem II overlopen wordt. Integendeel, de ploeg van Adrie Koster voetbalt prima mee en krijgt ook kansjes. Zoals die voor Fran Sol, die een lage voorzet bij de eerste paal van richting veranderd...op de paal.

Het zit de Spanjaard nog niet mee vanavond.

Spannend slot in Venlo

In Venlo zijn we inmiddels bezig aan de laatste tien minuten en eindelijk is de wedstrijd tot leven gekomen met kansen over en weer. Bij Heerenveen is overigens ook een debutant in het veld gekomen: Mitchell van Bergen werd op de laatste dag van Komt er nog een winnaar?

VVV-Venlo-sc Heerenveen 1-1

Patrick Joosten (m) debuteert met een treffer

21' GOAL ADO

Nasser El Khayati mag voor de derde keer dit seizoen een strafschop nemen namens ADO (een raak, een mis). Tegen Excelsior benut hij de buitenkans met een simpel rolletje in de hoek.

13' GOAL PSV

Steven Bergwijn maakt nu al de 2-0 voor PSV! Ook deze mag er zijn, Bergwijn trekt vanaf links naar binnen en schiet de bal fraai in de verre hoek.

PSV-Willem II 2-0

Steven Bergwijn na de 2-0 tegen Willem II

69' GOAL VVV

De Limburgers staan op gelijke hoogte met sc Heerenveen. De van FC Utrecht overgenomen Patrick Joosten scoort bij zijn debuut voor VVV-Venlo :1-1.

7' GOAL PSV

Wat een uithaal van Jorrit Hendrix! Hij volleert de bal vanuit de rebound snoeihard in de kruising. PSV op 1-0 tegen Willem II.

PSV-Willem II 1-0

Jorrit Hendrix wordt geknuffeld na zijn heerlijke openingstreffer tegen Willem II

Fran Sol raakt de paal!

Fran Sol maakte vorig jaar een hattrick toen Willem II de latere kampioen op een 5-0 nederlaag trakteerde. Ook nu is de eerste kans voor de Spanjaard. Sol doet eigenlijk alles goed, maar zijn schot in de verre hoek stuit op de paal.

Willem II start brutaal!

AFTRAP EXCELSIOR-ADO

Ook bij Excelsior-ADO Den Haag rolt de bal. Wie wint de strijd op het kunstgras?

AFTRAP PSV-WILLEM II

Koploper PSV is begonnen aan de wedstrijd tegen Willem II. Wordt dit de vierde zege op rij.

PSV-aanvoerder Luuk de Jong en Willem II-collega Freek Heerkens gooien een muntje op met arbiter Kamphuis

Opstellingen Excelsior-ADO Den Haag

Bij Excelsior-ADO Den Haag zien we vanavond de terugkeer van Tomas Necid in de eredivisie. In het seizoen 2014/15 maakte de Tsjech 14 doelpunten in 33 eredivisieduels voor PEC Zwolle.

Doelpuntenmaker Sam Lammers trapt namens Heerenveen af voor de tweede helft in De Koel. VVV hoopt met debutant Patrick Joosten de 1-0 achterstand goed te maken.

VVV-Venlo-sc Heerenveen 0-1

Excelsior en ADO

Ook om 19.45 uur trappen Excelsior en ADO Den Haag af voor hun vierde duel. Beide ploegen boekten vorige week hun eerste overwinning dit seizoen. Een paar feitjes op een rij.

• Excelsior won in eigen huis slechts één van de 15 eerdere duels met ADO, op 1 april 2007:3-1. Negen keer namen de Hagenaars de volle buit mee.
  • De laatste twee edities werd het 1-2. Vorig seizoen maakte Johnsen (inmiddels AZ) beide Haagse treffers. Excelsior sloeg in Den Haag met dezelfde cijfers toe, waarbij Hicham Faik (inmiddels Zulte Waregem) de matchwinner was.
  • ADO-coach Alfons Groenendijk werkte één seizoen bij Excelsior,waarmee hij als 15de eindigde in de eredivisie.
Excelsior-trainer Adrie Poldervaart kust assistent André Hoekstra op het hoofd na de 2-0 zege op NAC Breda

Geen dienstplicht voor Spurs-spits Son

Opluchting voor Spurs-spits Son Heung-min. Hij heeft met Zuid-Korea namelijk de titel behaald op de Aziatische Spelen. En dat was belangrijk, want de 26-jarige aanvaller verzekerde zich daarmee tevens van een vrijstelling van de dienstplicht in zijn geboorteland.

Son Heung-min (links)

RUST IN VENLO

De eerste helft zit erop in Venlo en er is nog niet veel te genieten. De Friese fans zal dat niet veel uitmaken, want sc Heerenveen gaat dankzij een treffer van Sam Lammers met 0-1 de rust in.

Ruststand: VVV-Venlo-sc Heerenveen 0-1

31' GOAL SC HEERENVEEN

Sam Lammers schuift de bal vanaf de rand van de zestien rustig in de verre hoek. Doelman Lars Unnerstal ziet de bal te laat en staat aan de grond genageld.

De Friezen hebben meer balbezit in De Koel, maar toch komt het doelpunt uit de lucht vallen. Beide ploegen komen vooralsnog amper tot kansen.

Sam Lammers

PSV moet aan de bak tegen Willem II

Om 19.45 uur speelt PSV in Eindhoven tegen Willem II. Een paar feiten op een rijtje:

• PSV won liefst 37 van de 42 eerdere thuiswedstrijden tegen de Tricolores in de eredivisie. De laatste zege van Willem II was 35 jaar geleden (1-2). In 2000 pakten de Tricolores voor het laatst een punt in de Lichtstad: 2-2.
  • PSV is thuis 32 duels ongeslagen. Het clubrecord (2005-2007) staat op 37 thuisduels op rij zonder nederlaag.
  • Assistent-coach Reinier Robbemond van PSV was na Erwin van de Loois vertrek vorig seizoen even de hoofdcoach van Willem II. Hij debuteerde glansrijk met een 5-0 zege op PSV.
'PSV moet aan de bak tegen heel aardig Willem II'

Goed nieuws voor Ajax-fans

Ajax speelt zondag pas de traditioneel lastige uitwedstrijd in Arnhem tegen Vitesse. Toch was er vandaag al goed nieuws voor Ajax-fans.

Hakim Ziyech heeft een flink verbeterd contract bij Ajax gekregen. De 25-jarige middenvelder is door zijn club beloond voor zijn goede spel van het afgelopen jaar. Daarnaast zegt Ziyech op Ajax-TV dat hij het seizoen in Amsterdam afmaakt.

Het contract van Ziyech, dat loopt tot de zomer van 2021, is niet verlengd. "Maar zijn contract is wel opgewaardeerd", aldus een woordvoerder van Ajax. Daardoor hoort Ziyech nu bij de best betaalde spelers van de eredivisie.

Zomeravondvoetbal

Er is inmiddels een kwartier gespeeld in het zonnige Venlo en de kansen zijn nog op twee vingers te tellen. Yuki Kobayashi zorgde namens sc Heerenveen voor het eerste gevaar. Zijn fraai ingeschoten vrije trap werd uiteindelijk simpel verwerkt door VVV-doelman Lars Unnerstal.

Kort daarna was Jonathan Opoku, in zijn 200ste wedstrijd in het betaalde voetbal, dicht bij de openingstreffer. De spits trapte de bal vanuit de lucht over.

VVV-Venlo-sc Heerenveen 0-0

Lars Unnerstal brengt sierlijk redding

Dubbel pech voor Depay

Memphis Depay verloor gisteravond met Olympique Lyonnais met 1-0 bij OGC Nice. Eenmaal thuis in Lyon wachtte hem nog een vervelende verrassing: inbrekers hadden zijn huis bezocht.

De schade: 1,5 miljoen euro.

Ondertussen in Engeland

Heeft Liverpool van Giorginio Wijnaldum en Virgil van Dijk ook zijn vierde wedstrijd in de Premier League gewonnen. Tegen Leicester City werd het 2-1.

Lees hier het wedstrijdverslag en een analyse van de prestaties van Van Dijk in de Engelse havenstad: de Virgil-factor!

Sinds de komst van Virgil van Dijk halveerde het aantal tegendoelpunten

AFTRAP

VVV heeft afgetrapt in Venlo voor het eredivisieduel met sc Heerenveen. De scheidsrechter bij dit duel is Allard Lindhout.

De spelers van VVV voor het duel met sc Heerenveen

Ondertussen in Leverkusen

Heeft Wout Weghorst zijn eerste doelpunt voor Wolfsburg op zijn naam staan. De aanvaller maakte de tweede treffer voor zijn nieuwe club in de 3-1 overwinning in de uitwedstrijd tegen Bayer Leverkusen.

Lees verder.

Wout Weghorst viert de 2-1 tegen Bayer Leverkusen, zijn eerste namens Wolfsburg

Aftellen in Venlo

We trappen om 18.30 uur af in Venlo waar VVV het opneemt tegen sc Heerenveen. Een paar feitjes:

• Dit duel vond zeven keer plaats in de eredivisie. VVV boekte negen seizoenen terug de enige zege: 3-1. Heerenveen is al vier edities ongeslagen in Venlo.
  • Vorig seizoen werd het door treffers van Reza Ghoochannejhad en Nemanja Mihajlovic 0-2. Bij 0-0 miste Leemans een strafschop voor de thuisploeg. In Friesland werd het vorig seizoen 2-2.
  • VVV staat met 4 punten uit drie duels keurig zevende. Heerenveen staat met eveneens 4 punten een positie lager.
De tunnel naar het veld van VVV-Venlo

Serarens verknalt Emmens feestje

Vrijdag werd de vierde speelronde afgetrapt in Emmen. Daar dacht de thuisclub de tweede overwinning van het seizoen mee te nemen, maar Fabian Serarens van De Graafschap stak daar in de slotfase een stokje voor: 1-1

Lees hier het wedstrijdverslag van FC Emmen-De Graafschap.

Fabian Serarens scoorde voor De Graafschap

Programma

Het programma van speelronde 4 in de eredivisie

Welkom!

Op deze zonnige zaterdagavond gaat de vierde speelronde in de eredivisie verder met vier fijne wedstrijden. In Venlo neemt VVV het op tegen sc Heerenveen. Blijft koploper PSV foutloos in het thuisduel met Willem II? Excelsior neemt het in Rotterdam op tegen ADO Den Haag en Fortuna Sittard gaat thuis op zoek naar de eerste zege dit eredivisieseizoen tegen FC Utrecht.