liveblog

Onbekend wanneer storing is opgelost, 'check straks reisplanner'

  • Nauwelijks treinen van en naar Amsterdam, Schiphol en stations in de buurt
  • Dat komt door grote storingen op de verkeersleidingspost van ProRail
  • Problemen houden de rest van de avond aan, 'maar iedereen komt thuis'
liveblog gesloten

Rustig geworden op stations

Het is rustiger geworden op Amsterdam Centraal, bij verslaggever Ardy Stemerding. Er vertrekken mondjesmaat treinen en de NS gaat er nog steeds van uit dat iedereen thuis komt. "Maar het beste is nog steeds om alternatief vervoer te zoeken", zegt hij.

Omdat de storing bij ProRail nog niet is opgelost, is het onzeker hoe de treinen morgenochtend zullen rijden. Daarvoor kun je de berichtgeving op NOS.nl blijven volgen. Goede nacht!

'Onbekend wanneer storing verholpen is'

"ProRail en NS is er alles aan gelegen om deze storing zo snel mogelijk te verhelpen. Het is helaas nog onbekend wanneer dat gaat lukken", zo valt te lezen op NS.nl. Voor mensen die morgenochtend met de trein moeten, is het advies om kort voor vertrek de reisplanner te checken. Die wordt vannacht bijgewerkt.

'Houd morgen de reisplanner in de gaten'

NS verwacht nog aan het eind van de avond te kunnen zeggen hoe het treinverkeer in het getroffen gebied morgen verloopt. Nu al adviseren de spoorwegen om morgen vlak voor vertrek in ieder geval de reisplanner te raadplegen.

NS bevestigt: mondjesmaat treinen

De storing bij ProRail wordt vanavond niet meer opgelost, meldt NS. Wel kunnen beide spoorbedrijven mondjesmaat weer treinen laten rijden. Dit betekent dat er gemiddeld 1 keer per uur in alle richtingen een trein kan rijden. ProRail en NS verwachten zo alle reizigers thuis te kunnen brengen.

'Reizigers komen vanavond weg'

Verslaggever Ardy Stemerding: 'Storing niet verholpen, wel wat treinen'

Reizigers op Amsterdam CS: 'Afwachten wat er gebeurt'

'Verschrikkelijk': gestrande reizigers wachten op Amsterdam Centraal

Hier en daar een trein

Beetje bij beetje verschijnen de eerste treinen van en naar Amsterdam CS en omliggende stations weer in de NS-reisplanner en op treinenradar.nl. "De reisinformatie wordt zo goed mogelijk bijgewerkt. Let goed op de actuele berichten", zegt NS.

Lange rijen voor bussen en taxi's op Schiphol

Lange rijen voor bussen en taxi's op Schiphol

Eerste treinen vertrokken van Amsterdam Centraal

Met een vertraging van 26 minuten is om 21.30 uur de intercity van Amsterdam naar Vlissingen gaan rijden. Ook de Intercity Direct naar Breda is zojuist vertrokken.

Gratis warme drank én naar de wc

NS biedt reizigers die op het station zijn gestrand gratis koffie en thee aan. "Ook kunnen reizigers waar mogelijk gratis gebruik maken van toiletten op stations."

Hulpdiensten Schiphol schalen op

Zojuist hebben de hulpdiensten GRIP 2 afgekondigd voor Schiphol in verband met de treinstoring. Dat betekent dat er meer mensen naar de luchthaven worden gestuurd om alles in goede banen te leiden. Inmiddels zijn daar overigens ook problemen op de weg. Er staat file, meldt Rijkswaterstaat:

Storing raakt seinen en wissels

Door de storing in het besturingssysteem bij de verkeersleidingspost van ProRail werken de seinen en wissels niet. Daardoor kunnen er geen treinen rijden van en naar alle stations in Amsterdam, Schiphol en stations in de wijde omgeving. De problemen houden de hele avond aan.

Woordvoerder NS: vanavond gaat iedereen thuiskomen

Woordvoerder Erik Kroeze zei zojuist in het NOS Journaal van 20.00 uur dat waarschijnlijk alle reizigers vanavond zullen thuiskomen. "Maar er is nog wel veel hinder. Werkelijk geen enkele trein staat op de goede plek."

Verslaggever Ardy Stemerding: 'Storing opgelost, treinverkeer nog niet hervat'

Reizigers op zoek naar informatie op station Sloterdijk

Reizigers op zoek naar informatie op station Sloterdijk

'Te veel reizigers in Amsterdam om bussen in te kunnen zetten'

Erik Kroeze van de NS: 'Zoek naar alternatief vervoer'

STORING VERHOLPEN

ProRail meldt dat de grote treinstoring in Amsterdam en omstreken is verholpen. "De systemen werken weer." Onduidelijk is nog wat dit betekent voor het treinverkeer. Een ProRail-medewerker noemt het "een ingewikkeld proces" om het treinverkeer weer op te starten.

NS: taxikosten krijg je niet terug

De spoorwegen zeggen op Twitter dat er vervangend vervoer wordt geregeld, waardoor het niet mogelijk is taxikosten te declareren. "Uiteraard kan je wel een claim indienen voor 'Geld terug bij vertraging', zegt NS. Hoe dat werkt, lees je hier.

'Station Zuid is afgesloten'

Volgens AT5 is station Amsterdam Zuid afgesloten. Omdat er geen treinen rijden, raakten de perrons overvol, schrijft de Amsterdamse stadszender.

ProRail: storing zit bij ons

Spoorbeheerder ProRail zegt dat problemen in en om Amsterdam komen door een storing op zijn verkeersleidingspost. "We werken met man en macht om de storing zo snel mogelijk op te lossen", zegt het bedrijf in een verklaring. ProRail betreurt de overlast.

Ook gestrande reizigers in Leiden

Reizigers vragen om informatie aan een NS-medewerker op Leiden Centraal

NS: stel reis naar Amsterdam uit

Door een grote storing in de besturingssystemen van het treinverkeer rijden er geen treinen van en naar de hoofdstad. Ook op Schiphol en stations in de omgeving ligt het treinverkeer stil. NS roept reizigers op hun reis in de regio Amsterdam uit te stellen of alternatief vervoer te vinden.