liveblog
NOS NieuwsAangepast

Politie heeft verdachte in zaak Nicky Verstappen in beeld

Na een onderzoek van twintig jaar is er een doorbraak in de zaak naar de dood op de 11-jarige Nicky Verstappen. In een persconferentie wordt toelichting gegeven over die doorbraak. De persconferentie is te volgen op NPO 1, onze Facebook-pagina, YouTube en NOS.nl.

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Het liveblog is gesloten. Lees alle berichtgeving over de zaak rondom de dood van Nicky Verstappen hier.

Huilende moeder: Peter, zonder jou zou dit niet gebeurd zijn

Huilende moeder: Peter, zonder jou zou dit niet gebeurd zijn

De moeder van Nicky Verstappen richtte zich geëmotioneerd tot Peter R. de Vries, die de familie twintig jaar heeft bijgestaan.

Informatie over Jos Brech

De politie heeft alle informatie over Jos Brech verwerkt in deze video:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Het belangrijkste nieuws over de grote doorbraak

De persconferentie is inmiddels voorbij. Het belangrijkste nieuws uit de persconferentie is dat er een verdachte is gevonden in de zaak rondom de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen. De 55-jarige verdachte, genaamd Jos Brech, is vermist. Hij ging naar Frankrijk voor een wandeltocht. Sinds april kan zijn familie geen contact meer met hem krijgen.

De politie is al twee maanden op zoek naar de man, in samenwerking met de Franse politie. Er wordt verwacht dat de man ondergedoken zit.

De man stond in het politiedossier van de zaak Verstappen. Hij liep namelijk in 1998, een paar dagen nadat Nicky werd gevonden, langs de plaats delict toen er onderzoek werd uitgevoerd door de politie. Brech werd later nog twee keer verhoord, maar is nooit aangemerkt als verdachte. Tot een paar maanden geleden, toen er een dna-match was tussen zijn dna en het dna op de pyjamabroek van Verstappen.

'Het is een dag waar door de familie heel lang naar is uitgekeken'

'Het is een dag waar door de familie heel lang naar is uitgekeken'

Peter R. de Vries sprak namens de familie van Nicky Verstappen. Hij noemde het een "bijzondere dag en een emotionele dag ook".

Politie werkt samen met Franse politie

De politie is momenteel samen met de Franse politie op zoek naar de man in Frankrijk. Ook is er een Europees opsporingsbevel.

De verdachte werkte bij scouting en kinderdagverblijf

De man heeft na 1998 nog bij de scouting in Heerlen en in Nuth gewerkt. Ook bij een kinderdagverblijf in Brunssum.

Politie denkt dat verdachte ondergedoken zit

Uit onderzoek wordt steeds duidelijker dat de verdachte zich bewust onvindbaar maakt. De politie gaat ervan uit dat de man nog leeft en hij ergens ondergedoken zit.

Dna van de man verkregen via spullen

Het dna van de man is verkregen via de spullen die de man hier in Nederland had laten liggen. Ook via verwanten is er dna afgenomen.

Het dna was een 100 procent-match met het dna dat op de kleding van Nicky is gevonden in 1998.

'Het is ons na 2 maanden intensief zoeken niet gelukt hem te vinden'

De politie heeft de naam en foto's vrijgegeven van de man die wordt gezocht voor betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, 20 jaar geleden.

'Het is ons na 2 maanden intensief zoeken niet gelukt hem te vinden'

Moeder van Nicky bedankt Peter R. de Vries

Berthie Verstappen, de moeder van Nicky, bedankt De Vries in een toespraak. "Als we jou niet hadden gehad, had het onderzoek stilgelegen al die jaren", zegt een geëmotioneerde Verstappen tijdens de persconferentie.

Op zoek naar laatste puzzelstuk

De man moet nog worden opgespoord en berecht, dat is het laatste puzzelstukje in het onderzoek, zegt De Vries. "Hij mag niet ontkomen. Hij moet zich verantwoorden."

"Ik smeek namens de familie dat een ieder die iets weet en kan helpen bij de opsporing van deze man, dat die zich meldt."

Nicky kende verdachte niet

Er is geen kans dat Nicky de verdachte heeft gekend. Dat vindt de moeder van Nicky heel moeilijk, zegt De Vries in de persconferentie. "Dat betekent dat onze Nick nog banger moet zijn geweest en dat hij een vreemde in zijn laatste ogenblikken in de ogen heeft gekeken", heeft de moeder gezegd tijdens de bekendmaking van het nieuws.

Verdachte heeft geen auto en mobiele telefoon

In het vermissingsbericht van Jos Brech is te lezen dat Brech geen auto en mobiele telefoon heeft. Ook heeft hij geen sociale media-accounts. "Jos is iemand die vaak vertraagd reageert op mails, niet vaak contact zoekt en doordat hij geen mobiele telefoon heeft ook gewend is langere tijd onbereikbaar te zijn", is te lezen in het bericht.

'Lang naar uitgekeken'

"De familie heeft hier heel lang naar uitgekeken, maar ook enorm ertegenop gezien", vertelt misdaadverslaggever Peter R. de Vries op de persconferentie.

In de eerste jaren werd het politieonderzoek met enige onvrede gevolgd door de familie, vertelt De Vries. De contacten met de politie verliepen nogal stroef. Later veranderde dat.

Familie van Nicky Verstappen, en Peter R. de Vries, op de persconferentie

Meer informatie over de verdachte

De man heet Jos Brech en is 55 jaar oud. In 1998 was hij 35 jaar oud en woonde hij in Simpelveld. Nu zou hij in Veendam wonen, is te lezen in vermissingsberichten.

Hij was actief bij de scouting en heeft enige jaren op een peuterspeelzaal gewerkt. Ook kwam hij eerder in beeld voor een zedenfeit. Dat feit werd geseponeerd.

Nog andere sporen

Er zijn nog andere dna-sporen gevonden. De politie is op zoek naar de mensen achter die sporen. Daarom gaan er nog steeds mensen benaderd worden om dna af te staan.

Verdachte sinds april vermist

De verdachte reist regelmatig voor zijn werk naar Frankrijk. Eerder dit jaar gaf zijn familie aan dat hij dna zou afstaan in het verwantschapsonderzoek in maart.

In februari heeft de 55-jarige man tegen zijn familie gezegd dat hij een wandeltocht ging doen in Frankrijk. In april kreeg de familie geen contact meer met hem, toen werd hij als vermist opgegeven. De politie heeft onderzoek gedaan in het chalet waar hij eerder verbleef.

'Dna-match met man van 55, maar we weten niet waar hij is'

'Dna-match met man van 55, maar we weten niet waar hij is'

Man stond in politiedossier

De man stond in het politiedossier. Hij was namelijk een van de passanten bij de plaats delict in 1998. Omstreeks 00.30 uur op 12 augustus liep de man langs bij de plaats delict de Brunssummerheide. De man werd staande gehouden bij de plaats delict. Zijn naam werd toen opgeschreven.

Later werd hij twee keer verhoord. Voor een eerder dna-onderzoek werd de man niet geselecteerd, omdat hij werd gezien als een toevallige passant.

Geen sprake van verjaring

Er is geen sprake van verjaring, zegt een woordvoerder van het OM. Het OM gaat ervan uit dat de 55-jarige verdachte nog in leven is.

OM: dna-match met 55-jarige man

Er is een match met het dna van een 55-jarige man, maakt het OM bekend tijdens een persconferentie. In 1998 woonde de man in Simpelveld. Hij heeft geen enkele connectie met Nicky Verstappen. De man is officieel aangemerkt als verdachte, maar het is onduidelijk waar de man momenteel verblijft.

De man heeft vorig jaar geen gehoor gegeven aan de oproep om dna af te staan. In oktober 2017 is de man naar het buitenland vertrokken.

DNA-onderzoek: een match?

Eerder dit jaar was het OM begonnen met een groot verwantschapsonderzoek, waarbij duizenden mannen werden opgeroepen dna af te staan. Bijna 15.000 mannen hebben dna afgestaan. "Alles wijst erop dat er sprake is van een match", zegt NOS-redacteur Thomas Kusters, die de zaak volgt.

Grote doorbraak in onderzoek

Er is een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen. Welke doorbraak dat is, wordt vanaf 12:00 uur toegelicht op een persconferentie. Dit nieuws komt naar buiten nadat begin dit jaar een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek is gedaan.

De 11-jarige Verstappen verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Een dag na zijn vermissing werd hij dood gevonden in de omgeving van het kamp. De afgelopen jaren werden verschillende verdachten aangehouden, maar allemaal wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten.