liveblog

Bouhanni sprint naar ritzege na chaotische finale

  • Wedstrijdverslag: klik hier
  • Kelderman zakt naar plek 17
  • Achterstand van 2.50 op Molard
liveblog gesloten

¡Hasta Mañana!

Het profiel van de zevende etappe van de Vuelta

Morgen heeft Wilco Kelderman de kans om weer tijd terug te pakken. In de laatste zeventig kilometer komen de renners twee beklimmingen tegen van de derde categorie. De finish ligt ook na een klim van zo'n dertien kilometer, die niet is gecategoriseerd.

De etappe begint om 13.00 uur - een uur eerder dan vandaag - en dan zijn wij er ook weer met een liveblog. Tot dan!

Eerst Dumoulin, nu Kelderman

In de zesde etappe van de Tour verloor Tom Dumoulin ruim een minuut na materiaalpech op weg naar Mûr de Bretagne. Vandaag - wederom in etappe zes - zakt Wilco Kelderman uit de toptien van het klassement in een grote ronde.

Kelderman zakt naar plek 17

Wilco Kelderman is naar de zeventiende plek in het algemeen klassement gezakt. Hij geeft nu 2.50 toe op leider Rudy Molard.

Steven Kruijswijk finishte wel in de eerste groep. Zijn achterstand op de leider bedraagt 1.18.

Kelderman verliest 1.44

Op 1.44 komt de groep met Wilco Kelderman binnen.

Franse zege in Spanje

Nacer Bouhanni wint de etappe! We hebben de stopwatch ingedrukt. Wanneer komt Kelderman binnen?

Hoge snelheid in finale

3 km - Lange tijd lag het gemiddelde van de etappe rond de 35 kilometer per uur. De laatste tien kilometer ging een stuk sneller: 51 kilometer per uur.

Van Poppel is erbij

5 km - In de eerste groep rijden de belangrijkste sprinters: Sagan, Viviani en Bouhanni. Ook Danny van Poppel zit in dat eerste peloton.

Arme Kelderman..

7 km - De groep met Kelderman rijdt intussen op 1.40 van het eerste peloton.

Kelderman op 1.33

11 km - De groep-Kelderman komt niet dichterbij. Sterker nog, de achterstand loopt een beetje op naar 1.33.

Achterstand blijft gelijk

13 km - Sunweb moet alle zeilen bijzetten om de achterstand van Wilco Kelderman beperkt te houden. Hij rijdt nog altijd 1.28 achter de eerste groep.

1.28: de achterstand van Kelderman

16 km - Kelderman rijdt op 1.28 van het eerste peloton. Kelderman is de nummer zes van het algemeen klassement en moet vrezen voor tijdverlies. Hij zal allereerst moeten proberen aan te sluiten in de derde groep, waarin onder anderen Thibaut Pinot rijdt. #LV2018

Pech voor Kelderman

Ai, en dan heeft Wilco Kelderman materiaalpech. Hij heeft een nieuwe fiets gekregen, is weer onderweg, maar rijdt wel op achterstand.

Waaiers!

Na de val van oa. Teunissen is het peloton uiteen geslagen uiteengeslagen in verschillende groepen.

Valpartij

25 km - Onder anderen Mike Teunissen, Fabio Felline en Victor Campenaerts gaan onderuit, ze knallen tegen een paaltje.

Op een lint

27 km - Het is dringen geblazen op de voorste rijen van het peloton, dat op een lint komt te rijden. Vallen er nog slachtoffers in de winderige finale?

Sprintersploegen op kop

30 km - De sprintersploegen laten zich zien. Lotto-Jumbo (voor Danny van Poppel) bijvoorbeeld.

Nog maar één aanvaller

33 km - Cubero gaat ervandoor. Hij aast op de prijs voor de strijdlustigste renner van de dag. Maté en Porte praten met elkaar en laten het gebeuren. Het duo wordt ingelopen door het peloton.

Klein waaieralarm

34 km - De wind zorgt ervoor dat het tempo laag ligt deze etappe. Maar kan het ook nog voor waaiers gaan zorgen? Het peloton rijdt in elk geval vlak langs de kust.

Nog steeds een minuut

De voorsprong blijft hangen rond de minuut. Dat neemt niet weg dat het zal uitlopen op een sprint.

Intussen heeft Jorge Cubero de tussensprint gewonnen. De felicitaties gaan naar Burgos-BH.

Nog maar een minuut

Richie Porte, Jorge Cubero en Luis Àngel Maté hebben nog maar een minuutje. Rijdt het peloton zo snel of is de fut eruit bij de aanvallers?

Anderhalve minuut nog voor kopgroep

46 km - De voorsprong van de kopgroep slinkt naar 1'31.

De gemiddelde snelheid is laag: 34,9 kilometer per uur. Dat zal komen door de tegenwind aan de zuidoostkust van Spanje. En de renners hebben kennelijk behoefte aan een rustig dagje na de slopende rit van gisteren.

Maté weer als eerste boven

52 km - Drie keer raden wie er als eerste boven is op de tweede klim van de dag? Jawel, Luis Àngel Maté, de drager van de bolletjestrui. Hij heeft meer dan twee keer zoveel punten als Pierre Rolland.

Koplopers bijna boven

Het routekaartje van de zesde etappe

52 km - De koplopers moeten nog vijfhonderd meter klimmen. Dan is het nagenoeg vlak tot aan de finish in San Javier.

We zijn weer aan het klimmen

54 km - De aanvallers zijn begonnen aan de tweede en laatste klim van de dag, de Alto del Cedacero. Een klim van 4 kilometer tegen 6.2%.

Porte, Cubero en Maté hebben 2.30 op het peloton.

Het seizoen van Rowe zit erop

Ander wielernieuws: Het seizoen van Sky-renner Luke Rowe is voorbij. Hij blijkt een gebroken pols te hebben en mist daardoor de Grand Prix de Québec en de Grand Prix de Montréal.

Twee minuten voor koplopers

60 km - Het publiek aan de finish in San Javier zal dus nog even geduld moeten hebben. De aankomst wordt verwacht tegen 18.10 uur. De drie koplopers hebben intussen een voorsprong van twee minuten.

De namen van de aanvallers: Richie Porte, Jorge Cubero en Luis Àngel Maté.

Finish na zes uur

62 km - Volgens het langzaamste tijdschema zouden de renners om 16.16 uur op dit punt moeten rijden. Maar de klok zegt dat het al 16.35 uur is. We rijden dus twintig minuten achter het langzaamste schema.

Iets kleinere voorsprong

De voorsprong is iets geslonken. Van de 2.25 is nog 1.50 over.

Wandeletappe

80 km - Er gebeurt eigenlijk niks in de Vuelta. De drie koplopers hebben nog altijd 2,5 minuut op het peloton. Ook het langzaamste tijdsschema wordt niet vastgehouden. De etappe zal na 18.00 uur finishen.

Maté pakt een puntje

94 km - Luis Àngel Maté is als eerste boven op de Alto del Garrobillo (derde categorie). Dat is niet verrassend, want Maté is de leider in het bergklassement en heeft belang bij elk puntje.

Rodetruidrager Molard trots als een pauw

Klassementsleider Rudy Molard sprak voor de start over zijn rode trui. "Het is iets bijzonders, dus we hebben het gisteren gevierd met de ploeg. Toen ik mijn rugnummer op de rode trui spelde, dacht ik: dit is echt. Ik probeer van de dag in deze mooie trui te genieten. Het zijn unieke momenten in mijn carrière."

Molard heeft een voorsprong van 41 seconden op Michal Kwiatkowski. "Ik hoop dat de leiders het rustig aan doen na deze zware start. Mijn rol is niet veranderd, ik ben hier om Thibaut Pinot te helpen. Deze trui is een bonus."

Etappe van woensdag: Mollema tweede in slopende Vuelta-etappe

We gaan klimmen

102 km - De koplopers (Porte, Maté en Cubero) beginnen aan de eerste klim van de dag, de Alto del Garrobillo. Een klim van 3,8 kilometer met een stijgingspercentage van 5,7.

Als we gaan sprinten...

....op welke renners moeten we dan letten?

Er zijn niet zo veel topsprinters in de Vuelta als in de Tour, maar het rijtje is niet slecht. Elia Viviani, Peter Sagan, Giacomo Nizzolo, Nacer Bouhanni, Danny van Poppel, Matteo Trentin en Michael Mørkøv.

Bekijk hier de ritzege van Viviani in de derde etappe:

Viviani wint eerste massasprint in de Vuelta

Snelheid in het eerste uur

109 km - In het eerste uur hebben de koplopers 38,2 kilometer afgelegd. Niet bijzonder veel, dat zal komen door de tegenwind. De voorsprong op het peloton bedraagt nog 2'22.

Wetenswaardigheden over Murcia

Het peloton is in de regio Murcia. Ook morgen rijdt het peloton daar nog de eerste kilometers.

Een van de succesvolste Spaanse wielrenners komt uit Murcia: Alejandro Valverde, de winnaar van de tweede etappe (afgelopen zondag). Zijn ploeggenoten Ruben Fernandez en José Joaquin Rojas komen ook uit de regio, net als oud-Rabobank-renner Luis Léon Sánchez.

Op naar de eerste klim

113 km - De drie aanvallers - Richie Porte, Luis Àngel Maté en Jorge Cubero - hebben nog 2.27 op het peloton.

Over iets meer dan tien kilometer begint het trio aan de eerste klim van de dag, de Alto del Garrobillo. Een klim van 3,8 kilometer met een stijgingspercentage van 5,7.

Wie is de best geklasseerde renner?

Je zou het misschien niet denken, maar Richie Porte is niet de best geklasseerde renner in de kopgroep. Dat is de Spanjaard Jorge Cubero. De renner van Burgos-BH geeft 13.14 toe op rodetruidrager Rudy Molard.

Sterker nog: Porte is de slechtst geklasseerde aanvaller. Porte, die de Vuelta begon als kopman van BMC, staat op 41.14. Luis Àngel Maté geeft 31.30 toe.

Ander wielernieuws

Wout van Aert heeft zijn derde wereldtitel binnen

De Nederlandse wielerploeg Roompot-Nederlandse Loterij gaat een fusie aan met het Belgische team Veranda's Willems-Crelan. De nieuwe ploeg gaat volgend jaar de weg op onder de naam Roompot-Crelan Cycling team.

3.17 voor Porte, Maté en Cubero

De voorsprong van de drie koplopers bedraagt ruim drie minuten (3.17, om precies te zijn) op het peloton, waar alle andere renners die zaterdag aan het vertrek stonden nog in rijden. Met andere woorden: er is nog geen uitvaller in de Ronde van Spanje.

Hoe ziet de eerste klim eruit?

143 km - De kopgroep is op weg naar de eerste klim van de dag, de Alto del Garrobillo. Een klim van 3,8 kilometer met een stijgingspercentage van 5,7.

Dat duurt nog even trouwens. De top is pas op 98,4 kilometer van de streep.

Al drie minuten voorsprong

147 km - Het trio lijkt direct de zegen van het peloton te krijgen. Porte, Maté (drager van de bolletjestrui) en Cubero hebben al ruim drie minuten op het peloton.

Drie aanvallers: Porte, Maté en Cubero

Wie zijn er in de aanval? Onder anderen Richie Porte (BMC) rijdt voor het peloton. Portes klassement is al naar de vaantjes, hij geeft ruim 41 minuten toe op de klassementsleider en vormt dus geen enkel gevaar. Ook Jorge Cubero (Burgos-BH) en Luis Ángel Maté (Cofidis), de drager van de bolletjestrui, rijden in de kopgroep.

We zijn begonnen!

De zesde etappe van de Ronde van Spanje is nu écht begonnen. En meteen demarreren er renners. Maar wie? Dat weten we nog niet.

Bijna klaar voor de start

De renners zijn begonnen aan de neutralisatie. Over een paar kilometer barst de strijd echt los.

Weetjes over de finishplaats

In San Javier bevindt zich een militaire kazerne waar de Spaanse gevechtspiloten worden opgeleid. De stad (ruim dertigduizend inwoners) organiseert pas voor het eerst de aankomst van een Vueltarit.

Nieuws van vanochtend: Mollema langer bij Trek

Bauke Mollema fiets ook de komende twee wielerseizoenen voor Trek-Segafredo. Dat heeft de ploeg donderdag bekendgemaakt. Mollema, gisteren nog tweede in een Vuelta-etappe, is sinds 2015 verbonden aan de formatie. Zijn grootste succes tot nu toe is het winnen van een Touretappe in 2017.

Etappe 6: wat en hoe?

De etappe een kleine 156 kilometer lang en kent slechts twee heuveltjes van de derde categorie. De top van de laatste beklimming ligt op 52 kilometer van de finish in kustplaats San Javier.

Rode trui en rode fiets voor Molard

De Fransman Rudy Molard rijdt in de rode leiderstrui van de Ronde van Spanje. Molard maakte woensdag deel uit van de grote kopgroep. Hij kon zich in de finale van de etappe niet mengen in de strijd om de ritzege, maar hield genoeg voorsprong over op het peloton om de rode trui over te nemen van Michal Kwiatkowski.

Molard is de eerste renner van FDJ die de leiderstrui draagt in een grote ronde sinds 2005, toen Bradley McGee het klassement leidde in de Vuelta.

Hoe ging het gisteren?

Mollema tweede in slopende Vuelta-etappe

Bauke Mollema was woensdag dicht bij de ritzege. Mollema, Alessandro De Marchi en Simon Clarke bleven met z'n drieeën over uit een grote kopgroep. In de sprint in de straten van Roquetas de Mar bleek de Australiër Clarke de sterkste.

Op de laatste klim van de dag zag het er even niet naar uit dat Mollema überhaupt nog zou kunnen meesprinten. Mollema reed lek en het duurde even voordat de mechanieker hem weer op weg had gestuurd. Mollema keerde terug bij de twee anderen, maar kwam tekort voor de dagzege.

Zo ziet het profiel eruit

Het routekaartje van de zesde etappe

¡Buenos dias!

Bienvenidos en welkom bij het liveblog van de zesde etappe van de Ronde van Spanje Het peloton bevindt zich aan de zuidoostkust van Spanje en rijdt van Huércal-Overa naar San Javier.

De etappe een kleine 156 kilometer lang en kent slechts twee heuveltjes. Beide zijn van de derde categorie. De top van de laatste beklimming ligt op 52 kilometer van de finish.

Een massasprint lijkt voor de hand te liggen. Lijkt, want in de Vuelta weet je het eigenlijk nooit. Er zijn aanmerkelijk minder sprinters dan in de Tour de France. Daardoor zijn de belangen in het peloton om de aanvallers terug te pakken een stuk minder groot.

Ronde van Spanje: etappe 6

De Vuelta is drie weken lang te volgen via een liveblog