liveblog
NOS WielrennenAangepast

Mollema tweede in snelle, slopende Vuelta-etappe

  • Etappe over 188,7 km van Granada naar Roquetas de Mar
  • Eerste uren in moordend tempo
  • 25 renners rijden weg en mogen strijden om dagsucces
  • Rudy Molard is de nieuwe rodetruidrager
liveblog gesloten

¡Hasta mañana!

In Spanje is geen enkele etappe echt vlak, dus die van morgen ook niet. Maar op papier lijkt de rit van Huércal-Overa naar San Javier over een kleine 156 kilometer er één voor de sprinters. Onderweg 'slechts' twee beklimmingen van de derde categorie met een vlakke slotfase.

De 176 renners (het peloton is nog compleet) stappen om 13.58 uur op, dan is dit blog er ook weer.

Parcours

Beelden!

Mollema tweede in slopende Vuelta-etappe

Dit is de nieuwe leider

Klassement

Uitslag etappe

Uitslag

En de rode trui?

Die gaat van eigenaar veranderen. Rudy Molard kwam acht seconden na Clarke binnen en hij staat 3.47 achter op Kwiatkowski. Het peloton komt op bijna vijf minuten binnen.

Wéér een ereplaats Mollema

Hij werd derde en vierde in een Touretappe dit jaar, hij werd tweede in de Clásica San Sebastián en hij wordt nu tweede in een Vuelta-etappe.

De finishfoto

Mollema net niet, Clarke wint

Mollema gaat in laatste positie sprinten. Clarke zet aan... Aiii. Clarke houdt het. Mollema tweede.

Laatste kilometer

1 km - De drie rijden nog altijd bij elkaar. Dit wordt een sprint. Kan Mollema het afmaken?

Loeren

2 km - Mollema in laatste positie. Hij loert op een kans. Maar de drie houden elkaar in de gaten.

Clarke nu!

3,5 km - Clarke probeert het nu. Mollema haalt hem terug, maar makkelijk gaat dat niet.

Spannend!

4,5 km - De Marchi probeert het nu, maar ook hij komt niet weg. Clarke haalt alles terug.

Demarrage Mollema!

6,5 km - Mollema vertrouwt niet op zijn sprint. Hij springt weg, maar krijgt ze er niet af.

Het gaat rap

9 km - Het gaat rap. In de laatste tien (vlakke) kilometers nu. Het verschil wordt niet kleiner: 1.20. Kan Mollema dit afmaken?

Strijdlust: Mollema

14 km - De strijdlust heeft Mollema alvast binnen. Nu de etappe nog. Het zou zijn tweede zijn in de Vuelta, na dagsucces in 2013 in Burgos.

Winnaar rijdt vooraan

15 km - Het verschil wordt niet kleiner: 1.12 nu. Het lijkt erop dat Clarke, Mollema en De Marchi gaan strijden om de ritzege.

Dit deed Mollema in 2013

2013: ritzege Mollema in Vuelta

Minuut

22 km - De voorsprong van Mollema en co loopt op tot een minuut. Villella, De Tier en Molard zijn de eerste achtervolgers.

Mollema als eerste boven

27 km - Mollema als eerste boven op de klim van tweede categorie, gevolgd door Clarke en De Marchi.

Mollema terug

28,5 km - Mollema alweer terug bij De Marchi en Clarke. Dat ging nog best rap. Nog twee kilometer klimmen. Villella rijdt op 0.48 met Molard en De Tier.

Leek op lekke band

29 km - Mollema is op gang geholpen. Het leek op een lekke band. Hij snelt zich naar voren en krijgt enkele bidons uit de ploegleiderswagen.

Materiaalpech!

31 km - Ai! Materiaalpech Mollema in de kopgroep. Hij moet van de fiets en verliest kostbare tijd. Clarke en De Marchi verdwijnen uit zicht.

Villella nadert

33 km - Villella is nu de eerste achtervolger. Hij volgt op een minuut van de drie koplopers. Nog zes kilometer klimmen.

Klim

37,5 km - De drie beginnen aan de Alto El Marchal (10,9 km à 4.1%). Een aardige voorsprong op negen achtervolgers: 1,45. Geen spoor van Lammertink.

1.35

42 km - Het verschil loopt op: 1.35. Dit begint er goed uit te zien voor Mollema, Clarke en De Marchi.

1.15

45 km - Een sterk trio vooraan: Mollema, Clarke en De Marchi. Het verschil met de achtervolgers is 1.15. Het peloton volgt op zes minuten. Over zeven kilometer begint de Alto el Marchal, een beklimming van bijna elf kilometer lang à 4.1 procent stijging.

Daar is Mollema!

51 km - Daar is opeens Mollema met Clarke! In de afdaling zijn ze naar De Marchi toegereden. Dat had de Spaanse regie even gemist.

Ruim een minuut

55 km - Lammertink en Mollema bij de 22 achtervolgers die ruim een minuut achter De Marchi rijden. Over achttien kilometer begint de klim van tweede categorie.

De Marchi solo

64 km - De Marchi alleen op kop, Rossetto wappert terug in de achtervolgende groep. De Italiaan heeft een voorsprong van vijftig tellen.

Trentin terug in peloton

69 km - Het is niet de dag van Europees kampioen Matteo Trentin. Hij moest de kopgroep laten gaan en valt terug in het peloton, net als Lukas Pöstlberger.

Duo

77 km - Het duo De Marchi/Rossetto rijdt 1.00 weg bij 19 achtervolgers, onder wie Mollema en Lammertink.

Onenigheid

85 km - De 25 vooraan worden het niet eens. Er zijn continu demarrages. Nu proberen De Marchi en Rossetto het.

20 van de 22 ploegen zitten mee

86 km - Bij de 25 koplopers zijn twee ploegen niet vertegenwoordigd: Sky en QuickStep. Van Lotto-Jumbo zitten Kuss en De Tier erbij, van Sunweb Hindley.

Drie minuten

106 km - Het peloton laat begaan: het verschil loopt op tot drie minuten. Mollema staat na gisteren op ruim 9 minuten in het klassement, Lammertink ruim 13 minuten.

De namen

116 km - Ga er maar voor zitten. Dit zijn de 25 namen die de kopgroep vormen: Conti, Rossetto, De Tier, Kuss (beiden Lotto-Jumbo), De Marchi, Bookwalter, Pöstlberger, Monfort, Molard, Amador, Lastra, Mollema, Brambilla (beiden Trek), Villella, Geniez, Pernsteiner, Pellizotti, Iturria, Trentin, Hindley, Mendes, Clarke, Kudus, Lammertink, Kochetkov (beiden Katusha).

Kans van slagen

123 km - Deze kopgroep heeft kans van slagen. Het verschil loopt op tot 1.25. De bestgeklasseerde is Rudy Molard, hij staat op 3.46 van Kwiatkowski.

Grote kopgroep

126 km - Het moordende tempo houdt aan. De demarrages ook. Mollema rijdt vooraan met 24 anderen, komen zij wel weg?

48 kilometer

140 km - In het eerste uur leggen de renners liefst 48 kilometer af. Maar nog altijd geen kopgroep. Ook Nibali en Trentin komen niet zomaar weg.

Nibali en Trentin?

147 km - Niet zomaar een duo nu: Vincenzo NIbali probeert het samen met Matteo Trentin. Komen zij wel weg?

Lang lint

150 km - Een lang lint, een hoog tempo en niemand komt weg. Het is wachten op de eerste klim alvorens er echt verschillen worden gemaakt.

Geniez, De Gendt

157 km - Al dertig kilometer afgelegd. Nog altijd geen kopgroep. Alexandre Geniez probeerde het, net als Thomas de Gendt, maar tevergeefs.

Ondertussen...

...gaat de transfermarkt op volle toeren door. Katusha kondigt de komst aan van Lotto-Jumbo-renner Enrico Battaglin. Hij tekent voor twee jaar. Zijn grootste succes in Nederlandse dienst was het winnen van een Giro-etappe dit jaar.

Gisteren kondigde Katusha al de komst van Jens Debusschere aan.

Veel demarrages

170 km - Het gaat rap in het begin. Er zijn veel demarrages, maar vooralsnog komt niemand weg.

Vamos!

188 km - De renners krijgen het startsein voor de vijfde etappe. Gelijk zijn er demarrages.

Klassement

Klassement na vierde etappe

De dag van gisteren

Boom in kopgroep tijdens bergetappe Vuelta

Na Rohan Dennis (BMC), Alejandro Valverde (Movistar) en Elia Viviani (QuickStep), was het gisteren de beurt aan een vroege vluchter om de dagprijs op te eisen: Ben King (Dimension Data).

Parcours vijfde etappe

Het is geen bergetappe, maar gelet op het bergje van tweede categorie op 26 kilometer van de finish, is het ook geen profiel voor sprinters.

Profiel vijfde etappe

Hola a todos!

Goedemorgen! Vandaag staat de vijfde etappe op het programma in de Vuelta. Het is een rit over 188,7 kilometer van Granada naar Roquetas de Mar. Om 11.56 uur stappen de renners op de fiets.

De Vuelta is drie weken lang te volgen via een liveblog