NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Politie heeft verdachte in zaak Nicky Verstappen in beeld

Na een onderzoek van twintig jaar is er een doorbraak in de zaak naar de dood op de 11-jarige Nicky Verstappen. In een persconferentie wordt toelichting gegeven over die doorbraak. De persconferentie is te volgen op NPO 1, onze Facebook-pagina, YouTube en NOS.nl.

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Het liveblog is gesloten. Lees alle berichtgeving over de zaak rondom de dood van Nicky Verstappen hier.

 • Huilende moeder: Peter, zonder jou zou dit niet gebeurd zijn

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Huilende moeder: Peter, zonder jou zou dit niet gebeurd zijn

  De moeder van Nicky Verstappen richtte zich geëmotioneerd tot Peter R. de Vries, die de familie twintig jaar heeft bijgestaan.

 • Informatie over Jos Brech

  De politie heeft alle informatie over Jos Brech verwerkt in deze video:

 • Het belangrijkste nieuws over de grote doorbraak

  De persconferentie is inmiddels voorbij. Het belangrijkste nieuws uit de persconferentie is dat er een verdachte is gevonden in de zaak rondom de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen. De 55-jarige verdachte, genaamd Jos Brech, is vermist. Hij ging naar Frankrijk voor een wandeltocht. Sinds april kan zijn familie geen contact meer met hem krijgen.

  De politie is al twee maanden op zoek naar de man, in samenwerking met de Franse politie. Er wordt verwacht dat de man ondergedoken zit.

  De man stond in het politiedossier van de zaak Verstappen. Hij liep namelijk in 1998, een paar dagen nadat Nicky werd gevonden, langs de plaats delict toen er onderzoek werd uitgevoerd door de politie. Brech werd later nog twee keer verhoord, maar is nooit aangemerkt als verdachte. Tot een paar maanden geleden, toen er een dna-match was tussen zijn dna en het dna op de pyjamabroek van Verstappen.

 • 'Het is een dag waar door de familie heel lang naar is uitgekeken'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Het is een dag waar door de familie heel lang naar is uitgekeken'

  Peter R. de Vries sprak namens de familie van Nicky Verstappen. Hij noemde het een "bijzondere dag en een emotionele dag ook".

 • Politie werkt samen met Franse politie

  De politie is momenteel samen met de Franse politie op zoek naar de man in Frankrijk. Ook is er een Europees opsporingsbevel.

 • De verdachte werkte bij scouting en kinderdagverblijf

  De man heeft na 1998 nog bij de scouting in Heerlen en in Nuth gewerkt. Ook bij een kinderdagverblijf in Brunssum.

 • Politie denkt dat verdachte ondergedoken zit

  Uit onderzoek wordt steeds duidelijker dat de verdachte zich bewust onvindbaar maakt. De politie gaat ervan uit dat de man nog leeft en hij ergens ondergedoken zit.

 • Dna van de man verkregen via spullen

  Het dna van de man is verkregen via de spullen die de man hier in Nederland had laten liggen. Ook via verwanten is er dna afgenomen.

  Het dna was een 100 procent-match met het dna dat op de kleding van Nicky is gevonden in 1998.

 • 'Het is ons na 2 maanden intensief zoeken niet gelukt hem te vinden'

  De politie heeft de naam en foto's vrijgegeven van de man die wordt gezocht voor betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, 20 jaar geleden.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Het is ons na 2 maanden intensief zoeken niet gelukt hem te vinden'
 • Moeder van Nicky bedankt Peter R. de Vries

  Berthie Verstappen, de moeder van Nicky, bedankt De Vries in een toespraak. "Als we jou niet hadden gehad, had het onderzoek stilgelegen al die jaren", zegt een geëmotioneerde Verstappen tijdens de persconferentie.

 • Op zoek naar laatste puzzelstuk

  De man moet nog worden opgespoord en berecht, dat is het laatste puzzelstukje in het onderzoek, zegt De Vries. "Hij mag niet ontkomen. Hij moet zich verantwoorden."

  "Ik smeek namens de familie dat een ieder die iets weet en kan helpen bij de opsporing van deze man, dat die zich meldt."

 • Nicky kende verdachte niet

  Er is geen kans dat Nicky de verdachte heeft gekend. Dat vindt de moeder van Nicky heel moeilijk, zegt De Vries in de persconferentie. "Dat betekent dat onze Nick nog banger moet zijn geweest en dat hij een vreemde in zijn laatste ogenblikken in de ogen heeft gekeken", heeft de moeder gezegd tijdens de bekendmaking van het nieuws.

 • Verdachte heeft geen auto en mobiele telefoon

  In het vermissingsbericht van Jos Brech is te lezen dat Brech geen auto en mobiele telefoon heeft. Ook heeft hij geen sociale media-accounts. "Jos is iemand die vaak vertraagd reageert op mails, niet vaak contact zoekt en doordat hij geen mobiele telefoon heeft ook gewend is langere tijd onbereikbaar te zijn", is te lezen in het bericht.

 • 'Lang naar uitgekeken'

  "De familie heeft hier heel lang naar uitgekeken, maar ook enorm ertegenop gezien", vertelt misdaadverslaggever Peter R. de Vries op de persconferentie.

  In de eerste jaren werd het politieonderzoek met enige onvrede gevolgd door de familie, vertelt De Vries. De contacten met de politie verliepen nogal stroef. Later veranderde dat.

  Familie van Nicky Verstappen, en Peter R. de Vries, op de persconferentie NOS